herbata_biala_pure_white_Irving.jpg
-
▦ TELEDYSKI DANCE-CLUB-NOWOSCI ▂▂▂▂▂▂▂▂▂▂▂▂▂▂ -
◄AJEM -
◄Australian Institute Tropical -
◄CJLT RCAT -
◄Ecological Society America -
◄Einstein Publications -
◄European University Institute -
◄International Pharmaceutical -
◄Journal Heartbeat -
◄Journal of Biogeography -
◄National Instruments -
◄NSBRI -
◄World Health Organization -
Avon -
AVON 9 2018 -
Avon SZKOLENIA -
BAJKOWE znaczki -
Bloczki okolicznosciowe -
CNC -
Coco Bride -
Der Spiegel (2006 - aktualne wydania) -
Die Zeit (2006 - aktualne wydania) -
Filmy -
Glamour -
HAARP i technologie tesli -
Harper's Bazaar - USA -
JAK TO DZIAŁA - NIESAMOWITE TECHNOLOGIE -
Kwiastostan drzew -
Mikrokontrolery AVR dla początkujących -
Motywacja i sukces -
MUZYKA INSTRUMENTALNA -
NASA -
NASA PPS -
Oriflame -
PLC kursy wykłady -
PRZEPISY KULINARNE -
Przyszła technologia -
Schneider Electric -
TECHNOLOGIE -
Technologie bioenergetyczne -
Technologie FE -
Technologie Kształtujące -
Technologie R -
Technologie Systemy Opracowania -
TECHNOLOGIE USZLACHETNIANIA POWIERZCHNI -
THE SUNSETS -
Wentylatory -
Wentylatory cat -
WIEDZA NAUKA -
Znaczki Różne
HERBATY BIAŁE
Można śmiało powiedzieć, że herbaty białe są najzdrowszymi herbatami na świecie. Są one bardzo rzadkie i wymagają dużej staranności, jeżeli chodzi o zbiór. Ten rodzaj herbaty pochodzi głównie z Chin. Na plantacjach zbieraczki pracują w rękawiczkach i przestrzegają specjalnej diety, która wyklucza ostre potrawy, aby zapach potu nie wpłynął na pogorszenie jakości naparu. Kiedyś w Chinach panował surowy rygor zrywania herbaty dla cesarza. Zbierać herbatę mogły jedynie czternastoletnie dziewice, które musiały codziennie zmieniać odzież i szczególnie dbać o higienę i świeżość oddechu. Podczas pracy nie wolno im było rozmawiać nawet szeptem.
Zbiór herbaty białej odbywa się raz do roku na wiosnę. Zbiera się tylko nierozwinięte pączki i dwa srebrzyste listki z wierzchołków krzaków i z wielką starannością poddaje się je tylko dwóm procesom: więdnięciu oraz suszeniu. Nie poddaje się ich procesowi fermentacji.
Smak herbaty białej przypomina smak zielonej, ale jest bardziej delikatny i aromatyczny. Napar ma jasnosłomkowy kolor. Liście herbaty, choć wyglądają na duże, sprawiają wrażenie lekkich i delikatnych. Pokryte są lekkim puszkiem o srebrnym lub szaro-zielonym kolorze.
Właściwości herbaty białej
* Nazywana jest źródłem młodości, dlatego że opóźnia procesy starzenia dzięki dużej zawartości polifenoli (47%.). Jedna filiżanka zawiera ich tyle, co 12 szklanek soku pomarańczowego.
* Wiąże wolne rodniki, które powodują zmarszczki (dostępne są nawet kosmetyki produkowane na bazie białej herbaty).
* Działa antybakteryjnie i przeciwzapalnie.
* Posiada trzy razy silniejsze niż zielona herbata właściwości antyoksydacyjne i antymutagenne, dzięki czemu zapobiega nowotworom. Polecana głównie dla osób z dziedzicznym obciążeniem tego rodzaju chorobami.
* Poprawia krążenie krwi.
* Obniża poziom złego cholesterolu i ogranicza ryzyko zawału serca.
* Zawiera śladowe ilości witamin, głównie witaminy C, i zatrzymuje ją w organizmie.
* Dzięki wysokiej zawartości fluoru chroni zęby przed próchnicą.
* Dzięki zawartości teiny pobudza organizm i wzmaga koncentrację.
* Redukuje napięcie i stres.
Sposób parzenia
Herbatę białą parzymy podobnie jak zieloną. Zalewamy ją przefiltrowaną lub miękką wodą zagotowaną i schłodzoną do temperatury 80 stopni Celsjusza (10 minut od zagotowania się wody). Parzymy ją 2-6 minut. Pierwsze parzenie posiada najmniej dobroczynnych właściwości. Drugie zaparzenie tych samych liści herbacianych jest najbardziej wartościowe. Czynność możemy powtórzyć parokrotnie.