Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
aandzia12
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

widziany: 17.02.2023 19:15

  • pliki muzyczne
    3689
  • pliki wideo
    2494
  • obrazy
    44165
  • dokumenty
    5522

57867 plików
963,45 GB

  • 325 KB
  • 11 paź 12 23:38

z chomika Nicipici

  • 502 KB
  • 11 paź 12 23:38

z chomika Nicipici

  • 0,7 MB
  • 11 paź 12 23:38

z chomika Nicipici

  • 0,8 MB
  • 11 paź 12 23:38

z chomika Nicipici

  • 21 KB
  • 11 paź 12 23:38

z chomika babcia_marysia

  • 24 KB
  • 11 paź 12 23:38

z chomika Swallow7

  • 85 KB
  • 11 paź 12 23:38

z chomika ZULUS555

  • 1 KB
  • 11 paź 12 23:38

z chomika Denisee

  • 152 KB
  • 11 paź 12 23:38
obrazek

z chomika wielosmakowa

  • 91 KB
  • 11 paź 12 23:38
bagietki_2.jpg

z chomika wielosmakowa

  • 59 KB
  • 11 paź 12 23:38
fruit_10_400x400.jpg

z chomika wielosmakowa

  • 95 KB
  • 11 paź 12 23:38
batony_na_piwie_1.jpg

z chomika wielosmakowa

  • 99 KB
  • 11 paź 12 23:38
bagietki_francuskie_1.jpg

z chomika wielosmakowa

  • 9 KB
  • 11 paź 12 23:38

zachomikowany

  • 0,9 MB
  • 11 paź 12 23:38

zachomikowany

  • 0,6 MB
  • 11 paź 12 23:38

z chomika redandpale

  • 25 KB
  • 11 paź 12 23:38

zachomikowany

  • 29 KB
  • 11 paź 12 23:38

zachomikowany

  • 110 KB
  • 11 paź 12 23:38

zachomikowany

  • 111 KB
  • 11 paź 12 23:38
Indyk po amerykańsku
Faszerowany filet z indyka
Indyk nadziewany mięsem i warzywami
Schab faszerowany
Schab pieczony 2
Pieczony schab z migdałową skórką
Schab pieczony
Pieczony karczek
Karczek pieczony z małymi cebulkami
Pasztet wyborny
Pasztet wielkanocny
Biała kiełbasa po celestyńsku.
Kaczka w pomarańczowym sosie
Kaczka po staropolsku
Galaretka z kurczaka
Jajka faszerowane

z chomika stame

  • 31 KB
  • 11 paź 12 23:38

z chomika Joela5

  • 32 KB
  • 11 paź 12 23:38

z chomika maroszek

  • 178 KB
  • 11 paź 12 23:38

z chomika danryba

  • 51 KB
  • 11 paź 12 23:38
Składniki:

35 dag mąki
3 dag miękkiego masła(1 łyżka)
3 żółtka
1 całe jajo
10 dkg śmietany (7 łyżek)
1 łyżka spirytusu albo 2 łyżki wódki albo łyżka octu
smalec lub olej
cukier puder

Jak przyrządzić:

Ze składników zagnieść dość miękkie i gładkie ciasto. Można od razu odcinać niewielkie kawałki, cieniuteńko je rozwałkowywać i radełkiem albo nożem wykrawać długie prostokąty, nacinać je wzdłuż, przekładać jeden koniec przez powstałą dziurkę i smażyć na rozgrzanym tłuszczu, a potem posypywać cukrem pudrem. Ciasto podczas pieczenia powinno ładnie bąbelkować, pod warunkiem oczywiście, że było bardzo cieniutko rozwałkowane.
Ja po zagnieceniu ciasta kilka minut walę w nie wałkiem: jak się rozpłaszczy składam i znowu walę, ale nie za długo, bo to nudna czynnosć :-)
Z tego przepisu wychodzą dwa pełne talerze faworków.
Alkoholu albo octu dodaje się, żeby ciasto nie chłonęło zanadto tłuszczu podczas smażenia.
Robiłam te chruściki na smalcu i na oleju, obie wersje są bardzo smaczne i właściwie tylko nieznacznie się różnią.
Jeśli nie chce nam się smażyć wszystkiego na raz, połowę ciasta możemy włożyć do lodówki i resztę faworków przyrządzić następnego dnia..
Uwaga:
Nie dodajemy cukru do ciasta, ponieważ powoduje to szybsze przypalanie się faworków. Lepiej po prostu obficie posypać je po usmażeniu

zachomikowany

  • 27 KB
  • 11 paź 12 23:38
Składniki:

5 jajek
1 szklanka cukru
1 ? szklanki mąki pszennej
? szklanki mąki ziemniaczanej
1 ? łyżeczki proszku do pieczenia
25 dag margaryny
Nadzienie:
1 kg jabłek
1 kisiel cytrynowy
3 łyżki cukru
Do dekoracji:
cukier puder

Jak przyrządzić:

Jabłka obrać i pokroić w ósemki. Smażyć z cukrem około 15 minut. Ostudzić, dodać kisiel w proszku i dokładnie wymieszać.

Białka ubić, dodać cukier, a następnie żółtka i dalej ubijać. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia połączyć, dodać do ubitych jajek. Następnie dodać roztopioną gorącą margarynę i wszystko razem delikatnie wymieszać.

Połowę ciasta wylać na wysmarowaną tłuszczem blachę i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 °C na 15 minut. Na podpieczone ciasto wyłożyć jabłka i przykryć pozostałym ciastem. Całość piec przez 45 minut. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.

zachomikowany

  • 27 KB
  • 11 paź 12 23:38
Składniki:

0,5 kg mąki
1 kostka masła
2 jaja
1 szklanka mleka
2 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
szczypta soli
paczka drożdży
marmolada, prażone jabłka, słodki serek, gęsty budyń

Jak przyrządzić:

Drożdże rozetrzeć z cukrem i 1/2 szklanki ciepłego (nie gorącego!) mleka. odstawić na 10min do wyrośnięcia. Mąkę posiekać nożem z masłem dodać drożdże i resztę mleka. ciasto wrzucić do zimnej wody i poczekać, aż wypłynie. Wówczas wyrobić, dodając cukier waniliowy i troszkę mąki. Podzielić na 4 części. Rozwałkować i wycinać romby ok 7x7cm w zależności od tego jak duże chcemy rogaliki. Na każdy kawałek kłaść łyżeczką niewielką ilość marmolady, serka, prażonych jabłek lub gęstego budyniu. Zwijać jak rogale. Układać na blasze. Przed wstawieniem do piekarnika, rogaliki smarować żółtkiem rozbitym z łyżką cukru. Piec ok 20min na złoty kolor. Upieczone rogaliki można posypać cukrem pudrem.

zachomikowany

  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    361
  • obrazy
    118
  • pliki wideo
    0
  • pliki muzyczne
    0

488 plików
162,02 MB




Zaprzyjaźnione i polecane chomiki (304)Zaprzyjaźnione i polecane chomiki (304)
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności