Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

kurkuma(7).jpg

Medycyna niekonwencjonalna i nie tylko - kurkuma7.jpg
Download: kurkuma(7).jpg

12 KB

(336px x 336px)

0.0 / 5 (0 głosów)
Kurkuma

Pochodzenie
Kurkuma, podobnie jak szafran, nadaje potrawom piękny żółty kolor. Dlatego nazywana jest niekiedy szafranem indyjskim, od którego jest znacznie tańsza. O tym podobieństwie pisał już Marco Polo w relacjach ze swych podróży. Kurkuma jest byliną, z rodziny imbirowatych, którą ozdabiają żółte kwiaty. Nie one jednak są bazą przyprawy. Otrzymuje się ją nie ze słupków kwiatowych ale z kłączy. Ciekawostką jest, że zanim otrzymamy sproszkowaną przyprawę, kłącza rośliny kurkumy długiej najpierw gotuje się we wrzątku lub parzy, a dopiero później suszy i poddaje dalszej obróbce. Obok kurkumy długiej występuje spokrewniona z nią kurkuma plamista, pochodząca również z Indii. Jednakże nie jest ona popularna w krajach zachodnich, a na wschodzie ma zastosowanie w kuchni azjatyckiej oraz do wyrobu perfum. Do krajów europejskich przyprawa trafiła z Indii, głównego jej producenta i eksportera, a także z Chin, Indonezji, Bangladeszu, wysp Morza Karaibskiego oraz państw Ameryki Południowej.
W kuchni
Amerykanie z wielkim upodobaniem stosują ją do przyprawiania gotowanych jaj, majonezów, omletów, serów topionych, sałatek rybnych. W Polsce jest stosowana jako barwnik do koncentratów spożywczych, masła, sałatek, ryżu. Kurkuma nie tylko barwi potrawę, nadaje jej też specyficzny zapach podobny do pieprzu i piżma oraz delikatny smak, zbliżony do imbiru, lecz nieco łagodniejszy. Dzięki niej posiłek spełnia trzy podstawowe warunki: przyciąga zmysł wzroku, węchu, a na końcu smaku. Charakter tej orientalnej przyprawy wiąże się z hinduskimi wierzeniami, według których żywność jest darem bożym, toteż przygotowanie posiłków wymaga powagi i szacunku. Ważne jest również otoczenie, w którym przygotowuje się posiłki, dlatego kucharz zanim przystąpi do gotowania musi posprzątać kuchnię. W trakcie przyrządzania potraw hindusi nie mają zwyczaju ich próbowania. Samo tworzenie posiłku jest czymś więcej niż tylko gotowaniem, jest rodzajem modlitwy. Część potrawy ofiarowywana jest Bogu.
Właściwości
Kurkuma posiada lecznicze właściwości. Pomaga zwalczać kamienie żółciowe, działa bakteriobójczo i przeciwzapalnie, zwłaszcza w chorobach skóry. Niektóre narody uważają, że kurkuma posiada magiczne właściwości i chętnie noszą ją jako talizman. Kurkuma ma również zastosowanie w kosmetyce. Z jej użyciem sporządza się między innymi maseczki pielęgnacyjne.

http://www.kamis.pl/index.php/content/view/63/65/

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

obrazekobrazek
Inne pliki do pobrania z tego chomika
MANTRY AGNIHOTRY - O ZACHODZIE SŁOŃCA 1. Agnaje Swaha Agnaje Idam Na Mama (Wrzuć szczyptę ryżu do ognia po Swaha). 2. Pradżapataje Swaha Pradżapataje Idam Na Mama. (Wrzuć następną szczyptę ryżu do ognia po Swaha).
Agnihotra - The Ancient Vedic Fire Ritual.avi play
Agnihotra jest to oczyszczający, leczniczy ogień ofiarny ...
Agnihotra jest to oczyszczający, leczniczy ogień ofiarny palony w domach lub gospodarstwach dokładnie o wschodzie i zachodzie słońca. Paliwem jest suszony, czysty, krowi nawóz, klarowane masło i niełuskany ryż. Oczyszcza m.in. atmosferę wokół piramidki (około 100 m2 silnie, do 1 km2 słabiej) oraz nasyca ją praną, czyli energią życiową niezbędną do istnienia wszystkich żywych organizmów. Efektem tego są zmiany psychiczno-umysłowe, które z kolei dokonują zmian fizjologicznych człowieka. Oczyszczane jest też całe środowisko naturalne właściciela domu, gospodarza.
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności