Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

JACUS.jpg

PRZEPISY KULINARNE1 - JACUS.jpg
Download: JACUS.jpg

3 KB

(137px x 100px)

0.0 / 5 (0 głosów)
JACUŚ

margaryna 1 kostka
mleko 2 łyżki
kakao 3 łyżki
cukier 1 szklanka
mąka pszenna 1,5 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki płaskie
jajka 4 szt
białka 4 szt
cukier puder 15 dag
wiórki kokosowe 15 dag
mąka ziemniaczana 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
jajka 3 szt
cukier puder 1/2 szklanki
mąka pszenna 1/2 szklanki
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
mleko 1/2 L
cukier waniliowy 1 opakowanie
cukier 5 łyżek
żółtka 4 szt
mąka ziemniaczana 2 łyżki
mąka pszenna 2 łyżki
batony "Jacek" 3 szt
mleko 3 łyżki
margaryna 1 kostka

Ciasto kakaowe:
25 dag margaryny
2 łyżki mleka
3 łyżki kakao
1 szklanka cukru
1,5 szklanki mąki pszennej
4 jajka
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Ciasto kokosowe:
4 białka
15 dag cukru pudru
15 dag kokosu
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Biszkopt:
3 jajka
1/2 szklanki cukru pudru
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:
1/2 litra mleka
1 cukier waniliowy
5 łyżek cukru
4 żółtka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 batony „Jacek”
3 łyżki słodkiego mleka
25 dag masła lub margaryny

Ciasto kakaowe: Margarynę, mleko, kakao i cukier zagotować i przestudzić. Następnie dodać mąkę, żółtka i proszek do pieczenia. Z białek ubić pianę i lekko wymieszać.
Ciasto kokosowe: Białka ubić z cukrem, dodać kokos, mąkę i proszek do pieczenia.
Na blaszkę kłaść ciasto kupkami, na przemian: kakaowe i kokosowe. Upiec. Po upieczeniu przekroić na 2 placki.
Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodając stopniowo cukier. Następnie dodać żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem, lekko wymieszać. Wylać na formę. Upiec.
Krem: Batony „Jacek” rozpuścić w odrobinie mleka. Z reszty mleka, cukru waniliowego, cukru, żółtek i mąki ugotować budyń i przestudzić. Masło utrzeć, dodając przestudzony budyń i przestudzone batony.
Przełożenie ciasta: ciasto kakaowo-kokosowe – krem – biszkopt – krem – ciasto kakaowo-kokosowe.
Dodatkowo można polać polewą.

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
PRZEPISY KULINARNE1 - KATARZYNKA.jpg
KATARZYNKA Składniki : CIASTO: 10 jaj 3/4 szkl ...
KATARZYNKA Składniki : CIASTO: 10 jaj 3/4 szkl. cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 2 szkl. utartych pierników lukrowanych (ok.35 szt.) 3 łyżki mąki 1 łyżka octu MASA: 1/2 l mleka 1 czubata łyżka mąki pszennej 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 3 żółtka 3/4 szkl. cukru pudru 1 kostka masła exstra cukier waniliowy spirytus do smaku DODATKOWO: 2 galaretki o dowolnym smaku biszkopty okrągłe polewa CIASTO: Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i jeszcze chwilę poubijać, żeby cukier sie rozpuścił. Dodać cukier waniliowy. Do żółtek dodać proszek do pieczenia i łyżkę octu, dokładnie wymieszać, żółtka będą rosły. Utarte żółtka przełożyć do ubitej piany i dokładnie wymieszać. Następnie dodajemy mąkę i mieszamy łyżką ( nie ubijamy mikserem). Pierniczki trzemy na tarce o drobnych oczkach i dodajemy do ciasta. Ciasto dokładnie wymieszać i wylać na blaszkę wyłożoną pergaminem. Piec tak jak biszkopt ok. 30 min . Upieczone i wystygnięte ciasto przekroić na pół. MASA: pół litra mleka 1 czubata łyżka mąki pszennej 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 3 żółtka Z powyższych składników ugotować budyń. Wystudzić. Rozetrzeć kostkę masła z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Do zmiksowanego masła dodawać porcjami zimny budyń dalej miksując, na koniec dodać do smaku spirytus w zależności kto ile lubi ( tak samo z cukrem pudrem, jeżeli ktoś lubi słodszą masę może dodać więcej cukru). Masę podzielić na pół, jedną pozostawić białą, a do drugiej dodać rozpuszczoną na parze i lekko przestudzonę gorzką czekoladę, oczywiście zmiksować. galaretki rozpuściś w 3 szkl. wody WYKONANIE CIASTA; CIASTO, MASA CZEKOLADOWA, BISZKOPTY, TĘŻEJĄCA GALARETKA (wstawić ciasto do lodówki, żeby galaretka dobrze zastygła), MASA BIAŁA, CIASTO, POLEWA
PRZEPISY KULINARNE1 - GALATERTKOWIEC.jpg
GALARETKOWIEC 3 galaretki w różnych kolorach * 800 ...
GALARETKOWIEC 3 galaretki w różnych kolorach * 800 g kwaśnej śmietany * 1 szklanka cukru * 1 szklanka mleka * 50 g żelatyny (8 łyżeczek) * 1 cukier waniliowy * biszkopty na spód lub biszkopt upieczony wg własnego przepisu Czas pieczenia: bez pieczenia Przepis na tortownicę o średnicy ok. 27–30 cm. Przygotować tortownicę: dno wyłożyć papierem do pieczenia, a boki folią aluminiową. Dno wyłożyć biszkoptami lub własnym biszkoptem 2 galaretki rozpuścić każdą osobno w 400ml gorącej wody i wylać każdą do oddzielnego płaskiego ale niewielkiego naczynia. Zostawić do stężenia. Gdy już będą całkowicie stężałe wyjąć z naczynia i każdą pokroić w niezbyt dużą kostkę lub pokruszyć. Trzecią galaretkę rozpuścić wg przepisu na opakowaniu i odstawić do ostygnięcia. W szklance mleka o temp. pokojowej rozpuścić żelatynę, odstawić na chwilę. Jak troszkę napęcznieje lekko podgrzać i mieszać aby się dobrze rozpuściła i ostudzić. Do większego naczynia wlać kwaśną śmietanę, dodać cukier i cukier waniliowy i zmiksować. Wlać chłodną żelatynę i ciągle mieszać. Do masy śmietanowej dodać przygotowane wcześniej pokostkowane galaretki i wymieszać. Masę wylać na biszkopty i wstawić do lodówki. Gdy stężeje na wierzchu poukładać owoce i zalać trzecią tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki i poczekać aż całe stężeje. !!! UWAGA !!! Galaretki do kostkowania trzeba przygotować wcześniej bo masa śmietanowa po dodaniu żelatyny dość szybko gęstnieje i nie ma czasu na krojenie galaretek na kawałki. Z tego samego powodu należy też szybko przełożyć ją
PRZEPISY KULINARNE1 - PIJANA ŚLIWKA.jpg
Ciasto pijana śliwka Składniki Biszkopt: - 5 ja ...
Ciasto pijana śliwka Składniki Biszkopt: - 5 jajek - ¾ szklanki cukru - ¾ szklanki mąki pszennej - ¼ szklanki mąki ziemniaczanej - kopiata łyżeczka proszku do pieczenia - 2 łyżki kakao - 2 łyżki oleju - 2 łyżki soku z cytryny Masa: - 25 dag masła - ½ l mleka - ¾ szklanki cukru - 3 żółtka - 1 budyń Dr Oetkera waniliowy lub śmietankowy - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - 1 łyżka mąki pszennej - cukier waniliowy Polewa: - 2 gorzkie czekolady (lub deserowe) - 10 dag masła (1/2 kostki) - 4 duże łyżki mleka lub słodkiej śmietanki oraz: - 40 dag śliwek suszonych dobrej jakości (np. kalifornijskich) - ½ - 1 szklanki wódki (może być też rum) - ¾ szklanki wody i 2 łyżki cukru na syrop w którym ugotujemy śliwki (czynność tę wykonujemy na co najmniej 12 godz. przed wykonaniem ciasta aby śliwki wchłonęły alkohol). Z wody i cukru gotujemy syrop do którego wkładamy śliwki i gotujemy na lekkim ogniu przez 5-7 min. aby były miękkie, ale nie rozgotowały się, odcedzić (płyn zachować), ostudzić. W naczyniu, które da się szczelnie przykryć zalać śliwki alkoholem (mogą wchłonąć nawet szklankę). Robimy to najlepiej poprzedniego dnia przed wykonaniem ciasta (8-12 godz.) Białka ubić na sztywno, gdy ubite dodawać cukier, potem po jednym żółtku, następnie przesiać mąkę z proszkiem, dodać pozostałe składniki i delikatnie wymieszać mikserem na najmniejszych obrotach. Wyłożyć do foremki np..25x40 i upiec w temp.160-170oC piekarnika elektrycznego przez 30-40 min. 1i1/2 szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Do pozostałego mleka dać żółtka, budyń, obie mąki dokładnie rozmiksować i wlać na gotujące się mleko, energicznie mieszać i ugotować tak jak budyń (uważać bo się łatwo przypala lub wykonać własnym sposobem). Gdy ostygnie wkręcić do masła. Biszkopt naponczować lekko syropem z gotowania śliwek (dolać troszkę wody i soku z cytryny), na to dać masę budyniową, a na masę układać jedna przy drugiej śliwki, wstawić do lodówki. Składniki polewy rozgrzać na parze, dobrze rozmieszać i polać śliwki, schłodzić. Najlepiej kroić ciasto schłodzone ostrym nożem maczanym w gorącej wodzie. Smacznego.
PRZEPISY KULINARNE1 - PLACEK KUBA.jpg
PLACEK KUBA Składniki: 3 szkl mąki 1 marg, 6 ż ...
PLACEK KUBA Składniki: 3 szkl mąki 1 marg, 6 żółtek 1 proszek do pieczenia ( 3 łyżeczki ) 1 szkl śmietany wiśnie drelowane 3 kiśle wiśniowe Czas pieczenia: 20 min WYKONANIE: Margarynę zetrzeć z mąką, dodać resztę składników i zagnieść ciasto. Podzielić na 6 części i schłodzić w lodówce. Rozwałkować jedną część a na placek położyć pianę ubitą z 2 białek z 2 łyżkami cukru i kiślem wiśniowym, na pianę ułożyć wiśnie drelowane i przykryć drugim plackiem. Tak wykonać drugi i trzeci placek. Pieczemy na złoty kolor, po upieczeniu przekładamy masą budyniową ( wg własnego przepisu ). Na wierzch polewamy polewą lub czekoladą. ______________________________________________________________________ MASA BUDYNIOWA SUPER Składniki : 6 żółtek 12 łyżek cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 2 cukry waniliowe lub laska wanilii 3 szklanki mleka (najlepiej 3,2%) 30 -35 dag masła (bez oleju) sok z połowy cytryny 1 kieliszek czystego spirytusu ...:) Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę (najlepiej mikserem), dodać jedną i drugą mąkę. Na końcu dodać mleko, wymieszać. 2 szklanki mleka zagotować z wanilią. Na wrzące mleko wlewać powoli masę jajeczną i mieszając (najlepiej sprężynką lub małą trzepaczką) - na wolnym ogniu ugotować budyń, uważając, aby się nie przypalił. Ugotowany krem budyniowy przełożyć do miski, wystudzić. Masło utrzeć "na puch" mikserem, dodawać po trochę wystudzony budyń. Połączyć, dodać sok z połowy cytryny oraz spirytus. Taki krem budyniowy doskonale sprawdza się w ciastach z owocami, do nadziewania babeczek, rurek oraz we wszelkich innych kombinacjach. Jeśli chcemy uzyskać połowę kremu czekoladowego, to do połowy gorącego, świeżo ugotowanego budyniu należy dodać pokruszoną czekoladę. Wtedy należy oddzielnie połączyć z masłem krem waniliowy i oddzielnie krem czekoladowy.
PRZEPISY KULINARNE1 - PLACEK Z JAGODAMI.jpg
PLACEK Z JAGODAMI Przepis na szybkie i smaczne, a prz ...
PLACEK Z JAGODAMI Przepis na szybkie i smaczne, a przede wszystkim łatwe w przygotowaniu, ciasto z jagodami. Składniki: •20 dag mąki pszennej •4 jaja •6 łyżek oleju •3/4 szklanki cukru •1,5 łyżeczki proszku do pieczenia •kilka kropli esencji rumowej •60 dag jagód lub innych miękkich owoców •cukier puder •łyżka masła lub margaryny do wysmarowania formy Przygotowanie: Owoce opłukać, osączyć. Jajka ubić z cukrem, wlać 2 łyżki wody, esencję rumową , olej i przez chwilę ubijać. Wsypać mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i starannie wymieszać. Ciasto włożyć na wysmarowaną blachę średniej wielkości i przykryć owocami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni i piec, aż ciasto zacznie odstawać od ścianek formy (około 30 min). Ciepłe ciasto posypać cukrem pudrem. Smacznego!
PRZEPISY KULINARNE1 - PRINCE POLO.jpg
PRINCE POLO Składniki: Ciasto biszkoptowe: ...
PRINCE POLO Składniki: Ciasto biszkoptowe: 6 jajek 1 ½ szkl cukru 1 ½ szkl mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Jaja ubić z cukrem na puszystą masę. Oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia przesiać przez sito. Dodać do ubitych jajek, po jednej łyżce delikatnie mieszając. Wyłożyć do blaszki 25*40 cm. Piec ok. 35 minut w temp. 180 stopni. Po ostudzeniu nasączyć sokiem z brzoskwini. Masa: 1 litr śmietany kremówki 36% 2 śmietan fixy (ja dałam 2 płaskie łyżeczki żelatyny) 2 łyżki cukru pudru 10 dag mlecznej czekolady 3 batony Prince Polo classic XXL brzoskwinie z puszki Ubić śmietanę z cukrem. Żelatynę rozpuścić w ¼ szklanki gorącej wody, przestudzić. Do zimnej żelatyny dodać 2 łyżeczki bitej śmietany, rozmieszać i całość delikatnie wlać do masy śmietanowej. Następnie dodać startą na tarce czekoladę, pokruszone batony i pokrojone w kostkę brzoskwinie. Wymieszać. Masę nałożyć na biszkopt. Wierzch: 2 galaretki brzoskwiniowe Galaretki rozpuścić wcześniej według przepisu na opakowaniu, można jak ktoś woli użyć mniejszej ilości wody. Jak tylko będzie tężała, wylać na masę.
PRZEPISY KULINARNE1 - SERNIK TRUSKAWKOWY.jpg
SERNIK TRUSKAWKOWY 250 gram herbatników - bardzo drob ...
SERNIK TRUSKAWKOWY 250 gram herbatników - bardzo drobno pokruszonych 120-150 gram stopionego masła Nadzienie: 2 łyzki żelatyny 500 g serka ricotta 80 ml soku z cytryny 125 g drobnego cukru 310 g śmietany ubitej na sztywno 250 g mrożonych truskawek albo malin 2 łyzki drobnego cukru - do truskawek Natłuścić lekko tortownicę, wyłożyć ją papierem pergaminowym. Rozgniecione herbatniki zmieszać z masłem. Przełożyc łyżką do tortownicy, ugnieść na dnie i po bokach. Wstawic do lodówki na 20 minut. W kubku rozpuścić żelatynę - w 60 ml gorącej wody. Dokładnie rozpuscić. Ser ricotta ubić dokładnie na gładką masę z sokiem i cukrem. Dodać połowę żelatyny - wymieszać. Następnie delikatnie dodać ubitą śmietanę - wymieszać. Zmiksować truskawki (rozmrożone!) z cukrem - na gładką masę, którą można przetrzeć przez grube sitko, usuwając pestki, ale nie koniecznie. Dodać do masy resztę żelatyny (najlepiej jeszcze ciepłej) - dokladnie wymieszać. Owoce muszą być rozmrożone, bo inaczej żelatyna w zetknięciu z mrożoną masą owocową się błyskawicznie "zetnie". Do formy tortowej wkładać na przemian kpczyki sera i masy owocowej - szpikulcem lub końcem noża delikatnie zmieszać oba składniki. Wstawić do lodówki na 4 godziny.
PRZEPISY KULINARNE1 - SERNIK Z BRZOSKWINIAMI.jpg
Sernik na kruchym spodzie z brzoskwiniami... Skład ...
Sernik na kruchym spodzie z brzoskwiniami... Składniki na masę serową: 1,5kg sera białego drobno zmielonego 4 budynie śmietankowe 10 jajek 1szkl. cukru 1 puszka brzoskwiń 1 margaryna lub 1,5skl.śmietany 1/5szkl.cukru do sera Składniki na kruche ciasto: 1 szkl. mąki 1 jajko 1/3margaryny 3/4łyżeczki proszku do pieczenia 1/3szkl. cukru (gdyby ciasto było za suche można dodać śmietany) ok.2łyżki kakao-na posmarowanie spodu Składniki na czekoladowy mus: 1 jajko 1/2 szkl.cukru pudru 4 łyżki kakao 1 margaryna(roztopiona) ewentualnie 1 kieliszek wódki Przygotowanie: Ser wkładamy do dużej miski.Jajka ubijamy z cukrem do białości.Do sera dodajemy budynie, pokrojone brzoskwinię,śmietanę lub margarynę,cukier.Na koniec dodajemy utrzepane jajka.(Ja mieszam ser mikserem i trzepaczką wtedy wszysto się miesza dokładnie i nie ma rzadnych grudek) Przygotowanie ciasta: Mąkę wysypujemy na stolnicę,robimy stożek i dodajemy jajko,krimy markaryne na mniejsze kawałki,dosypujemy cukier proszek do pieczenia i zagniatamy ciasto. Przygotowanie musu: Jajko wbijamy do garnuszka i dodajemy cukier puder i trzepiemy mikserem do bialości,dodajemy kakao i margaryne,wódke. Moja rada:margarynę wkładam do garnuszka i lekko podgrzewam na ogniu tak aby ok.polowy się stopiło i zdejmuję z ognia,przykrywam papierem i utrzepuję mikserem na puszystą masę.Uwaga chlapie jak sie nie przykryje.Wtedy polewa szybciej się zastyga i wychodzi delikatniejsza w smaku.Polecam. Przygotowanie ciasta: Kruche ciasto wykładamy na blachę uprzednio wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem.Wylewamy ser na blachę i wkładamy do piekarnika. Gotowe przestudzone ciasto smarujemy czekoladowym musem i odpowiednio ubieramy w zależności jak ktos chce. SMACZEGO!!!
PRZEPISY KULINARNE1 - SNIKERS CZEKOLADOWY Z WIŚNIAMI.jpg
SNIKERS CZEKOLADOWY Z WIŚNIAMI - rewelacja blaszka ...
SNIKERS CZEKOLADOWY Z WIŚNIAMI - rewelacja blaszka 25 cm x 40 cm Placek czekoladowy: 7 jaj 3/4 szkl. cukru 5 łyżek mąki 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Placek środkowy: 25 dkg orzechów siekanych 5 białek 20 dkg cukru 1 łyżka mąki 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 1/2 litr mleka cukier waniliowy/32 g/ 3/4 szkl. cukru 5 żółtek 2łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 30 dkg masła 3 łyżki kakao słoiczek wiśni Polewa: 1/4 kostki margaryny 4 łyżki cukru pudru 2 łyżki kakao 2 łyżki wody Placek czekoladowy: Z białek ubić pianę, dodać cukier, żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Po upieczeniu przekroić na pół. Placek środkowy: Białka ubić, dodać cukier, dalej ubijać, potem dodać resztę składników, wymieszać, dać na blaszkę i piec długo ok. 1 godziny w 170 st. C. Masa: Z podanych składników ugotować budyń. utrzeć masło i stopniowo dodawać schłodzony budyń i kakao. na końcu dodać wiśnie i lekko wymieszać. Przekładać w następujący sposób: placek czekoladowy, masa, placek środkowy, masa, placek czekoladowy, polewa, można oprószyć mielonymi orzechami. podawać na drugi dzień - musi zmięknąć środkowy placek z orzechami.
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności