Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

PTYSIE.jpg

Dekoracje ciast - PTYSIE.jpg
Download: PTYSIE.jpg

71 KB

(430px x 300px)

0.0 / 5 (0 głosów)
PTYSIE
Składniki

* 100 g masła
* szczypta soli
* 250 g mąki
* 5-6 jajek
* Nadzienie:
* 2 torebki cukru waniliowego
* 1/2 I śmietanki (27-36%)
* cukier puder
Sposób przygotowania

1. 1

1/4 l wody zagotować z masłem i szczyptą soli. Mąkę przesiać.
2. 2

Na wrzący płyn wsypać przesianą mąkę i szybko ucierać. Gdy ciasto będzie gładkie, lśniące i zacznie odstawać od ścianek garnka, zdjąć z ognia i lekko ostudzić. Wbijać po jednym jajku, przez cały czas uciera­jąc, aż ciasto całkowicie ostygnie.
3. 3

Ciasto nabierać łyżką i nakładać je do rękawa cukierniczego zakończo­nego odpowiednią końcówką. Na blachę posmarowaną tłuszczem wyciskać z rękawa okrągłe ptysie. Ciasto można również formować łyżką.
4. 4

Blachę z ptysiami włożyć na środko­wy poziom piekarnika. Zimne ptysie napełnić bitą śmietaną i oprószyć cukrem pudrem.

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

a
Inne pliki do pobrania z tego chomika
Dekoracje ciast - Tarta_karmelowa_z_czekoladą.jpg
TARTA KARMELOWA Tarta Kajmakowa Z czekoladą, bitą śmie ...

TARTA KARMELOWA Tarta Kajmakowa Z czekoladą, bitą śmietaną i bananami. Szybki deser bez pieczenia. Składniki: Spód: • 1 opakowanie herbatników Digestive (225 g) • 70 g masła, roztopionego • 1 tabliczka ciemnej czekolady (100 g), rozpuszczonej Masa kajmakowa z czekoladą: • 2 tabliczki ciemnej czekolady (200 g) • 1 puszka ugotowanego mleka skondensowanego (masy krówkowej) * • garść orzechów włoskich Bita śmietana z bananami: • 4 banany • sok z 1 cytryny • 300 ml bardzo zimnej śmietanki kremówki • 2 - 3 łyżki kakao oraz: Forma z odpinaną obręczą lub wyjmowanym dnem o średnicy 20 cm Przygotowanie: Spód: Herbatniki włożyć do miski i bardzo dokładnie pokruszyć (np. tłuczkiem). Masło roztopić razem z czekoladą (w kąpieli wodnej lub na bardzo wolnym ogniu w rondelku z grubym dnem), następnie wymieszać z pokruszonymi herbatnikami. Dno i boki formy wyłożyć powstałą masą, przyciskając ją wypukłą częścią łyżki. Wstawić do lodówki. Masa kajmakowa z czekoladą: Roztopić czekoladę i wymieszać z ugotowanym mlekiem skondensowanym. Masę wyłożyć na spód z herbatników, posypać orzechami włoskimi i ponownie wstawić do lodówki na około 1 godzinę. Bita śmietana z bananami: Banany obrać i pokroić w plasterki, wymieszać z sokiem z cytryny. Śmietankę kremówkę ubić na bardzo sztywną pianę i wymieszać z połową ilości bananów, wyłożyć na warstwę masy kajmakowej. Udekorować pozostałymi bananami i posypać kakao przez sitko bezpośrednio na deser. Przechowywać w lodówce. * możesz też użyć mleka skondensowanego nie ugotowanego. Zamkniętą puszkę należy wówczas wstawić do garnka, przykryć wodą i gotować na wolnym ogniu przez 3 godziny. Podczas gotowania puszka musi być cały czas zakryta wodą, a otworzyć ją można dopiero po ostudzeniu! W przeciwnym razie może wybuchnąć. Masa z gotowanego w ten sposób mleka skondensowanego może być bardziej kremowa i mniej sztywna od masy przygotowanej na bazie gotowej "masy krówkowej", która jest bardzo gęsta.

obrazek Pasta migdałowa obrazek Pasta marcepanowa
Dekoracje ciast - Ciasto Czekoladowe.jpg
CIASTO CZEKOLADOWE Składniki · CIASTO · ...

CIASTO CZEKOLADOWE Składniki · CIASTO · 80 g mąki · 80 g cukru pudru · 20 g kakao · 100 g masła · 4 jajka · 1 łyżka mąki do posypania · MASA CZEKOLADOWA · 100 g twardej czekolady · 600 ml gęstej śmietany · 50 g cukru · POLEWA CZEKOLADOWA · 150 g czekolady · 75 g masła · 30 g dżemu morelowego · 8-10 KAWAŁKÓW Sposób przygotowania 1. Żółtka utrzeć z 2 łyżkami cukru, białka ubić na sztywną pianę z resztą cukru. Dodać do utartych żółtek i delikatnie 2. wymieszać z roztopionym masłem. Dodawać stopniowo mąki i kakao i wymieszać. Blachę pokryć pergaminem posmarowanym masłem i wlać ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 200° przez ok. 40 min. Kiedy ciasto będzie gotowe, posypać jego górę mąką, wyjąć z blachy, usunąć papier i poczekać aż wystygnie. Zimne ciasto przekroić poziomo na 2 części. 3. Przygotować masę: zagotować i ostudzić gęstą śmietanę a następnie ubić ją z cukrem. Czekoladę rozpuścić na małym ogniu. Niewielką ilość ubitej śmietany wymieszać z ciepłą czekoladą. Dodać pozostałą śmietanę i delikatnie wymieszać. 4. Przygotować polewę: czekoladę skropić w naczyniu niewielką ilością wody, dodać masło i rozgrzać na parze. Jedną warstwę ciasta pokryć dżemem i szybko oblać polewą. Kiedy polewa wystygnie, pociąć tę warstwę na kwadraty 5 cm X 5 cm. Na drugiej części rozsmarować masę czekoladową i poukładać na niej kwadraty. Ciasto włożyć do lodówki i bardzo dobrze ochłodzić. Przed podaniem kroić nożem moczonym w gorącej wodzie wzdłuż kwadratów. obrazek

Dekoracje ciast - Marcello.jpg
MARCELLO Składniki na biszkopt czekoladowy: · ...

MARCELLO Składniki na biszkopt czekoladowy: · 7 jajek · 1 szklanka drobnego cukru · pół szklanki mąki pszennej · pół szklanki kakao (można dać mniej, a w to miejsce dosypać mąki pszennej) · 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej · 80 g czekolady gorzkiej startej na tarce o drobnych oczkach Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, ubijać. Dodać żółtka i dalej ubijać. Mąki wymieszać z kakao, czekoladą, dodać do masy jajecznej, wymieszać delikatnie, by masa nie opadła. Z gotowego ciasta biszkoptowego upiec 6 osobnych krążków* (tortownica o średnicy 20 cm, wyłożona papierem do pieczenia). Każdy piec przez około 8 minut w temperaturze 190ºC. Ostudzić. Składniki na krem czekoladowy: · 250 g gorzkiej czekolady · pół szklanki mleka · 250 g miękkiego masła · 3/4 - 1 szklanki cukru pudru Miękkie masło utrzeć mikserem na najwyższych obrotach na białą, puszystą masę. Dodawać cukier, cały czas ubijając. Mleko podgrzewać, dodać do niego połamaną czekoladę, mieszać, podgrzewając, by nie przywarła do garnka i się rozpuściła (starając się jak najkrócej trzymać na palniku). Lekko ciepłą czekoladę dodawać partiami do masy maślanej, cały czas miksując, by się nie zwarzyła. Odstawić do lodówki do zgęstnienia. Ponadto: · 300 g świeżych wiśni bez pestek i przekrojonych (mogą być mrożone, lecz wcześniej należy je rozmrozić na bibułce, lub z kompotu, syropu, nalewki, itp.) Ostudzone krążki biszkoptu przekładać kremem czekoladowym i wiśniami. Dobrze jest nasączyć biszkopt ponczem (użyłam likieru wiśniowego wymieszanego z wodą, około 3/4 szklanki). Przełożony tort schłodzić przez kilka godzin, a najlepiej przez 24 godziny. Przed podaniem polać czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej (200 g) lub dowolnie udekorować. obrazek

więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności