Download: ANDALUZJA.jpg
ANDALUZJA
Lista składników
* 40 g Kasia
* SKŁADNIKI NA 3 BLATY:
* 10 białek
* 160 g zmielonych migdałów
* 160 g cukru pudru
* 125 g drobnego cukru do wypieków
* 37 g kakao
* SKŁADNIKI NA MASĘ CYTRYNOWĄ:( Margaryna wyżej idzie do tej masy)
* 2 cytryny
* 70 g drobnego cukru do wypieków
* 2 żółtka
* 1 jajko
* 6 g żelatyny
* 75 g śmietany kremówki (36%) ubitej na sztywną masę
* SKŁADNIKI NA MASĘ CZEKOLADOWĄ:
* 250 g gorzkiej czekolady (zawartość kakao około 60%)
* 100 g śmietany kremówki (36%)
* 80 g masła, w temperaturze pokojowej
* 100 g śmietany kremówki (36%) ubitej na sztywną masę
Jak zrobić?
BLATY 3 :
Trzy formy tortownice o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), boki wysmarować Kasia. Jeśli nie posiadacie tylu tortownic, można podzielić powyższe składniki na 3 części i przygotować każdy blat osobno (najbardziej bezpieczna opcja). Surowe ciasto może również czekać na upieczenie poprzedniego (ja tak zrobiłam z jednym krążkiem - posiadam 2 tortownice).
Migdały wymieszać z cukrem pudrem i kakao, przesiać.
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając powoli i stopniowo drobny cukier (łyżka po łyżce). Ubite w ten sposób białka delikatnie wymieszać z przesianymi suchymi składnikami, do połączenia.
Gotowe ciasto rozdzielić równo między 3 tortownice, wyrównać.
Piec do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, ostudzić. Ciasto z pewnością trochę opadnie, ale tak ma być, nie ma to wpływu na wygląd tortu.
MASA CYTRYNOWA:
Z cytryny otrzeć skórkę (bez bialego albedo) i wycisnąć sok.
Do szklanej miseczki wlać sok z cytryny + otartą skórkę, cukier, Kasia, żółtka, jajko. Miseczkę ustawić nad garnkiem z parującą wodą (miseczka nie może dotykać wrzącej wody), czyli przygotować tzw. kąpiel wodną. Składniki w miseczce ubijać delikatnie (końcówką do ubijania białek), aż masa zgęstnieje. Wsypać żelatynę. Szybko wymieszać, by się rozpuściła i połączyła z masą cytrynową. Ostudzić, przykryć folią spożywczą (folia powinna dotykać kremu), włożyć do lodówki do całkowitego stężenia.
Kolejnego dnia (bezpośrednio przed wykonaniem tortu → patrz niżej) wyjąć krem z lodówki (jeśli jest bardzo ścisły, zmiksować - ja to zrobiłam blenderem). Połączyć przy pomocy miksera z ubitą już śmietaną. Krem będzie się nadawał od razu do przekładania.
MASA CZEKOLADOWA:
Czekoladę posiekać, włożyć do rondelka. Zagotować kremowkę, nie doprowadzając jej do wrzenia (100 g) i wylać na czekoladę. Odczekać 30 sekund i dokładnie wymieszać. Powinna powstać gładka, czekoladowa masa. Jeżeli tak się nie stanie, można dodać trochę więcej gorącej kremówki lub delikatnie podgrzać całość. Odstawić do lodówki, żeby masa zgęstniała.
Z gotowej i chłodnej masy odjąć 250 g (resztę zachować). Podgrzać w kąpieli wodnej (krem nie może być zbyt gorący, a co za tym idzie, lejący się). Kasia zmiksować na puszystą masę. Dodać podgrzaną masę czekoladową i zmiksować tak, żeby powstał puszysty krem. Na końcu dodać ubitą kremówkę. Wymieszać.
WYKONANIE TORTU:
Przygotować paterę. Położyć na niej pierwszy migdałowy blat. Wokół niego zamknąć obręcz tortownicy, w której go piekliśmy