Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

herbata-biala-24-saszetk_583.jpg

SOLARIX33 / HERBATY ŚWIATA / Biała / herbata-biala-24-saszetk_583.jpg
Biała - herbata-biala-24-saszetk_583.jpg
Download: herbata-biala-24-saszetk_583.jpg

49 KB

(600px x 776px)

0.0 / 5 (0 głosów)

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

HERBATA BIAŁA


obrazek

HERBATY BIAŁE

Można śmiało powiedzieć, że herbaty białe są najzdrowszymi herbatami na świecie. Są one bardzo rzadkie i wymagają dużej staranności, jeżeli chodzi o zbiór. Ten rodzaj herbaty pochodzi głównie z Chin. Na plantacjach zbieraczki pracują w rękawiczkach i przestrzegają specjalnej diety, która wyklucza ostre potrawy, aby zapach potu nie wpłynął na pogorszenie jakości naparu. Kiedyś w Chinach panował surowy rygor zrywania herbaty dla cesarza. Zbierać herbatę mogły jedynie czternastoletnie dziewice, które musiały codziennie zmieniać odzież i szczególnie dbać o higienę i świeżość oddechu. Podczas pracy nie wolno im było rozmawiać nawet szeptem.

Zbiór herbaty białej odbywa się raz do roku na wiosnę. Zbiera się tylko nierozwinięte pączki i dwa srebrzyste listki z wierzchołków krzaków i z wielką starannością poddaje się je tylko dwóm procesom: więdnięciu oraz suszeniu. Nie poddaje się ich procesowi fermentacji.
Smak herbaty białej przypomina smak zielonej, ale jest bardziej delikatny i aromatyczny. Napar ma jasnosłomkowy kolor. Liście herbaty, choć wyglądają na duże, sprawiają wrażenie lekkich i delikatnych. Pokryte są lekkim puszkiem o srebrnym lub szaro-zielonym kolorze.

Właściwości herbaty białej
* Nazywana jest źródłem młodości, dlatego że opóźnia procesy starzenia dzięki dużej zawartości polifenoli (47%.). Jedna filiżanka zawiera ich tyle, co 12 szklanek soku pomarańczowego.
* Wiąże wolne rodniki, które powodują zmarszczki (dostępne są nawet kosmetyki produkowane na bazie białej herbaty).
* Działa antybakteryjnie i przeciwzapalnie.
* Posiada trzy razy silniejsze niż zielona herbata właściwości antyoksydacyjne i antymutagenne, dzięki czemu zapobiega nowotworom. Polecana głównie dla osób z dziedzicznym obciążeniem tego rodzaju chorobami.
* Poprawia krążenie krwi.
* Obniża poziom złego cholesterolu i ogranicza ryzyko zawału serca.
* Zawiera śladowe ilości witamin, głównie witaminy C, i zatrzymuje ją w organizmie.
* Dzięki wysokiej zawartości fluoru chroni zęby przed próchnicą.
* Dzięki zawartości teiny pobudza organizm i wzmaga koncentrację.
* Redukuje napięcie i stres.

Sposób parzenia
Herbatę białą parzymy podobnie jak zieloną. Zalewamy ją przefiltrowaną lub miękką wodą zagotowaną i schłodzoną do temperatury 80 stopni Celsjusza (10 minut od zagotowania się wody). Parzymy ją 2-6 minut. Pierwsze parzenie posiada najmniej dobroczynnych właściwości. Drugie zaparzenie tych samych liści herbacianych jest najbardziej wartościowe. Czynność możemy powtórzyć parokrotnie.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności