Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

3bb61f8b99.jpeg

atymchomik / KUCHNIA / Różne potrawy - Weki / 3bb61f8b99.jpeg
Różne potrawy - Weki - 3bb61f8b99.jpeg
Download: 3bb61f8b99.jpeg

56 KB

(600px x 450px)

0.0 / 5 (0 głosów)
Placki ziemniaczane

1 kg ziemniaków
2-3 jabłka
duża cebula
1 jajko
kwaśna śmietana
łyżka mąki ziemniaczanej
mąka,pieprz,vegeta
Ziemniaki,jabłka ze skórką,i cebule zetrzeć na tarce lub zmiksować ,przecedzić przez sito.(Jeżeli ziemniaki mają dużo skrobi to po odcedzenie na dnie zostanie skrobia, to zamiast mąki ziemniaczanej dodajmy tą skrobie) Do masy dodać jajko,mąkę ziemniaczaną ,pieprz,vegetę i śmietanę(śmietany tyle ile soku zostało po odcedzeniu),dodać mąki tyle by nie było za lużne i doprawić do smaku.Smażyć na oleju na złoty kolor-podawać ze śmietaną,jogurtem , ketchupem , sosem majonezowo-ketchup-owym ,posypane cukrem lub solą według gustu.

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
Różne potrawy - Weki - b0301c0347.jpeg
Zupa cebulowa-krem 1 kg cebuli 0,5 kg kości lub 2 ły ...
Zupa cebulowa-krem 1 kg cebuli 0,5 kg kości lub 2 łyżki masła włoszczyzna 2 łyżki mąki 2 żółtka 1 szklanka śmietanki 12% sól,pieprz,przyprawa do zup,trochę gałki muszkatałowej Cebule oczyścic,pokroic w talarki,zalac wodą i ugotowac.Przestudzic i zmiksowac.Ugotowac wywar z włoszczyzny i kości,przecedzic,połączyc z cebulą,dodac przyprawy,trochę pogotowac.(Mięso obrane z kości i warzywka ja dodaję do zupy)Zaciągnąc mąką rozmąconą w wodzie,zagotowac,na koniec wlac śmietanę połączoną z żółtkiem,nie gotowac,Posypac zieleniną lub podsmażoną cebulką.
Różne potrawy - Weki - cdcc52ede3.jpeg
Szybki obiad-gzik 25-50dag sera białego(chudy lub pół ...
Szybki obiad-gzik 25-50dag sera białego(chudy lub półtłusty w kostce) śmietana(do wyboru 30%,18%,nawet pół kwaśna) cebulka,szczypiorek,koperek,mały ząbek czosnku(i to też każdego wybór-ja dodaje wszystko)pieprz, sól do smaku i wszystko wymieszac. Do tego zdecydowanie ziemniaki w mundurkach-można z pieczywem.
Różne potrawy - Weki - 51103df4e8.jpeg
Grzyby leśne w pomidorach(Panie proponują pieczarki,opie ...
Grzyby leśne w pomidorach(Panie proponują pieczarki,opieńki młode) Cedzak ugotowanych grzybów Zaprawa 0,5 szklanki octu 0,5 szklanki oleju roślinnego 4 łyżki cukru 3 łyżeczki soli 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki ketchupu pikantnego 2 cebule drobno pokrojone Wszystko gotowac 5 min. Grzyby pokroic zagotowac,następnie przecedzic, przepłukac zimną wodą.Po odsączeniu zalac zaprawą ,wymieszac i odstawic na 12 godz.,włożyc do słoików i gotyowac 30-35 min.
Różne potrawy - Weki - 80def07466.jpeg
Gyros-sałatka niewarstwowa 4 udka drobiowe 1 kapusta ...
Gyros-sałatka niewarstwowa 4 udka drobiowe 1 kapusta pekińska 0.5 l słoiczek papryki konserwowej 0,5 l słoiczek ogórków konserwowych puszka fasolki czerwonej(jak ktoś lubi) cebula lub por z jabłkiem(ilość według gustu) Udka pokroić na małe kawałki i dusić 10 min z odrobiną oleju ,pod koniec dodać od 1-1,5 łyżki przyprawy gyros.Kapustę pekińską pokroić i posypać łyżką vegety , cebule,por,jabłka,ogórki i paprykę pokroić w paski lub większą kostkę(jeżeli dodamy fasolkę przekroić na połowy) Zimne mięso i pozostałe składniki wymieszać,doprawić do smaku a przed podaniem wymieszać z majonezem i ketchupem. Można z filetów ale z udek taniej wychodzi a tak samo smakuje.
Różne potrawy - Weki - 546214266c.jpeg
Buraczki 3 kg buraczków ugotowanych zetrzec na tarce ...
Buraczki 3 kg buraczków ugotowanych zetrzec na tarce jarzynowej dodac 2 cebule i 3 ząbki czosnku pokrojone w kostkę Zalewa 0,5 szklanki octu(10%) 15 dag cukru 1 łyżeczka soli 6 gożdzików 3 ziarnka pieprzu 3 ziarnka ziela angielskiego 4 listka laurowe Wszysto zagotowac(zalewę) wlac do buraczków i wymieszac.Zostawic na 10-12 godz.Słoiki gotowac 10 min. Z tych buraczków bardzo dobra jest zupa buraczkowa. Buraczki z papryką 5 kg ugotowanych buraczków zetrzec na tarce jarzynowej 1 kg papryki 1 kg cebuli Pokroic według gustu w kostkę lub w paski Zalewa o,5 litra octu(10%) 1 szklanka oleju 2 szklanki cukru 2 łyżki soli pieprz do smaku Zalewe ugotowac wlac do buraczków ,wymieszac ,zostawic na 10-12 godz.Słoiki gotowac 15 min.
Różne potrawy - Weki - 18dff8ca2e.jpeg
Krokiety z kapustą i grzybami Ciasto 25 dag mąki 2 ...
Krokiety z kapustą i grzybami Ciasto 25 dag mąki 2 jajka 1 szklanka mleka 3 łyżki oleju 3/4 szkl.gorącej wody wyk. Do mleka dodać jajka i bardzo dokładnie roztrzepać,następnie mąkę trochę soli i roztrzepać by nie było gródek ,następnie dodać olej i gorącą wode i wyrobić ciasto.Odstawić na 20 min.i dobrze wymieszać.Pod pierwszy naleśnik lekko natłuścić patelnie,a następne piec bez dodawania ojeju,a naleśniki są cieniutkie i bardzo wiśne,wykładać na płaski talerz Farsz 0,5 kg pieczarek 0,5 kg kiszonej kapusty 10 dag masła 1-2 cebule vegete,pieprz Kapustę i pieczarki ugotować,(każde osobno)pokroić na drobno,masło roztopić,wrzucić pokrojoną na drobna cebule i zeszklić.Dodać pieczarki i podsmażyć,dodać kapustę i wszystko wymieszać ,doprawić do smaku Na naleśnik nałożyć farsz zimny, zwinąć obtoczyć jak kotlet i usmażyć na oleju.Podawać z keczupem lub jak komu smakuje. Pieczarki od lat obgotowuje dodając trochę soli i octu(ocet powoduje że są białe a przepis mam od dobrego kucharza)a żeby miec pieczarki pod ręką to ugotowane pieczarki gorące wkładam do słoików i zalewam gotującą wodą z odrobiną soi i octu,odwracam słoiki.Przechowywac w lodówce.Każdy ma swoje wypróbowane sposoby i dziękuje za każde inne podpowiedzi.
Różne potrawy - Weki - 461cc27fa5.jpeg
Gołąbki 1 główka kapusty białej 1/2 kg mielonego mię ...
Gołąbki 1 główka kapusty białej 1/2 kg mielonego mięsa 1-2 woreczki ryżu(do wyboru) 1 cebula ząbek czosnku 1 jajko vegeta,, pieprz, majeranek Główkę kapusty sparzyć w osolonej gotującej wodzie i po kolei ściągać liście ( gdy dojdziemy do liści które są jeszcze białe a nie szkliste , wtedy wkładamy spowrotem do gotującej się wody kapustę) Ryż gotujemy, po ugotowaniu od zimnego dodajemy mięso ,czosnek, jajko(jajko lepiej wiąże całą masę). Kroimy w kostkę drobną cebulę i zeszklimy ma maśle dodajemy do ryżu i mięsa. Wszystko przyprawiamy do smaku. Gotowy farsz nakładamy na liście kapusty i zawijamy jak rolady. Gotowe gołąbki wkładamy do garnka(na dnie układamy nie wykorzystane liście kapusty) wlewamy rosołek z kostki i trochę majeranku,gotujemy na małym ogniu ok.godziny. Podawać z sosem pomidorowym-odlac rosołek ,dodac przecier i mąkę(mały słoiczek przecieru i 1-2 łyżki mąki),rozrodic ,zalac gołąbki i zagotowac.
Różne potrawy - Weki - b2a3d9f538.jpeg
Racuchy z jabłkami 2 szklanki kefiru,maślanki lub kwa ...
Racuchy z jabłkami 2 szklanki kefiru,maślanki lub kwaśnego mleka 1 łyżeczka sody 2 jajka ok.3 szklanki mąki jabłka cukier puder do posypania Z podanych składników zrobic ciasto,dodac utarte jabłka i za 20-30 min. smażyc na oleju na złoty kolor,(najlepiej na teflonowej patelni z odrobiną oleju) Każda potrawa którą smażymy ma oleju jak racuch ,naleśniki ,pączki itp po dodaniu trochę spirytusu tak nie pwijają oleju.
Różne potrawy - Weki - a87cf51b74.jpeg
Galareta wieprzowo-drobiowa. 2 nóżki wieprzowe 05-1k ...
Galareta wieprzowo-drobiowa. 2 nóżki wieprzowe 05-1kg kości wieprzowych ziele angielskie,liśc laurowy,vegeta,marchewka Mięso obgotowac wypłukac i gotowac na małym ogniu ,zebrac szumowiny ,dodac przyprawy.Gotowac do miękkości ,zimne mięso pokroic na drobno i marchewkę. Osobno ugotowac 2 porcje rosołowe drobiowe,dodac vegetę i włoszczyznę.Wszystko w małych ilościach wody tak by było przykryte mięso. Ostrożnie zlac obo rosoły razem(TO CO NA DNIE ŻEBY NIE WPADŁO),dodac oba mięsa i zagotowac dodając 2-3 łyżki octu 10% i rozgnieciony ząbek czosnku ,wszystko doprawic do smaku.Do letniej galarety dodac pokrojoną pietruszkę,rozlac da pojemników i wstawic do lodówki.
Różne potrawy - Weki - eb65d3368b.jpeg
Śledzie zielone 1 kg śledzi zielonych Zalewa 1,5litra ...
Śledzie zielone 1 kg śledzi zielonych Zalewa 1,5litra wody 3/4szklanki octu 10% 2łyżki cukru 2łyżeczki gorczycy 3 listki laurowe 3 łyżki vegety 3 cebule słoiczek ketchupu-może być ale nie musi,zagotować Wyk. Śledzie zielone wymoczyć przekroić na połówki,odsączyć.Opanierować jak kotlety i usmażyć na oleju. Ułożyć w naczyniu lub słoiku i zalać gotującą zalewą.Słoiki zakręcic i odwrócic , (w słoikach mogą postac dłóżej) najlepsze na 2-3 dzień. U nas w sklepie mają nazwe zielone śledzie i są mrożone. Mogą byc inne np.mintaj
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności