Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

bz.gif

Wiosennywiatr / bz.gif
Wiosennywiatr - bz.gif
Download: bz.gif

1,49 MB

(550px x 550px)

0.0 / 5 (0 głosów)

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

obrazekobrazek
Inne pliki do pobrania z tego chomika
Wiosennywiatr - piernikowa-krajanka-43.jpg
Składniki: 600 g mąki pszennej 270 g miodu 150 ...
Składniki: 600 g mąki pszennej 270 g miodu 150 g masła 150 g cukru 1 jajko 4 łyżeczki kakao 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka mielonego imbiru ½ łyżeczki kardamonu 2 łyżeczki przyprawy do piernika 2 ½ łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody oczyszczonej Składniki na lukrową glazurę na połowę krajanki 300 g cukru kryształ ½ szklanki wody 1 łyżeczka octu 6 % kilka kropel aromatu migdałowego Wykonanie: Dużą blachę z wyposażenia piekarnika smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Odstawiamy. Piekarnik nastawiamy na 180 st. C. Do rondla przekładamy miód dodajemy masło i cukier. Podgrzewamy do czasu aż cukier i masło się rozpuszczą. Wszystkie suche składniki przesiewamy do większej miski. Mieszamy. Do mąki z przyprawami dodajemy jajko i wlewamy mieszaninę miodu cukru i masła. Składniki miksujemy mikserem z końcówka haka lub dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy na blach i równo rozkładamy na grubość ok.1,5 -2 cm. Piernik pieczemy ok. 20-25 minut. Po wyjęciu z piekarnika kroimy na kwadraty lub romby. Wykonanie lukier: (przepis na lukier ze strony: MnaimManiam.pl Do rondla wsypujemy cukier i wlewamy wodę. Rondel stawiamy na palniku i gotujemy do czasu aż syrop spływając z łyżki stworzy cieniutką nić („Nalać nieco syropu na łyżkę, jeśli po spadających kroplach reszta syropu z łyżki wyciągnie się w długą nić, naczynie zdjąć z ognia, wlać na lukier 1 łyżeczkę zimnej wody i lukier przestudzić do ok. 60 C.) Zestawiamy rondel z palnika dodajemy kilka kropel aromatu migdałowego i ocet, mieszamy. Krajankę wrzucamy do lukru i dokładnie obtaczamy każdy kawałek w lukrze (robimy to partia, nie wszystkie kawałki pierniczków na raz, lukier w trakcie obtaczania kawałków ciast możemy podgrzewać, aby otrzymywać cienką warstwę na pierniczkach). Piernikowa krajankę przechowujemy do kilku miesięcy w metalowych puszkach lub szczelny pojemnikach. Smacznego!
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności