Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

W-Z.jpg

Dekoracje ciast - W-Z.jpg
Download: W-Z.jpg

49 KB

(300px x 300px)

0.0 / 5 (0 głosów)
W-Z
Składniki
Ciasto:
5 jajek
3/4 szklanki cukru
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki mąki tortowej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
3 łyżki kakao
Krem:
1 litr śmietanki kremówki
1 galaretka cytrynowa
1/2 szklanki cukru
Nasączenie:
1/2 szklanki wody
3 łyżki rumu
sok z 1/2 cytryny
starta czekolada do dagracji
Jak zrobić?
Biszkopt:
Całe jajka z cukrem i szczyptą soli ubijamy na parze, aż masa znacznie
zwiększy swoją objętość i będzie gęsta (około 15-20 minut
ubijania). Łączymy razem mąki, proszek i kakao. Ciasto odstawiamy z nad
naczynia z parą. Przesiewamy mąki i delikatnie łączymy je z ciastem
mieszając drewnianą łyżką.
Gotowe ciasto przelewamy do blaszki i wstawiamy do piekarnika.
Po upieczeniu studzimy i przekrajmy biszkopt wzdłuż na pół.
Dolną połówkę ciasta wkładamy z powrotem do blaszki i nasączamy
polową płynu.
Krem:
Ubijamy kremówkę z cukrem. Dodajemy do śmietany przestudzoną (zupełnie
zimną) galaretkę cytrynową rozpuszczoną w 1/2 szklanki wrzącej wody.
Wstawiamy krem do lodówki do częściowego stężenia.
1/2 krzepnącej masy wylewamy na ciasto w blaszce. Drugą połowę ciasta
układamy na kremie i nasączamy.
Smarujemy ciasto resztą masy i posypujemy startą na tarce czekoladą.
Wstawiamy do lodówki do zupełnego stężenia.
Smacznego.
Temperatura piekarnika: 180oC
Czas pieczenia: 30 minut

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

a
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności