Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

duchess-potatoes-1892152-l.jpg

basik-54 / Kulinaria / Dekoracje ciast / duchess-potatoes-1892152-l.jpg
Dekoracje ciast - duchess-potatoes-1892152-l.jpg
Download: duchess-potatoes-1892152-l.jpg

52 KB

(400px x 400px)

0.0 / 5 (0 głosów)

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

a
Inne pliki do pobrania z tego chomika
Dekoracje ciast - ORZECHOWIEC.jpg
SKŁADNIKI: Ciasto: 30 dkg mąki kostka margaryny 0,5 szk ...
SKŁADNIKI: Ciasto: 30 dkg mąki kostka margaryny 0,5 szklanki cukru pudru 4 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia ponadto: powidła śliwkowe lub dżem z czarnej porzeczki 20 dkg orzechów włoskich (posiekać) 1 szklanka cukru pudru Masa: 4 żółtka 4 łyżki cukru pudru 1 łyżka ekstraktu waniliowego 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 0,5 litra mleka kostka masła sok z połowy cytryny PRZYGOTOWANIE: Podane składniki na ciasto zagnieść i podzielić na 2 części. Blachę o wymiarach 35x20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta rozwałkować i wyłożyć nim dno blaszki. Na wierzch rozsmarować powidła. Ubić pianę z 2 białek i 0,5 szklanki cukru pudru. Wyłożyć na powidła i posypać połową posiekanych orzechów włoskich. Piec w temp. 180°C przez ok 15-20 min. To samo zrobić z drugą częścią ciasta - rozwałkować na blachę, posmarować powidłami, na powidła wyłożyć pianę i posypać orzechami:) Piec jak poprzedni placek. Przygotować krem: Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać obie mąki i 0,5 szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotować. Do gotującego się mleka wlać masę żółtkową i dalej postępować jak przy gotowaniu budyniu. Ostudzić (można przykryć folią spożywczą żeby nie utworzył się kożuch). Masło utrzeć i stopniowo dodawać (po 1 łyżce) ostudzony budyń. Pod koniec dodać ekstrakt waniliowy i sok z cytryny - ostrożnie żeby nam się krem nie zważył! Jeden placek zostawić w blaszce, wyłożyć na niego masę budyniową i przykryć drugim plackiem. Najlepiej smakuje na drugi dzień. Smacznego :)
Dekoracje ciast - KARPATKA.jpg
SKŁADNIKI: Ciasto: - 1 margaryna - 2 szkl. wody - 2 szk ...
SKŁADNIKI: Ciasto: - 1 margaryna - 2 szkl. wody - 2 szkl. mąki - 8 jaj Krem: - 1 szkl. mleka - 3/4 szkl. cukru - 1 łyżka mąki pszennej - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - 1 Kasia - 1/2 szkl. wody PRZYGOTOWANIE: Ciasto: Zagotować 1/2 Kasi z 1 szkl. wody. Zestawić z ognia. Wsypać 1 szkl. mąki i energicznie wymieszać łyżką, rozcierając ewentualne grudki. Lekko przestudzić i całość wymieszać z 4 roztrzepanymi jajkami. Wyłożyć na dużą blachę. Upiec. Resztę składników wyrobić tak samo i upiec drugi blat ciasta. Krem: zagotować 1 szkl. mleka z 3/4 szkl. cukru. Oba rodzaje mąki wymieszać w 1/2 szkl. wody. Wlać do gotującego się mleka. Masę - budyń wystudzić. Zimny budyń utrzeć z Kasią. Kremem przełożyć blaty ciasta. Dla ułatwienia można użyć Krem karpatkowy firmy Delecta.
Dekoracje ciast - gwiazdki_z_nieba.jpg
Składniki: * 110 g miękkiego masła * 1 szklanka ...
Składniki: * 110 g miękkiego masła * 1 szklanka cukru pudru * 1/2 łyżeczki esencji migdałowej * 1 roztrzepane jajko * 2 szklanki mąki * 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia * 1/4 szklanki mleka * 1 szklanka roztopionej ciemnej czekolady * 1/2 szklanki roztopionej białej czekolady Sposób przygotowania: * 1. Włożyć masło, cukier i esencję migdałową do miski i ucierać do uzyskania lekkiej, puszystej masy. * Ciągle mieszając, stopniowo dodawać jajko. * 2. Mąkę przesiać do osobnego naczynia i połączyć z proszkiem do pieczenia. * Dodawać mieszaninę mączną i mleko na przemian do mieszaniny maślanej. * Wymieszać do uzyskania gładkiego ciasta. * 3. Na lekko oproszonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na grubość pół centymetra. * Wyciąć ciasteczka za pomocą foremek w kształcie gwiazdek i półksiężyców. * Wyłożyć ciasteczka na lekko natłuszczoną blachę i piec 10 minut lub do zrumienienia. * Przenieść na druciany stojak do ostygnięcia. * 4. Ciasteczka w kształcie księżyców zamaczać z jednej strony w roztopionej białej czekoladzie, a gwiazdki w ciemnej czekoladzie. * Położyć na drucianym stojaku, żeby czekolada zastygła. Uwagi: WYSTARCZA NA 24 SZTUKI Piec w temperaturze 180°C Przygotowanie 20 min Pieczenie 10 min
Dekoracje ciast - delikatne_ciasteczka_jagodowo_czekoladowe.jpg
Składniki: * 50 g masła lub margaryny, dodatkowo tł ...
Składniki: * 50 g masła lub margaryny, dodatkowo tłuszcz do wysmarowania blachy * 2/3 szklanki mąki * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 1 łyżeczka zmielonego cynamonu * 1/4 szklanki cukru demerara (trzcinowy, żółty) * 1/2 szklanki pełnotłustego mleka * 1/2 szklanki świeżych jagód * 1/2 szklanki drobnych kawałków białej czekolady Sposób przygotowania: * 1. Nagrzać wstępnie piekarnik do 190°C. * Lekko posmarować tłuszczem dużą blachę. * Przesiać mąkę, wymieszać z proszkiem do pieczenia i cynamonem. * Dodać masło lub margarynę, połączyć rękami. * Otrzymane ciasto powinno przypominać okruchy chleba. * Wmieszać cukier. * 2. Dodać mleko, jagody, drobne kawałki czekolady. * Ciasto powinno być dość klejące. Nałożyć łyżką 8 porcji ciasta na blachę, zostawiając duże odstępy, i piec 20 minut � ciastka powinny być rumiane i sprężyste w dotyku. * Studzić kilka minut na drucianym stojaku i podawać. Uwagi: Wystarcza na 30 sztuk Piec w temperaturze 190°C Przygotowanie 15 min Pieczenie 20 min Te miękkie ciasteczka najlepiej je się na ciepło, z dużą gałką lodów. Można też wprowadzić małą odmianę, stosując zamiast jagód kilka pokrojonych truskawek.
Dekoracje ciast - ciasteczka_z_warstwa_czekoladowa.jpg
Składniki: * 225 g masła * 1 szklanka brązowego ...
Składniki: * 225 g masła * 1 szklanka brązowego cukru * 3/4 szklanki cukru * 2 łyżeczki esencji waniliowej * 1 jajko * 3 szklanki mąki * 2 łyżeczki proszku do pieczenia * 3 łyżki kakao * 3 łyżki mleka w proszku Sposób przygotowania: * 1. Włożyć masło, brązowy cukier, cukier i esencję waniliową do miski i ucierać do uzyskania lekkiej, puszystej masy. * Dodać jajko i dobrze utrzeć. * Mąkę przesiać do osobnego naczynia i wymieszać z proszkiem do pieczenia. * Dodać mieszaninę mączną do maślanej i mieszać do uzyskania miękkiego ciasta. * 2. Podzielić ciasto na dwie równe porcje. * Wyrabiając dodać do jednej z nich kakao, a do drugiej mleko w proszku. * 3. Rozwałkować każdą porcję ciasta na papierze piekarniczym na prostokąt o wymiarach arkusza A4. * Położyć ciasto czekoladowe na mleczne i ścisnąć. * 4. Przeciąć wzdłuż na pół i położyć jedną warstwę ciasta na drugiej. * Powinno w ten sposób powstać ciasto czterowarstwowe. * Położyć ciasto na blasze, przykryć plastikową folią i włożyć na godzinę do lodówki. * 5. Pociąć ciasto na centymetrowej szerokości kawałki i wyłożyć na natłuszczoną blachę. * Piec 15 minut, aż staną się złote i chrupiące. * Przenieść na druciany stojak do ostygnięcia. Uwagi: Wystarcza na 40 sztuk Piec w temperaturze 180°C Przygotowanie 15 min + 1 godz. na chłodzenie Pieczenie 15 min Na specjalną okazje zamocz końce schłodzonych ciasteczek w stopionej białej lub gorzkiej czekoladzie i wyłóż na druciany stojak, żeby czekolada zastygła.
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności