Download: MAZUREK KRÓLEWSKI.jpg
MAZUREK KRÓLEWSKI
Najlepszy mazurek na świecie. Święta bez niego się nie liczą. Pierwszy znika ze stołu. Jest mięciutki z chrupiącymi bakaliami, śmietankowy, słodki, pyszny... Zachęcam do wypróbowania nie tylko na święta.
Składniki:
ciasto:
* 3 szklanki mąki
* 1 szklanka cukru
* 2 jajka
* 2 łyżki masła
* 2 łyżki miodu
* 2 łyżki mleka
* 2 łyżeczki sody
masa:
* 1 kostka masła (250g)
* 1 szklanka cukru pudru
* 4 żółtka
* 1/2 litra gęstej śmietany (kremówki)
+ drobno pokrojone bakalie (orzechy, kandyzowane skórki, suszone owoce)
Z podanych składników zagnieść ciasto. Wstawić na 1 godzinę do lodówki. Podzielić na 3 części. Rozwałkować cienko (ok. 1/2 cm) 3 placki. Piec w temperaturze 180°C około 20-30 minut. Placki będą twarde po upieczeniu, ale po leżakowaniu z masa zmiękną.
W między czasie zrobić masę. Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Masło, cukier i żółtka utrzeć. W oddzielnym naczyniu ubić śmietanę. Po łyżce dokładać do masy. Uważać, gdyż masa lubi się zważyć.
Gotową masę rozsmarować na placku, posypać bakaliami, przykryć plackiem. Tak samo postąpić z kolejnymi plackami - kończąc bakaliami. Udekorować. Obciążyć deską i odstawić w ciepłe miejsce na noc.
Mazurek Królewski drożdżowy
Ciasto
0,5 kg mąki
25 dkg masła
6 dkg drożdży
4 żółtka
2 całe jaja
4 łyżki cukru
4 łyżki śmietany
Masa makowa
25 dkg maku
0,5 szklanki mleka
1 szklanka cukru
1 łyżka masła
3 krople olejku migdałowego
Masa bakaliowa :
powidło
rodzynki, orzechy, migdały, skórka pomarańczowa/smażona/
Masa orzechowa
25 dkg orzechów
1 szklanka mleka
2 białka/piana/
1 szklanka cukru
1 łyżka masła
Drożdże rozpuścić w śmietanie, dodać resztę składników i zagnieść ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia /jak będzie pękać to już wystarczająco wyrośnięte/. Ciasto podzielić na 4 części, rozwałkować 4 placki. Surowe placki układać w blaszce, przekładając poszczególnymi masami.
Mak sparzyć, zemleć 2 razy, dodać pozostałe składniki i wymieszać.
Zmielone orzechy sparzyć mlekiem, do ostudzonych dodać pianę z białek, cukier i masło i wymieszać. Mieszam w malakserze na wolnych obrotach.
Na pierwszy placek /surowy/ wyłożyć masę makową, na to następny placek/surowy/, posmarować powidłem, posypać dość obficie bakaliami, znów placek, masa orzechowa i ostatni placek.
Piec 1 godz. Po upieczeniu polać polewą.
Uwaga - Placek wkładam do lekko nagrzanego piekarnika.