pomnik-grzyba łężeczki.jpg
-
animacje -
bal weteranów -
ballada o Marii Magdalenie -
Boże Ciało -
byłeś ty byłam ja -
Czeskie -
czterdziestolatek -
daj daj nie odmawiaj daj -
Dansing Band -
doniczkowe -
Duo Fenix -
Dynamic -
dzisiaj rezerwa -
filmiki -
fiołek afrykański -
hej hej góralu -
humor -
Kornelia i Leszek Filec -
koty -
krzewy -
Leszek Orkisz -
Liban -
list do matki -
łóżka -
Maria Magdalena -
melodie -
Nimfa z czarnego stawu -
o pszczołach -
opolskie dziouchy -
ostatni taniec -
pies -
piosenki -
pola zielone -
polne -
procesje -
Prymaki -
psy -
ptaki -
ptaszki -
Rosyjska -
Ryszard Sawicki -
Sierra Madre -
Singapur -
Teresa Waleriańska -
The Shadows -
trzy razy kukułeczka -
wideo -
zapach kobiety -
zdjęcia -
zwierzęta
Grzybów było w bród: chłopcy biorą krasnolice,
Tyle w pieśniach litewskich sławione lisice,
Co są godłem panieństwa, bo czerw ich nie zjada,
I dziwna, żaden owad na nich nie usiada.
Panienki za wysmukłym gonią borowikiem,
Którego pieśń nazywa grzybów pułkownikiem.
Wszyscy dybią na rydza; ten wzrostem skromniejszy
I mniej sławny w piosenkach, za to najsmaczniejszy,
Czy świeży, czy solony, czy jesiennej pory,
Czy zimą. Ale Wojski zbierał muchomory.
Inne pospólstwo grzybów pogardzone w braku
Dla szkodliwości albo niedobrego smaku;
lecz nie są bez użytku, one zwierza pasą
I gniazdem są owadów i gajów okrasą.
Na zielonym obrusie łąk, jako szeregi
Naczyń stołowych sterczą: tu z krągłymi brzegi
Surojadki srebrzyste, żółte i czerwone,
Niby czareczki różnym winem napełnione;
Koźlak, jak przewrócone kubka dno wypukłe,
Lejki, jako szampańskie kieliszki wysmukłe,
Bielaki krągłe, białe, szerokie i płaskie,
Jakby mlekiem nalane filiżanki saskie,
I kulista, czarniawym pyłkiem napełniona
Purchawka, jak pieprzniczka - zaś innych imiona
Znane tylko w zajęczym lub wilczym języku,
Od ludzi nie ochrzczone; a jest ich bez liku.
Ni wilczych, ni zajęczych nikt dotknąć nie raczy,
A kto schyla się ku nim, gdy błąd swój obaczy,
Zagniewany, grzyb złamie albo nogą kopnie;
Tak szpecąc trawę, czyni bardzo nieroztropnie.
Adam Mickiewicz - "Pan Tadeusz" Księga III
Informacje ogólne Królestwo grzybów stanowi najliczniejszą grupę organizmów żywych na ziemi. Ocenia się, że istnieje od 1,5 do 2 milionów gatunków. Obecnie opisanych jest około 100 tys. gatunków grzybów. Występowanie: Na lądzie W wodach śródlądowych W wodach morskich. Budowa grzybów Grzyby należą do organizmów plechowych; Zbudowane są z grzybni składa się ona ze strzępek - pajęczynowatych nitek różnej barwy i kształtu; Grzybnia rozrasta się w różnych kierunkach na długość nawet kilku metrów; Rozwinięta, dojrzała grzybnia tworzy owocniki, które popularnie nazywamy grzybami; Owocniki odznaczają się wielką różnorodnością kształtów, wielkości, barwy i konsystencji; Zarodniki grzybów są odpowiednikami nasion w roślinach; Długość życia owocników grzybów jest różna np. czernidłaki żyją kilka godzin a huby kilka lat.
Rodzaje owocników Kapeluszowe; Bulwiaste trufle; Kuliste - purchawki i tęgoskór pospolity; Rozgałęzione krzaczkowato szmaciak; Kopytka i konsolki huba.
Grzyby kapeluszowe Zbierane najczęściej; Składają się one z: Trzonu Kapelusza Część owocnika widoczna pod spodem kapelusza to hymenofor; Taką budową charakteryzują się owocniki zarówno grzybów jadalnych, jak i trujących.
Rodzaje hymenoforu rurkowy borowik, koźlarz, maślak, podgrzybek; blaszkowy pieczarka, opieńka, gołąbka, gąska, muchomor; pofałdowany pieprznik jadalny; kolczasty kolczak obłączasty, sarniak dachówkowaty. Grzyby zbieramy głównie dla ich walorów smakowych i aromatycznych; Stanowią świetną przyprawę i urozmaicają pożywienie; Ponadto są pokarmem nisko kalorycznym; Zawierają witaminy z grupy B, D i E, sole mineralne, związki potasu i żelaza, mikroelementy, cynk, jod, kobalt i inne w zależności od gatunku; Niektóre gatunki grzybów zawierają substancje toksyczne, które powodują zatrucia pokarmowe, a nawet śmiertelne. Aby uniknąć zatrucia grzybami należy nauczyć się rozpoznawać gatunki grzybów jadalnych i umieć odróżnić je od podobnych do nich gatunków grzybów trujących i niejadalnych. Grzybobranie jest wieloletnim polskim, zwyczajem sięgającym czasów szlacheckich. Ponieważ sezon na grzyby można uznać za rozpoczęty, warto wiedzieć, gdzie w tym roku wybrać się na grzybobranie i jak wykorzystać skarby lasu w swojej domowej kuchni. Od faraona, przez szlachcica, do prezydenta Już starożytna kuchnia doceniała walory smakowe grzybów. Na rzymskim stole obok winogron i jabłek zawsze obecne były grzyby. Grecy uznawali je za boski pokarm, a w starożytnym Egipcie były tak cenne, że mogli się nimi rozkoszować tylko faraonowie. Dziś grzyby są popularnym składnikiem dań na całym świecie.