Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

e5a760ac0a.jpg

b.t.kaszuba1 / Kulinarne / Ciasta(2) / e5a760ac0a.jpg
Ciasta2 - e5a760ac0a.jpg
Download: e5a760ac0a.jpg

13 KB

(362px x 247px)

0.0 / 5 (0 głosów)
CIASTO TOFFI BEZ PIECZENIA.

Składniki:
1,5 paczki krakersów
3 paczki herbatników Petitki
1 litr mleka
1/2 szklanki cukru

4 żółtka
1 masło
1 szklanka mąki krupczatki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 puszka mleka słodzonego skondensowanego, lub najlepiej puszka już gotowego kremu toffi
1 litr śmietany kremówki
2 łyżeczki żelatyny

1 cukier waniliowy
2 łyżki cukru pudru
pół tabliczki gorzkiej czekolady
Korzystamy z gotowej puszki z kremem toffi. Jeśli nie, kupujemy mleko słodzone w puszce i gotujemy pod przykryciem (puszka powinna być cały czas zanurzona w wodzie) około 2 godziny. Najlepiej zrobić to dzień wcześniej, by puszka dokładnie wystygła (nie otwieramy wcześniej).

Sposób wykonania:Krem budyniowy. 3 szklanki mleka, 1/2 szklanki cukru i masło zagotować. Do gotujacej się masy dodać dokładnie wymieszane mikserem - 1 szklankę mleka, 1 szklankę mąki krupczatki, 2 łyżki mąki ziemniaczanej i 4 żółtka. Mieszając gotować wszystko na małym ogniu przez chwilę, aż powstanie masa budyniowa. Lekko przestudzić.

Sposób wykonania:Masa toffi: 1/2 litra śmietanki kremówki ubić. Stopniowo dodawać zimną masę toffi z puszki, ubijając nadal. 1 łyżeczkę żelatyny rozpuścić w 1/5 szklanki gorącej wody, przestudzić. Gdy żelatyna zacznie się robić lekko galaretkowata szybko zmiksować z przyrządzoną masą toffi.

Sposób wykonania:Masa z bitej śmietany: 1/2 litra śmietanki kremówki ubić. Dodać cukier puder i waniliowy, nadal ubijać. 1 łyżeczkę żelatyny rozpuścić w 1/5 szklanki gorącej wody, przestudzić. Gdy zacznie się robić lekko galaretkowata szybko zmiksować z masą śmietanową.

Na blaszce 20 x 35 cm ułożyć warstwę herbatników. Na nie wyłożyć masę budyniową. Następnie wykładamy krakersy, na które wylewamy masę toffi . Przykrywamy ją ponownie krakersami, na które wykładamy masę z bitej śmietany. Wkładamy do lodówki na 24 godziny. Przed podaniem posypujemy tartą gorzką czekoladą.

Kolejne warstwy ciasta przedstawiają się następująco:

- herbatniki
- masa budyniowa
- krakersy
- masa toffi
- krakersy
- masa z bitej śmietany
- starta czekolada

Ciasto to należy przygotować 24 godziny przed podaniem. Dopiero wtedy uzyskuje odpowiednią konsystencję, krakersy miękną, masy sztywnieją, całość daje się łatwo kroić.

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
Ciasta2 - 3e7f561e3c.jpg
TORT MAKOWO-ORZECHOWY Z CZEKOLADĄ/wg smaki i aromaty/ B ...
TORT MAKOWO-ORZECHOWY Z CZEKOLADĄ/wg smaki i aromaty/ Biszkopt makowy: * 6 jaj * 200g maku * 170g cukru pudru * 150g mąki pszennej * 2 łyzki mąki ziemniaczanej * 2 łyzki mąki migdałowej lub startych migdałów * 1 cukier waniliowy * 2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem orzechowy: * 200g startych orzechów włoskich * 250g masła miękkiego * 4 żółtka * 180g cukru pudru * cukier waniliowy * kieliszek alkoholu (rum, pigwówka, koniak) Polewa czekoladowa: * 200g czekolady deserowej * 2 łyzki cukru pudru * 1/2 szkl śmietanki kremowej do nasączenia: * dowolny mocniejszy alkohol (dałam pigwówkę) dodatkowo: * 1/2 szklanki mało słodkiej marmolady lub dżemu(dałam pomarańczową) Ciasto: Oddzielić białka od żółtek. Z białek ubić pianę, dodać cukier Dalej ubijając dodawać po 1 żółtku, potem -zmniejszając obroty- mąki, proszek do pieczenia i mak. Formę natłuścić, wysypać bułką tartą i przełożyć do niej ciasto. Piec w temp.180stC przez ok 40 minut (sprawdzić patyczkiem czy suchy). Krem: Masło utrzeć z połową cukru na puch. W drugiej misce ubić żółtka z drugą połową cukru i cukrem waniliowym. Do masła partiami dodawać żółtka i orzechy wciąż ucierając. Na końcu dodać kieliszek alkoholu i dobrze wmieszać do kremu. Polewa: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej (uwaga lubi się spiec!). Dodać cukier i śmietankę i dobrze wymieszać na gładką lśniącą masę. Tort: Biszkopt przekroić w poprzek na dwa blaty. Spód nasączyć alkoholem, posmarować cienką warstwą kwaskowym dżemem lub marmoladą. Wyłożyć na to 3/4 kremu i rozsmarować równo. Przykryć nasączonym alkoholem wierzchnim blatem. Posmarować boki i wierzch pozostałym kremem. Przykryć czapą czekoladową i udekorować płatkami migdałów lub orzechami. Smacznego!
Ciasta2 - b72e091cf7.jpg
Rumowiec Ciasto - składniki: •4 duże jajka • ...
Rumowiec Ciasto - składniki: •4 duże jajka •4 duże łyżki mąki •1/2 szklanki cukru •2 łyżki kakao •1łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: Białka ubić, dodać cukier i po jednym żółtku cały czas ubijając. Do ubitych białek wsypać mąkę przez sito wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Upiec na wysmarowanej blaszce z papierem do pieczenia. Temperatura pieczenia 180 stopni, czas: około 25 minut. Wielkość blaszki: 24 x 48 cm. Krem - składniki: •4 jajka •2 łyżki kakao •1/2 szklanki cukru •1 kostka tłuszczu (1/2 masła+1/2 margaryny) Wykonanie: Jajka z cukrem ubijać na parze, pod koniec dodać kakao i jeszcze chwilę ubijać. Odstawić do przestudzenia. W makutrze utrzeć margarynę z masłem, a następnie dodawać, po łyżce, przestudzone jajka. Polewa: •1/2 kostki margaryny •2łyżki kakao •5 łyżek cukru pudru •2 łyżki mleka Dodatki: •3-4 paczki herbatników szkolnych •rum do nasączenia Łączenie ciasta: Nasączony biszkopt (przegotowana zimna woda) - krem - nasączone rumem herbatniki - polewa.
Ciasta2 - e2f4be5576.jpg
Cytrynowiec z ananasem Biszkopt •4 jajka •1/2 ...
Cytrynowiec z ananasem Biszkopt •4 jajka •1/2 szklanki cukru •5 łyżek mąki •1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie Ubić białka dodając cukier i po jednym żółtku. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia - upiec na blaszce wielkości 24x42cm w temperaturze 175 stopni około 25 minut. Krem cytrynowy •3 cytryny •3/4 szklanki cukru •3 żółtka •2 budynie śmietankowe •1 łyżka mąki ziemniaczanej •1,5 łyżki mąki pszennej •1 cukier waniliowy •1 kostka masła lub margaryny Wykonanie Wycisnąć sok z 3 cytryn i uzupełnić zimną wodą do 2 i 1/2 szklanki. Płyn wlać do garnka, dodać cukier i zagotować. Do osobnego naczynia wlać pół szklanki wody i rozmieszać w nim żółtka, budynie, mąkę ziemniaczaną i pszenną, cukier waniliowy - ugotować budyń na wodzie cytrynowej - odstawić do wystudzenia. Masło lub margarynę (można po 1/2 kostki) utrzeć i połączyć po jednej łyżce z zimnym budyniem. Krem śmietanowy •1/2 litra kremówki •2 łyżki cukru pudru •4 łyżeczki żelatyny •1/3 szklanki wody Dodatki •2-3 paczki herbatników (zależnie od wielkości) •1 puszka ananasów Wykonanie Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Śmietanę ubić, dodawać cukier a na końcu przestudzoną żelatynę. Ułożenie ciasta Biszkopt - krem cytrynowy - ananasy - krem śmietanowy - herbatniki - polewa .
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności