Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

Jajka na zielono.jpg

ania19733 / WIELKANOCNE-przepisy / Jajka na zielono.jpg
WIELKANOCNE-przepisy - Jajka na zielono.jpg
Download: Jajka na zielono.jpg

20 KB

(260px x 195px)

0.0 / 5 (0 głosów)
Jajka na zielono

Przygotowanie: 30 minut

Składniki na 3 porcje
• 6 jaj
• pęczek szczypiorku
• majonez

Etapy przygotowania

Jajka gotujemy na twardo.
Jak wystygną kroimy na połówki.
Układamy na talerzu, przykrywamy majonezem i posypujemy szczypiorkiem.

*********************************

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
WIELKANOCNE-przepisy - img397.jpg
Orzechowiec cz 1
Orzechowiec cz 1
WIELKANOCNE-przepisy - img398.jpg
orzechowiec cz.2
orzechowiec cz.2
WIELKANOCNE-przepisy - Mięsa pieczone na Wielkanoc.jpg
Mięsa pieczone na Wielkanoc Dowolna ilość mięsa wieprzo ...
Mięsa pieczone na Wielkanoc Dowolna ilość mięsa wieprzowego pokroić na mniejsze kawałki (może być szynka,schab czy karczek ew. boczek). Tak samo można przygotować kurczaka. Dokładnie mięso oczyścić i umyć. W odpowiedniej wielkości misce przygotować zalewę. Woda ma być przegotowana i wystudzona. Do wody dodajemy sól, pieprz, Vegetę, oregano,paprykę mieloną, jałowiec, kminek,liść laurowy, ziele angielskie, czosnek( czosnku nie żałować, chyba,że ktoś nie znosi jego zapachu) i inne przyprawy według Własnego uznania. do tej zalewy włożyć mięso, tak żeby nie wystawało z wody. Odstawić w chłodne miejsce lub wstawić do lodówki na parę godzin.Co jakiś czas przewrócić mięska. Ja przygotowuję wieczorem mięsko a na drugi dzień go piekę. Przed pieczeniem można jeszcze opruszyć przyprawami. Piec w zależności od wielkości kawałków mięsa, sprawdzając czy jest miękkie. Nigdy nie dodaję saletry bo jest bardzo szkodliwa dla zdrowia. **********************************************************************
WIELKANOCNE-przepisy - Pieczona biała kiełbasa.jpg
Przygotowanie 20 min * pieczenie ok. 15 min * 1 porcja – ...
Przygotowanie 20 min * pieczenie ok. 15 min * 1 porcja – ok. 365 kcal Składniki: - 1 kg białej surowej kiełbasy - kilka ząbków czosnku lub 1 cebula - 2 łyżki oleju do natłuszczenia blachy - po 2 liście laurowe i ziarna pieprzu Sposób wykonania: 1. Kiełbasę opłucz, osusz. Nakłuj widelcem co 2–3 cm. 2. Zalej wodą, włóż przyprawy, gotuj 10 min od chwili zagotowania. 3. Piekarnik rozgrzej do 200 st. C. Ułóż kiełbasę na natłuszczonej blasze, posmaruj olejem, posyp pokrojonym czosnkiem lub cebulą, wstaw do piekarnika, piecz 15 min. Dobry pomysł! Zamiast gotować, możesz zwiniętą w ślimaka kiełbasę podsmażyć z obu stron na dużej patelni, potem nakłuć, odparować płyn i dopiero upiec. **********************************************************************
WIELKANOCNE-przepisy - Nadziewane filety.jpg
Składniki: - 4 pojedyncze filety (piersi) z kurczaka - 4 ...
Składniki: - 4 pojedyncze filety (piersi) z kurczaka - 4 jajka - sól i biały pieprz - słodka, mielona papryka - 2 łyżki masła do smażenia - szczypiorek do dekoracji Filety oczyścić z błon, opłukać, osuszyć. Każdy naciąć w środku, tak by powstały kieszenie. Oprószyć je z wierzchu i od środka solą, pieprzem oraz papryką. Jajka ugotować na twardo, ostudzić. W nacięcie każdego fileta wcisnąć jajko. Brzegi nacięcia zszyć białą nicią lub spiąć wykałaczką. Na patelni rozpuścić masło. Kłaść filety, obsmażyć je na rumiano. Przełożyć do żaroodpornej formy, przykryć. Piec 20-25 minut w temperaturze 190ºC. Przed podaniem filet obwiązać zblanszować szczypiorkiem. **********************************************************************
WIELKANOCNE-przepisy - salatka-gyros.jpg
przepis na sałatkę gyros :) składniki: * 3 - 4 piers ...
przepis na sałatkę gyros :) składniki: * 3 - 4 piersi z kurczaka * ogórki konserwowe * kapusta pekińska * puszka kukurydzy * 1-2 cebule * keczup * majonez * przyprawa GYROS Piersi pokroić na małe kawałki i podsmażyć na złoto (pod koniec smażenia dodać przyprawę gyros). Ogórki pokroić w kostkę, kapustę i cebulę drobno posiekać. Całość układamy warstwowo w (najlepiej) przezroczystym, wysokim półmisku. Warstwy od spodu: 1. podsmażone piersi z kurczaka 2. cebula 3. warstwa keczupu 4. ogórki 5. kukurydza 6. warstwa keczupu 7. warstwa majonezu 8. kapusta pekińska smacznego :)
WIELKANOCNE-przepisy - Żurek z wędzonką po królewsku.jpg
Składniki: - 1 marchewka - 1 seler - 1/2 pora - 1 cebul ...
Składniki: - 1 marchewka - 1 seler - 1/2 pora - 1 cebula - 500 g porcji rosołowej najlepiej wieprzowej - 3 ziarenka ziela angielskiego - 4 ziarenka czarnego pieprzu - 2 listki laurowe - 200 g białej kiełbasy - 300 g ziemniaków - 20 g grzybów suszonych - 2 torebki Żurku z wędzonką KNORR - 100 ml śmietany - 1 łyżka majeranku - 2 ząbki czosnku - 4 jajka ugotowane na twardo Sposób wykonania: 1. Obierz warzywa, umyj i przełóż do dużego garnka razem z porcją rosołową. Wlej 1,5 litra zimnej wody i doprowadź do wrzenia. Zbierz powstałą pianę, dodaj przyprawy i gotuj na wolnym ogniu około 2 godzin. Przecedź wywar i odstaw. 2. Pokrój marchewkę z wywaru w kostkę, połącz ją z wywarem, dodaj białą kiełbasę i gotuj około 20 minut na wolnym ogniu. Wyjmij kiełbasę, przestudź i pokrój ją w plastry. 3. Obierz i umyj ziemniaki, pokrój je w kostkę i dodaj do zupy. Dodaj również drobno pokrojone grzyby i gotuj, aż ziemniaki będą miękkie. Wlej do zupy Żurek z wędzonką KNORR wymieszany dokładnie ze śmietaną i gotuj jeszcze chwilę mieszając. Dopraw zupę majerankiem i zmiażdżonym czosnkiem. 4. Podawaj z jajkiem na twardo i plastrami kiełbasy. **********************************************************************
WIELKANOCNE-przepisy - Żur wielkanocny1.jpg
Żur wielkanocny Składniki : 0.75 szkl. mąki żytniej 3 z ...
Żur wielkanocny Składniki : 0.75 szkl. mąki żytniej 3 ząbki czosnku 2 szklanki wody - ciepła przegotowana 1 kromka chleba razowego - gruba 1 pęczek włoszczyzny 15 dkg boczku wędzonego chudego 1 cebula 4 ziarna ziela angielskiego 4 ziarna pieprzu 1 odrobina liścia laurowego 6 szkl. wody 3 łyżki śmietany kwaśnej 1 łyżka mąki - ewentualnie Na zakwaszenie żurku: 0.75 szkl. mąki żytniej 2 - 3 ząbki czosnku 2 szkl. ciepłej przegotowanej wody 1 gruba kromka razowca Na zupę: Włoszczyzna bez kapusty 10 - 15 dkg chudego wędzonego boczku 1 cebula Sposób przygotowania: Przygotować zakwas: mąkę zalać w słoju wodą, dodać czosnek, na wierzchu położyć kromkę razowca. Obwiązać słój czystym płótnem i odstawić na tydzień w ciepłym miejscu. Ugotować wywar z boczku i włoszczyzny z cebulą oraz przyprawami. Wyjęty z wywaru boczek ostudzić. Wywar połączyć z przecedzonym przez durszlak żurem, zagotować, dodać śmietanę, jeśli trzeba wymieszaną z mąką. Pokrojony na drobne kawałki boczek wrzucić do zupy. Można dodać do niej świąteczne jajka na twardo pokrojone w ćwiartki lub posiekane, nieco kiełbasy lub pieczonych mięs. Można też żur podawać z ziemniakami lub po prostu bez żadnych dodatków, jako zdrową, orzeźwiającą zupę. **********************************************************************
WIELKANOCNE-przepisy - Żur wielkanocny.jpg
Żur wielkanocny Składniki: a. 1,5 l wywaru z mięsa i w ...
Żur wielkanocny Składniki: a. 1,5 l wywaru z mięsa i warzyw b. 1 l żuru c. 50 dag surowej białej kiełbasy d. 4 jajka na twardo e. 0,5 szklanki gęstej śmietany f. 1 łyżka startego chrzanu g. 1 cebula h. 4 ząbki czosnku i. 3 liście laurowe j. 1,5 łyżki majeranku k. 10 ziarenek czarnego pieprzu l. sól i pieprz Przygotowanie: 1. Białą kiełbasę zalej gorącym wywarem z mięsa i warzyw, dodać cebulę opaloną nad palnikiem lub na patelni bez tłuszczu, liść laurowy i ziarna pieprzu. Gotuj 30-40 min. 2. Wyjmij cebulę, wlej zakwas i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 15-20 min. 3. Wyjmij kiełbasę, przecedź całą zupę, aby była klarowna. 4. Dodaj chrzan, rozgnieciony czosnek, śmietanę i majeranek. 5. Dopraw solą i pieprzem do smaku. 6. Kiełbasę pokrój w plasterki, dodaj do żurku. Żur podajemy z połówkami jajek ugotowanych na twardo **********************************************************************
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności