zdjecie_big4.jpg
-
Babka lancetowata -
Chleb -
Chleb na zakwasie -
Cholesterol, nadciśnienie -
Ciesielska - Filozofia Życia - przepisy -
DMSO -
domy,dworki -
dr Mark Sircus -
Dr Mark Sircus - magnez -
Dziurawiec -
Etykiety -
Etykiety na butelki Złote -
Etykiety na domowe wino i nalewki -
glistnik-jaskółcze ziele -
Gustav Klmt -
Haluksy -
Jod -
Jola Jolanta -
Kalendarz zbioru ziół -
Kokorycz -
Kosmetyki -
Kosmetyki - naturalne -
Kosmetyki naturalne Kremy,maści -
Książki -
Kwiaty -
Maria Treben -
Maści -
Michał Wolski - Jod -
Mniszek lekarski -
Nagietek -
Naklejki -
Nalewki ziołowe -
Napisy -
Nawłoć -
Pasożyty -
Pokrzywa -
Połun -
Różański -Zielarstwo i metody fitoterapii( -
Siedmiopalecznik -
Soda -
St.Korżawska-zioła -
Syropy -
Tapety -
Wrotycz -
Zioła -
Zioła i przyprawy -
Zioła-zdjęcia -
Ziołowe przepisy -
Żywokost -
Żywokost - obrazy
Przynależność Grupa kwarcu
Przeźroczystość Przeźroczysty
Rysa Biała
Twardość Mohsa 7
Gęstość 2,66±0,01
Chemizm Dwutlenek krzemu SiO2
Współczynnik refrakcji 1,544 – 1,553
Charakter optyczny Jednoosiowy +
Układ krystalograficzny Heksagonalny
Dwójłomność 0,009
Opis
Cytryn nosi nazwę od swej cytrynowożółtej barwy, którą zawdzięcza obecności atomów żelaza. Większość cytrynów uzyskuje właściwy kolor w procesie podgrzewania do 470-560°C.
Naturalne, niepodgrzewane cytryny mają przeważnie bladożółty kolor, zaś po podgrzaniu zyskują czerwonawy odcień.
Najpiękniejsze cytryny są fasetowane i używane jako kamienie do pierścionków i przywieszek.
Cytryn bywa też nazywany topazem Madeira, topazem złotym lub topazem czeskim, jednakowoż takie nazewnictwo jest nieuprawnione i mylące.
Pochodzenie
Kwarce, z których pochodzą cytryny, występują na Madagaskarze, w Brazylii, USA (Kolorado), Birmie, Hiszpanii, Namibii, Szkocji i w Rosji.
Większość cytrynów występujących na rynku wydobywanych jest jako ametysty lub kwarc dymny, które w procesie podgrzewania zyskują złocistą barwę. Naturalne cytryny wydobywa się w Brazylii. Najlepsza jakość pochodzi z brazylijskiego stanu Rio Grande do Sul, a zwłaszcza z kopalni Serra oraz Ira'.
Cytryny pochodzące z Montezuma w Brazylii po podgrzaniu stają się zielone, o barwie podobnej do berylu (heliodoru) i chryzolitu.
Wskazówki
Najwyżej cenione cytryny nosiły kolor ciemnopomarańczowy, zwane cytrynami Madeira ze względu na podobieństwo barwy do wina Madeira. Ostatnio wielu kupujących preferuje cytryny o barwie jasnej.
Mity
W starożytności noszono cytryny jako ochronę przed jadem węża i grzesznymi myślami.
Z powodu barwy zbliżonej niekiedy do topazu w przeszłości nazywano cytryny topazem kwarcowym, lecz z powodu odmiennej budowy chemicznej nazwa taka nie powinna być używana.