Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

zdjęcia 6(1).jpg

Sztuka dekorowania potraw - zdjęcia 61.jpg
Download: zdjęcia 6(1).jpg

159 KB

(1280px x 960px)

0.0 / 5 (0 głosów)

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

obrazek

Nikogo chyba nie zdziwi informacja, że ojczyzną dekorowania potraw warzywami i owocami jest Azja, a mistrzami w tej dziedzinie są Chińczycy, Tajowie, Japończycy i inne narody zamieszkujące ten rejon świata. Zwyczaj dekorowania potraw sięga VII wieku, a więc czasów panowania w Chinach dynastii Tang (618-907) i mocno upowszechnił się za dynastii Song (960-1279). W tym okresie wykrawane warzywa i owoce zdobiły już nie tylko cesarskie stoły, ale również stoły warstwy średniej. Wykrawanie było przede wszystkim podziękowaniem za dary przyrody.

obrazek

Wielki przełom w wykrawaniu i dekorowaniu potraw nastąpił jednak właściwie dopiero obecnie. Wraz z rozwojem turystyki i nowych technologii zaznaczył się istotny wpływ cywilizacji zachodnich na Wschodzie. Również z tego powodu przywiązuje się tam dużą wagę do zachowania odrębności narodowej i dekoruje się potrawy, by stały się bardziej atrakcyjne i przyciągnęły turystów. Z języka francuskiego na sztukę dekorowania potraw i naczyń, na których są podane, przyjęła się nazwa garnirowanie (garnir – ozdabiać), a dodatki, którymi zdobi się potrawę zwie się garnirunkiem. Kluczem do prezentacji potraw jest zmysł wzroku, dlatego też ładnie ozdobiona potrawa, lub udekorowany półmisek podnoszą smak potrawy. Nawet prosto udekorowane danie zyskuje nie tylko na wyglądzie ale również smakuje inaczej. Pobudzanie trzech zmysłów człowieka: wzroku, zapachu i smaku to klucz do efektownej aranżacji potraw nie tylko w restauracjach ale i w naszych domach. Niebanalne przyozdobienie potraw nie musi być domeną tylko profesjonalnych kucharzy, mając w domu ostry nożyk, zwykłe akcesoria kuchenne i kilka podstawowych warzyw lub owoców możemy sami wyczarować prawdziwe cuda. Najczęściej używanymi warzywami do zdobienia są: marchewki, rzodkiewki, pomidory, kolorowe papryki, pietruszki, ogórki, cebula i por. Jednak w zależności od naszej kreatywności i pomysłowości można używać wielu innych. Dzieło można wykończyć dodatkowo sałatą, szczypiorkiem, koperkiem, natką pietruszki, listkami bazylii czy melisy. Możemy stworzyć prawdziwe małe dzieła sztuki kulinarnej.

obrazek

Dekorowanie potraw to również ciekawe ich podanie – zwykłą zupę można podać w miseczce przykrytej specjalnie przygotowaną czapeczką z ciasta chlebowego, zamiast makaronu ze sklepu można przygotować własny, ryż można przyrządzić w kilku kolorach. Pomysłowe dekorowanie potraw to także sposób na małego niejadka. Kolorowo, pysznie i oryginalnie – tak właśnie może być na stole na co dzień i od święta. Bo jak można się oprzeć zielonemu owocowemu krokodylowi, zabawnej gąsienicy, truskawkowym motylkom, pomidorowej mrówce, jabłkowym łabędziom i rakom, ślicznym mini kanapeczkom, kokardkom, kwiatuszkom czy myszkom na jeden kęs?

obrazek

Pomysłów i propozycji jest wiele, a wyczarować można naprawdę wszystko. Wystarczy odrobina chęci i szczypta dobrej woli. Zdobienie to bowiem obszar, który ogranicza tylko i wyłącznie wyobraźnia. Nie ma zatem kompletnej listy elementów, które można wykorzystać do zdobienia półmisków i drinków.

obrazek

Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności