Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

RAJSKIE MLECZKO Z MLEKA W PUSZCE(NIESŁODZONEGO).jpg

basik-54 / Kulinaria / Dekoracje ciast / RAJSKIE MLECZKO Z MLEKA W PUSZCE(NIESŁODZONEGO).jpg
Dekoracje ciast - RAJSKIE MLECZKO Z MLEKA W PUSZCENIESŁODZONEGO.jpg
Download: RAJSKIE MLECZKO Z MLEKA W PUSZCE(NIESŁODZONEGO).jpg

72 KB

(430px x 300px)

0.0 / 5 (0 głosów)
RAJSKIE MLECZKO Z MLEKA W PUSZCE(NIESŁODZONEGO)
Lista składników

* Biszkopt :
* 4 jajka
* 1 łyżka mąki tortowej
* 4 łyżki maki ziemniaczanej
* 1/2 szklani cukru pudru
* 4 łyżeczki proszku do pieczenia
* 10 dag Kasia
* zamiast piec biszkopt - można użyć gotowych biszkopcików
* Ptasie mleczko :
* 1 puszka mleka niesłodzonego skondensowanego
* 1 galaretka cytrynowa
* 1 galaretka agrestowa
* 2 szklanki wrzątku
* Do ustrojenia - "wierzch ciasta":
* 1/2 -1kg winogron
* galaretka agrestowa + 2 szklanki wrzątku

Jak zrobić?

Wykonanie biszkoptu:
1. Ubić na sztywno (mikserem) białko z cukrem pudrem.
2. Dodać do ubitych białek żółtka jajek - dalej miksować.
3. Następnie dodać do powstałej masy wymieszane wcześniej sypkie składniki, tj. mąkę tortową, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Przelać masę do wysmarowanej Kasia formy (mała blacha) i upiec ok. 20 minut w temp.p. 180 stopni. Ostudzić.
Wykonanie ptasiego mleczka.
Rozpuścić najpierw cytrynową galaretkę z 1 szklanką wrzątku (to jest połowa zalecanej na opakowaniu wody). Po kilkunastu minutach rozpuścić galaretkę agrestową analogicznie - z 1 szklanką wrzątku. Chodzi o to , żeby galaretki tężały w różnym czasie. Zostawić rozpuszczone galaretki do stężenia.
Połowę zawartości puszki mleka niesłodzonego (ok. 1 szklanki ubić mikserem na ścisłą pianę i dodać do tej piany stężałą galaretkę cytrynową. Powstałą pianę cytrynową "wylać" na ostudzony biszkopt. Następnie drugą część mleka niesłodzonego ubić mikserem (analogicznie jak cytrynową) - również na pianę i dodać do niej galaretkę agrestową. Powstałą pianę wylać do formy z biszkoptem i wcześniej wylanej piany cytrynowej. Udekorować na wierzchu owocami winogron i na koniec całość zalać galaretką agrestową przygotowaną wg. przepisu na opakowaniu.
Ciasto jest pyszne i delikatne - rozpływa się w ustach. Lubiane przez wszystkich (szczególnie lubią je dzieci oraz osoby dbające o linię). Smacznego ;)

Temperatura piekarnika : 180oC

Czas pieczenia: ok. 20 minut

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

a
Inne pliki do pobrania z tego chomika
Dekoracje ciast - Tarta_karmelowa_z_czekoladą.jpg
TARTA KARMELOWA Tarta Kajmakowa Z czekoladą, bitą śmie ...

TARTA KARMELOWA Tarta Kajmakowa Z czekoladą, bitą śmietaną i bananami. Szybki deser bez pieczenia. Składniki: Spód: • 1 opakowanie herbatników Digestive (225 g) • 70 g masła, roztopionego • 1 tabliczka ciemnej czekolady (100 g), rozpuszczonej Masa kajmakowa z czekoladą: • 2 tabliczki ciemnej czekolady (200 g) • 1 puszka ugotowanego mleka skondensowanego (masy krówkowej) * • garść orzechów włoskich Bita śmietana z bananami: • 4 banany • sok z 1 cytryny • 300 ml bardzo zimnej śmietanki kremówki • 2 - 3 łyżki kakao oraz: Forma z odpinaną obręczą lub wyjmowanym dnem o średnicy 20 cm Przygotowanie: Spód: Herbatniki włożyć do miski i bardzo dokładnie pokruszyć (np. tłuczkiem). Masło roztopić razem z czekoladą (w kąpieli wodnej lub na bardzo wolnym ogniu w rondelku z grubym dnem), następnie wymieszać z pokruszonymi herbatnikami. Dno i boki formy wyłożyć powstałą masą, przyciskając ją wypukłą częścią łyżki. Wstawić do lodówki. Masa kajmakowa z czekoladą: Roztopić czekoladę i wymieszać z ugotowanym mlekiem skondensowanym. Masę wyłożyć na spód z herbatników, posypać orzechami włoskimi i ponownie wstawić do lodówki na około 1 godzinę. Bita śmietana z bananami: Banany obrać i pokroić w plasterki, wymieszać z sokiem z cytryny. Śmietankę kremówkę ubić na bardzo sztywną pianę i wymieszać z połową ilości bananów, wyłożyć na warstwę masy kajmakowej. Udekorować pozostałymi bananami i posypać kakao przez sitko bezpośrednio na deser. Przechowywać w lodówce. * możesz też użyć mleka skondensowanego nie ugotowanego. Zamkniętą puszkę należy wówczas wstawić do garnka, przykryć wodą i gotować na wolnym ogniu przez 3 godziny. Podczas gotowania puszka musi być cały czas zakryta wodą, a otworzyć ją można dopiero po ostudzeniu! W przeciwnym razie może wybuchnąć. Masa z gotowanego w ten sposób mleka skondensowanego może być bardziej kremowa i mniej sztywna od masy przygotowanej na bazie gotowej "masy krówkowej", która jest bardzo gęsta.

