Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

3e7f561e3c.jpg

Ciasta1 - 3e7f561e3c.jpg
Download: 3e7f561e3c.jpg

40 KB

(640px x 480px)

0.0 / 5 (0 głosów)
TORT MAKOWO-ORZECHOWY Z CZEKOLADĄ/wg smaki i aromaty/
Biszkopt makowy:
* 6 jaj
* 200g maku
* 170g cukru pudru
* 150g mąki pszennej
* 2 łyzki mąki ziemniaczanej
* 2 łyzki mąki migdałowej lub startych migdałów
* 1 cukier waniliowy
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem orzechowy:
* 200g startych orzechów włoskich
* 250g masła miękkiego
* 4 żółtka
* 180g cukru pudru
* cukier waniliowy
* kieliszek alkoholu (rum, pigwówka, koniak)

Polewa czekoladowa:
* 200g czekolady deserowej
* 2 łyzki cukru pudru
* 1/2 szkl śmietanki kremowej

do nasączenia:
* dowolny mocniejszy alkohol (dałam pigwówkę)

dodatkowo:
* 1/2 szklanki mało słodkiej marmolady lub dżemu(dałam pomarańczową)

Ciasto:
Oddzielić białka od żółtek. Z białek ubić pianę, dodać cukier Dalej ubijając dodawać po 1 żółtku, potem -zmniejszając obroty- mąki, proszek do pieczenia i mak. Formę natłuścić, wysypać bułką tartą i przełożyć do niej ciasto. Piec w temp.180stC przez ok 40 minut (sprawdzić patyczkiem czy suchy).

Krem:
Masło utrzeć z połową cukru na puch. W drugiej misce ubić żółtka z drugą połową cukru i cukrem waniliowym. Do masła partiami dodawać żółtka i orzechy wciąż ucierając. Na końcu dodać kieliszek alkoholu i dobrze wmieszać do kremu.

Polewa:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej (uwaga lubi się spiec!). Dodać cukier i śmietankę i dobrze wymieszać na gładką lśniącą masę.

Tort:
Biszkopt przekroić w poprzek na dwa blaty. Spód nasączyć alkoholem, posmarować cienką warstwą kwaskowym dżemem lub marmoladą. Wyłożyć na to 3/4 kremu i rozsmarować równo. Przykryć nasączonym alkoholem wierzchnim blatem.
Posmarować boki i wierzch pozostałym kremem. Przykryć czapą czekoladową i udekorować płatkami migdałów lub orzechami.
Smacznego!

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
Ciasta1 - 870f395a6d.jpg
Ciasto toffi Składniki na biszkopt: 4 jajka 1 ...
Ciasto toffi Składniki na biszkopt: 4 jajka 1 szkl. mąki 1 szkl. cukru proszek do pieczenia Masa: 0,5 l śmietany 30% 20 g cukru pudru 2 op. śmietan fix cukier waniliowy Poncz kawa rozpuszczalna Dodatkowo: gotowa masa krówkowa z puszki 300 g okrągłych biszkoptów 2 galaretki cytrynowe Wykonanie: Ciasti: jajka utrzeć z cukrem, nastepnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, przemieszać ciato piec ok 40 min w tem 180 st. Masa: Śmietanę ubić z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i śmietan fixem Przełożenie: Biszkopt nasączyć ponczem kawowym, nastepnie rozsmarować masę krówkową. Ukłożyć warstwę biszkoptów maczanych w kawie i zalać masą śmietanową. Na wierzch zalać tężejącą galaretkę.
Ciasta1 - 3339404a6a.jpg
Sernik :) Składniki ciasto: 1½ szklanki mąki pszen ...
Sernik :) Składniki ciasto: 1½ szklanki mąki pszennej ½ szklanki cukru pudru ½ kostki margaryny Z Kruszwicy Palma 2 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: Z podanych składników zarobić kruche ciasto, jeśli jest za suche można dodać troszkę kwaśnej śmietany. Składniki masa serowa: 1kg zmielonego sera 30dag cukru kryształu 8 jaj 1 kostka margaryny Z Kruszwicy Palma 2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru ½ łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Margarynę utrzeć z cukrem, dodając po jednym żółtku, ser, budyń i proszek do pieczenia. Na końcu wmieszać pianę ubitą z białek. Dodatek: 40dag pierniczków nadziewanych w czekoladzie. Przełożenie ciasta: Ciasto kruche – polowa masy serowej - pierniczki – reszta masy serowej. Piec w temp. 180C ok. 1h(godziny) można udekorować polewą czekoladową
Ciasta1 - e2f4be5576.jpg
Cytrynowiec z ananasem Biszkopt •4 jajka •1/2 ...
Cytrynowiec z ananasem Biszkopt •4 jajka •1/2 szklanki cukru •5 łyżek mąki •1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie Ubić białka dodając cukier i po jednym żółtku. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia - upiec na blaszce wielkości 24x42cm w temperaturze 175 stopni około 25 minut. Krem cytrynowy •3 cytryny •3/4 szklanki cukru •3 żółtka •2 budynie śmietankowe •1 łyżka mąki ziemniaczanej •1,5 łyżki mąki pszennej •1 cukier waniliowy •1 kostka masła lub margaryny Wykonanie Wycisnąć sok z 3 cytryn i uzupełnić zimną wodą do 2 i 1/2 szklanki. Płyn wlać do garnka, dodać cukier i zagotować. Do osobnego naczynia wlać pół szklanki wody i rozmieszać w nim żółtka, budynie, mąkę ziemniaczaną i pszenną, cukier waniliowy - ugotować budyń na wodzie cytrynowej - odstawić do wystudzenia. Masło lub margarynę (można po 1/2 kostki) utrzeć i połączyć po jednej łyżce z zimnym budyniem. Krem śmietanowy •1/2 litra kremówki •2 łyżki cukru pudru •4 łyżeczki żelatyny •1/3 szklanki wody Dodatki •2-3 paczki herbatników (zależnie od wielkości) •1 puszka ananasów Wykonanie Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Śmietanę ubić, dodawać cukier a na końcu przestudzoną żelatynę. Ułożenie ciasta Biszkopt - krem cytrynowy - ananasy - krem śmietanowy - herbatniki - polewa .
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności