Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

546214266c.jpeg

Mona.76 / kulinaria / Różne potrawy - Weki / 546214266c.jpeg
Różne potrawy - Weki - 546214266c.jpeg
Download: 546214266c.jpeg

54 KB

(600px x 450px)

0.0 / 5 (0 głosów)
Buraczki

3 kg buraczków ugotowanych zetrzec na tarce jarzynowej dodac 2 cebule i 3 ząbki czosnku pokrojone w kostkę
Zalewa
0,5 szklanki octu(10%)
15 dag cukru
1 łyżeczka soli
6 gożdzików
3 ziarnka pieprzu
3 ziarnka ziela angielskiego
4 listka laurowe
Wszysto zagotowac(zalewę) wlac do buraczków i wymieszac.Zostawic na 10-12 godz.Słoiki gotowac 10 min.
Z tych buraczków bardzo dobra jest zupa buraczkowa.

Buraczki z papryką

5 kg ugotowanych buraczków zetrzec na tarce jarzynowej
1 kg papryki
1 kg cebuli
Pokroic według gustu w kostkę lub w paski
Zalewa
o,5 litra octu(10%)
1 szklanka oleju
2 szklanki cukru
2 łyżki soli
pieprz do smaku
Zalewe ugotowac wlac do buraczków ,wymieszac ,zostawic na 10-12 godz.Słoiki gotowac 15 min.

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
Różne potrawy - Weki - a5cc65ca55.jpeg
Kefir truskawkowy -domowy mleko zsiadłe,jogurt natura ...
Kefir truskawkowy -domowy mleko zsiadłe,jogurt naturalny,maślanka,kefir(do wyboru) zmiksowane truskawki(mogą byc inne owoce) cukier i cukier waniliowy Wszystko razem zmiksowac i doprawic do smaku Ilości według smaku i gustu
Różne potrawy - Weki - d224170128.jpeg
Śledzie po łowicku 1 kg płatów śledziowycy,mogą być w z ...
Śledzie po łowicku 1 kg płatów śledziowycy,mogą być w zalewie po 4-cebule sparzone,ogórki kiszone i marchewki ugotowane. Wyki. Płaty pokroić w kawałki dodać cebule sparzoną i pokrojone w kawałki ogórek i marchewkę .Następnie zalać przegotowana i ostudzoną zalewą (1 część octu 3 części wody i to tyle tej zalewy by przykryła wszystko)Pozostawić w zalewie 1-2 godz.Następnie odcedżic i wymieszać z majonezem tylko tę część którą będziemy jeść-majonez rozwadnia,a jeżeli ktoś nie może z majonezem proponuje jogurt.
Różne potrawy - Weki - 5a0b6e298b.jpeg
Skórka pomarańczowa kandyzowana własnej roboty Skórki p ...
Skórka pomarańczowa kandyzowana własnej roboty Skórki pomarańczowo obgotować 10-15 minut,odcedzić i po wystygnięciu pokroić w kostkę.Do garnka wlać 2-3 łyżki wody wsypać skórkę i dodać cukier(cukier w zależności ile jest skórki,na skórkę z 1 pomarańczy 0,5 szklanki cukru lub trochę więcej)Gotować na małym ogniu od czasu do czasu mieszając aż cukier się rozpuści i powstanie dość gęsty syrop.Przełożyć da słoika ,może stać w lodówce.Doskonałe do mazurków,serników,makowców itp.
Różne potrawy - Weki - 71ecb3e145.jpeg
Jajka w sosie tatarskim Sos 4łyżki jogurtu naturalnego ...
Jajka w sosie tatarskim Sos 4łyżki jogurtu naturalnego 4łyżki majonezu 1 cebula ząbek czosnku grzybki konserwowe, 3-4 korniszony-w occie szczypiorek lub koperek,ziarenka smaku do smaku,pieprz.Cebule i ogórki pokroic w kostkę. Zrobic sos,ugotowac jajka na półmiękko,obrane pokroic na cwiartki ułożyc na półmisku i przykryc sosem.Pozostawic na 2-3 godz.aby wszystko przeszło. Ilośc sosu zwiększamy do ilości jajek.
Różne potrawy - Weki - fa93e6525b.jpeg
Kaczuszki 4 jajka ugotowac na twardo sałata 3-4 łyżki ...
Kaczuszki 4 jajka ugotowac na twardo sałata 3-4 łyżki białego sera ziarnka pieprzu 1 gotowana marchewka 3-4 pieczarki olej do smażenia sól pieprz majonez Pieczarki drobno kroimy podsmażamy na oleju,zimne łączymy z rozgniecionymi żółtkami i przyprawiamy do smaku,napełniamy jajka.Z rozgniecionego sera robimy główki,nakładamy na połówki jajek,dokładamy oczy z pieprzu i dzióbek z marchewki.Układamy na liściach sałaty i łyżeczką nakładamy majonez by powstały skrzydełka Ser nie spadnie,a jeżeli już to przełamac wykałaczkę i główkę połączyc z korpusem.
Różne potrawy - Weki - 401d92072b.jpeg
Mini pizza 3 jajka 1.5 szkl.(woda+mleko) 2 szkl.mąki ...
Mini pizza 3 jajka 1.5 szkl.(woda+mleko) 2 szkl.mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia papryka-może byc konserwowa,kiełbasa, ser żółty,pieczarki,ogórki konserwowe,zielona pietruszka,sól pieprz,oregano-ilośc dodatków według gustu.Zrobic ciasto jak na naleśniki wszystko pokroic w kostkę,ser zetrzec na tarce,kiełbase i pieczarki można podsmażyc na cebulce i maśle.Wszystko wymieszac doprawic do smaku i smażyc na oleju małe placuszki,polac ketchupem.
Różne potrawy - Weki - b9606d5d2b.jpeg
Żeberka 6-8 żeberek wieprzowych 1 główka czosnku 1 ły ...
Żeberka 6-8 żeberek wieprzowych 1 główka czosnku 1 łyżeczka vegety 1 łyżeczka pieprzu 3 łyżki przecieru pomidorowego 1 cebula duża tymianek suszony małą ilośc mąka 0.5 papryki czerwonej 1 kostkę rosołową 3 łyżki oleju 2 ziela angielskie ( można dodac 2 łyżki śmietany kwaśnej ale nie koniecznie) Sposób przyrządzenia Żeberka natrzeć startym czosnkiem ( z połowy główki) posypac pieprzem i vegetą , odstawić na pól godziny, resztę czosnku, całą cebulę i paprykę pokroić na kawałki i przesmażyć na oleju ( najpierw cebulę do tego dodać paprykę na końcu czosnek)- następnie obtoczyć żeberka w mące, wrzucić do smażonych warzyw i trzymać na patelni aż się zrumienią. Zalać wszystko niecałą szklanką wody, dodać kostkę rosołową i ziele angielskie- dusić na wolnym ogniu pod przykryciem. kiedy żeberka będą miękkie dodajemy przecier pomidorowy, jeszcze doprawiamy do smaku a po zestawieniu z ognia mieszamy wszystko, posypujemy tymiankiem .
Różne potrawy - Weki - eb65d3368b.jpeg
Śledzie zielone 1 kg śledzi zielonych Zalewa 1,5litra ...
Śledzie zielone 1 kg śledzi zielonych Zalewa 1,5litra wody 3/4szklanki octu 10% 2łyżki cukru 2łyżeczki gorczycy 3 listki laurowe 3 łyżki vegety 3 cebule słoiczek ketchupu-może być ale nie musi,zagotować Wyk. Śledzie zielone wymoczyć przekroić na połówki,odsączyć.Opanierować jak kotlety i usmażyć na oleju. Ułożyć w naczyniu lub słoiku i zalać gotującą zalewą.Słoiki zakręcic i odwrócic , (w słoikach mogą postac dłóżej) najlepsze na 2-3 dzień. U nas w sklepie mają nazwe zielone śledzie i są mrożone. Mogą byc inne np.mintaj
Różne potrawy - Weki - a87cf51b74.jpeg
Galareta wieprzowo-drobiowa. 2 nóżki wieprzowe 05-1k ...
Galareta wieprzowo-drobiowa. 2 nóżki wieprzowe 05-1kg kości wieprzowych ziele angielskie,liśc laurowy,vegeta,marchewka Mięso obgotowac wypłukac i gotowac na małym ogniu ,zebrac szumowiny ,dodac przyprawy.Gotowac do miękkości ,zimne mięso pokroic na drobno i marchewkę. Osobno ugotowac 2 porcje rosołowe drobiowe,dodac vegetę i włoszczyznę.Wszystko w małych ilościach wody tak by było przykryte mięso. Ostrożnie zlac obo rosoły razem(TO CO NA DNIE ŻEBY NIE WPADŁO),dodac oba mięsa i zagotowac dodając 2-3 łyżki octu 10% i rozgnieciony ząbek czosnku ,wszystko doprawic do smaku.Do letniej galarety dodac pokrojoną pietruszkę,rozlac da pojemników i wstawic do lodówki.
Różne potrawy - Weki - 3bb61f8b99.jpeg
Placki ziemniaczane 1 kg ziemniaków 2-3 jabłka duża ...
Placki ziemniaczane 1 kg ziemniaków 2-3 jabłka duża cebula 1 jajko kwaśna śmietana łyżka mąki ziemniaczanej mąka,pieprz,vegeta Ziemniaki,jabłka ze skórką,i cebule zetrzeć na tarce lub zmiksować ,przecedzić przez sito.(Jeżeli ziemniaki mają dużo skrobi to po odcedzenie na dnie zostanie skrobia, to zamiast mąki ziemniaczanej dodajmy tą skrobie) Do masy dodać jajko,mąkę ziemniaczaną ,pieprz,vegetę i śmietanę(śmietany tyle ile soku zostało po odcedzeniu),dodać mąki tyle by nie było za lużne i doprawić do smaku.Smażyć na oleju na złoty kolor-podawać ze śmietaną,jogurtem , ketchupem , sosem majonezowo-ketchup-owym ,posypane cukrem lub solą według gustu.
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności