Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

dddd.jpg

Gołąbki, Pierogi - dddd.jpg
Download: dddd.jpg

90 KB

(400px x 300px)

0.0 / 5 (0 głosów)
Oto przepis na pierogi z mięsem

Ciasto

Mąkę zalać ¼ szklanką oleju, wsypać łyżeczkę soli, dodać jajko i wymieszać składniki*. Następnie zalać gorącym mlekiem i ciasto wyrabiać do momentu uzyskania jednolitej masy, o temperaturze rąk (ciasto wtedy przy wyrabianiu będzie się odklejać od rąk i będzie miało konsystencję „ciepłej plasteliny").

*Proporcje wbrew pozorom nie są najistotniejsze. Ja wsypuję pół kilograma mąki (albo więcej), a potem żongluję resztą, żeby uzyskać odpowiednią masę ciasta

Farsz

W osolonej wodzie ugotować biodrówkę, a potem ją zmielić. Na patelni przysmażyć drobno posiekaną cebulę (dwie cebule na pół kilo biodrówki) i wraz z tłuszczem wlać do zmielonego mięsa. Następnie dodać zmiażdżony czosnek (4 ząbki) i czubatą łyżkę majeranku (cały czas na pół kilo mięsa).

Pierogi lepi się tak jak wszystkie pierogi świata, czyli wiecie jak ;)

Uwaga praktyczna

Chcąc zamrozić pierogi wrzucamy je na osoloną, gotującą się wodę z olejem, a kiedy wypłyną liczymy do 15, wyciągamy, kładziemy na suchą, posypaną bułką tartą stolnicę i czekamy aż obeschną z wody i ostygną. Potem wrzucamy do jakiegoś naczynia, czy worka i zamrażamy.

Jeśli chcecie zjeść je od razu, gotujecie pierogi do miękkości, a potem polewacie stopionym smalcem ze skwareczkami i podajecie z czerwonym barszczem.

Smacznego.

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
Gołąbki, Pierogi - kalafior_inaczej.jpg
Ugotowac kalafiora pokrojonego w różyczki al dente pote ...
Ugotowac kalafiora pokrojonego w różyczki al dente potem moczyć kwiat w rozmąconym jajku i tartej bułce umażyć na maśle lub oleju posypać solą czosnkową
Gołąbki, Pierogi - Gołąbki z poszatkowaną kapustą.jpg
Składniki dla 4-6 osób ********** mięso mielone z ło ...
Składniki dla 4-6 osób ********** mięso mielone z łopatki, 65 dag ryż gotowany, 1 woreczek jaja, 2 szt. kasza manna, 1/2 szk. cebula, papryka, po 1 szt. kapusta biała drobno poszatkowana, 40 dag sól, pieprz, bazylia, lubczyk, do smaku Opis przygotowania czas przygotowania: > 90 min *************** 1.Do zmielonego mięsa dodać drobno poszatkowaną kapustę, ryż, jaja, kaszę mannę, przesmażoną na 1 łyżce oleju drobno pokrojoną cebulkę i paprykę. Wszystko przyprawić i dobrze masę wyrobić. 2. Z masy formować gołąbki i obtaczać w bułce tartej. Smażyć z dwóch stron na rozgrzanym oleju. 3. Usmażone gołąbki przełożyć do dużego rondla i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu podlane przegotowaną wodą z zielem, liściem, kostką rosołową ok. 30-40 min. 4.Po ugotowaniu gołąbki przełożyć do drugiego naczynia a wywar zagęścić mąką ( 1-2 łyżki na szk. zależności od ilości tego wywaru ), dodać pare łyżek koncentratu pomidorowrgo, przyprawić do smaku . Zagotować i włożyć do niego gołąbki tyle ile potrzeba do obiadu. Drugą porcję można podać z innym sosem.
Gołąbki, Pierogi - Leniwe gołąbki.jpg
Składniki: 60 dag dowolnego mięsa mielonego (z wyjątkie ...
Składniki: 60 dag dowolnego mięsa mielonego (z wyjątkiem wołowiny), 2 jajka, 1 mała cebulka, 1 ząbek czosnku, 5 czubatych łyżek surowego ryżu, 1/2 małej (15cm średnicy) białej kapusty drobno posiekanej w kostkę, pól szklanki bułki tartej, sól, pieprz do smaku, tłuszcz do smażenia Do sosu: koncentrat pomidorowy, rosół drobiowy "Winiary", slodka smietanka 250 ml Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Z masy formować kotlety Lekko rozpłaszczyć. Obtoczyć w mące. Obsmażyć na patelni na złoty kolor. Nie przypalić. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Tłuszcz z patelni zalać gorącą wodą i zlać do garnka. Woda musi przykrywać kotleciki. Dodać rosól drobiowy, . Dusić pod przykryciem ok. 1 godz. na bardzo małym ogniu ( dusiłam w piekarniku z termoobiegiem w tem 150 st okolo 50 min). Nastepni zlać sos wlożyc 1 łyzke koncentratu pomidorowego słodką smietenką doprawic do smaku i zalac kotlety i podusić jeszcze z 5 min
Gołąbki, Pierogi - Pierogi z serem.jpg
Składniki dla 4-6 osób ciasto pierogowe, patrz moje p ...
Składniki dla 4-6 osób ciasto pierogowe, patrz moje pierogi z mięsem ser biały, ok. 2 kostki żółtko, 2 szt. cukier i cukier waniliowy do smaku, śmietana, 1 szk. Opis przygotowania czas przygotowania: do 45 min 1. Składniki na masę serową dobrze wymieszać. Ciasto pierogowe rozwałkować i wycinać krążki bądź kwadraty. Na środek kłaść po 1 łyżeczce sera. Zlepiać i gotować w osolonej wodzie. Podawać polane śmietaną i cukrem.
Gołąbki, Pierogi - 5633abf031.jpeg
Pyzy-kluski na parze 50 dag mąki 2,5 dag drożdży 2 ja ...
Pyzy-kluski na parze 50 dag mąki 2,5 dag drożdży 2 jajka 1 kieliszek oleju 1 szklanka mleka 3 łyżki cukru szczypta soli Drożdże rozrobić w letnim mleku,dodać łyżkę cukru i mąki.Odstawić do wyrośnięcia.Do miski wsypać przesianą mąkę,cukier,sól,wlać olej,wbić jajka i dodać wyrośnięte drożdże.Dobrze wyrobić ciasto aż będzie odstawać od miski.Po wyrobieniu przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość.Ukulać kluski i po 15 min parować 5-6 min.Najlepiej w podwójnym garnku gdzie do dolnego nalewamy wody a na górny który ma otwory smarujemy za każdym razem olejem i kładziemy wyrośnięte kluski.Radze ukulać na 4 partie a gdy włożymy pierwszą robimy następną do wyrośnięcia i tak dalej.Podawać z kapustą kiszoną i sosem z karkówki, żeberek lub innym sosem.Smacznego
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności