Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

Rozmaryn i oregano.jpg

Zdrowotne właściwości kakao, kawy, oregano potwierdzone naukowo - Rozmaryn i oregano.jpg
Download: Rozmaryn i oregano.jpg

82 KB

(740px x 490px)

0.0 / 5 (0 głosów)
Zdrowotne właściwości rozmarynu i oregano
Roz­ma­ryn le­kar­ski (Ro­sma­ri­nus of­fi­ci­na­lis) to wiecz­nie zie­lo­ny krzew znad Morza Śród­ziem­ne­go. W grec­kiej i wło­skiej me­dy­cy­nie lu­do­wej miał po­bu­dzać tra­wie­nie, le­czyć ner­wo­wość, wy­czer­pa­nie i zmniej­szać do­le­gli­wo­ści je­li­to­we. Ore­ga­no czyli le­biod­ka po­spo­li­ta (Ori­ga­num vul­ga­re) ro­śnie także nad brze­ga­mi Morza Śród­ziem­ne­go, ale po­nad­to w Afry­ce Pół­noc­nej i Azji, gdzie jest czę­sto spo­ty­ka­na. W me­dy­cy­nie lu­do­wej przy­pi­sy­wa­no jej dzia­ła­nia prze­ciw­bie­gun­ko­we, prze­ciw­za­pal­ne, zwłasz­cza w kom­pre­sach na trud­no go­ją­ce się rany, lecz­ni­cze przy cho­ro­bie wrzo­do­wej żo­łąd­ka i dwu­nast­ni­cy.
Co cie­ka­we obie te ro­śli­ny razem we Wło­szech za­le­ca­no sto­so­wać przy cu­krzy­cy. W póź­niej­szym okre­sie, zwłasz­cza 50 lat temu, twier­dzo­no, że ro­śli­ny te mają wy­łącz­nie cha­rak­ter przy­pra­wo­wy, zaś ich dzia­ła­nie lecz­ni­cze przy­pi­sy­wa­no "efek­to­wi pla­ce­bo". Nie była to praw­da.
Ze­spół na­ukow­ców z Uni­ver­si­ty of Il­li­no­is, pod kie­row­nic­twem dr Elvi­ry Gon­za­lez de Mejia, zba­dał sub­stan­cje czyn­ne tych ro­ślin. Jak się oka­za­ło, ro­śli­ny świe­że oraz wy­cią­gi z nich, a także na­lew­ki al­ko­ho­lo­we z ro­ślin świe­żych za­wie­ra­ją bar­dzo duże ilo­ści spe­cy­ficz­nych po­li­fe­no­li i fla­wo­no­idów. Dzia­ła­ją one po­zy­tyw­ne na en­zy­my trzust­ko­we, po­zwa­la­jąc od­bu­do­wać pro­duk­cję in­su­li­ny. Zmniej­sza­ją ry­zy­ko wy­stą­pie­nia cu­krzy­cy typu 2, na­to­miast przy już roz­wi­ja­ją­cej się cho­ro­bie ha­mu­ją jej roz­wój i sty­mu­lu­ją ko­rzyst­ne prze­mia­ny uła­twia­ją­ce od­bu­do­we ko­mó­rek trzust­ki. Ba­da­nia obec­nie trwa­ją, ale jest nie­mal pewne, że w naj­bliż­szym cza­sie przy cu­krzy­cy typu 2 będą po­da­wa­ne wy­cią­gi z roz­ma­ry­nu i ore­ga­no lub za­le­ca­ne przy­pra­wia­nie po­traw świe­ży­mi li­ść­mi tych ro­ślin.

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
Zdrowotne właściwości kakao, kawy, oregano potwierdzone naukowo - Kawa.jpg
Zdrowotne właściwości kawy Kawa po­cho­dzi z Etio­pii, ...
Zdrowotne właściwości kawy Kawa po­cho­dzi z Etio­pii, ale jej nazwa ma źró­dło­słów arab­ski (kahwa). W Eu­ro­pie po­ja­wi­ła się około 1575 roku a jej od­kryw­cą był nie­miec­ki po­dróż­nik, Le­onard Rau­wolf, który za­no­to­wał, że we­dług Be­du­inów "przy­spa­rza ja­sno­ści umy­sło­wi, jest dobra na do­le­gli­wo­ści żo­łąd­ko­we i wą­tro­by". W no­wo­cze­snej me­dy­cy­nie była trak­to­wa­na jak używ­ka i to dość nie­bez­piecz­na - w la­tach 50-60 uwa­ża­no, że picie kawy przy­czy­nia się do za­wa­łów i uda­rów mózgu. Obec­nie ten po­gląd za­rzu­co­no. Cie­ka­we za to wy­ni­ki przy­nio­sły ba­da­nia na­ukow­ców z nor­we­skie­go Uni­ver­si­tet i Oslo pod kie­row­nic­twem prof. Jo­han­ne­sa Rok­sun­da Hova. Ba­da­jąc sub­stan­cje, które za­po­bie­ga­ją bar­dzo groź­ne­mu pier­wot­ne­mu zwy­rod­nia­ją­ce­mu za­pa­le­niu dróg żół­cio­wych (PSC) oraz cu­krzy­cy typu 2, na­ukow­cy stwier­dzi­li, że u osób cho­rych pi­ją­cych kawę kon­cen­tra­cja en­zy­mów wą­tro­bo­wych jest niż­sza niż u osób zdro­wych, zaś cho­ro­ba nie roz­wi­ja się. Związ­ki czyn­ne za­war­te w kawie chro­nią więc przed roz­wo­jem PSC. Pi­ją­cy kawę z grupy cho­rych na PSC za­pa­da­li też póź­niej na tą cho­ro­bę niż osoby nigdy nie pi­ją­ce kawy. Z kolei na­ukow­cy ja­poń­scy z Kinki Uni­ver­si­ty w trak­cie badań na my­szach z cu­krzy­cą od­kry­li iż zwie­rzę­ta pi­ją­ce kawę miały niż­szy po­ziom cukru we krwi, rosła u nich wraż­li­wość na in­su­li­nę oraz two­rzy­ły się zmia­ny w wą­tro­bie uła­twia­ją­ce zmniej­sze­nie stłusz­cze­nia cu­krzy­co­we­go.
Zdrowotne właściwości kakao, kawy, oregano potwierdzone naukowo - Kakao.jpg
Lecznicze właściwości kakao Od­kry­cie kakao za­wdzię­c ...
Lecznicze właściwości kakao Od­kry­cie kakao za­wdzię­cza­my Krzysz­to­fo­wi Ko­lum­bo­wi. Kiedy w 1502r.​dotarł do wyspy Gu­ana­ja, po­ło­żo­nej 50 km od Hon­du­ra­su, ze­tknął sie tam z Ma­ja­mi, któ­rzy twier­dzi­li iż ka­ka­owiec "ze­sła­li bo­go­wie a po­ma­ga on na wiele cho­rób jak za­ni­ki pa­mię­ci, cho­ro­by ciała, osła­bie­nie i brak chęci do życia". Her­nan Cor­tes, zdo­byw­ca Mek­sy­ku, po­lu­bił je tak iż za­kła­dał jego plan­ta­cje na wszyst­kich pod­bi­tych zie­miach Ame­ry­ki Po­łu­dnio­wej i w 1528 roku przy­wiózł pierw­szy ła­du­nek kakao do Hisz­pa­nii. Tam­tej­si fran­cisz­ka­nie, któ­rzy jako pierw­si, wy­my­śli­li za­rów­no spo­sób na przy­rzą­dza­nie kakao w obec­nej po­sta­ci jak i pitną cze­ko­la­dę, trak­to­wa­li kakao jako le­kar­stwo "na hu­mo­ry ciała i duszy i wiele cho­rób w tym osła­bie­nie mózgu". No­wo­cze­sna wie­dza me­dycz­na trak­to­wa­ła kakao wy­łącz­nie jako napój. Jed­nak jak się oka­za­ło, sub­stan­cja ak­tyw­ną w ziar­nach ka­ka­ow­ca są fla­wa­no­le. Ba­da­nia wy­ko­ny­wa­ne przez ze­spół na­ukow­ców z Co­lum­bia Uni­ver­si­ty Me­di­cal Cen­ter pod kie­row­nic­twem dr Scot­ta A. Smal­la, wy­ka­za­ły, że od­po­wie­dzial­nym za osła­bie­nie pa­mię­ci po 60 roku życia jest uszko­dze­nie jed­nej ze struk­tur mózgu - za­krę­tu zę­ba­te­go. Jedną z sub­stan­cji, które od­bu­do­wy­wa­ły ko­mór­ki za­krę­tu zę­ba­te­go po­przez lep­sze jego ukrwie­nie, miały być fla­wa­no­le. Dla spraw­dze­nia tej hi­po­te­zy ochot­ni­kom w wieku 50-69 lat po­da­wa­no duże dawki kakao die­te­tycz­ne­go (do 900 mg fla­wa­no­li dzien­nie) czyli ok. 0,5 litra, na­to­miast dru­giej gru­pie po fi­li­żan­ce kakao (100 m g fla­wa­no­li dzien­nie), spraw­dza­jąc po trzech mie­sią­cach prze­pływ krwi przez za­kręt zę­ba­ty i moż­li­wo­ści w 20 mi­nu­to­wych te­stach pa­mię­ci. Grupa pi­ją­ca dużą ilość kakao była zde­cy­do­wa­nie lep­sza zwłasz­cza w te­stach pa­mię­ci, a za­kręt zę­ba­ty u jej przed­sta­wi­cie­li le­piej ukrwio­ny. Tym samym po­twier­dzo­no ob­ser­wa­cje me­dy­cy­ny lu­do­wej Majów.
Zdrowotne właściwości kakao, kawy, oregano potwierdzone naukowo - Jagody.jpg
Zdrowotne właściwości czarnych jagód Czar­na ja­go­da t ...
Zdrowotne właściwości czarnych jagód Czar­na ja­go­da to owoc leśny wy­stę­pu­ją­cy w całej Eu­ro­pie, zwłasz­cza Eu­ro­pie Środ­ko­wej. W me­dy­cy­nie lu­do­wej obec­ny od za­wsze. Le­czo­no nim za­ka­że­nia bak­te­ryj­ne, tyfus, a nawet polio. Czar­ne ja­go­dy spo­ży­wa­no przy wy­stę­po­wa­niu ro­ba­ków, zwłasz­cza glist ludz­kich i owsi­ków. We­dług far­ma­ko­pei cy­ster­sów ślą­skich z XIV wieku na­lew­ki na nich miały le­czyć cho­ro­by płuc. W okre­sie an­ty­bio­ty­ków ode­sła­no je na półkę z owo­ca­mi de­se­ro­wy­mi. Jak sie oka­zu­je - nie­słusz­nie. Jak wy­ni­ka z badań grupy na­ukow­ców z Uni­ver­si­ty of Maine pod kie­row­nic­twem prof. Kli­mis-Za­ca­sa, wy­so­ka kon­cen­tra­cja po­li­fe­no­li, jaka wy­stę­pu­je w czar­nych ja­go­dach, po­zwa­la na za­po­bie­ga­nie pa­to­lo­gicz­nym prze­mia­nom me­ta­bo­licz­nym tzw. syn­dro­mo­wi me­ta­bo­licz­ne­mu (MetS). MetS to ze­spół bar­dzo szko­dli­wych ob­ja­wów, pro­wa­dzą­cych do oty­ło­ści, nad­ci­śnie­nia, prze­wle­kłych do­le­gli­wo­ści za­pal­nych, pod­wyż­szo­ne­go po­zio­mu trój­gli­ce­ry­dów, nie­to­le­ran­cji glu­ko­zy i in­su­lio­no­od­por­no­ści. W ba­da­niach na szczu­rach wy­ka­za­no, że po­li­fe­no­le uela­stycz­nia­ją ścian­ki na­czyń krwio­no­śnych, po­zwa­la­ją na ła­twiej­sze prze­mia­ny trój­gli­ce­ry­dów i po­wo­du­ją spa­dek ci­śnie­nia. Dla czło­wie­ka o wadze 70-80 kg opty­mal­na ilość dzien­nej dawki po­li­fe­no­li mie­ści się w dwóch fi­li­żan­kach czar­nych jagód. U szczu­rów od­po­wied­nik tej dawki spo­wo­do­wał po dwóch ty­go­dniach wy­re­gu­lo­wa­nie ci­śnie­nia krwi i uela­stycz­nie­nie ścia­nek na­czyń krwio­no­śnych. U czło­wie­ka pro­ces ten za­jął­by osiem ty­go­dni.
Zdrowotne właściwości kakao, kawy, oregano potwierdzone naukowo - Brokuły.jpg
Zdrowotne właściwości brokułów Znane od 2000 lat i upra ...
Zdrowotne właściwości brokułów Znane od 2000 lat i upraw­nia­ne naj­pierw na Cy­prze a potem w sta­ro­żyt­nym Rzy­mie ro­śli­ny ucho­dzi­ły we wło­skiej me­dy­cy­nie lu­do­wej za "po­tęż­ny lek po­ma­ga­ją­cy na guzy we­wnątrz ciała" jak pi­sa­ła o nich far­ma­ko­pea be­ne­dyk­tyń­ska z XII wieku. Co cie­ka­we, za­le­ca­ła ona spo­ży­wa­nie wa­rzyw na su­ro­wo i czę­sto we Wło­szech do tej pory są one tak je­dzo­ne w sa­łat­kach lub co naj­wy­żej blan­szo­wa­ne. W Pol­sce od XVIII wieku spo­ży­wa się je cał­ko­wi­cie ugo­to­wa­ne, ale może warto przyj­rzeć sie wło­skiej me­dy­cy­nie lu­do­wej? Ba­da­nia dr Jo­an­ny Tom­czyk i dr Anny Olej­nik z Uni­wer­sy­te­tu Przy­rod­ni­cze­go w Po­zna­niu udo­wod­ni­ły, iż sub­stan­cja czyn­na za­war­ta w su­ro­wych bro­ku­łach - sul­fo­ra­fan (SFN), po­wo­du­je, że związ­ki ra­ko­twór­cze nie mogą się trans­for­mo­wać, a ponad wią­za­nie ich z czą­stecz­ka­mi DNA jest za­blo­ko­wa­ne; nie wy­stę­pu­ją wiec sprzy­ja­ją­ce ra­ko­wi mu­ta­cje. Jeśli nawet guz no­wo­two­ro­wy się roz­wi­nie, wów­czas SNF po­wo­du­je, iż jego ko­mór­ki nie roz­prze­strze­nia­ją się w or­ga­ni­zmie, a duża ich część ginie z po­wo­du in­du­ko­wa­nej śmier­ci ko­mór­ko­wej (apop­to­zy). Z kolei ba­da­nia na­ukow­ców z Uni­ver­si­ty of Il­li­no­is wy­ka­za­ły, iż przy sta­łym spo­ży­wa­niu wa­rzyw za­wie­ra­ją­cych sul­fo­ra­fan, a więc przede wszyst­kim bro­ku­łów, mniej­sza jest szan­sa za­cho­ro­wa­nia na tak groź­ne no­wo­two­ry jak rak pro­sta­ty, je­li­ta gru­be­go, pier­si, skóry oraz płuc.
Zdrowotne właściwości kakao, kawy, oregano potwierdzone naukowo - Biała herbata.jpg
Zdrowotne właściwości białej herbaty Biała her­ba­ta to ...
Zdrowotne właściwości białej herbaty Biała her­ba­ta to pącz­ki i młode list­ki krze­wu Ca­mel­lia si­nen­sis. Uwa­ża­ną przez Chiń­czy­ków od VII w. n.e. za "kró­lo­wą her­bat" przy­rzą­dza­no w ten spo­sób, że pącz­ki i list­ki naj­pierw su­szo­no nad parą lub go­rą­cym po­wie­trzem i do­pie­ro potem osta­tecz­nie wy­su­sza­no "aby nie stra­ci­ły swo­jej mocy". Chiń­czy­cy uwa­ża­li je bo­wiem za jeden z naj­po­tęż­niej­szych leków. Biała her­ba­ta we­dług chiń­skiej li­te­ra­tu­ry me­dycz­nej z VII-X wieku miała "uwal­niać umysł, do­da­wać ener­gii, od­mła­dzać sta­re­go, przy­spa­rzać ro­zu­mu mło­de­mu wy­ci­sza­jąc go, le­czyć guzy we­wnątrz ciała". Jej naj­po­pu­lar­niej­sze ga­tun­ki to Da Bai (Duża Biała), Xiao Bai (Mała Biała), Nar­cis­sus i Cha­icha. Ze­spół na­ukow­ców z King­ston Uni­ver­si­ty pod kie­row­nic­twem prof. Dec­la­na Na­ugh­to­na, po­sta­no­wił zba­dać wła­sno­ści lecz­ni­cze bia­łej her­ba­ty. Na­ukow­cy zi­den­ty­fi­ko­wa­li w niej związ­ki, unie­czyn­nia­ją­ce en­zy­my roz­bi­ja­ją­ce ko­la­gen i ela­sty­nę, od­po­wie­dzial­ne za dobry stan skóry i tkan­ki łącz­nej. En­zy­my te, wraz z wol­ny­mi rod­ni­ka­mi, są pro­za­pal­ne i zwięk­sza­ją moż­li­wość wy­stą­pie­nia reu­ma­to­idal­ne­go za­pa­le­nia sta­wów. Biała her­ba­ta tym cza­sem zmniej­sza ich pro­duk­cję i po­wo­du­je iż szyb­ko stają sie nie­ak­tyw­ne. Z kolei inne związ­ki w niej obec­ne (ka­te­chi­ny) w ba­da­niach na­ukow­ców z Uni­ver­si­ty of Lin­coln udo­wod­ni­ły iż dzia­ła­ją opóź­nia­ją­co na roz­wój nie­któ­rych no­wo­two­rów, zwłasz­cza na­rzą­dów rod­nych, a nawet po­tra­fią li­kwi­do­wać mniej­sze guzy no­wo­two­ro­we.
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności