Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

ciasto-z-jagodami.jpg

STOPROCENT1000 / zsb / ciastka / ciasto-z-jagodami.jpg
ciastka - ciasto-z-jagodami.jpg
Download: ciasto-z-jagodami.jpg

11 KB

(140px x 105px)

0.0 / 5 (0 głosów)
Ciasto z jagodami.....
BISZKOPT:
1,5 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru pudru
8 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
KREM:
1/2 litra mleka
2 łyżki mąki
2 łyżki budyniu śmietankowego
2/3 szklanki cukru pudru
1 masło extra
jagody:
3 galaretki cytrynowe
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, dodać ubitą pianę.
Następnie po trochu dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia,
lekko wymieszać. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec przez około 0,5 godziny w temperaturze 180 stopni.
Przepis na krem: Z mleka, mąki i budyniu śmietankowego ugotować krem.
Wystudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem i po trochu dodawać do kremu.
Krem utrzeć na puszystą masę.
Przekładanie:
Na wystudzony biszkopt wyłożyć krem,
ułożyć jagody i zalać tężejącą galaretką cytrynową.
Uwaga! 3 galaretki cytrynowe na 1 litr wody.

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
ciastka - ciasto.jpeg
MILKY WEY Biszkopt ciemny z 4 jaj Masa śmietanowa 0,5 ...
MILKY WEY Biszkopt ciemny z 4 jaj Masa śmietanowa 0,5 litra kremówki łyżka żelatyny(wlewamy letnią) 2 łyżki cukru pudru Śmietanę ubic dodac cukier i letnią żelatynę(żelatynę namoczyc w 2-3 łyżkach zimnej wody a gdy napęcznieje zalac gotującą do 1/4 szklanki) Masa czekoladowa 3/4 kostki margaryny 2 czekolady(mleczna+gorzka) Wszystko roztopic,po wystudzeniu dodac 3 żółtka i pianę z białek
ciastka - skórka pomarańczowa.jpeg
Skórka pomarańczowa kandyzowana własnej roboty Skórki po ...
Skórka pomarańczowa kandyzowana własnej roboty Skórki pomarańczowo obgotować 10-15 minut,odcedzić i po wystygnięciu pokroić w kostkę.Do garnka wlać 2-3 łyżki wody wsypać skórkę i dodać cukier(cukier w zależności ile jest skórki,na skórkę z 1 pomarańczy 0,5 szklanki cukru lub trochę więcej)Gotować na małym ogniu od czasu do czasu mieszając aż cukier się rozpuści i powstanie dość gęsty syrop.Przełożyć da słoika ,może stać w lodówce.Doskonałe do mazurków,serników,makowców itp.
ciastka - racuchy.jpeg
Racuchy z jabłkami 2 szklanki kefiru,maślanki lub kwaśn ...
Racuchy z jabłkami 2 szklanki kefiru,maślanki lub kwaśnego mleka 1 łyżeczka sody 2 jajka ok.3 szklanki mąki jabłka cukier puder do posypania Z podanych składników zrobic ciasto,dodac utarte jabłka i za 20-30 min. smażyc na oleju na złoty kolor,(najlepiej na teflonowej patelni z odrobiną oleju) Każda potrawa którą smażymy ma oleju jak racuch ,naleśniki ,pączki itp po dodaniu trochę spirytusu tak nie pwijają oleju.
ciastka - rogale.jpg
Przepis na rogala świętomarcińskiego pisany gwarą poznań ...
Przepis na rogala świętomarcińskiego pisany gwarą poznańską autorstwa Juliusza Kubla Czas kompletny: ko godziny Mudzenie na czekanie: ko dwóch kwadransów W bratkaście: ko 20-25 minut Rezerwa na apetyt: ko 5 minut Części na ciasto do ko 36 rogali Jeden funt mąki, ale nie rżannej, i no normalnej do pieczenia Śtyry łyżki faryny Mniej niż kwotyrka mleka nieodciąganego Tak ze dwa deko młodzi Półtory kostki roślinnej (pół stopić i wystygnąć) Jedno jojko od żywej kury, nie chłodnicze. To, co ma być w środyszku rogala, ale zez makiem pomojtane Do funta maku obojętnie jakiego Znowu trzydzieści deko faryny Pińc deko okruchów ze starej chałki abo keksów Tyle samo suszonych winogronów Ździebko kandytatyzowanej skórki jak oskubiesz pomerańczo Szczypa orzechów Nie za dość smażonych na farynie gruszek Ociupcio masła z lodówki Dwa białka ale bez żółtek Części na lukier Jedna szklanka cukru miałkiego umelonego na puder Dwie łyżki orzechów pośrupanych do posypania po wierzchu To, co trzebno teraz zrobić, jak już masz wszystko jak się należy Mąkę odsiać przez małe dziuryszki, do niej dać te margarynę, ale na płynno po stopieniu, zaś znów do tego młodzie, faryna, mleko i jajko. Wszystko jak sie należy połączyć, wymojtać i wymelić, a na koniec rozwałkować na plaskato na sztuki i mieć je leżeć Jeden taki plyndz przeciągnąć margaryną i nakryć jak deklem tym drugim. Teraz jeszcze raz to wałkiem zrobić na plaskato, zaś poskładać na trzy razy i jeszcze raz wałkiem przejechać, znowyk złożyć i znowu tym wałkiem. I to wszystko teraz na pół godziny dać do chłodnego Teraz zajmnąć się tym do nadziewania. Więc tak: Orzechy i gruszki pokrychać drobniuteńko na kawałyszki, mak oparzyć i przemelić przez maszynkę do siekanego. Zaś mak wymojtać razem z masłem, farną i cołką resztą, a na koniec dołożyć ubite na sztram te białka. Teraz znowu te wystygnięte ciasto. Rozdzielić wszystko na 4 sztuki osobno. Teraz znowu wałkiem na plaskato, ale tak, żeby z tego były plyndze pod kąt prosty. Zaś z tego zrobić tyle trójkątów, ile się da. A na koniec na środyszek każdego śwignąć szczypę nadzienia Teraz po kolei zwinąć te trójkątne plyndze, po bokach te rogi zagiąć do środyszka, a jak jest gotowe, to te rogale już ustawiać na blachę wyścieloną papierem pergaminowym. To wszystko ryn do bratkasy na 200 stopni i piec na kolor złoty. Po wyjęciu polać lukrem z miałkiej faryny i świeżo przegotowanej wody, a na koniec śwignąć do smaki na wierzch te orzechy. Zaś wszystko spucnąć
ciastka - zebra.jpeg
ZEBRA 2,5 szkl. mąki 2 szkl. cukru 1 szkl. gazowanego n ...
ZEBRA 2,5 szkl. mąki 2 szkl. cukru 1 szkl. gazowanego napoju pomarańczowego 0,5 szkl. oleju 5 jaj 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1 pomarańczowy olejek zapachowy (aromat do ciast) Ubić pianę z białek, a gdy będzie bardzo sztywna, dodać cukier i żółtka jaszcze chwile ubijać. Następnie wlać olej, napój pomarańczowy, olejek, wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wszystko dokładnie wymieszać ręcznie lub na naj mniejszych obrotach mikserem. Podzielić ciasto na dwie części. Do jednej wsypać kakao, do drugiej dwie łyżki mąki. Do blachy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej taryą bułką wlewać łyżką na przemian białe i ciemne ciasto. Upiec w dobrze nagrzanym piekarniku.
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności