Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

czekolada.jpg

zalety czekolady - czekolada.jpg
Download: czekolada.jpg

39 KB

(560px x 290px)

0.0 / 5 (0 głosów)
RODZAJE CZEKOLAD

Czekolada gorzka zwana także „luksusową”, ma tylko niewielki dodatek cukru, ale za to ponad 75 % ziaren kakao. Aby czekolada gorzka zyskała na wysokiej jakości dodaje się do niej czystego ekstraktu waniliowego - cennej przyprawy uzyskiwanej z Orchidei rosnących na Madagaskarze zwanej Bourbon Vanilla. Wówczas uzyskuje się aromatyczną czekoladę, o smakowitej ciemnej barwie. Jest idealnym dodatkiem do deserów i ciast.

Czekolada deserowa zawiera od 30 – 70% miazgi kakaowej. Doskonale nadaje się do deserów i wypieków. Ma znakomity aromat i smak. Należy jednak pamiętać, że im większa ilość kakao, tym bogatszy i głębszy jest smak łączonych z nią potraw. Dlatego dobrze jest patrzeć na skład kupowanej przez nas czekolady.

Czekolada mleczna zawiera nieco mniej ziaren kakaowych, bo około 40%, choć tak naprawdę większość dostępnych na rynku czekolad tego typu zawiera tylko 20% masy kakaowej oraz dużą ilość mleka. Zawartość cukru sięga aż 50 %, zatem jest bardzo słodka. Dzięki mlecznemu dodatkowi ma łagodny i delikatny smak. Czasami zamiast masła kakaowego stosuje się tłuszcz roślinny oraz sztuczne substancje smakowe i aromatyczne. W efekcie jest to czekolada najchętniej kupowana, choć raczej nie nadaje się do wypieków i rozpuszczania. Za to można ją z powodzeniem używać do deserów, przy których chcemy uzyskać łagodny, mleczny smak.

Biała czekolada ma najniższą zawartość miazgi kakaowej i najwyższą ilość masła kakaowego oraz cukru i mleka. Lepsze gatunki tej czekolady są równie gładkie i aromatyczne jak tradycyjne rodzaje czekolad. Można ją rozpuszczać, jednak trzeba uważać, gdyż jest ona bardzo wrażliwa na wysoką temperaturę, przez co może sprawiać kucharzowi dużo niespodzianek. Jest doskonała do uzyskiwania fantazyjnych kontrastowych efektów dekoracyjnych. Dlatego warto o niej nie zapominać podczas przyozdabiania deserów.

Kuwertura przeznaczona raczej dla profesjonalistów, jest rzadko dostępna w sklepach. Jej jakość jest bardzo wysoka, także dzięki dużej zawartości masła kakaowego, co nadaje jej piękny i apetyczny połysk. Używana jest głównie do rzemieślniczej produkcji czekoladek i dekoracji cukierniczej. Należy pamiętać, że przed użyciem należy ją stemperować.

Czekolada biologiczna (Bio-czekolada) zawiera bardzo dużą ilość ziaren kakaowych, przez co jest produktem wysokiej jakości. Ziarna kakaowe użyte do jej produkcji pochodzą z ekologicznych upraw. Niestety jest nieco droższa od pozostałych rodzajów czekolad.

Czekoladowe groszki wyrabia się głównie z czekolady deserowej, mlecznej oraz białej, choć zawierają mniej miazgi kakaowej, niż normalna czekolada. Dzięki swemu kolorystycznemu zróżnicowaniu można je stosować do dekoracji tortów, deserów i innych wyrobów cukierniczych.

CD.A]

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Mleczna wspaniała! Biała najlepsza, czarna smakowita
Zawsze z otwartymi ramionami mnie wita!
W mych ustach się rozpływa,
gorycz i niesmak cały wymywa.
O wiele słodsze dzięki niej życie,
Pokochać czekoladę, na pewno zdążycie!



Inne pliki do pobrania z tego chomika
zalety czekolady - 18720410952.jpg
Gorzka czekolada leczy Choć może się to wydać zaskaku ...
Gorzka czekolada leczy Choć może się to wydać zaskakujące naukowcy w ostatnim czasie dowiedli, że ten smakołyk – spożywany w naprawdę niewielkich ilościach – to samo zdrowie. Oto niektóre jego zalety. • Odchudza Tak twierdzą naukowcy z uniwersytetu w Kopenhadze, którzy przeprowadzili ciekawy eksperyment. Ochotnicy otrzymali po 100 gramów czekolady, jedni gorzką, drudzy – mleczną, po czym zasiedli do stołu, gdzie ustawiono różne rodzaje pizzy. Naukowcy polecili, by najedli się do syta. Ten stan szybciej osiągnęli ci, którzy jedli czekoladę gorzką. Spożyli o 15 proc. mniej kalorii niż druga grupa. Duńscy uczeni sugerują, że gorzka czekolada nie tylko zmniejsza apetyt na tłuste, słodkie i słone jedzenie, ale przede wszystkim powoduje długotrwałe uczucie sytości. • Pomaga dbać o serce Ale tylko wtedy, gdy jemy ją od czasu do czasu a nie stale. Stwierdzili to badacze z bostońskiego Harvard University na podstawie obserwacji 32 tys. szwedzkich kobiet w wieku 48–83 lata. Po trwających 9 lat badaniach okazało się, że te panie, które tygodniowo zjadały 28–60 g gorzkiej czekolady miały o 32 proc. niższe ryzyko trafienia do szpitala i śmierci i zgonu z powodu niewydolności serca w porównaniu z tymi, które nie jadły jej nigdy. Jedzenie jednej– trzech porcji (każda po19–30 g) czekolady w miesiącu obniżało ryzyko o 26 proc. Polifenole zawarte w ziarnie kakao (z którego powstaje czekolada) to silny antyoksydant. To najprawdopodobniej jego obecności zawdzięczać należy nie dopuszczanie do utleniania cholesterolu, spadek „złego” cholesterolu we krwi a także hamowanie agregacji płytek krwi i odkładanie się płytek miażdżycowych w naczyniach krwionośnych – a to wszystko czynniki zwiękaszające ryzyko chorób serca. Dlatego prof Carl Keen z University of California, twierdzi, że zarówno jedzenie od czasu do czasu gorzkiej czekalady, jak I regularne picie kakao chroni przed chorobami sercowo-naczyniowymi. • Chroni przed udarem Potwierdzają to aż dwa badania, które anaalizowali naukowcy z Uniwersytetu kanadyjskich uniwersytetów McMaster w Hamilton oraz St. Michael’s Hospital i uniwersitety of Toronto. Jedno z nich (na prawie 45 tysiącach osób) wykazało, że wystarczy jedna porcja gorzkiej czekolady w tygodni a ryzyko udaru mózgu spada o 22%. Drugie badanie, w którym uczestniczyło nieco ponad tysiąc osób dowiedziono, że zjadając 50 g gorzkiej czekolady jeden raz z tygodniu obniża się ryzyko śmierci z powodu udaru nawet o 46 procent. Niestety ostatnie z badań, które wzięli pod lupę kanadyjscy badacze, takich zależności nie wykazało. cd.1]
zalety czekolady - 18720410951.jpg
cd.1] • Reguluje poziom antyoksydantów Zdaniem autorów ...
cd.1] • Reguluje poziom antyoksydantów Zdaniem autorów publikacji w New Scientist takie działanie ma tylko czekolada gorzka, nie zawierająca mleka i nim nie popijana. Naukowcy z uniwerystetu w Glasgow zaobserwowali, że wkrótce po zjedzeniu gorzkiej u osób badanych wzrósł o 1/5 poziom antyutleniaczy. Zjawisko to nie wystąpiło u tych, którzy otrzymali czekoladę mleczną albo jedli gorzką, ale wypili po niej mleko. Ponieważ tai nagły wzrost poziomu antyuteniaczy trwa zaledwie 4 godziny, badacze sugerują by unikać picia mleka bezpośrednio po zjedzeniu czekolady. Czy 4-godzinny wzrost obecności antyutleniaczy we krwi ma jakieś znaczenie dla naszego zdrowia? Zapewne tak, jeśli regularnie dostarczamy z pokarmami ten związek, zdolny do walki ze szkodliwymi wolnymi rodnikami. Antyoksydanty, twierdzą specjaliści, chronią z nas przed wieloma dolegliwościami, w tym tak groźnymi jak nowotwory, choroby krążenia, udar i zawał czy cukrzyca, a także podnoszą naszą odporność, łagodzą przebieg różnych chorób. Pamiętaj, że pałaszowanie większych ilości czekolady to duże ryzyko utycia, co – jak wiadomo – obciąża serce. Mało tego badacze z University of California, ostrzegają, że osoby, które systematycznie jedzą gorzką czekoladę łatwiej zapadają na depresję. Nie dowiedziono jednak, dlaczego tak się dzieje. Być może jest to wpływ związku zwanego fenyloalanina. Wiadomo, że w małych ilościach powoduje stan szczęściwości, zadowolenia (jest m.in. składnikiem ekstazy, bywa w amfetaminie, odżywkach dla sportowców) natomiast nadmierny poziom fenyloaniny powoduje spadek poziomu serotoniny, tzw. hormonu szczęścia we krwi.
zalety czekolady - ARTICLE_555_130299585224744698514626229064051.jpg
cd.1] Czekolada deserowa (bittersweet) Większość cze ...
cd.1] Czekolada deserowa (bittersweet) Większość czekolad deserowych zawiera co najmniej 50% masy kakaowej, a niektóre nawet 70-80%. Ma ona głębszy i bardziej gorzki smak niż czekolady półsłodkie i słodkie, jednak jest nieco delikatniejsza od czekolady gorzkiej. Często wykorzystywana jest jako składnik pieczonych lub gotowanych potraw. Półsłodka czekolada Półsłodka czekolada, nazywana także semi-sweet, zawiera co najmniej 35% masy kakaowej, choć nierzadko nawet 40-62%. Przyjmuje się, że jest ona ciemniejsza niż słodka czekolada, ale słodsza od gorzkiej. Jednak nie ma żadnych ogólnych wytycznych, do których stosowaliby się wszyscy producenci. Półsłodka czekolada jest najczęściej wykorzystywana jako dodatek do wypieków, np. ciast, ciasteczek czy muffinek. Słodka czekolada Trudno jest definitywnie rozdzielić czekolady słodkie od półsłodkich, gdyż różni producenci dodają różne ilości cukru do swoich produktów. Generalnie, czekolady słodkie składają się w 20-45% z masy kakaowej, a w pozostałej części z masła kakaowego, cukru oraz dodatków. Niektórzy ludzie ciemną słodka czekoladę błędnie nazywają mianem gorzkiej. Czekolada mleczna Mleczna czekolada najczęściej składa się w 10-20% z masy kakaowej oraz cukru, masła kakaowego, mleka skondensowanego lub w proszku, wanilii i różnych dodatków. Zawartość tłuszczu powinna w niej wynosić co najmniej 3,5-3,7%. Czekolada ta jest znacznie słodsza od innych odmian, ma też jaśniejszy kolor i mniej wyraźny smak. Ponadto mleczna czekolada jest mniej trwała w wyższych temperaturach - szybciej się rozpuszcza. Z tego powodu raczej nie wykorzystuje się jej jako składnika wypieków. Nie nadaje się do tak długiego przechowywania jak czekolady ciemne, maksymalny czas to jeden rok. Biała czekolada Biała czekolada nie zawiera masy kakaowej, dlatego ma tak jasny kolor. Z tego też powodu nie ma charakterystycznego dla pozostałych czekolad aromatu. Składa się tylko z masła kakaowego (co najmniej w 20%), cukru (około 55%), mleka (14%), wanilii i różnych dodatków, m.in.: emulgatorów, gałki muszkatołowej oraz kompozycji substancji aromatyzujących. Niektórzy producenci zastępują część masła kakaowego olejami roślinnymi, jednak takie produkty są znacznie mniej smaczne i w ogóle nie powinny być nazywane czekoladą. Biała czekolada jest świetnym dodatkiem do wielu deserów, np. musów czekoladowych czy Panna Cotta. W odpowiednich warunkach może być przechowywana przez 6-10 miesięcy. Czekolada couverture Słowo "couverture" oznacza "pokrycie" i odnosi się do czekolady najwyższej jakości. Ten rodzaj czekolady wykorzystywany jest głównie przez zawodowych kucharzy. Couverture zawiera dużą ilość masy (nawet do 85%) i masła kakaowego (około 30-40%), co sprawia, że jej cena jest wysoka. Czekolada ta bardzo dobrze i równomiernie się topi, często służy do powlekania cukierków i czekoladek, a także jako podstawowy składnik czekoladowego fondue. Katarzyna Mućka
zalety czekolady - ARTICLE_555_13029958522474469851462622906405.jpg
Słodkie przyjemności, czyli rodzaje czekolad ...
Słodkie przyjemności, czyli rodzaje czekolad Może być słodka lub gorzka; ciemna, jasna oraz dwukolorowa; w kostkach czy tabliczce, a także płynna albo w proszku; a w dodatku z dodatkami. Mowa oczywiście o czekoladzie. Może być słodka lub gorzka; ciemna, jasna oraz dwukolorowa; w kostkach czy tabliczce, a także płynna albo w proszku; z orzechami, bakaliami, owocowym nadzieniem, a nawet z pieprzem lub tradycyjna, jako jedyna bohaterka - czekolada. Jest chyba jednym z najpopularniejszych na świecie deserów, ale nie tylko. Znalazła niezwykle wiele zastosowań, istnieją tysiące różnych przepisów zarówno na samą czekoladę, jak na potrawy ją zawierające. Równie dobrze sprawdza się jako składnik sosów do mięs czy preparatów do masażu. Co się przyczyniło do takiej kariery czekolady? Poza doskonałym smakiem i słodyczą pozostającą w ustach po jej zjedzeniu, wpływ na jej dużą popularność i różnorodność zastosowania ma niewątpliwie mnogość jej rodzajów. Ciemna czekolada Jest to czekolada, która w swoim składzie nie zawiera mleka (lub zawiera minimalne jego ilości) i znacznie mniej cukru niż np. czekolada mleczna. Powstaje poprzez połączenie kakao z tłuszczem i cukrem. W tej grupie wyróżnia się czekolady słodkie, półsłodkie, gorzkie i niesłodzone. Poza tym różnią się między sobą ilością suchej masy kakao. Europejskie przepisy określają tę zawartość na poziomie co najmniej 35%, natomiast w USA nie ma w ogóle takich ustaleń. W sprzedaży dostępne są również czekolady 70%, 85%, a nawet 99%. Czekolada niesłodzona Jest to czekolada w najczystszej formie - czysty roztwór czekolady, bez dodatku cukru, praktycznie stężały i zastygnięty wyciąg z nasion kakaowca, nazywany jest także "czekoladą do pieczenia". Składa się prawie wyłącznie z masy kakaowej, więc jest niesmaczny i nie nadaje się do bezpośredniego jedzenia. Ponadto jest bardzo tłusta, zawartość masła kakaowego może w niej wynosić nawet 50%. Choć wygląda jak zwykła czekolada, czekolada niesłodzona jest bardzo gorzka i ma niezwykle intensywny aromat. Z tego powodu stanowi podstawowy składnik wielu czekoladowych wypieków - mamy większą kontrolę słodkości naszych wypieków poprzez dodatek większej lub mniejszej ilości cukru. Gorzka czekolada Gorzka czekolada należy do czekolad ciemnych. Zawiera około 35-50% masy kakaowej, w pozostałej części składa się z tłuszczu, czyli masła kakaowego, niewielkiej ilości cukru oraz dodatków, między innymi emulgatorów i wanilii. Nie określono konkretnej ilości cukru jaką powinno się dodawać do tego rodzaju czekolady, dlatego też trudno wytyczyć granicę pomiędzy czekoladami gorzkimi a półsłodkimi. Przy odpowiednim przechowywaniu (w suchym, zaciemnionym i chłodnym pomieszczeniu) jest trwałość może wynosić nawet kilka lat. cd.1]
zalety czekolady - czekolada  orzechy.jpg
15 produktów bogatych w magnez Przedst ...
15 produktów bogatych w magnez Przedstawiamy listę 15 dobrych źródeł tego składnika mineralnego. Magnez jest dla nas niezbędnym składnikiem pożywienia. Gdy go brakuje zaczynamy chętniej sięgać po słodycze, zwłaszcza po czekoladę. Gdy go brakuje łapią nas skurcze mięśni, przyspiesza swoją pracę serce. Gdy go brakuje... A co zrobić, a właściwie co jeść, żeby go nie brakowało? Poza chorobami, podstawową przyczyną niedoborów magnezu jest zbyt mała jego ilość w codziennej diecie. Musimy więc zwracać uwagę na to, co jadamy. Dla ułatwienia przedstawiamy listę 15 dobrych lub najlepszych źródeł tego składnika mineralnego. 1. Pestki dyni - zdecydowanie królują, zawierają znacznie więcej magnezu niż produkty, z którymi powszechnie kojarzony jest ten składnik mineralny, czyli kakao i orzechy. 100g to aż 540mg magnezu! Co prawda, pestki są lekkie, ale starajmy się jeść je jak najczęściej, np. jako dodatek do mesli, wybierajmy pieczywo z pestkami dyni, albo niech stanowią zdrową alternatywę dla chipsów. 2. Otręby pszenne - również zawierają dużo magnezu - 490mg w 100g. Nie da się ich jeść garściami jak pestek dyni, ale dodatek łyżki lub dwóch do różnych potraw z pewnością wyjdzie nam na zdrowie. 3. Kakao - ale to naturalne, gorzkie, a nie słodkie, rozpuszczalne. Już jedna łyżka kakao, czyli około 10g dostarcza nam 42mg (w 100g jest odpowiednio 420mg magnezu); 4. Zarodki pszenne - to świetny dodatek do sałatek i surówek, a ponadto bardzo zdrowy. W 100g zarodków jest około 314mg magnezu. 5. Migdały - zawierają znacznie więcej magnezu niż orzechy laskowe czy włoskie (269mg w 100g). Jedzmy je więc! - w mesli, ciastach, sałatkach i surówkach, a także same, beż żadnych dodatków. 6. Kasza gryczana - to nie tylko źródło witamin, ale i właśnie magnezu, a dostarcza go całkiem sporo (w 100g - 218mg), więcej nawet niż czekolada. 7. Soja - wybierajmy szczególnie suche nasiona, bo to właśnie one zawierają najwięcej tego składnika mineralnego, czyli 216mg w 100g. 8. Biała fasola - również w postaci suchych nasion, oczywiście nie jedzmy ich na surowo ( w 100g - 169mg). 9. Czekolada - wreszcie ona! Najlepiej jest wybierać gorzką czekoladę. Jedna tabliczka to 165mg magnezu, czyli jedna kostka, w zależności ile jest ich w danej czekoladzie - od 6,9 do 9mg. Mleczna czekolada jest znacznie uboższa w ten składnik mineralny i dostarcza nam go 97mg. Co ciekawe, czekolada z orzechami laskowymi jest jeszcze uboższym źródłem magnezu. 10. Orzechy pistacjowe - miłośnicy pistacji powinni się ucieszyć, ich ulubiona przekąska to bardzo dobre źródło magnezu (158mg w 100g). 11. Orzechy laskowe - dopiero na 11 miejscu, ale i tak zawierają dużą ilość tego składnika mineralnego, w 100g - 140mg. Zjesz ich garść, to dostarczysz sobie około 21mg magnezu. 12. Płatki owsiane - nie od dziś wiadomo, że owsianka jest bardzo zdrowa. Już jedna łyżka płatków zawiera prawie 13mg magnezu, a całe 100g - 129mg. 13. Groch - "od grochu boli brzuch, a od kaszy człowiek zdrów" - ale 100g suchego grochu to 124mg magnezu, więc chyba nie tylko w kaszy kryje się zdrowie. cd. 1]
zalety czekolady - czekolada-zdrowsza-niz-owoce_1.jpg
Czekolada zdrowsza niż owoce Miłośnicy czekolady doc ...
Czekolada zdrowsza niż owoce Miłośnicy czekolady doczekali dnia triumfu – amerykańscy naukowcy ogłosili właśnie, że ten najpopularniejszy kakaowy wyrób jest zdrowszy niż niejeden sok owocowy. Czekolada to głównie nieziemska przyjemność i raczej nie myślimy o jej walorach zdrowotnych, gdy kolejne aromatyczne kostki rozpływają nam się w ustach. Prawdą jest jednak, że już dawno stwierdzono jej korzystny wpływ na zdrowie, zwłaszcza jeśli chodzi o jej ciemne odmiany. Czekolada obniża bowiem ciśnienie i poziom cholesterolu, reguluje stężenie cukru we krwi, podnosząc wrażliwość na insulinę i zapobiegając na dłuższą metę cukrzycy, oraz zwiększa poziom tlenku azotu w krwiobiegu i usprawnia funkcjonowanie naczyń. Nie do przecenienia jest też rola, jaką czekolada odgrywa w poprawianiu nastroju, koncentracji uwagi i uzupełnianiu niedoborów energetycznych. Nikt nie spodziewał się jednak, że w rankingu super zdrowej żywności, pod względem zawartości antyoksydantów kakaowy produkt wyprzedza nawet owoce. Tymczasem, z badań przeprowadzonych w Stanach Zjednoczonych wynika, że kakao i ciemna czekolada mają znacznie większa moc antyutleniającą niż większość soków owocowych, a ilość flawonoli i polifenoli jest większa nawet w produktach czekoladopochodnych. Uczeni doszli to takich wniosków porównując proszek kakaowy i ciemną czekoladę ze sproszkowanymi owocami jagód (w tym acai), żurawiny i granatu. Warto jednak zaznaczyć, że gorący napój kakaowy wykazywał najmniejsze działanie antyoksydacyjne. Wygląda na to, że związki zawarte w ciemnej czekoladzie w niczym nie ustępują prozdrowotnym związkom w owocach. Debra Miller nalega nawet, by ziarna kakaowca zaliczone zostały do grupy „super żywności”. Drobne podejrzenia może jedynie rodzić fakt, że badania zostały przeprowadzone przez Hershey Co., największego producenta wyrobów czekoladowych w Stanach Zjednoczonych. Ale i bez tej wiedzy możemy stwierdzić, że wskazana jest duża doza zdrowego rozsądku w dawkowaniu kakaowych suplementów diety. Autor: Aleksandra Banasik
zalety czekolady - czekolada1.jpg
CD.A] Czekoladowa masa do ciast dzięki du ...
CD.A] Czekoladowa masa do ciast dzięki dużej zawartości cukru, oleju roślinnego, kakao i przypraw, świetnie nadaje się na wiórki czekoladowe. Duża zawartość tłuszczu sprawia, że czekoladowa masa łatwo się roztapia, dlatego jest popularna w kuchni. Ma trochę gorszy smak i aromat, dlatego prawdziwi miłośnicy czekolady po nią nie sięgają. Dla polepszenia jakości można dodać do niej trochę czekolady deserowej. Kakao jest to mączka, która pozostaje po odciśnięciu masła kakaowego z prażonych i zmielonych ziaren kakao. Ma gorzki smak, ale świetnie nadaje się do różnych deserów, np. do budyniów i ciast, gdyż nadaje im intensywny czekoladowy smak. Czekolada w proszku zawiera mniejszą ilość kakao i większą cukru. Jest stosowana do wypieków i napojów. Ma łagodny i słodki smak. Wśród czekoladowych wyrobów cukierniczych pod względem technologicznym wyróżnia się także inne rodzaje czekolad, wśród których możemy wyróżnić: Czekoladę pełną otrzymaną z masy czekoladowej naturalnej, śmietankowej, mlecznej, białej lub z różnorakimi dodatkami. Czekoladę napowietrzoną uformowaną z masy czekoladowej, także naturalnej, mlecznej, śmietankowej lub białej, która jest poddana działaniu dozwolonych gazów obojętnych. Czekolada nadziewana uformowana jest z masy czekoladowej z dodatkiem nasion oleistych, owoców lub innych naturalnych dodatków smakowych i aromatycznych. Środek specjalnie uformowanej skorupki czekoladowej jest wypełniony masą. Istnieją najróżniejsze rodzaje mas, którymi się je nadziewa. Czekolada nadziewana ma aromatyczny zapach a jej powierzchnia jest całkowicie jednolita.
zalety czekolady - czekolada  orzechy2.jpg
Dziewczyny lubią brąz... czekolady Mleczna, gorzka, ...
Dziewczyny lubią brąz... czekolady Mleczna, gorzka, biała, z orzechami, bakaliami, w kostkach czy do picia - czekolada fascynuje od tysięcy lat. Niezliczone są rzesze jej miłośników, nie wyobrażających sobie dnia bez tej wyjątkowej przyjemności. Niejednokrotnie posądzana jest o negatywny wpływ na nasze zdrowie i urodę. Należy jednak pamiętać, iż także czekolada jest składnikiem niezbędnym dla naszego organizmu i ma wiele zalet – nie tylko smakowych. Źródło minerałów... Czekolada zawiera wapń (ważny dla naszych kości), magnez (wpływający na komórki nerwowe), białko, węglowodany, cynk, selen czy żelazo. Ważnym jej składnikiem jest teobromina pobudzająca pracę nerek (czekolada działa więc lekko moczopędnie). Naukowcy odkryli także, że składnik ten przeciwdziała kaszlowi. Nie wykluczone zatem, że na jej bazie powstaną nowe, bardziej skuteczne leki na kaszel. Spożywanie jej zwiększa wydzielanie żółci, co pozytywnie wpływa na trawienie. Warto więc sięgnąć po kostkę czekolady na deser. To także sprawdzony domowy sposób na biegunki. Serce... Czekolada wpływa korzystnie na serce i układ krwionośny poprzez dużą zawartość przeciwutleniaczy zawartych w ziarnach kakaowych. Zapobiega dzięki temu chorobom serca i nowotworom. Najbardziej korzystna jest gorzka wersja, która w swoim składzie ma polifenol, działający rozkurczowo na naczynia krwionośne. Poprawia to krążenie krwi i przeciwdziała gromadzeniu się „złego” cholesterolu. Zapobiega też zakrzepom i zmniejsza ryzyko zawału serca. Stawia na nogi... Czekolada to doskonałe źródło energii. Dzięki licznym składnikom stanowi prawdziwą „bombę energetyczną”. Warto pamiętać o niej podczas wysiłku fizycznego, a także gdy poczujemy zwykły spadek witalności. Dla ciała i umysłu... Spożywanie czekolady sprzyja wytwarzaniu endorfin – czyli tzw. hormonów szczęścia oraz fenyloetyloaminy. Wprawia więc w dobry nastrój, jednocześnie pozytywnie wpływając na nasz umysł. To także coś dla zakochanych. Fenyloetyloamina skutecznie pobudza partnerów do działania. Czekolada to również znany od lat produkt kosmetyczny. Wykazuje ona działanie antycellulitowe, wygładzające, ujędrniające, przeciwzmarszczkowe. Obecnie czekolada to obowiązkowy element oferty każdego salonu SPA oraz coraz częstszy składnik kosmetyków ogólnodostępnych. Czekolada spożywana z umiarem to samo zdrowie – bez wyrzutów sumienia. Jeżeli będziecie pamiętać, aby nie podjadać jej niezliczonych ilości (uwaga – czekolada uzależnia) na pewno nie będzie ona Wam w stanie zagrozić.
zalety czekolady - 1927078530.jpg
Czekolada to znakomite źródło cynku, żelaza, magnezu i p ...
Czekolada to znakomite źródło cynku, żelaza, magnezu i potasu. Dzięki dużym ilościom tłuszczu czekolada jest wysokokaloryczna – wartość energetyczna jednej tabliczki wynosi 500 kcal. Z tego też powodu czekoladę poleca się osobom narażonym na szybką utratę sił, a więc sportowcom i turystom, ale też wszystkim wykonującym ciężką pracę umysłową. Czekolada zawiera ponadto związki, które wpływają na dobre samopoczucie – już od kilku kostek poprawia nam się humor. Udowodniono również, że w czekoladzie znajduje się dużo substancji, które działają przeciwnowotworowo i przeciwmiażdżycowo, zapobiegają zakrzepom krwi i zmniejszają napięcie mięśni. Warto jednak pamiętać, że znajdująca się w tym przysmaku kofeina może działać pobudzająco i stać się powodem bezsenności.
zalety czekolady - ChomikImage1.jpg
Spróbuj gorzkiej czekolady Składa się ona w co najmn ...
Spróbuj gorzkiej czekolady Składa się ona w co najmniej 70 procentach z ziarna kakaowego, nie zawiera więc zbyt wiele cukru. Poza tym, im więcej ziarna kakaowego, tym mniej tłuszczu. No i nie wolno zapominać o jednym: substancje zawarte w czekoladzie poprawiają nam nastrój.
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności