Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

990468156.jpg

b.t.kaszuba1 / Kulinarne / ciasta / 990468156.jpg
ciasta - 990468156.jpg
Download: 990468156.jpg

121 KB

(400px x 280px)

0.0 / 5 (0 głosów)
CIASTO

* 75 dag mąki pszennej
* 1 1/2 kostki margaryny
* 8 dag drożdży
* 3 żółtka
* 2 łyżeczki proszku
* do pieczenia
* 1 szklanka kwaśnej śmietany
* 2 łyżki cukru kryształu
* 1/3 łyżeczki soli

Margarynę posiekać z solą i proszkiem do pieczenia. Zrobić rozczyn z drożdży i cukru. Gdy będzie płynny – wlać do mąki. Dodać żółtka i śmietanę. Dobrze wyrobić ciasto. Utoczyć kulę i zanurzyć w zimnej wodzie. Gdy wypłynie i zacznie pękać – wyjąć i ułożyć na deseczce, by ciasto obciekło z wody.


NADZIENIE

* 40 dag maku
* 15 dag masła
* 3/4 szklanki płynnego miodu
* 1 cukier waniliowy
* 10 dag orzechów krojonych
* 10 dag rodzynek
* 10 dag migdałów krojonych
* 1 olejek migdałowy
* 1/2 szklanki cukru
* 4 żółtka
* 6 białek
* 1/3 łyżeczki soli

Mak sparzyć i dwukrotnie zemleć. Masło roztopić i dodać miód, cukier, cukier waniliowy, mak, bakalie, żółtka, sól, olejek. Wszystko dobrze wymieszać. Podsmażyć. Białka ubić i wmieszać do przestudzonego maku.





Ciasto podzielić na dwie części (lub wg uznania). Każdą część rozwałkować.Na powierzchnię ciasta nałożyć i rozsmarować masę makową. Zwinąć w rulon i luźno w papier do pieczenia. Włożyć do wąskiej formy. Nakłuć patyczkiem w kilku miejscach. Wyrośnięte ciasto upiec. Jeżeli będziemy przy pieczeniu korzystać z dużej blachy, należy pamiętać o dokładnym zawinięciu ciasta w papier do pieczenia.

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności