Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

z4608619X.jpg

SKARBEK_38 / ☼KAWA☼ / z4608619X.jpg
KAWA - z4608619X.jpg
Download: z4608619X.jpg

17 KB

(231px x 480px)

0.0 / 5 (0 głosów)
FRAPPE, czyli zimną kawę z mlekiem wymyślono w Salonikach w 1957 roku. Podobno jeden z przedstawicieli firmy Nestle zamierzał jak co dzień rozpuścić kawę instant - pił tylko taką, był bowiem lojalnym pracownikiem - w gorącej wodzie i wymieszać ją z mlekiem. Wrzątku nie było, użył zatem zimnej wody, wymieszał z mlekiem w shakerze i w ten sposób powstała frappe (po francusku frapper oznacza ubijać, trząść, a jednocześnie - zamrażać). Dziś najpopularniejsza jest w Grecji, niektórzy mówią, że frappe plus papierosy to greckie śniadanie. Dobre kafejki robią dziś frappe z espresso, ale warto wiedzieć, że początki nie były aż tak szlachetne.

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
KAWA - z3828409N,-b-Espresso--b--br-Oznacza-mniej-wiecej-tyle-co--pod.jpg
ESPRESSO oznacza mniej więcej tyle co "pod ciśnieniem" ( ...
ESPRESSO oznacza mniej więcej tyle co "pod ciśnieniem" (wymawiamy tak, jak piszemy, w żadnym razie nie "ekspreso"). Wymyślono je z oszczędności, aby z jak najmniejszej ilości kawy uzyskać najlepszy i najmocniejszy napar. Dziś, biorąc pod uwagę ceny ekspresów, oszczędność ta jest dość umowna. Prawdziwe espresso - 25 ml naparu - powstaje w 25 sekund z 7 g zmielonej kawy, pod ciśnieniem ok. 9 barów, w temperaturze 90°C. Robi się je wyłącznie w ekspresie ciśnieniowym. Porządnie zaparzone musi mieć na powierzchni warstwę piany (crema) w kolorze ciemnego piwa, która dokładnie pokrywa kawę. Espresso najczęściej robi się z mieszanki kawy arabiki z robustą. Robusta (ulubiona kawa Francuzów) o wysokiej zawartości kofeiny daje kawie "ciało", delikatna arabika (tę wolą Włosi) - duszę i szlachetność. Dobre espresso ma naturalną słodycz. Warto pić je bez cukru, bo wtedy wyczuwa się aromat: trochę czekoladowy, trochę kwiatowy i cytrusowy. Espresso zawiera mniej kofeiny i substancji drażniących niż kawa z ekspresu przelewowego. Do espresso podaje się wodę źródlaną, nie gazowaną, miękką, nie mineralną, o temperaturze pokojowej. Wodę pije się przed pierwszym łykiem kawy dla oczyszczenia smaku, a potem między kolejnymi łykami. Inne rodzaje espresso: Ristretto to espresso o połowę mniejsze (15 ml), przyrządzone z tej samej ilości kawy. Popularne na południu Włoch, mocne, ma pełny smak. Warto je posłodzić. Coretto to espresso plus 10-20 g alkoholu - we Włoszech jest to grappa, w Hiszpanii brandy de jerez, we Francji koniak, brandy lub calvados. Alkohol można mieszać z kawą albo wlewać do ciepłej filiżanki z resztkami pianki po kawie, lekko zamieszać i wypić jednym łykiem. Doppio to podwójne espresso. Nie mylimy z espresso lungo, znanym też jako americano, bo to pojedyncze espresso "przedłużone" taką samą ilością wody. Czyli słabsze. Con panna to lekko "przedłużone" espresso podane w większej filiżance z rozetą bitej śmietany na górze.
KAWA - z4608575X.jpg
CAPPUCCINO to espresso, gorące mleko i mleczna piana (1: ...
CAPPUCCINO to espresso, gorące mleko i mleczna piana (1:1:1), czasami oprószona kakao, czekoladą lub cynamonem. Cappuccino podaje się w dużych, ogrzanych filiżankach. Dobre ma kolor kapucyńskiego habitu, stąd jego nazwa. Uwaga: cappuccino jest kawą śniadaniową, nie powinno się zamawiać jej po południu.
KAWA - z4608581X.jpg
AFFOGATO to lody w gorącej kawie. Do filiżanki wkłada si ...
AFFOGATO to lody w gorącej kawie. Do filiżanki wkłada się kulkę lodów, polewa espresso i czeka, aż na wierzch wypłynie "śmietanka" z podtopionych lodów. Po wypiciu mniej więcej połowy można affogato zamieszać, aby lody połączyły się z kawą. Można wlać też nieco alkoholu, bo affogato nie jest napojem, ale deserem.
KAWA - z4608587X.jpg
CAFFÉ MACCHIATO LUB ESPRESSO MACCHIATO to "brudna kawa". ...
CAFFÉ MACCHIATO LUB ESPRESSO MACCHIATO to "brudna kawa". Poplamiona mlekiem lub mleczną pianką. Czasem nazywa się ją również mini-cappuccino, choć jest pełniejsza, mocna. Podaje się ją w filiżance do espresso lub w szklaneczce z grubego szkła. W przeciwieństwie do cappuccino można zamówić ją po południu.
KAWA - z4608591X.jpg
MOCHA (wymawiaj mokka) to wariacja na temat caffé latte. ...
MOCHA (wymawiaj mokka) to wariacja na temat caffé latte. Składa się z 1/3 espresso, 2/3 gorącego mleka oraz czekolady. Do wysokiej, przezroczystej szklanki wlewa się espresso i miesza je z czekoladą (w proszku albo w syropie). Do tak przygotowanej mieszanki leje się gorące mleko. Mocha jest wynalazkiem amerykańskim, Włosi raczej jej nie pijają. Nazwa pochodzi od portu Mocha w Jemenie, skąd sprowadzano kawę o naturalnie czekoladowym smaku i zapachu.
KAWA - z4608592X.jpg
LATTE MACCHIATO, czyli "brudne mleko", wymyślono dla dzi ...
LATTE MACCHIATO, czyli "brudne mleko", wymyślono dla dzieci, którym nie można było podać mocnego espresso. Ma dużo mleka, mało kofeiny, no i fajnie wygląda, bo składa się z trzech wyraźnie oddzielonych warstw. Dlatego latte macchiato zawsze podawane jest w wysokiej, przezroczystej szklance. Na samym dole znajduje się gorące mleko, na nim espresso, a na górze mleczna piana. Espresso unosi się na mleku, ponieważ ma wyższą temperaturę i mniejszą gęstość. Latte macchiato najłatwiej zrobić, wlewając do szklanki wpierw gorące mleko, potem pianę, a dopiero na końcu, cienkim strumieniem, bardzo gorącą kawę. Można je pić przez rurkę.
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności