92b012126fc7.jpg
-
- ale-top -
- hasło 123 -
- MALARSTWO -
⊱✿ 🌸ONA🌸⊱✿1 -
◕ AA' -
● AA` -
●●QQ -
☀☀☀NNN☀☀☀ -
☸BBB -
✿✿✿AA✿✿✿ -
•♥•XX•♥• -
※♥※AA※♥※ -
☘️☸PIĄTEK -
☘️BBB -
Book of Nursery Rymes (techelady) -
Book of Opposites (techelady) -
immatrykulacja -
Obernberg -
OSOBY -
🌸 AAA 🌸 -
🌹GALERIA KWIACIARNIA🌹 -
🌽🌽POPKORN -
🍅 🍈 🍆 WARZYWA -
🍒 🍓 NATURALNE WITAMINY -
🎀 BBB 🎀 -
💖Małe obrazki -
💗 BBB 💗 -
🦋 CHWILE ULOTNE JAK MOTYLE
CIASTO W 5 MINUT
obrazek
Skład;
1sz- jajko
2łyżki czubate- mąki pszennej
1łyżka- cukru
1łyżeczka- kakao
2łyżki- oleju
1/3szklanki-mleka
1/2 łyżeczki- proszku do pieczenia
1łyżeczka- cukru wanilinowego
Całość mieszamy dokładnie w jednej misce. Następnie przelewamy do kubka lub do miski ( PAMIĘTAJCIE ŻE UROŚNIE . Jeżeli chce je potem wyciągnąć polecam posmarować miseczkę masłem i lekko posypać mąką. Następnie wkładamy do mikrofalówki na 2 minuty na największej mocy.
Warto po wyciągnięciu nasączyć esencją z herbaty z cukrem lub rumem tak około 6 łyżek. Ja wyjąłem obróciłem i posmarowałem dokładnie roztopioną czekoladą.
Koszt;
Mąka-0,20zł
Kakao-0,20zł
Cukier-0,10zł
Olej-0,05
Mleko-0,10zł
Cukier wanilinowy-0,30zł
jajko-0,40 zł
Koszt całkowity jak dla mnie dla 2 osób = 1,35 zł
Koszt 1 porcji =0,68zł
SMACZNEGO !!!
czas 5 min !!!!!
===================
CIASTO RAFAELLO
obrazek
Rafaello odchudzone
Znamy pewnie wszyscy Rafaello bez pieczenia, robione na krakersach lub herbatnikach,
z kremowym nadzieniem, kokosowe, pyszne, tylko mega kaloryczne.
Postanowiłam je mocno odchudzić. Nie jest to już ten sam deser i chociaż wyglądem
do złudzenia go przypomina, to wyszło mi zupełnie coś innego ale nie mniej smacznego.
Zapraszam :)
Na blaszkę 20 x 26 cm potrzebujemy:
130 g wiórek kokosowych (półtorej szklanki)
2 szklanki ryżu białego
2 szklanki mleka 2%
3 i 1/2 szklanki wody
(można dać samą wodę, wtedy będzie już całkiem light)
2 kieliszki wódki
1/2 szklanki brązowego cukru
1 laskę wanilii
ok. 15 sztuk pieczywa chrupkiego
(u mnie lekkie błonnikowe)
Jak zapewne się domyślacie, zastąpiłam krakersy chrupkim pieczywem (tekturkami jak kto woli).
Jeśli macie czasu pod dostatkiem, można je nawet zrobić samemu ale ja użyłam gotowe.
Zagotowałam wodę z mlekiem, dorzuciłam przekrojoną laskę wanilii, można użyć gotowego cukru. Dosypałam wiórki, cukier, ryż i ugotowałam po prostu coś w rodzaju gęstego kleiku. Trwało to około
40 minut. Potem wyjęłam wanilię i wmieszałam w masę czubatą łyżkę oleju kokosowego (można zastąpić masłem) oraz wódkę. Dno blaszki wyłożyłam folią aluminiową, na to warstwę pieczywa. W boki blaszki można poutykać połamane kawałki. Na to wyłożyłam połowę gorącej masy ryżowej, potem znowu warstwę "tekturek" i drugą połowę ryżu. Całość posypałam 2 łyżkami uprażonych na suchej patelni wiórek kokosowych. Uwaga, łatwo się przypalają. Nakryłam warstwą folii, żeby pieczywo ładnie się przegryzło
z masą. Najlepiej zostawić na noc, nie musi być w chłodnym miejscu.
===========
Nie ma plików w tym folderze