obrazek Pasta migdałowa obrazek Pasta marcepanowa
Dekoracje ciast - Ciasto Czekoladowe.jpg
CIASTO CZEKOLADOWE Składniki · CIASTO · ...

CIASTO CZEKOLADOWE Składniki · CIASTO · 80 g mąki · 80 g cukru pudru · 20 g kakao · 100 g masła · 4 jajka · 1 łyżka mąki do posypania · MASA CZEKOLADOWA · 100 g twardej czekolady · 600 ml gęstej śmietany · 50 g cukru · POLEWA CZEKOLADOWA · 150 g czekolady · 75 g masła · 30 g dżemu morelowego · 8-10 KAWAŁKÓW Sposób przygotowania 1. Żółtka utrzeć z 2 łyżkami cukru, białka ubić na sztywną pianę z resztą cukru. Dodać do utartych żółtek i delikatnie 2. wymieszać z roztopionym masłem. Dodawać stopniowo mąki i kakao i wymieszać. Blachę pokryć pergaminem posmarowanym masłem i wlać ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 200° przez ok. 40 min. Kiedy ciasto będzie gotowe, posypać jego górę mąką, wyjąć z blachy, usunąć papier i poczekać aż wystygnie. Zimne ciasto przekroić poziomo na 2 części. 3. Przygotować masę: zagotować i ostudzić gęstą śmietanę a następnie ubić ją z cukrem. Czekoladę rozpuścić na małym ogniu. Niewielką ilość ubitej śmietany wymieszać z ciepłą czekoladą. Dodać pozostałą śmietanę i delikatnie wymieszać. 4. Przygotować polewę: czekoladę skropić w naczyniu niewielką ilością wody, dodać masło i rozgrzać na parze. Jedną warstwę ciasta pokryć dżemem i szybko oblać polewą. Kiedy polewa wystygnie, pociąć tę warstwę na kwadraty 5 cm X 5 cm. Na drugiej części rozsmarować masę czekoladową i poukładać na niej kwadraty. Ciasto włożyć do lodówki i bardzo dobrze ochłodzić. Przed podaniem kroić nożem moczonym w gorącej wodzie wzdłuż kwadratów. obrazek

Dekoracje ciast - Marcello.jpg
MARCELLO Składniki na biszkopt czekoladowy: · ...

MARCELLO Składniki na biszkopt czekoladowy: · 7 jajek · 1 szklanka drobnego cukru · pół szklanki mąki pszennej · pół szklanki kakao (można dać mniej, a w to miejsce dosypać mąki pszennej) · 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej · 80 g czekolady gorzkiej startej na tarce o drobnych oczkach Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, ubijać. Dodać żółtka i dalej ubijać. Mąki wymieszać z kakao, czekoladą, dodać do masy jajecznej, wymieszać delikatnie, by masa nie opadła. Z gotowego ciasta biszkoptowego upiec 6 osobnych krążków* (tortownica o średnicy 20 cm, wyłożona papierem do pieczenia). Każdy piec przez około 8 minut w temperaturze 190ºC. Ostudzić. Składniki na krem czekoladowy: · 250 g gorzkiej czekolady · pół szklanki mleka · 250 g miękkiego masła · 3/4 - 1 szklanki cukru pudru Miękkie masło utrzeć mikserem na najwyższych obrotach na białą, puszystą masę. Dodawać cukier, cały czas ubijając. Mleko podgrzewać, dodać do niego połamaną czekoladę, mieszać, podgrzewając, by nie przywarła do garnka i się rozpuściła (starając się jak najkrócej trzymać na palniku). Lekko ciepłą czekoladę dodawać partiami do masy maślanej, cały czas miksując, by się nie zwarzyła. Odstawić do lodówki do zgęstnienia. Ponadto: · 300 g świeżych wiśni bez pestek i przekrojonych (mogą być mrożone, lecz wcześniej należy je rozmrozić na bibułce, lub z kompotu, syropu, nalewki, itp.) Ostudzone krążki biszkoptu przekładać kremem czekoladowym i wiśniami. Dobrze jest nasączyć biszkopt ponczem (użyłam likieru wiśniowego wymieszanego z wodą, około 3/4 szklanki). Przełożony tort schłodzić przez kilka godzin, a najlepiej przez 24 godziny. Przed podaniem polać czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej (200 g) lub dowolnie udekorować. obrazek

więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności