Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

ZAPP-CZYLI TĘCZA NA TALERZU.jpg

basik-54 / Kulinaria / Dekoracje ciast / ZAPP-CZYLI TĘCZA NA TALERZU.jpg
Dekoracje ciast - ZAPP-CZYLI TĘCZA NA TALERZU.jpg
Download: ZAPP-CZYLI TĘCZA NA TALERZU.jpg

57 KB

(430px x 300px)

0.0 / 5 (0 głosów)
ZAPP-TĘCZA NA TALERZU
Lista składników

* 1 duże op. okrągłych biszkoptów
* 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w 1 szkl gorącej wody
* 1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
* 4 różne galaretki o kontrastowych kolorach
* owoce do dagracji (u mnie banany i truskawki)
* ewentualnie 3-4 łyżki cukru pudru (jeśli ktoś woli słodsze deserki)

Jak zrobić?

Blaszkę 25x40 cm wyłożyć namoczonymi w kawie biszkoptami.
3 Galaretki rozpuścić w szklance wody każdą. Ostudzić.
Mleko Ubić z ewentualnym cukrem pudrem. Ubijać tak długo, aż mleko dwukrotnie zwiększy swoją objętość, a na wierzchu zostanie wyraźny ślad po trzepaczce.
Po 1/3 masy dodać do każdej z galaretek. Dokładnie wymieszać. Wylewać na środku blaszki po 3-4 łyżki na przemian (tak jak w przypadku ciasta Zebra). Masa sama rozpłynie się na boki, tworząc kolorowe fale.
Wstawić do lodówki na 1-2 godziny.
Udekorować owocami. Zalać zimną galaretką przygotowaną według przepisu.Ponownie wstawić do lodówki.
Smacznego!

Temperatura piekarnika : bez pieczeniaoC

Czas pieczenia: bez pieczenia

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

a
Inne pliki do pobrania z tego chomika
Dekoracje ciast - PTASIE MLECZKO Z TRUSKAWKAMI.jpeg
Ptasie mleczko z truskawkami Biszkopt z 4 jaj 600 mil. ...
Ptasie mleczko z truskawkami Biszkopt z 4 jaj 600 mil. śmietany kremówki 1 kg truskawek zmiksowanych 2 galaretki truskawkowe 1 galaretka(według gustu) 2 łyżeczki żelatyny(namoczyc w małej ilości wody i zalac gotującą do 1\4 szklanki) 5 łyżek cukru pudru Wyk.2 galaretki rozpuścic 1 szklance wody,400 mil śmietany ubic z 4 łyżkami cukru pudru(jeżeli jest za kwaśne dodac więcej cukru),dodac zmiksowane truskawki i letnią galaretkę.Wszystko delikatnie wymieszac i wyłożyc na biszkopt,pozostałą śmietanę ubic z 1 łyżką cukru pudru i dodac letnią żelatynę,wyłożyc na wierzch i zalac galaretką według przepisu. Moje blaszki mają 24/40
Dekoracje ciast - PUSZYSTE CIASTO Z BITĄ ŚMIETANĄ I NIESPODZIANKĄ.jpg
PUSZYSTE CIASTO Z BITĄ ŚMIETANĄ I NIESPODZIANKĄ ...
PUSZYSTE CIASTO Z BITĄ ŚMIETANĄ I NIESPODZIANKĄ Lista składników * Ciasto: * 1/2 kostki Kasia * 2 jajka * 2 łyżki kakao * 1 niepełna szklanka pudru * 1 i 1/2 szklanka mąki * 1 szklanka mleka * 2 łyżeczki proszku do pieczenia * trochę rumu lub innego aromatycznego alkoholu * 3 banany lub inne owoce (truskawki, mandarynki z puszki, słodkie pomarańcze) * sok z cytryny * Masa: * 1 l śmietany kremówki * serek waniliowy * cukier waniliowy * 2 łyżki żelatyny * starta czekolada Jak zrobić? Kasia utrzeć z mąką, dodać żółtka. Następnie dodać pozostałe składniki. Z białek ubić pianę i dodać na samym końcu do ciasta. Dokładnie wszystko połączyć. Wylać na blaszkę wysmarowaną Kasia i posypaną bułka tartą. Wystudzić. Wystudzone ciasto kroimy wzdłuż. Spodnią część nasączamy rumem. Na spodnia część wykładamy owoce skropione sokiem z cytryny. Na wierzch układamy masę śmietanową. Masa śmietanowa: śmietanę ubić, dodać cukier waniliowy i żelatynę rozpuszczoną w kilku łyżkach wody, dokładnie wszystko wymieszać. Dodać serek waniliowy i startą czekoladę. Wierzch ciasta posypujemy pozostałą pokruszoną częścią ciasta biszkoptowego. Temperatura piekarnika : 200oC Czas pieczenia: Piec około 30 minut
Dekoracje ciast - SHREK.jpg
SKŁADNIKI: * Biszkopt: * 5 jaj * 5 łyżek cu ...
SKŁADNIKI: * Biszkopt: * 5 jaj * 5 łyżek cukru * 5 łyżek mąki pszennej * 2 łyżki mąki ziemniaczanej * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 2 łyżki oleju * kilka kropel wybranego aromatu do ciast * * Masa Shrek'a I: * Duża butelka Pysia zielonego (kiwi+jabłko+banan) * 3 budynie śmietankowe (lub 2 duże) * * Masa Shrek'a II: * 400 mln śmietanki deserowej 30% * 1 galaretka agrestowa lub kiwi * * 2 paczki okrągłych biszkoptów * 2 galaretki agrestowe lub kiwi * PRZYGOTOWANIE: Biszkopt: Białka jajek ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier, wymieszać z żółtkami, aromatem (ja dałam cytrynowy) i olejem. Następnie małymi porcjami dodawać mąkę i cały czas mieszać. Biszkopt piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180' przez 25-30minut. Masa Shrek'a I: Budynie rozpuścić w 1,5 szklanki napoju. Reszte Pysia zagotować. Dodac budynie i jeszcze raz zagotować. Gorącą masę rozprowadzić na wystudzonym biszkopcie. Na przestudzonej masie ułożyć Delicje. Masa Shrek'a II 1 galaretkę rozpuścic w 3/4 szklanki gorącej wody. Pozostawic do lekkiego stęchnięcia. Ubić śmietanę. Pod koniec powoli wlewać galaretkę i ubijać. 2 galaretki rozpuścić w 800ml gorącej wody i pozostawić aby lekko stężały. Nastepnie wylac na masę. Pacek wstawic do lodówki lub trzymac w chłodnym miejscu. SMACZNEGO! :)
Dekoracje ciast - SŁONECZNIK.jpg
Słonecznik Składniki Biszkopt kakaowy z 5 jajek Masa: ml ...
Słonecznik Składniki Biszkopt kakaowy z 5 jajek Masa: mleko skondensowane słodzone w puszce 300 g słonecznika 1/2 kostki Kasia 8 łyżek cukru 4 łyżki mleka 1 kostka Kasia 50 ml spirytusu herbatniki petitki na wierzch Jak zrobić? Mleko skondensowane gotować w puszce zanurzonej w wodzie przez około 2,5 godziny wystudzić i otworzyć. Słonecznik uprażyć na patelni z Kasia ( 1/2 kostki), cukrem i mlekiem, następnie wyłożyć masę na blaszkę pokryta folia aluminiowa i zarumienić w piekarniku. Po wystudzeniu pokruszyć słonecznik walkiem. Kasia utrzeć z karmelem powstałym z ugotowanego mleka. Do masy dodać 3/4 słonecznika i wyłożyć to na biszkopt. Na tym ułożyć herbatniki maczane w alkoholu. Polać polewą czekoladową i posypać resztą słonecznika! Odstawić na kilka godzin do lodówki. Temperatura piekarnika: 160oC Czas pieczenia: 35 min
Dekoracje ciast - UŚMIECH TEŚCIOWEJ.jpg
UŚMIECH TEŚCIOWEJ Lista składników ...
UŚMIECH TEŚCIOWEJ Lista składników * 2 budynie waniliowe lub śmietankowe 1 kg jabłek * 2 żółtka 1 całe jajko * 3 szkl. mąki ¾ szkl cukru pudru * 2 łyżki śmietany 1 Kasia * 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 szkl. mleka Jak zrobić? Zagniatamy mąkę, żółtka, jajko, cukier puder, śmietanę, Kasia i proszek do pieczenia. Ciasto dzielimy na 2 części. Jedną rozwałkowaną kładziemy do wysmarowanej dużej blachy. Na wyłożonym cieście układamy pokrojone w ósemki jabłka. Budynie ugotować na mleku i gorące wylać na jabłka. Następnie kładziemy drugą część ciasta. Pieczemy 45 min. Posypujemy cukrem pudrem lub polewamy polewą. Temperatura piekarnika : 180CoC Czas pieczenia: 45 minut
Dekoracje ciast - WIÓRKOWIEC.jpeg
Wiórkowiec Biszkopt z 4 jaj 3 białka 2 paczki wiórków ko ...
Wiórkowiec Biszkopt z 4 jaj 3 białka 2 paczki wiórków kokosowych-20 dag 10 dag cukru pudru 12,5 dag margaryny Margarynę rozpuścić dodać cukier i wiórki kokosowe,ubić białka i razem wymieszać.Na biszkopt wyłożyć dżem wiśniowy następnie wiórki i wylać 2 galaretki wiśniowe rozrobione w 3 szklankach wody,na galaretkach ułożyć herbatniki pepitki-3 paczki a na wierzch polewa-1/3 margaryny(8 dag),4 łyżki cukru,1 łyżka kakao i 1 łyżka wody-wszystko razem rozpuścić.Radze dać dżem taki jakie są galaretki-truskawkowe,agrestowe itp. WIÓRKI Z BIAŁKAMI NIE ZAPIEKAMY.
Dekoracje ciast - WINOGRONOWA FANTAZJA.jpg
Winogronowa fantazja Składniki Masa: 350g trzykrotnie zm ...
Winogronowa fantazja Składniki Masa: 350g trzykrotnie zmielonego twarogu 300g twarożku homogenizowanego 4 łyżki śmietany 1/3 szklanka cukru ½ szklanki białego wina 1 i ½ opakowania galaretki cytrynowej 600g jasnych i ciemnych winogron Ciasto: 200g herbatników Jak zrobić? Twaróg utrzeć z twarożkiem, śmietaną i cukrem. Wino zagotować i rozpuścić w nim galaretkę. Po ostudzeniu dokładnie połączyć z masą serową. Herbatnikami wyłożyć dno i boki formy do ciasta. Zalać masą serową i zatopić w niej winogrona. Wstawić do lodówki. Po zastygnięciu można posypać cukrem pudrem. Temperatura piekarnika: brak danychoC Czas pieczenia: brak danych
Dekoracje ciast - KRAKERSOWY TORCIK.jpg
KRAKERSOWY TORCIK Składniki: 3 paczki krakersów ...
KRAKERSOWY TORCIK Składniki: 3 paczki krakersów 1/2 tabliczki startej gorzkiej czekolady 1/2 szkl. rumu Masa 1: 2,5 szkl. mleka 2 budynie waniliowe 5 łyżek cukru 20 dag prawdziwego masła Masa 2: gotowy karmel w puszce typu "Krówka" Masa 3: 750 ml śmietanki kremówki 36% dwie łyżki cukru pudru 3 śmietan-fixy Wykonanie: Na dnie blaszki (ok. 30x20 cm) ułożyć warstwę krakersów. Skropić obficie rumem. Masa 1: Na mleku ugotować budyń, dodać cukier, jak ostygnie utrzeć z masłem. Wyłożyć na krakersy, a następnie masę budyniową, przykryć drugą warstwą krakersów i również skropić rumem. Masa 2: Następnie na krakersy wyłożyć masę 2 karmelową z puszki, jest dosyć gęsta, więc proponuję wykładać małymi porcjami i na koniec równomiernie rozsmarować. Karmel również przykryć warstwą krakersów, które trzeba skropić rumem. Masa 3: Śmietankę wymieszać z cukrem, ubić, dodać śmietan-fixy, jak już będzie super sztywna wyłożyć na ostatnią warstwę krakersów, posypać startą czekoladą, włożyć do lodówki na dobę.
Dekoracje ciast - MAKOWE ROLADKI W MASIE SEROWEJ.jpg
MAKOWE ROLADKI W MASIE SEROWEJ. CIASTO: ======= S ...
MAKOWE ROLADKI W MASIE SEROWEJ. CIASTO: ======= Składniki: 5 żółtek 1 całe jajo 30 dag margaryny „Kasia” ½ szklanki kwaśnej śmietany 1 ½ szklanki cukru pudru 80 dag mąki 1 łyżka smalcu 1 łyżeczka amoniaku 1 proszek do pieczenia Wykonanie : 1. Ze składników zrobić kruche ciasto. 2. Podzielić na pięć części. 3. Z 2 części upiec 2 placki. 4. Z 3 części ciasta zrobić 3 rolady z makiem w środku. 5. Rolady ułożyć na blaszce, wyrównać tak by stanowiły jednolity placek. 6. Piec w temperaturze 180°C przez 30 minut. MAK DO ROLAD: ============= Składniki : 2 ½ szklanki maku 1 ½ szklanki cukru 4 jajka 1 łyżka tłuszczu 1 łyżka kakao trochę cynamonu ½ łyżeczki sody olejek migdałowy Wykonanie : 1. Mak sparzyć i zemleć. 2. Dodać żółtka, cukier, margarynę i utrzeć. 3. Ubić białka na sztywną pianę. 4. Do maku dodać resztę składników, a na końcu pianę i lekko zamieszać. 5. Przełożyć rolady. MASA SEROWA: ============ Składniki : 1 kg sera 1 ½ szklanki cukru 4 żółtka 1 cukier waniliowy 1 budyń śmietankowy ¼ szklanki mleka Wykonanie : 1. Wymieszać ser, cukier, żółtka, cukier waniliowy. 2. Smażyć 5 minut. 3. Budyń śmietankowy rozpuścić w zimnym mleku i zagotować. 4. Dodać do masy serowej i wymieszać. 5. Ciepłą masę serową przełożyć placki. Przełożenie placka : ------------------------- Placek I – ser – placek z rolad – ser – placek II. Polać polewą kakaową. Jest sporo pracy, ale warto się poświęcić. Smacznego!
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności