Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

4afac82391a02_440.jpg

Rudowlosa12 / Kulinaria / ZAPIEKANKI LAZANIE / 4afac82391a02_440.jpg
ZAPIEKANKI  LAZANIE - 4afac82391a02_440.jpg
Download: 4afac82391a02_440.jpg

25 KB

(440px x 319px)

0.0 / 5 (0 głosów)
Warzywa zapiekane
Składnikidla 2 osób
10 brukselek,
1 mały kalafior,
2 średnie marchewki,
sól, pieprz, bazylia,
2 suszone pomidory,
1/2 szkl.mleka,
10 dag serka pleśniowego ulubionego,

Opis przygotowaniaczas przygotowania: do 45 min1. Wszystkie warzywa ugotować w osolonej wodzie ( nie rozgotować), ułożyć w naczyniu do zapiekania ( brukselka-na pół, marchew -grube plastry, kalafior-różyczki) i posypać pieprzem

2. W rondelku rozpuścić serek pleśniowy w mleku stale mieszając, zalać tym warzywa, zapiekać w piekarniku ok.190 st, przez 10-15 min.

3. Po upieczeniu udekorować pomidorami i posypać bazylią.

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
ZAPIEKANKI  LAZANIE - ziemniaczana z szynką.jpg
Składnikidla 4-6 osób6-7 ziemniaków( ugotowanych ok. 5- ...
Składnikidla 4-6 osób6-7 ziemniaków( ugotowanych ok. 5- 10 min. ), wędlina( szynka lub inna) ok. 30-40 dag, mały słoiczek papryki w occie, ser żółty ok. 20-30 dag, 1 cebula,, 2 ząbki czosnku,, przyprawa do (zapiekanki ziemniaczanej z kiełbasą i cebulką) – 1, dodaj do ulubionychdrukuj przepispowiadom znajomegooceń przepis aktualna ocena: 3,95 Opis przygotowaniaczas przygotowania: do 90 min1. Ziemniaki pokrojone w plasterki obgotować krótko, żeby się nie rozgotowały. 2. Wędlinę pokroić w kostkę przesmażyć na rumiano razem z drobno pokrojoną cebulką . Dodać do tego przetarty czosnek, wymieszać . 3. Paprykę pokroić w kosteczkę. 4. Ser zetrzeć na tarce. Naczynie szklane posmarować masłem i układać na przemian: ziemniaki ,kiełbaska z cebulką ,papryka ( 2 x). 5. Ostatnia warstwa ziemniaki pokryte po wierzchu przyprawą do zapiekanek ( rozrobioną z 100 ml śmietany i 200 ml wody). 6. Wierzch posypać startym serem ( można warstwy też przełożyć) i zapiekać w temp. 190 C ok. 30 do 50 min.
ZAPIEKANKI  LAZANIE - Brokuły zapiekane w beszamelu.jpg
Składniki: 4 porcje 1 duży podzielony na różyczki broku ...
Składniki: 4 porcje 1 duży podzielony na różyczki brokuł sos beszamelowy 100 g startego parmezanu 100 g posiekanych orzechów włoskich masło sól pieprz Opis przygotowania: 40 min. Brokuła zblanszować w gorącej wodzie. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu przesypując posiekanymi orzecham doprawić solą i pieprzemi. Zalać sosem beszamelowym i posypać parmezanem. Zapiekać w 180C az do zbrązowienia sera.
ZAPIEKANKI  LAZANIE - Lasagne.jpg
Na ciasto; 2 szkl mąki 1 jajko szczypta soli woda ...
Na ciasto; 2 szkl mąki 1 jajko szczypta soli woda z podanych składników zagnieść ciasto jak na makaron rozwałkować i wyciąć 4-5 prostokątów wielkości formy na lasagne makaron ugotować, przepłukać w zimnej wodzie i posmarować olejem by się nie skleiły sos mięsno-pomidorowy; 500 g mięsa mielonego 1 duża cebula 100 ml. soku pomidorowego 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka ziół prowansalskich 1 łyżeczka bazylii gałka muszkatołowa 3-4 łyżki groszku z puszki pół pęczka natki pietruszki olej do smażenia sól, pieprz sos beszamelowy: 3 łyżki masła 3 łyżki mąki 300 ml mleka 20 dkg sera żółtego Cebulę obrać i posiekać, podsmażyć w rondlu na odrobinie oleju. dodać mięso podsmażyć dodać koncentrat pomidorowy, sok i zioła. dusić ok 15 min. Doprawić solą i pieprzem. Dodać groszek i wymieszać. Masło roztopić i rozetrzeć z mąką na gładką masę. Dolać cienkim strumieniem mleko i cały czas mieszać żeby nie powstały grudki. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Formę wysmarować tłuszczem, na dno nalać białego sosu, ułożyć pierwszą warstwę makaronu, przykryć sosem pomidorowym i białym. Powtarzać przy każdej warstwie . Na górze powinien znaleźć się makaron przykryty cienką warstwą białego sosu. Na wierzchu ułożyć starty ser Lasagne przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec przez 30 minut, do zrumienienia sera. Podawać posypane natką pietruszki.
ZAPIEKANKI  LAZANIE - Lasagne z kurczakiem.jpg
Składniki: * 12 płatów lazanii * 50 dag piersi kurczak ...
Składniki: * 12 płatów lazanii * 50 dag piersi kurczaka * 1 cukinia * 2 cebule * 30 dag brokułów * 30 dag pieczarek * 3 pomidory * 1 puszka (0.9 l) pomidorów w zalewie * 3-5 ząbków czosnku * 10 listków bazylii * 2 łyżki śmietany * 10 dag parmezanu * 5 dag masła * 5 łyżek oliwy * 1-2 peperoncini * cukier * sól Sos: po 5 dag masła i mąki * pół litra mleka * sól * pieprz * gałka Sposób przygotowania Pokrój pieczarki na cząstki, cukinię w półplasterki, piersi w paseczki. Na patelni rozgrzej połowę oliwy, usmaż kurczaka. Przełóż na talerz, na tym samym tłuszczu usmaż pieczarki. Dodaj cukinię i smaż jeszcze chwilę. W rondlu rozgrzej resztę oliwy, podsmaż posiekaną cebulę, czosnek i peperoncini. Po kilku minutach wyjmij papryczki, dodaj kurczaka, pieczarki z cukinią, podzielone na różyczki brokuły, obrane i pokrojone pomidory i połowę zmiksowanych pomidorów z puszki. Duś 15 minut na małym ogniu. Dodaj śmietanę i pokrojoną bazylię, przypraw. Zrób sos: mąkę zasmaż na maśle, stale mieszając, rozprowadź zimnym mlekiem. Podgrzewaj, aż sos zgęstnieje (15 minut). Przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Żaroodporne naczynie posmaruj masłem, wyłóż suchymi płatami lazanii, przykryj farszem, polej sosem. Posyp parmezanem i jeszcze raz powtórz wszystkie czynności. Na wierzchu ułóż płaty lazanii i pokryj sosem, polej resztą zmiksowanych pomidorów, posyp serem. Piecz 45 minut w temp. 190°C.
ZAPIEKANKI  LAZANIE - warzywna z kiełbasą.jpg
Zapiekanka warzywna (z kiełbaską) :)Kategoria: Dania głó ...
Zapiekanka warzywna (z kiełbaską) :)Kategoria: Dania główne Smaczna zapiekanaka na ostro, z dużą ilością warzyw. Tosca Przepisów: 77 Składnikidla 2-4 osóbcebula, 1 szt duża kartofle obgotowane, 3-4 szt brokuły obgotowane, 1 główka mała Kalafior, pół główki małej papryka świeża, 1 szt marchewki obgotowane, 2-3 szt natka pietruszki i świeża bazylia, spory pęk kiełbasa dowolna (nie musi być koniecznie), wg uznania ser mozarella i żółty, wg uznania przyprawy: pieprz, sól, chilli, zioła prowansalskie, wg uznania oliwa, do smazenia, dodaj do ulubionychdrukuj przepispowiadom znajomegooceń przepis aktualna ocena: 4,00 Opis przygotowaniaczas przygotowania: do 45 min1. Na oliwie podsmażyć pokrojoną kiełbasę, dodać posiekaną cebulę, gdy sie zeszkli, dodać drobno pokrojoną paprykę, posiekana zieleninę i przyprawy. Powinien powstać dość gęsty sos. Jeśli będzie zbyt gęsty, dodać odrobinę wody. 2. Pokrojone warzywa układać w naczyniu żaroodpornym warstwami, przekładajac sosem, na koniec obłożyć zapiekankę serami i zapiekać ok 15 minut, tak by warzywa zmiękły, a aromaty z sosu przeszły przez całe danie. Smacznego!
ZAPIEKANKI  LAZANIE - rybna ze szpinakiem.jpg
Składnikidla 2-4 osób2 filety rybne np. z morszczuka, ...
Składnikidla 2-4 osób2 filety rybne np. z morszczuka, 6 ząbków czosnku, 30 dag szpinaku, 2 łyżki śmietany,, 3 łyżki tartego, ostrego sera żółtego, sól, tymianek, po 1 łyżce masła i oleju, łyżka tartej bułki, dodaj do ulubionychdrukuj przepispowiadom znajomegooceń przepis aktualna ocena: 3,06 Opis przygotowaniaczas przygotowania: do 45 minPrzyrządzanie: Szpinak umyć, oberwać liście, odrzucić łodygi. Liście obgotować 3 minuty we wrzątku, odcedzić, po czym poszatkować. Zasmażyć w garnuszku z pokrojonym czosnkiem, masłem oraz śmietaną. Posolić i popieprzyć do smaku. Filety posypać solą, pieprzem i tymiankiem. Ułożyć w naczyniu do zapiekania, posmarowanym olejem i posypanym tartą bułką. Przykryć szpinakiem. Zapiekać około 20 minut. Pod koniec posypać serem i dopiec jeszcze przez 5 minut
ZAPIEKANKI  LAZANIE - Makaron zapiekany z brokułami.jpg
Składniki: brokuły, makaron kokardki lub penne, 3 ząb ...
Składniki: brokuły, makaron kokardki lub penne, 3 ząbki czosnku, sos biały do lasange najlepiej Dolmio lub inny, gałka muszkatałowa, suszony koperek, ser żółty. Sposób przygotowania: Makaron ugotować aldente, brokuły lekko podgotować w osolonym wrzątku. Makaron odcedzić i wsypaa do dużej miski dodać brokuły. Składniki wymieszać przyprawiając je gałką muszkatołową, solą, suszonym koperkiem, dodać 3 ząbki czosnku i wymieszać z białym sosem. Gdy już wymieszaliśmy składniki, przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy serem i zapiekamy do momentu, aż ser sie zarumieni.
ZAPIEKANKI  LAZANIE - Zapiekanka serowa z makaronem.jpg
Składniki: 200 g spaghetti, 2 jaja, 100 g szynki lub sa ...
Składniki: 200 g spaghetti, 2 jaja, 100 g szynki lub salami, 200 g świeżych pieczarek, 1 pomidor, 1 mała cebula, 1 papryka, 70 g koncentratu pomidorowego, 12 plasterków sera Hochland z pieczarkami, zioła do smaku, sól, pieprz Sposób przygotowania: Jaja roztrzepać, przyprawić, dodać do ugotowanego makaronu. Nasmarować masłem formę tortową, po czym włożyć do niej masę makaronową. Posmarować koncentratem pomidorowym, posypać pieprzem i ziołami oraz przykryć 6 plasterkami sera Hochland. Na to położyć pokrojone na plastry: pieczarki, cebulę, szynkę, pomidor oraz pocięte na trójkąty pozostałe plasterki sera. Zapiekać w piekarniku 25 minut.
ZAPIEKANKI  LAZANIE - Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym , z brokułami i serem.jpg
Składniki * opakowanie makaronu "kolanka" lub "świder ...
Składniki * opakowanie makaronu "kolanka" lub "świderki" * 0,5 kg mięsa mielonego * 2 papryki świeże * brokuła * 20 dkg sera żółtego * 40 dkg pieczarek * 2 cebule(duże) * koncentrat pomidorowy"Pudliszki" * 5 łyżek smietany, * 1 jajko * 1 szklanka mleka * zioła prowansalskie * pieprz * przyprawa kulinarna "warzywko" * olej do smażenia Sposób: przygotowania Makaron gotujemy na pół twardo , odcedzamy, przelewamy wodą. Pieczarki dusimy na oleju z jedną cebulą pokrojoną w kostkę, mięso mielone podsmażamy również z cebulą na oleju. Ugotowany makaron dzielimy na dwie części, jedną część makaronu układamy na spodzie naczynia żaroodpornego,następnie mięso mielone, paprykę, pieczarki a następnie układamy drugą część makaronu. Na wierzch makaronu układamy różyczki brokuły. Całość zalewamy polewą(wykonaną z mleka, jajka, śmietany, przypraw i koncentratu pomidorowego). Zapiekankę posypujemy serem żółtym startym wcześniej na tarce z dużymi oczkami. Zapiekamy w piekarniku 20 minut w temp.180 C.
ZAPIEKANKI  LAZANIE - Zapiekanka włoska.jpg
Składniki: dla 5 osób 20 dag makaronu [rurki, muszelki ...
Składniki: dla 5 osób 20 dag makaronu [rurki, muszelki lub krajanka] 20 dag pieczarek 20 dag szynki wędzonej 2 puszki przecieru pomidorowego [po 14 dag] 4 dag startego parmezanu 2 cebule 2 łyżki masła [6 dag] 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki oregano 1 łyżka natki pietruszki sól, pieprz Opis przygotowania: 55 minut 1. Makaron ugotować w osololnej wodzie na pół miękko, zalać zimną wodą i odcedzić. 2. Naczynie żaroodporne wysmarować 1 łyżką masła i włożyć do niego makaron. 3. Cebulę i czosnek obrać, posiekać, zrumienić na 1 łyżce masła i dodać do makaronu. Pieczarki oczyścić, opłukać, pokroić w plasterki i usmażyć na reszcie masła. Gdy woda z pieczarek odparuje, dodać pokrojoną szynkę i smażyć jeszcze chwilę. Następnie zawartość patelni wyłożyć na makaron i wymieszać. 4. Przecier pomidorowy rozcieńczyć 1 szklanką wody, dodać sól, pieprz i oregano, 2/3 parmezanu i wymieszać. 5. Makaron zalać sosem, oprószyć resztą parmezanu i zapiekać około 25 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180şC. Przed podanie, zapiekankę posypać natką pietruszki.
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności