Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

00000.jpg

chlebek - 00000.jpg
Download: 00000.jpg

364 KB

(688px x 688px)

0.0 / 5 (0 głosów)

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

O kromce

Spadł na mnie promyk słońca
jakby ze świata końca,
lecz Słońce w środku leży,
jak ciasto na chleb - w dzieży.

Wnet dobra gospodyni
ciasto takie rozczyni
wyjdą z tego bochenki
z elektrycznej kuchenki.

A promyk zagubiony
będzie bardzo zdumiony
Chlebek jest już rumiany
tak pięknie zapiekany.

W każdej kromce odciętej
będą siły zaklęte
w zdrowiu przez świat prowadzą
wiele energii dadzą.

Bo bez światła i wody
zginą wszystkie narody
w pustkę szczerą się zmieni
dawny Raj na tej ziemi.

Więc spożywaj chleb raźnie
dbaj o ludzkie przyjaźnie
Słońcu oddaj pokłony,
dobre zbieraj znów plony.

Chleb, którego postaci jest tak wiele, spożywamy kilka razy dziennie. Podświadomie starając się, aby się nie zmarnował, aby nie upadł na ziemię, aby nie został wyrzucony na śmietnik, aby nie wbijać w niego noża przed nakreśleniem na nim znaku krzyża …. Szacunek dla chleba jest częścią naszego dziedzictwa kulturowego, oparty na symbolice, zwyczajach i obrzędach. Mogłoby się zdawać, że nieistotny szczegół – chleb - odbija cały światopogląd ludowy. Światopogląd ten nigdy nie został sformułowany; wyrażało go samo życie. Przejawiał się w odziedziczonym po przodkach systemie wartości, obrzędach, wierzeniach, magii; przejawiał się niejako na co dzień – w pieśniach, legendach i opowieściach, w sposobie postrzegania zjawisk naturalnych, wykonywania zwykłych zajęć, w odpoczynku. W polskiej i słowiańskiej tradycji kulturowej chleb był symbolem pożywienia, a także dostatku i pomyślności. Nie zawsze bowiem i nie dla wszystkich był pożywieniem podstawowym i codziennym. W biedniejszych częściach kraju, jeszcze w I połowie XX w. pojawiał się w domu jedynie w większe święta. Chleb miał duże znaczenie w całym roku obrzędowym. We wszystkich uroczystościach związanych ze świętami chleb odgrywał istotną rolę. Na przykład podczas świąt Bożego Narodzenia na wigilijnym stole chleb zawsze zajmował miejsce najważniejsze. Pieczono parę rodzajów chleba: chleby zwykłe i trochę lepsze, podobne do dzisiejszych ciast, strucle a także drobne bułeczki pieczone dla kolędników i dzieci. Pieczenie odbywało się w Wigilię Bożego Narodzenia lub poprzedniego dnia. Z wigilijnym pieczeniem chleba związany jest jeden ciekawy zwyczaj. Gospodyni, wsadziwszy strucle do pieca, robiła ze słomy wiecheć i wkładała go do buta. Z wiechciem tym chodziła do Trzech Króli, kiedy to paliła go i okadzała dymem domowników. Miało to nie tylko przynosić szczęście, ale także chronić od bólu gardła. Przypuszcza się, że dzielenie się opłatkiem przy Wigilii jest u nas zmodyfikowanym starym zwyczajem dzielenia się pieczywem obrzędowym. Dzielenie się chlebem ze zwierzętami pozostało żywe po dziś dzień. Wigilijne dzielenie się chlebem z rodziną, sąsiadami i ze zwierzętami podkreślało jedność świata: ludzie odrzucali na bok urazy i waśnie i życzyli sobie szczęścia. Symbolizowało wszystkie najważniejsze wartości egzystencjalne: dostatek, dobre plony, płodność kobiet i zwierząt, życie spokojne i bezpieczne. Chleb towarzyszył również rozpoczynaniu najważniejszych prac gospodarskich. Ich początek miał charakter obrzędowy. Na przykład górale beskidzcy przygotowując się do pierwszej w roku orki wynosili pług poza obejście, wracali do zagrody i założywszy na woły jarzmo dawali im chleb i miód, aby były silne. Chleba nie mogło także zabraknąć przy rozpoczynaniu zbiorów. Czynność ta, zwana popularnie zażynkami, była obwarowana licznymi zakazami i nakazami magicznymi. Żniwo rozpoczynała kobieta, a więc osoba, która piecze chleb. Żniwiarka przynosiła na pole chleb, który pozostawał na polu jako ofiara..



Inne pliki do pobrania z tego chomika
chlebek - Chleb1.jpg
Witaminy i mikroelementy Pieczywo jest głównym źródłem ...
Witaminy i mikroelementy Pieczywo jest głównym źródłem węglowodanów w diecie człowieka. Zawiera też dużo żelaza, magnezu, cynku, miedzi, potasu, fosforu oraz witaminę B. Najlepiej jeść zarówno chleb biały, jak i ciemny. Ten drugi ma znacznie więcej składników odżywczych, zawiera także błonnik, który usprawnia pracę jelit. Chleb biały natomiast ma mniej zanieczyszczeń i posiada więcej kalorii. Jest więc idealny dla osób, które chcą przybrać na wadze lub ciężko pracują fizycznie. Osoby dbające o linię powinny raczej wybrać chleb chrupki ze względu na jego obniżoną wartość energetyczną. Dodatkową zaletą pieczywa chrupkiego jest też wysoka zawartość błonnika. Pita Pita to okrągły pszenny placek, wywodzący się z Bliskiego Wschodu. Tradycyjna pita podczas wypieku pęcznieje, tworząc naturalną kieszonkę na farsz. Pitę zazwyczaj spożywa się z ostrym sosem lub zawija w nią kawałki mięsa i warzyw. Maca Maca to tradycyjny chleb Żydów spożywany przez nich podczas święta Paschy. Nawiązuje on do chleba, który spożywali Izraelici przed wyjściem z Egiptu. Maca przyrządzana jest wyłącznie z wody i mąki, bez użycia zakwasu i drożdży. Tortilla Tortilla to narodowy chleb Meksykanów, wyrabiany bez użycia drożdży z mąki kukurydzianej, a po przybyciu Europejczyków również z pszenicy. Tortilla ma kształt okrągłego, cienkiego placka i powinna być spożywana na ciepło. Bardzo często zjada się ją z mięsem, warzywami i przyprawami. Bagietka Bagietka, jeden z symboli Francji, to długa (na ok. 1 metr) i cienka bułka. Francuzi bardzo często jedzą ją z masłem i konfiturami na śniadanie. Idealna bagietka jest w środku biała, a po ściśnięciu powraca do pierwotnego kształtu.
chlebek - Chleb2.jpg
Białe pieczywo - kto powinien po nie sięgać? ...
Białe pieczywo - kto powinien po nie sięgać? Czy biały chleb jest dobry? Niestety, ostatnio białe pieczywo ma złą opinię. Słusznie? Otóż – niezupełnie, gdyż ma ono zarówno wady, jak i zalety. Jasne pieczywo jest delikatne i lekkostrawne. Poleca się je małym dzieciom, osobom cierpiącym na zespół jelita drażliwego, chorobę wrzodową żołądka lub choroby trzustki. Jeśli nie będziemy go jedli w nadmiarze, na pewno nie utyjemy, ani nam nie zaszkodzi. Pewne jest jednak, ze ostatnie lata przyniosły powrót do ciemnego pieczywa. To dobry chleb - ma więcej składników odżywczych, ponieważ mąka, z której się je piecze powstaje z zmielenia ziarna bez usuwania jego zewnętrznej osłonki. Ciemne pieczywo jest też dłużej świeże niż jasne, np. dobry chleb razowy na miodzie można przechowywać w ciemnym miejscu nawet tydzień. Jednak główna różnica między ciemnym i białym pieczywem tkwi w zawartości błonnika. Ciemny chleb, zwłaszcza pełnoziarnisty, zawiera go znacznie więcej niż biały. Błonnik, czyli celuloza, swoją masą i ciężarem wpływa na rytmiczne ruchy jelit, zapobiegając w ten sposób zaparciom, a także obniża poziom cholesterolu w organizmie. Jego dobrym źródłem są także świeże owoce i warzywa. Nie można jednak przedobrzyć. Błonnik jest niezbędny z naszej diecie, ale nie w wielkich ilościach. Osłabia bowiem przyswajanie żelaza, wapnia i cynku przez organizm. Jego namiar może więc doprowadzić do niedoboru składników mineralnych, a niekiedy także wywołać biegunkę. Dietetycy twierdzą, że powinniśmy codziennie jeść zarówno pieczywo ciemne, jak i jasne. Pieczywo białe najlepiej jeść rano, bo jest bogate w węglowodany, które dadzą nam siłę na początek dnia. Do tego wystarczą nam dwie kromki jasnego chleba z plasterkiem chudej wędliny i banan. Poza tym są osoby, które z powodu schorzeń przewodu pokarmowego i złej tolerancji pieczywa razowego mogą jeść tylko pieczywo jasne. Wtedy problem ilości błonnika uzupełnia się spożywając większe ilości warzyw w formie gotowanej, natomiast dla osób, które są zdrowe zaleca się częściej spożywać razowe pieczywo.
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności