Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

ŻÓŁWIK.jpg

basik-54 / Kulinaria / Dekoracje ciast / ŻÓŁWIK.jpg
Dekoracje ciast - ŻÓŁWIK.jpg
Download: ŻÓŁWIK.jpg

45 KB

(323px x 217px)

0.0 / 5 (0 głosów)
ŻÓŁWIK
Lista składników

* Na biszkopt:
* 4 jajka
* 140g cukru
* 140 g mąki
* szczypta proszku do pieczenia
* nutella
* Mus czekoladowy:
* 200 g gorzkiej czekolady
* 250 g serka mascarpone
* 2 jajka
* 50 g cukru
* Do dagracji:
* cukierki na oczy i język
* małe mleczne bułeczki

Jak zrobić?

Biszkopt:
Ubijać jajka z cukrem i 3 łyżkami ciepłej wody – (ja dałam tylko 2) aż do podwojenia objętości. Dodać delikatnie przesianą mąkę (ja dodałam szczyptę proszku choć nie ma go przepisie oryginalnym, bo poprzednim razem nie byłam zadowolona z biszkoptu).
¼ ciasta wlać do formy okrągłej - 23cm średnicy, a resztę na papier lub inną formę prostokątną jak na roladę. Piec ok 10 min w 180°.
Po ostudzeniu biszkopt posmarować nutellą, zwinąć, zawinąć w folię przezroczystą i dać do lodówki na ok. 30min.
Mus czekoladowy:
Utrzeć żółtka z cukrem do białości, dodać delikatnie serek mascarpone mieszając ręcznie, dodać roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę. Ubić białka na sztywno i też dodać.
Roladę pokroić na kromki grube ok 1,5 cm i wyłożyć nimi małą miskę wyścieloną filmem przezroczystym, wypełnić musem czekoladowym. Tym co lubią polecam dodać do musu brzoskwinie lub gruszki z puszki. Moje dzieci nie lubią więc nie dawałam. Zamknąć biszkoptem okrągłym i przykryć filmem, wstawić do lodówki na ok. 4 godziny. Po tym czasie, przełożyć na duży talerz, zdjąć folię i udekorować. Odkroić kawałek bułeczki, wbić cukierki na oczy i naciąć nożyczkami aby otrzymać pyszczek, w który wsadzamy czerwony cukierek. Tę główkę przykleić nutellą i tak samo łapki (z ciastek „chamonix” lub też z bułeczek) i ogonek.

Temperatura piekarnika : 180oC

Czas pieczenia: 10 minut

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

a
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności