Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

63d9fca6fe(1).jpeg

babzi / kuchnia / Ciasta / 63d9fca6fe(1).jpeg
Ciasta - 63d9fca6fe1.jpeg
Download: 63d9fca6fe(1).jpeg

28 KB

(481px x 320px)

0.0 / 5 (0 głosów)
Fale Dunaju
============

Ciasto:
3 jajka,
150 g cukru,
150 ml oleju,
150 ml mleka,
2 szklanki mąki,
3 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 łyżki kakao,
2 łyżki mleka,
350 g wiśni (świeże, z kompotu lub mrożone)

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, dalej ubijając. Dodać żółtka i nadal ubijać. Po ubiciu wlewać powoli olej i nadal ubijać. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać i dodawać ją do ciasta na przemian z mlekiem. Cały czas miksować.

Ciasto podzielić na pół. Do jednej części dodać kakao i 2 łyżki mleka, wymieszać.

Do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia wyłożyć jasne ciasto, na górę rozłożyć ciemne, a na wierzch wiśnie (można je lekko powciskać w ciasto).

Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Wystudzić.

Krem: 400 ml mleka, budyń waniliowy w proszku, 1 opakowanie cukru waniliowego, 3 łyżki cukru, 2 łyżki soku z cytryny, 250 g masła w temperaturze pokojowej
Placek posmarować kremem. Wierzch polać polewą czekoladową.

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
Ciasta - 532146_10151940455280296_2071455404_n.jpg
JAPONIEC ========== Lista składników ================ ...
JAPONIEC ========== Lista składników ================ 125 g margaryny kasi 1 i 1/2 szklanki mąki (250 g) 1/2 szklanki cukru (125 g) 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa makowa: 1/2 puszki masy makowej (400 g) 1 i 1/2 szklanki cukru (375 g) 5 jajek 1 kostka do pieczenia Kasia (250 g) 600g jabłek 8 łyżeczek kaszy manny 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia (8 g) 1 szklanka wyłuskanych orzechów włoskich Cukier puder, lub biała polewa czekoladowa do dekoracji Czas wykonania: do 15 minut Poziom trudności: łatwy Koszt wypieku: tani Wymiary blachy: średnica 24 cm Ilość porcji: 15 Jak zrobić? =========== Przygotuj ciasto. Wszystkie składniki na ciasto włóż do miski miksera i wymieszaj. Następnie zagnieć ciasto. Tortownicę o średnicy 24cm wysmaruj i posyp bułką tartą. Następnie wyłóż ją przygotowanym ciastem. Nakłuj widelcem i wstaw do nagrzanego do 200st.C piekarnika na 10 minut. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Jeśli jabłka są bardzo soczyste odciśnij je lekko na sicie. Kostkę margaryny do pieczenia rozpuść w rondelku. Jaja ubij z cukrem na puch. Do masy jajecznej dodaj masę makowa, jabłka, kaszę, proszek do pieczenia i orzechy, wymieszaj. Na koniec wlej, ciągle mieszając łyżką, rozpuszczoną kostkę margaryny do pieczenia . Masę przełóż na lekko podpieczony spód, wyrównaj powierzchnię i wstaw do nagrzanego do 180st.C piekarnika na 45 minut. Temperatura piekarnika : 180oC Czas pieczenia: 45 minut
Ciasta - 63d9fca6fe.jpeg
Fale Dunaju ============ Ciasto: 3 jajka, 150 g ...
Fale Dunaju ============ Ciasto: 3 jajka, 150 g cukru, 150 ml oleju, 150 ml mleka, 2 szklanki mąki, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao, 2 łyżki mleka, 350 g wiśni (świeże, z kompotu lub mrożone) Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, dalej ubijając. Dodać żółtka i nadal ubijać. Po ubiciu wlewać powoli olej i nadal ubijać. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać i dodawać ją do ciasta na przemian z mlekiem. Cały czas miksować. Ciasto podzielić na pół. Do jednej części dodać kakao i 2 łyżki mleka, wymieszać. Do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia wyłożyć jasne ciasto, na górę rozłożyć ciemne, a na wierzch wiśnie (można je lekko powciskać w ciasto). Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Wystudzić. Krem: 400 ml mleka, budyń waniliowy w proszku, 1 opakowanie cukru waniliowego, 3 łyżki cukru, 2 łyżki soku z cytryny, 250 g masła w temperaturze pokojowej Placek posmarować kremem. Wierzch polać polewą czekoladową.
Ciasta - cycki-murzynki_1.jpg
CYCKI MURZYNKI =============== Biszkopt: ========= ...
CYCKI MURZYNKI =============== Biszkopt: ========= 150 g mąki pszennej 100 g cukru 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić z cukrem. Dodawać po jednym żółtku i ubijać. Mąkę wymieszać z proszkiem, dodać do ubitej masy i wymieszać. Ciasto wlać do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 20x40 cm. Piec w temp. 150 stopni przez 30 min. Ciasto makowo - kokosowe: ======================== 210 g cukru 3/4 szklanki maku 100 g wiórków kokosowych 6 białek Białka ubić z cukrem. Wsypać wiórki, mak i wymieszać. Ciasto wlać do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 20 x 40 cm. Piec w temperaturze 170 stopni przez 40 min. Masa budyniowa: =============== 370 ml mleka 250 g margaryny 6 żółtek 1 opakowanie budyniu waniliowego z cukrem 6 łyżek cukru 3 łyżki mąki pszennej 120 ml mleka wymieszać z żółtkami, cukrem, budyniem i mąką. Pozostałe mleko zagotować, wlać mleko z żółtkami i mieszając, zagotować. Margarynę utrzeć z ostudzonym budyniem. Ponadto: ======== polewa czekoladowa (2 łyżki masła stopić i zagotować z 4 łyżkami cukru, 3 łyżkami kakao i 5 łyżkami słodkiej śmietany) , może być gotowa polewa ze sklepu. dżem w/g smaku (300 g) 120 g biszkoptów 125 ml likieru rodzynki do dekoracji Wykonanie ciasta: Ostudzony biszkopt posmarować dżemem. Na wierzch położyć ciasto makowo - kokosowe. Ciasto posmarować masą, wyrównać. Na wierzchu ułożyć biszkopty namoczone w likierze. Udekorować rodzynkami i polać polewą. Smacznego :)
Ciasto bardzo łatwo się robi...godne polecenia. Wygląda wspaniale jak szachownica ;) i smakuje wszystkim.
Bardzo pyszne polecam!
Bardzo pyszne polecam!
Testy na prawo jazdy oraz Egzamin praktyczny na prawo jazdy Dziennik Gazeta Prawna

obrazek INFO

KONKUBINA The.Concubine 2012 napisy PL.rmvb play
- Film, który wywołał szok w komunistycznych Chinach i ...
obrazek- Film, który wywołał szok w komunistycznych Chinach i do tej pory jest tam zakazany. Dwie nominacje do Oskara plus 14 innych nominacji i nagród (Cannes, Camerimage, Złote Globy, Cezar). Akcja toczy się w latach 1924-77 i sygnalizuje kolejne wydarzenia z historii Chin od przewrotu Czang Kaj-szeka, po zakończeniu rewolucji kulturalnej. Wśród dziejowych burz świat sztuki trwa niezmienny, stając się dla bohaterów ich prawdą i rzeczywistością...
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności