Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

GALATERTKOWIEC.jpg

aniak2001 / PRZEPISY KULINARNE / GALATERTKOWIEC.jpg
PRZEPISY KULINARNE - GALATERTKOWIEC.jpg
Download: GALATERTKOWIEC.jpg

25 KB

(600px x 450px)

0.0 / 5 (0 głosów)
GALARETKOWIEC

3 galaretki w różnych kolorach
* 800 g kwaśnej śmietany
* 1 szklanka cukru
* 1 szklanka mleka
* 50 g żelatyny (8 łyżeczek)
* 1 cukier waniliowy
* biszkopty na spód lub biszkopt upieczony wg własnego przepisu


Czas
pieczenia: bez pieczenia
Przepis na tortownicę o średnicy ok. 27–30 cm.

Przygotować tortownicę: dno wyłożyć papierem do pieczenia, a boki folią aluminiową. Dno wyłożyć biszkoptami lub własnym biszkoptem

2 galaretki rozpuścić każdą osobno w 400ml gorącej wody i wylać każdą do oddzielnego płaskiego ale niewielkiego naczynia. Zostawić do stężenia.

Gdy już będą całkowicie stężałe wyjąć z naczynia i każdą pokroić w niezbyt dużą kostkę lub pokruszyć.

Trzecią galaretkę rozpuścić wg przepisu na opakowaniu i odstawić do ostygnięcia.

W szklance mleka o temp. pokojowej rozpuścić żelatynę, odstawić na chwilę. Jak troszkę napęcznieje lekko podgrzać i mieszać aby się dobrze rozpuściła i ostudzić.

Do większego naczynia wlać kwaśną śmietanę, dodać cukier i cukier waniliowy i zmiksować. Wlać chłodną żelatynę i ciągle mieszać. Do masy śmietanowej dodać przygotowane wcześniej pokostkowane galaretki i wymieszać.

Masę wylać na biszkopty i wstawić do lodówki. Gdy stężeje na wierzchu poukładać owoce i zalać trzecią tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki i poczekać aż całe stężeje.

!!! UWAGA !!!
Galaretki do kostkowania trzeba przygotować wcześniej bo masa śmietanowa po dodaniu żelatyny dość szybko gęstnieje i nie ma czasu na krojenie galaretek na kawałki. Z tego samego powodu należy też szybko przełożyć ją

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
PRZEPISY KULINARNE - 396713_10151925239215296_1201339271_n.jpg
SERNIK NA ZIMNO =============== Składniki; 50 g m ...
SERNIK NA ZIMNO =============== Składniki; 50 g margaryny 2/3 szklanki mąki (120 g) 1/3 szklanki cukru (80 g) 2 jajka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia masa serowa: 700g sera 3-krotnie mielonego w wiaderku 1 opakowanie żelatyny (20 g) 1/2 szklanki mleka 3 jajka 2/3 szklanki cukru (160 g) 1/2 kostki margaryny (125g) 2 galaretki zielone 1 galaretka czerwona 1 galaretka pomarańczowa Jak zrobić? Galaretki rozpuść, każdy kolor oddzielnie, w połowie podanej na opakowaniu wody. Pomarańczową i czerwoną ostudź i wstaw do lodówki by stężała. Zieloną pozostaw w misce z ciepłą wodą by za szybko nie stężała. Przygotuj ciasto. Jajka utrzyj z cukrem, dodaj mąkę, proszek do pieczenia i miękką margarynę , Wszystko wymieszaj mikserem. Przygotowane ciasto przełóż do wysmarowanej margaryną i posypanej mąką tortownicy o średnicy 26 cm. Piecz w 180st.C około 20 minut. Przygotuj masę serową. Żelatynę namocz w 1/2 szklanki zimnego mleka i odstaw by napęczniała. Jajka utrzyj z cukrem na puch. Dodaj ser i miękką margarynę . Wymieszaj. Stężałe galaretki wyjmij z lodówki i pokrój w kostkę. Do żelatyny wlej 1/3 szklanki wrzątku i podgrzewaj aż się rozpuści. Zdejmij z ognia i dodaj do niej kilka łyżek masy serowej. Tak przygotowaną żelatynę wymieszaj z resztą masy serowej. Połowę masy serowej przełóż na upieczone ciasto, posyp kostkami galaretki i przykryj resztą masy. Sernik wstaw na 20 minut do lodówki. Gdy lekko stężeje polej go zieloną galaretką i ponownie wstaw do lodówki na kilka godzin. Temperatura piekarnika : 180st.C Czas pieczenia: 20 minut
PRZEPISY KULINARNE - 35817_tiramisu_0_2.jpg
TIRAMISU ========== SKŁADNIKI: BISZKOPT: 7 jajek ...
TIRAMISU ========== SKŁADNIKI: BISZKOPT: 7 jajek 1 szkl cukru 1 szkl mąki tortowej 1/2 szkl mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia KREM: 1 kg sera homogenizowanego naturalnego -w wiadereczku 1/2 szkl cukru pudru 1 Śnieżkę 2 łyżeczki żelatyny olejek rumowy DODATKOWO: Kakao PRZYGOTOWANIE: CIASTO:białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Następnie dodać do piany żółtka i resztę składników. Wyłożyć na wysmarowaną blaszkę i piec 30 minut. KREM: Śnieżkę ubić w 3/4 szkl mleka.Żelatynę rozpuścić w 1/4 szkl wody.Ser dobrze zmiksować z cukrem pudrem,,dodać olejek rumowy, ubitą śnieżkę i rozpuszczoną żelatynę. Po przestudzeniu biszkopta przeciąć go na pół. W 1/2 szkl letniej wody rozpuścić 1 łyżkę cukru i kilka kropel olejku rumowego-wymieszać.Połową nasączyć spód biszkoptu. Cały spód ciasta oprószyć kakao-przez sitko. Wyłożyć 2/3 kremu, ponownie oprószyć kakao. Położyć wierzch ciasta. Nasączyć tak samo jak spód i oprószyć kakao. Wyłożyć resztę kremu , wierzch ugładzić łyżką i również oprószyć kakao. Wstawić do lodówki do schłodzenia.
PRZEPISY KULINARNE - piernik.jpg
PIERNIK ======= Składniki na ciasto: ============= ...
PIERNIK ======= Składniki na ciasto: ================== 30 dag mąki (2 niepełne szklanki), 1 jajko, 1 łyżka sody, 3-4 łyżki miodu, pół kostki margaryny, pół szklanki cukru pudru, trochę (w palcach) cynamonu, imbiru lub przyprawy do piernika. Składniki na masę: ================ 1 szklanka mleka, 10 dag cukru, 1 łyżka mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 15 dag masła, 1 cukier waniliowy. Przepis na ciasto: ================ Margarynę roztopić z miodem. Połączyć z mąką i jajkiem. Zagnieśœć ciasto. Upiec. Ciasto przekroić na 3 cz궜ci (można przekroić na 2 cz궜ci według uznania). Uwaga! Można zamiast całośœci upiec 2 placki osobno. Przepis na masę kremową: ======================== Z mleka, cukru, wanilii i mąki ugotować budyń. Ostudzić. Dodać masło i ponownie przestudzić.Ciasto przełożyć kremem (może być również krem jak do karpatki). Posypać prażonymi wiórkami kokosowymi.
PRZEPISY KULINARNE - cycki-murzynki_1.jpg
CYCKI MURZYNKI =============== Biszkopt: ========= ...
CYCKI MURZYNKI =============== Biszkopt: ========= 150 g mąki pszennej 100 g cukru 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić z cukrem. Dodawać po jednym żółtku i ubijać. Mąkę wymieszać z proszkiem, dodać do ubitej masy i wymieszać. Ciasto wlać do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 20x40 cm. Piec w temp. 150 stopni przez 30 min. Ciasto makowo - kokosowe: ======================== 210 g cukru 3/4 szklanki maku 100 g wiórków kokosowych 6 białek Białka ubić z cukrem. Wsypać wiórki, mak i wymieszać. Ciasto wlać do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 20 x 40 cm. Piec w temperaturze 170 stopni przez 40 min. Masa budyniowa: =============== 370 ml mleka 250 g margaryny 6 żółtek 1 opakowanie budyniu waniliowego z cukrem 6 łyżek cukru 3 łyżki mąki pszennej 120 ml mleka wymieszać z żółtkami, cukrem, budyniem i mąką. Pozostałe mleko zagotować, wlać mleko z żółtkami i mieszając, zagotować. Margarynę utrzeć z ostudzonym budyniem. Ponadto: ======== polewa czekoladowa (2 łyżki masła stopić i zagotować z 4 łyżkami cukru, 3 łyżkami kakao i 5 łyżkami słodkiej śmietany) , może być gotowa polewa ze sklepu. dżem w/g smaku (300 g) 120 g biszkoptów 125 ml likieru rodzynki do dekoracji Wykonanie ciasta: Ostudzony biszkopt posmarować dżemem. Na wierzch położyć ciasto makowo - kokosowe. Ciasto posmarować masą, wyrównać. Na wierzchu ułożyć biszkopty namoczone w likierze. Udekorować rodzynkami i polać polewą. Smacznego :)
PRZEPISY KULINARNE - 532146_10151940455280296_2071455404_n.jpg
JAPONIEC ========== Lista składników ================ ...
JAPONIEC ========== Lista składników ================ 125 g margaryny kasi 1 i 1/2 szklanki mąki (250 g) 1/2 szklanki cukru (125 g) 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa makowa: 1/2 puszki masy makowej (400 g) 1 i 1/2 szklanki cukru (375 g) 5 jajek 1 kostka do pieczenia Kasia (250 g) 600g jabłek 8 łyżeczek kaszy manny 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia (8 g) 1 szklanka wyłuskanych orzechów włoskich Cukier puder, lub biała polewa czekoladowa do dekoracji Czas wykonania: do 15 minut Poziom trudności: łatwy Koszt wypieku: tani Wymiary blachy: średnica 24 cm Ilość porcji: 15 Jak zrobić? =========== Przygotuj ciasto. Wszystkie składniki na ciasto włóż do miski miksera i wymieszaj. Następnie zagnieć ciasto. Tortownicę o średnicy 24cm wysmaruj i posyp bułką tartą. Następnie wyłóż ją przygotowanym ciastem. Nakłuj widelcem i wstaw do nagrzanego do 200st.C piekarnika na 10 minut. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Jeśli jabłka są bardzo soczyste odciśnij je lekko na sicie. Kostkę margaryny do pieczenia rozpuść w rondelku. Jaja ubij z cukrem na puch. Do masy jajecznej dodaj masę makowa, jabłka, kaszę, proszek do pieczenia i orzechy, wymieszaj. Na koniec wlej, ciągle mieszając łyżką, rozpuszczoną kostkę margaryny do pieczenia . Masę przełóż na lekko podpieczony spód, wyrównaj powierzchnię i wstaw do nagrzanego do 180st.C piekarnika na 45 minut. Temperatura piekarnika : 180oC Czas pieczenia: 45 minut
PRZEPISY KULINARNE - KATARZYNKA.jpg
KATARZYNKA Składniki : CIASTO: 10 jaj 3/4 szkl ...
KATARZYNKA Składniki : CIASTO: 10 jaj 3/4 szkl. cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 2 szkl. utartych pierników lukrowanych (ok.35 szt.) 3 łyżki mąki 1 łyżka octu MASA: 1/2 l mleka 1 czubata łyżka mąki pszennej 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 3 żółtka 3/4 szkl. cukru pudru 1 kostka masła exstra cukier waniliowy spirytus do smaku DODATKOWO: 2 galaretki o dowolnym smaku biszkopty okrągłe polewa CIASTO: Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i jeszcze chwilę poubijać, żeby cukier sie rozpuścił. Dodać cukier waniliowy. Do żółtek dodać proszek do pieczenia i łyżkę octu, dokładnie wymieszać, żółtka będą rosły. Utarte żółtka przełożyć do ubitej piany i dokładnie wymieszać. Następnie dodajemy mąkę i mieszamy łyżką ( nie ubijamy mikserem). Pierniczki trzemy na tarce o drobnych oczkach i dodajemy do ciasta. Ciasto dokładnie wymieszać i wylać na blaszkę wyłożoną pergaminem. Piec tak jak biszkopt ok. 30 min . Upieczone i wystygnięte ciasto przekroić na pół. MASA: pół litra mleka 1 czubata łyżka mąki pszennej 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 3 żółtka Z powyższych składników ugotować budyń. Wystudzić. Rozetrzeć kostkę masła z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Do zmiksowanego masła dodawać porcjami zimny budyń dalej miksując, na koniec dodać do smaku spirytus w zależności kto ile lubi ( tak samo z cukrem pudrem, jeżeli ktoś lubi słodszą masę może dodać więcej cukru). Masę podzielić na pół, jedną pozostawić białą, a do drugiej dodać rozpuszczoną na parze i lekko przestudzonę gorzką czekoladę, oczywiście zmiksować. galaretki rozpuściś w 3 szkl. wody WYKONANIE CIASTA; CIASTO, MASA CZEKOLADOWA, BISZKOPTY, TĘŻEJĄCA GALARETKA (wstawić ciasto do lodówki, żeby galaretka dobrze zastygła), MASA BIAŁA, CIASTO, POLEWA
PRZEPISY KULINARNE - GENERAŁ.jpg
GENERAŁ Składniki: Ciasto: 1 margaryna "KASIA ...
GENERAŁ Składniki: Ciasto: 1 margaryna "KASIA"-25 dag 1 jajko 3 szkl. mąki 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szkl. cukru Masa: 1/2 l kwaśnej śmietany 3/4 szkl. cukru pudru Jeżeli ktoś nie chce tej masy, to można użyć kremu o dowolnym smaku kupując w sklepie i wykonując go w/g przepisu na opakowaniu. wiórki kokosowe do posypania ciasta Wykonanie: Składniki ciasta zagnieść na jednolitą masę, podzielić na 3 części i upiec 3 oddzielne placki w prostokątnej blaszce. Placki wystudzić. Składniki masy połączyć ,dobrze wymieszać i przełożyć placki , smarując również po wierzchu masą, lub użyć kremu, który sami przyrządzimy. Posypać kokosem. Wstawić do lodówki, aby się schłodziło.
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności