Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
OLSEN5522
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

Mężczyzna YCANGI

widziany: 30.05.2024 08:58

  • pliki muzyczne
    3486
  • pliki wideo
    9035
  • obrazy
    18961
  • dokumenty
    6659

43926 plików
9976,18 GB

FolderyFoldery
OLSEN5522
##💎 💎 💎 FILMY NOWO DODANE
085 - GRZECHY SEKSUALNE - JAK Z NICH WYJŚC
①. Pełny Windows 7 do instalacji na zewnętrznym dysku USB 32-64 Bit
17 Dziewczyn
2018
2019 - Filmy
2020
2020(1)
32
64
AAA do słuchania
Archiwum X Kościoła
audiobok hasło 123
AUDIOBOKI
 
Banknoty 1918 - 2005
 
Banknoty 1918 - 2005
banknoty polskie
 
BANKNOTY POLSKIE
Banknoty Polskie 1918-2005
 
Banknoty-1918- 2005_by_adam_x yz
Baśnie i Legendy Polskie
Baśnie tysiąca i jednej nocy
Basnie.tysiaca.i. jednej.nocy
Biblia
 
Biblia - The Bible
Biblia - Krąg Biblijny
Bliżej prawdy sezon 1 - nauka,filozofia,r eligia
CIASTA
CIASTA(1)
Dokumenty
 
Dzienniczek Św. siostry Faustyny Kowalskiej
ELEKTRONIKA
 
FANTASY, SCI - FI
 
FILM
 
FILMY 2020
Fischer - Katalog Popularny Banknotów Polskich 2006
 
Fischer - Katalog Popularny Banknotów Polskich 2006
ILUZIA
Imiona i ich znaczenie
Inkiow.Dimiter.Na jciekawsze.mity.g reckie
IVONA FULL-DO CZYTANIA NAPISÓW W FILMACH(CRAK + INSTRUKCJA)
Kasdepke Grzegorz - Mity greckie dla dzieci
Katalog Banknotów Polskich i Z Polską Powiązanych - 1997
 
Katalog Banknotów Polskich i Z Polską Powiązanych - 1997
Kobieta nie jest grzechem
Księga 1 - Przygotowanie
Księga 2 - Pierwszy rok życia publicznego
Księga 3 - Drugi rok życia publicznego
Księga 4 - Trzeci rok życia publicznego
Księga 5 - Przygotowanie do męki
Księga 6 - Męka Jezusa Chrystusa
Księga 7 - Uwielbienie
Kuchnia - Przepisy Kulinarne
KURSY
Marta Abramowicz - Zakonnice Odchodzą po Cichu
Medytacje - Przemyślenia - Rozważania
MIKROFALA SHARP R 270S
Mistyczne Miasto Boże - Bł. Maria od Jezusa z Agredy
Monika Grajewska - Abyśmy byli jedno
Naga prawda o przeszłości 2
NAJNOWSZE.FILMY.2 019
Nowy Testament
Odkrycia naukowe wszechczasów
Pismo Święte
Playlisty
 
Polskie banknoty i monety
 
Polskie banknoty i monety
PROGRAMY
Prywatne
Przepisy kulinarne
Przepisy kulinarne(1)
RELIGIA
 
Sennik
Stary Testament
Tajemnice Biblii
Ukryte życie Jezusa (2009)
WIZERUNKI BANKNOTÓW POLSKICH I ZWIĄZANYCH
 
WIZERUNKI BANKNOTÓW POLSKICH I ZWIĄZANYCH
Wzory pism
zachomikowane
 
ZAKOCHANY W ŚLĄSKU
ZDROWIE
 
FIZYKOTERAPIA
 
O czym lekarze ci nie powiedzą 2020
Zdrowie bez tajemnic
Żywot Jezusa Chrystusa - Anna Katarzyna Emmerich
Żywot Jezusa Chrystusa - Anna Katarzyna Emmerich(1)
💗 NOWOSCI FILMY 💗
Pokazuj foldery i treści
************************ KRÓLEWIEC********************
Kolejne ciasto z zeszytu mojej Mamy. Nieco zapomniane, a szkoda. Idealne do przygotowania na święta - najlepiej upiec je 3 dni przed podaniem. Ciasto wprost będzie rozpływać się w ustach.
Należy pamiętać o trzymaniu ciasta w chłodnym miejscu lub lodówce.
Składniki na blachę o wymiarach 35 x 25 cm.




Składniki na 2 ciasta miodowe:

3 szklanki mąki
150 gramów cukru
2 łyżki płynnego miodu
1 łyżeczka sody
3 żółtka
125 gramów zimnego masła
2 łyżki śmietany, około (tylko jeżeli ciasto będzie za twarde)


Wykonanie:

1. Zagnieć ciasto z podanych składników - rób to szybko, ciasto kruche nie lubi długiego wyrabiania.
2. Podziel ciasto na dwie części i uformuj je w kule. Każdą z nich zawiń w folię kuchenną i wstaw do lodówki na około 1 godzinę (w tym czasie będziesz piec biszkopt).
3. Rozwałkuj jedną kulę i przełóż ją na natłuszczoną i posypaną mąką formę do ciasta.
4. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 20 minut - sprawdzaj ciasto - gotowe będzie złotawo-brązowe.
5. Z pozostałym ciastem postąp tak samo.
6. Odstaw do całkowitego ostygnięcia.

Składniki na biszkopt:

5 jajek
5 łyżek mąki
2 łyżki budyniu waniliowego (bez cukru)
5 łyżek cukru
1 łyżeczka skórki z cytryny (lub 1 łyżeczka esencji waniliowej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia (opcjonalnie)
szczypta soli


Wykonanie:

1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
2. Natłuść i wyłóż papierem do pieczenia formę.
3. Ubij pianę z białek i szczypty soli. Stopniowo dodawaj cukier.
4. Roztrzep żółtka i wlewaj je cienkim strumieniem do ubitej piany - jednocześnie miksuj. (Jeżeli chcesz użyć esencji waniliowej, to dodaj ją w tym momencie).
5. Ciasto miksuj przez około 10 minut - musi być bardzo puszyste.
6. Do masy stopniowo przesiewaj mąkę, budyń i proszek do pieczenia - masę mieszaj bardzo delikatnie łyżką. Na końcu dodaj skórkę z cytryny.
7. Przelej masę do formy. Wygładź powierzchnię łyżką.
8. Piecz przez około 35 minut (około 30 minut sprawdź patyczkiem czy ciasto jest upieczone).
9. Odstaw do ostygnięcia.


Składniki na masę budyniową:

1 litr mleka
1 szklanka cukru
3 opakowania budyniu waniliowego (bez cukru)
4 czubate łyżki mąki
cukier waniliowy lub 1 łyżeczka esencji waniliowej
1,5 kostki miękkiego masła


Wykonanie:

1. 3 szklanki mleka gotuj w dużym rondlu.
2. W pozostałym mleku rozpuść mąkę, budyń, cukier, esencję waniliową lub cukier waniliowy.
3. Kiedy mleko zacznie wrzeć, wlej do niego zawiesinę budyniową i intensywnie mieszaj, aż do zgęstnienia masy.
4. Odstaw do całkowitego ostygnięcia - co jakiś czas mieszaj.
5. Utrzyj mikserem masło na puszystą masę. Wciąż miksując dodawaj po jednej łyżce budyniu.

Wykończenie ciasta:

Cukier puder do posypania ciasta (albo czekoladowa polewa, lukier)
słoik dżemu wiśniowego, śliwkowego lub z czarnej porzeczki (ma być kwaskowaty)


1. Ciasto miodowe posmaruj połową masy budyniowej.
2. Biszkopt posmaruj z jednej strony dżemem. Połóż biszkopt od strony dżemu na masę.
3. Ponownie posmaruj biszkopt dżemem. Następnie na dżem wyłóż resztę masy budyniowej.
4. Na masę połóż ciasto miodowe. Posyp wierzch cukrem pudrem


******************* Miodowiec *****************************



3 i 3/4 szklanki mąki pszennej
150 gram niesolonego masła
2/3 szklanki cukru
100 gram miodu
2 jajka
3/4 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżeczka sody oczyszczonej


Wykonanie:

1. Zagniatamy wszystkie składniki.
2. Dzielimy je na 4 części (ja podzieliłam na 5, ponieważ mam bardzo małą kwadratową blaszkę).
3. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C.
4. Blachę smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą.
5. Jedną część ciasta rozwałkowujemy i przekładamy na blachę.
6. Pieczemy około 10 minut (aż ciasto będzie miało złoto-brązowy kolor).
7. Powtarzamy czynność z resztą ciasta.
8. Odstawiamy placki do schłodzenia.
Składniki na masę:


1 niepełna szklanka cukru pudru
1 i 1/2 szklanki mleka
3 łyżki kaszy manny
1 łyżeczka esencji waniliowej
kieliszek wódki (może być mniej)
150 gram niesolonego masła


Wykonanie masy:

1. Zagotuj mleko.
2. W dalszym ciągu trzymaj garnek na bardzo małym ogniu. Dodaj do mleka 3 łyżki kaszy manny i mieszaj energicznie, aż zgęstenieje.
3. Odstaw masę do ostygnięcia.
4. Utrzyj masło z cukrem.
5. Utrzyj masło z kaszą manną.
6. Dodaj wódkę i esencję waniliową. Wymieszaj.



Sernik z brzoskwiniami na biszkoptowym spodzie SMACZNEGO :) .

Masa serowa:
250 margaryny
300g cukru pudru
1kg sera
6 jajek
2 opakowania budyniu śmietankowego 2 * 40g
Biszkopt:
4 jajka
1 szklanka mąki tortowej
3 łyżki oleju
½ szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 puszka brzoskwiń 800g

Etapy przygotowania

Sernik z brzoskwiniami :

Biszkopt:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i ubijać do otrzymania puszystej masy. Następnie dodawać żółtka, olej i delikatnie wymieszać. Dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie połączyć Biszkopt piec w nagrzanym piekarniku w temp.p.180stopni przez 20-30minut.

Masa serowa:
Margarynę z cukrem pudrem ucieramy na puch, dodajemy cały czas ucierając po jednym żółtku.Gdy masa będzie jednolita, dodajemy stopniowo ser i cały czas ucierając , siejemy przez sito budyń.
Miksujemy. Na koniec dodajemy pianę ubitą z 6 białek, i brzoskwinie pokrojone w kostkę. Mieszamy najlepiej drewnianą łyżką.

Na upieczony biszkopt nakładamy masę serową. Na wierz masy położyć brzoskwinie pokrojone w plastry. Upiec w temp 180 stopni przez około 1 godzinę. Po upieczeniu ciasta, posmarować wierzch podgrzaną konfiturą konfiturą brzoskwiniową.

Tak pyszny sernik z brzoskwiniami zasmakuje każdemu :)


Łaciatka z morelami :) .


Składniki (na dużą, prostokątną formę o wym. 28x40 cm):

4 jajka
1½ szklanki cukru
¾ szklanki oleju
¾ szklanki kwaśnej śmietany
3 szklanki mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki kakao + 2 łyżki śmietany
ok. 600 g moreli
cukier puder do posypania ciasta



Wykonanie:

Morele myjemy, przepoławiamy i usuwamy pestki.

Białka ubjamy ze szczyptą soli, pod koniec dodajemy porcjami cukier i dalej ubijamy na sztywno. Żółtka ucieramy z sokiem cytrynowym i wlewamy cienkim strumieniem do ubitych białek, stale miksując na średnich obrotach robotem ręcznym.

Wlewamy porcjami olej, a następnie śmietanę i dalej miksujemy na tych samych obrotach. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, wsypujemy porcjami stale ucierając najlepiej dużą łyżką, nie za długo, tylko do połączenia się składników.

Ok. 2/3 ciasta wykładamy do formy i równomiernie rozprowadzamy. Do pozostałej części wsiewamy kakao, mieszamy, dodajemy śmietanę, mieszamy do połączenia się składników. Delikatnie wykładamy na jasne ciasto, robiąc esy floresy. Na wierzchu układamy wcześniej przygotowane połówki moreli skórką do powierzchni ciasta.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 190°C ok. 45 minut. Sprawdzamy patyczkiem, czy upieczone i jeżeli tak, to wyłączamy ogrzewanie i trzymamy ciasto ok. 5 minut, po czym wyjmujemy z piekarnika, posypujemy cukrem pudrem i odstawiamy do całkowitego ostudzenia.
« poprzednia stronanastępna strona »
  • 21 KB
  • 14 sty 21 14:27

KRÓLEWIEC
Ten przepis jest uwielbiany przez wszystkie pokolenia. Królewiec jest tak pyszny, że rozpływa się w ustach.
Ciasto kruche - składniki:
•30 dag mąki
•10 dag cukru
•2 łyżki miodu
•1 łyżeczka sody
•1 całe jajko
•15 dag margaryny
Wykonanie: Wszystkie składniki włożyć do miski i wyrobić kruche ciasto. Podzielić na połowę i upiec dwa placki. Piec na blaszce (24x42) posmarowanej i wyłożonej papierem do pieczenia na złoty kolor. Temperatura pieczenia 175 stopni. Papier zdjąć jeszcze z gorących placków.

Ciasto biszkoptowe - składniki:
•4 jajka
•1/2 szklanki cukru
•1/2 szklanki mąki pszennej
•1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
•2 łyżki wody
•1łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie: Białka ubić z cukrem, dodać po jednym żółtku ciągle ubijając. Dodać resztę składników - lekko zamieszać. Upiec biszkopt.

Krem - składniki:
•1/ 2 litra mleka
•10 dag cukru
•1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
•1 kopiasta łyżka mąki pszennej
•1 cukier waniliowy
•1 kostka margaryny
Z 1/2 l mleka odlać pół szklanki, resztę mleka zagotować. W połowie szklanki roztrzepać mąki i wlać na gotujące się mleko. Do gorącego budyniu wkręcić margarynę.

Polewa czekoladowa - składniki:
•4 łyżki cukru pudru
•12 dag margaryny
•3 łyżki kakao
•3 łyżki mleka
Wykonanie: Podane składniki na polewę roztopić w małym naczyniu. Gorącą wylać na placek.
Łączenie ciasta: Kruchy placek - połowa kremu - biszkopt - druga część kremu - kruchy placek - polewa.
obrazek


z chomika AnnaMaria1515

  • 71 KB
  • 14 sty 21 14:27

KREMÓWKA
Składniki:
Ciasto maślane:
* 30 dag masła
* 10 dag mąki

Ciasto kluskowe:
* 20 dag mąki
* 1/2 jajka
* 1/2 łyżki octu (6-proc.)
* woda

Krem waniliowy:
* 1/2 litra mleka
* 4 żółtka
* 1 jajko
* 8-10 dag cukru
* rdzeń (ziarenka) z 1 laski wanilii
* 3 dag mąki ziemniaczanej
oraz:
* 3 dag cukru pudru z wanilią

Sposób przygotowania:
Przygotuj ciasto maślane: przesiej mąkę na stolnicę, dodaj masło i posiekaj wszystko na jednolitą masę. Przygotuj ciasto kluskowe: zagnieć ciasto z podanych składników, dodając tyle wody, aby miało konsystencję ciasta pierogowego. Wyrób starannie, aby nie było grudek i rozwałkuj na kształt koła. Środek ciasta powinien być nieco grubszy. Z ciasta maślanego uformuj prostokąt, ułóż go pośrodku rozwałkowanego ciasta kluskowego. Złóż boki ciasta kluskowego ponad ciastem maślanym, formując kopertę. Delikatnie rozwałkuj, pamiętając, aby przesuwać wałek tylko w jednym kierunku (moja babcia mówiła, że to bardzo ważne!). Rozwałkowane ciasto złóż na 3 części, zawiń w czystą ściereczkę i włóż do lodówki. Po 15-20 minutach rozwałkuj ciasto jeszcze raz, ponownie złóż na trzy części, zawiń w ściereczkę i włóż do lodówki. Te czynności powtórz jeszcze dwa razy, wkładając za każdym razem ciasto na 15-20 minut do lodówki. Za ostatnim razem rozwałkuj ciasto na grubość 1 cm, ułóż je na dużej blasze i wstaw do mocno nagrzanego piekarnika. Piecz 15 minut w temp. 250°C, a następnie wyjmij i ostudź. W tym czasie przygotuj krem: utrzyj na puszystą masę żółtka z jajkiem, rdzeniem wanilii oraz cukrem. Zagotuj w garnku szklankę mleka, a pozostałe zimne mleko wymieszaj z mąką ziemniaczaną. Wlej do wrzącego mleka i zagotuj, ciągle mieszając. Powoli dodawaj utarte żółtka, cały czas mieszając i podgrzewając masę na malutkim ogniu. Gdy masa zrobi się gęsta, przełóż garnek do większego naczynia z zimną wodą i ostudź, nie przerywając mieszania. Ciasto przekrój na dwa placki, odetnij nierówne brzegi ostrym nożem. Jeden placek posmaruj kremem waniliowym, a drugi pokrój na prostokąty tak duże, jakie chcesz mieć ciastka. Ułóż je na masie waniliowej (dzięki temu łatwo pokroisz potem kremówkę na porcje). Kremówkę włóż do lodówki na kilkanaście minut (wcześniej szczelnie je przykryj, aby nie wchłonęło lodówkowych zapachów), a przed podaniem oprósz cukrem pudrem.
obrazek


z chomika AnnaMaria1515

  • 59 KB
  • 14 sty 21 14:27

KILIMANDŻARO

Lista składników
* Składniki na ciasto ciemne:
* 6 jajek
* 1 szklanka cukru kryształu
* 3 łyżki mąki ziemniaczanej
* 2 łyżki kakao
* 3 łyżki mąki pszennej
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 2 łyżki oleju
* 1 łyżka wody

* Masa jabłkowa:
* 1/2 litra mleka
* 1/2 szklanki cukru kryształu
* 2 żółtka
* 2 łyżki mąki pszennej
* 2łyżki mąki ziemniaczanej
* 1 kostka Kasia lub Kasia

* Polewa czekoladowa:
* tabliczka czekolady gorzkiej
* pół łyżki Kasia
* 2 - 3 łyżki wody
* skórka pomarańczowa lub wiórki kokosowe

Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Do żółtek dodać szczyptę soli i olej, wymieszać. Gdy piana będzie sztywna dodać żółtka i delikatnie wymieszać łyżką. Następnie dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia, 1 łyżkę wody, delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temp.peraturze 170 °C. Biszkopt ostudzić i przekroić na pół.
Masa jabłkowa: jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, Kasia roztopić, dodać jabłka, chwilę smażyć, dodać suche galaretki, wymieszać i jeszcze chwilę smażyć, na koniec ostudzić.
Masa budyniowa: odlać szklankę mleka, dodać mąkę i 2 żółtka rozmieszać dokładnie, żeby nie było krupek. Pozostałe mleko zagotować z cukrem. Na gotujące się mleko wlać zawartość szklanki, mieszać na małym ogniu, aż powstanie budyń, ostudzić. Kasia lub Kasia utrzeć, dodawać przestudzony budyń, dokładnie miksować, żeby krem był gładki i puszysty.
Polewa czekoladowa: rozpuścić wszystkie składniki w kąpieli wodnej - wstawiając garnek z składnikami do garnka z gotująca się wodą.
Przełożenie ciasta: ciasto ciemne - masa jabłkowa - masa budyniowa - ciasto ciemne - polewa czekoladowa - wierzch posypać skórką pomarańczową lub wiórkami kokosowymi.

Temperatura piekarnika : 170 C
Czas pieczenia: 25 minut

obrazek

z chomika AnnaMaria1515

  • 16 KB
  • 14 sty 21 14:27

WIELKANOCNY CYTRYNOWIEC
Składniki :
1 cukier waniliowy
1 ½ łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 budynie śmietankowe
2 ½ szklanki wody
200 g margaryny Kasia
3 paczki zwykłych herbatników
3 łyżki cukru pudru
3 żółtka
4 łyżeczki żelatyny (rozpuścić w 1/3 szklance wody)
500 ml śmietanki 30 %
polewa czekoladowa zrobiłam z czekolady
sok z 3 cytryn
¾ szklanki cukru
Sposób przygotowania
PRZYGOTOWANIE:
Wycisnęłam sok z trzech cytryn, przelałam do garnka, dolałam 2 szklanki wody i cukier, wszystko razem zagotowałam W osobnym garnku wymieszałam żółtka z ½ szklanką wody, dodałam budynie, obie mąki i lekko zmiksowałam do połączenia się całości. Całość wlałam do gotującej się cytryny z cukrem, zagotowałam, tak jak budyń”. Wystudziłam do zimnego, następnie utarłam z masłem, pamiętajmy, że najpierw masło ucieramy na biały puch, a następnie dodajemy po łyżce masy cytrynowej, ucierać na krem.Śmietanę dobrze schłodzić, najlepiej dać na ok. 20 minut do zamrażalnika, lepiej się ubija !:). Do ubitej śmietany dodać cukier puder, a pod koniec ubijania wlać rozpuszczoną i lekko ochłodzoną żelatynę.Upiec biszkopt z 5 jajek do blaszki o wymiarach ok. 25 x 36 cm Na upieczony biszkopt, wykładamy cytrynowy krem na to dajemy ubitą śmietanę, następnie układamy herbatniki, całość polać polewą czekoladową. Schłodzić kilka godzin w lodówce .

obrazek

z chomika AnnaMaria1515

  • 12 KB
  • 14 sty 21 14:27

POKUSA

Biszkopt:
4 jajka
½ szklanki cukru
½ szklanki mąki pszennej
1 łyżka kakao
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Poncz:
ok. 1/3 szklanki przegotowanej zimnej wody
kilka kropel aromatu śmietankowego
Masa budyniowa:
3 szklanki mleka
20 dag masła
cukier waniliowy
2 budynie karmelowe
Masa śmietankowa:
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
1/3 szklanki gorącej wody
2 łyżki żelatyny
¾ litra śmietany 30%
ok. 6 łyżek cukru pudru
Do dekoracji:
5 dag gorzkiej czekolady

Jak przyrządzić?
Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i dalej ubijać, aż piana będzie sztywna i gładka. Następnie dodać żółtka i ubijać dalej. Mąkę pszenną wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia i wsypać do ubitych jajek. Delikatnie wymieszać i wylać ciasto na wysmarowaną tłuszczem prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 180 °C. Po upieczeniu biszkopt ostudzić i nasączyć ponczem (wodę wymieszać z aromatem śmietankowym).

2 szklanki mleka wlać do garnka, dodać masło, cukier waniliowy i wszystko razem zagotować. W pozostałym mleku rozpuścić budynie karmelowe i wlać do gotującego się mleka. Chwilkę pogotować na małym ogniu. Gorącą masę budyniową wylać na upieczony i ostudzony biszkopt. Ciasto odstawić do wystudzenia.

Kawę rozpuszczalną zalać 1/3 szklanki gorącą wodą i wymieszać. Następnie wsypać i rozpuścić żelatynę. Ostudzić. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem. Na sam koniec dodać ostudzoną żelatynę z kawą i delikatnie wymieszać. Masą śmietankową wyłożyć na ostudzoną już masę budyniową. Na wierzch ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach gorzką czekoladę.

Ciasto schłodzić w lodówce.

Smacznego.

obrazek

z chomika AnnaMaria1515

  • 81 KB
  • 14 sty 21 14:27

SNICKERS Z KRÓWKĄ
Ciasto I - Składniki:
8 jaj
6 łyżek mąki pszennej
2,5 łyżki kakao
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Ubić białka z cukrem, dodawać po 1 żółtku ciągle ubijając, następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao - wszystko lekko zamieszać.
Ciasto upiec w temperaturze 180 stopni około 30 minut. Po wystudzeniu przekroić na dwie części.
 
Ciasto II - Składniki:
5 białek
1/2 szklanki cukru
25 dag mielonych orzechów włoskich
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Białka ubić z cukrem, dodać orzechy i obie mąki wymieszane z proszkiem. Ciasto upiec jw.
Masa I - Składniki:
5 żółtek
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
1,5 kostki masła
Wykonanie:
Żółtka roztrzepać w mleku z dodatkiem cukru, zagotować na lekkim ogniu - cały czas mieszać by nie zrobiły się grudki. Wystudzić. Masło utrzeć i dodawać po łyżce przestudzonej masy z żółtek. Do smaku można dodać kieliszek spirytusu.
Masa II - Składniki:
1 puszka mleka słodzonego kondensowanego
Wykonanie:
Puszkę mleka wstawić do garnka z wodą i gotować ok 3 godzin. Można kupić gotowe mleko kondensowane już ugotowane.
Układanie ciasta:
Połowa ciemnego biszkoptu - 3/4 masy I - ciasto II orzechowe - ugotowane mleko kondensowane - druga połowa biszkoptu - pozostała część masy I. Górę dekorujemy mielonymi orzechami lub startą schłodzoną gorzką czekoladą.
Wielkość blaszki to 25cm x 42cm.
Smacznego!

obrazek

z chomika AnnaMaria1515

  • 62 KB
  • 14 sty 21 14:27

CAPPUCCINO

Biszkopt:
 - 5 jajek
 - 0,5 szkl. mąki tortowej
 - 0,5 szkl. mąki ziemniaczanej
 - 1 szkl. cukru
 - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
 
Białka oddzielić od żółtek.
 Białka ubić na sztywno z cukrem, na konic dodawać stopniowo żółtka. 
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy jajecznej.
Całość wymieszać i wylać na blaszkę, wysmarowana wcześniej tłuszczem. 
Piec w piekarniku 25 min. w temp. 180 stopni C.
Masa :
 - 1 l. śmietanki kremówki 30 %
 - galaretka cytrynowa (przygotowana z połowy ilosci  wody podanej na opakowaniu) 
 - 5 łyżeczek kawy cappucino 
 - 3 łyżeczki cukru pudru
 - śmietan -fix
Dodatkowo :
 - likier kawowy do nasączenia biszkoptu
Biszkopt upiec i podzielić na dwie części.
Każdą część biszkopta nasączyć likierem kawowym.

1. 0,5 l. kremówki ubić na sztywno, dodać tężejącą galaretke cytrynową i wymieszać. 
Masę wyłożyć na jedna część biszkopta i przykryć drugim biszkoptem.

2. Pozostałą śmietankę ubić ze śmietan-fixem i 3 łyżeczkami cukru pudru.  
Na koniec, dodać 5 łyżeczek czubatych kawy cappucino i całość wymieszać. 
Masę wyłożyć na drugi biszkopt.
Wierzch udekorować według uznania.
 Ja swój placek posypałam płatkami migdałowymi i polałam roztopioną czekoladą a na  środek wycisnełam kleksa z bitej śmietanki.
Placek wstawić do lodówki na kilka godzin przed podaniem.

obrazek

z chomika AnnaMaria1515

  • 34 KB
  • 14 sty 21 14:27

z chomika babcia_marysia

« poprzednia stronanastępna strona »
Dodaj plikDodaj plik
  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    16
  • obrazy
    33
  • pliki wideo
    0
  • pliki muzyczne
    0

49 plików
5,67 MB




raqfmark

raqfmark napisano 12.09.2019 21:01

zgłoś do usunięcia
Cześć! Fajny chomik.

gaszek.k napisano 19.09.2019 16:32

zgłoś do usunięcia
Zapraszam
ErwinS5

ErwinS5 napisano 15.10.2019 03:07

zgłoś do usunięcia

Zapraszam do siebie

jasiu2604

jasiu2604 napisano 25.11.2019 14:36

zgłoś do usunięcia
ZAPRASZAM !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
BG.SP..1450

BG.SP..1450 napisano 5.07.2020 21:01

zgłoś do usunięcia
POZDRAWIAM SERDECZNIE - ZAPRASZAM NA POSZUKIWANE STARE FILMY ORAZ NOWOŚCI 2020 MUZYKĘ KSIĄŻKI ORAZ WIELE INNYCH TEMATÓW
Tiili

Tiili napisano 29.05.2021 12:43

zgłoś do usunięcia
Witam, pozdrawiam i zapraszam do mnie Filmy, ciekawe Filmy Dokumentalne, Seriale, TV Show, Książki, Artykuły, Teledyski, Tapety, Emotki i wiele innych. obrazek
xymojafirma

xymojafirma napisano 26.06.2021 13:56

zgłoś do usunięcia
Zapraszam wszystkich do mnie pozdrawiam
jayami8282

jayami8282 napisano 3.04.2022 05:22

zgłoś do usunięcia
Super chomik
ramiwoc191

ramiwoc191 napisano 6.02.2023 00:44

zgłoś do usunięcia
Super chomik
xinose8671

xinose8671 napisano 12.05.2023 21:57

zgłoś do usunięcia
Zapraszam

Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zaprzyjaźnione i polecane chomiki (684)Zaprzyjaźnione i polecane chomiki (684)
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności