Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

CYCEK TEŚCIOWEJ.jpg

basik-54 / Kulinaria / Dekoracje ciast / CYCEK TEŚCIOWEJ.jpg
Dekoracje ciast - CYCEK TEŚCIOWEJ.jpg
Download: CYCEK TEŚCIOWEJ.jpg

68 KB

(430px x 300px)

0.0 / 5 (0 głosów)
CYCEK TEŚCIOWEJ
Lista składników

* Składniki na ciemny biszkopt:
* 6 jaj
* 1 szklanka cukru
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 3/4 szklanki mąki pszennej
* 2-3 łyżeczki kakao
* Masa:
* 5 żółtek
* 1/2 szklanki śmietany kwaśnej
* 1 cukier waniliowy
* 1 kostka Kasia
* 6 łyżek cukru pudru
* 1 l mleka.
* Ciasto makowo-kokosowe:
* 5 białek
* 1/2 szklanki cukru
* 10 dag wiórków kokosowych
* 1 szklanka suchego maku
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
* Dodatkowo:
* 1 duża paczka okrągłych biszkoptów
* 2 jasnej galaretki
* rodzynki.

Jak zrobić?

Biszkopt:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem, na końcu kakao i lekko wymieszać. Wlać na blachę i piec w temp.peraturze 160-180 Celsjusza około 30-40 min. Po upieczeniu przekroić na 2 części.
Placek makowy:
Białka ubić na sztywną pianę. Dodać resztę składników i lekko wymieszać. Piec w temp.peraturze 160-180 Celsjusza przez 30-40 min.
Masa do przełożenia:
Mleko i cukier waniliowy zagotować i odstawić. Wymieszać żółtka ze śmietaną, wlać do mleka i zagotować. Odstawić na ok. 30 min. Odcedzić przez gęste sito. Utrzeć Kasia z cukrem, dodać uzyskany ser i wymieszać.
Kolejność przekładania:
Ciemny biszkopt - masa - ciasto makowo-kokosowe - masa -ciemny biszkopt - masa - okrągłe biszkopty - na każdy biszkopt nałożyć rodzynkę - galaretka.
Dodatkowo do masy można dodać pokrojona drobno galaretkę!

Temperatura piekarnika : 160-180oC

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

a
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności