Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

ziemniak(2).jpg

Krynia_pl / zachomikowane / Przetwory / ziemniaki / ziemniak(2).jpg
ziemniaki - ziemniak2.jpg
Download: ziemniak(2).jpg

8 KB

(240px x 220px)

0.0 / 5 (0 głosów)
cd.5 a ]
Sztuka gotowania
Najwięcej witamin i składników mineralnych znajduje się pod skórką ziemniaka. Dlatego należy je obierać cienko i tuż przed gotowaniem, bo inaczej stracą zarówno smak, konsystencję, jak i wartości odżywcze.
Najlepiej gotować ziemniaki w specjalnym naczyniu z dziurkowanym dnem wstawionym do zwykłego garnka. Ziemniaki należy kłaść w zimną wodę, zwracając uwagę, czy są równo pokrojone i dobrze wypłukane. Wstawia się je od razu na silny ogień, po czym kiedy są już sparzone, zmienia się wodę, soli i dopiero gotuje. Kiedy są już miękkie, odlewa się wodę i odstawia na kuchennej płycie na kilka minut. Wskazane jest potrząsanie nimi, żeby – jak mówią nasze babcie – nabrały sypkości.
Na trawienie, nadciśnienie i nadkwasotę
Gotowane ziemniaki, dzięki swoim wartościom odżywczym, a jednocześnie łatwo przyswajalnej skrobi, są zalecane osobom wracającym do zdrowia lub cierpiącym na choroby układu pokarmowego, a także niemowlętom, które matki odstawiły od piersi.
Ziemniaki, podobnie jak inne warzywa, zawierają sporo błonnika i dlatego sprzyjają procesom trawienia, pomagają na zaparcia, biegunki i ułatwiają usuwanie cholesterolu z organizmu. W medycynie ludowej w przypadkach nadkwasoty, wrzodów żołądka i dwunastnicy, przy zgadze, cuchnącym oddechu, dolegliwościach wątroby ceniono sok z surowych ziemniaków (najlepiej tych o czerwonej skórce). Zalecany jest do picia trzy razy dziennie po jednej lub dwóch łyżeczkach stołowych, przed jedzeniem.
Kruszy kamienie
Z kolei wywar z gotowanych ziemniaków lub obierek rozpuszcza kamienie zarówno nerkowe, jak i żółciowe. W kuracji należy stosować warzywa z upraw naturalnych, nie zawierające środków chemicznych, o ładnej skórce, bez kiełków i zazielenienia. Ziemniaki trzeba dokładnie umyć i obrać, a obierki ugotować do miękkości. Odwar zlać i wypić szklankę w 3–4 porcjach w ciągu dnia, przed jedzeniem. Po trzech tygodniach należy zrobić przerwę i kurację powtórzyć. W trakcie kuracji wskazane jest ograniczanie spożywania mięsa; dieta powinna być lekka, jarsko-mleczna.
Na oparzenia, odmrożenia i podrażnienia
Najprostszym środkiem błyskawicznie łagodzącym ból i zapobiegającym zniszczeniu skóry po oparzeniu jest przyłożenie plastra świeżego ziemniaka, ale tylko wtedy, gdy skóra jest zaczerwieniona i nie powstał na niej jeszcze pęcherz. Gdy taki „opatrunek” podeschnie, można położyć świeżą warstwę. Krochmal zawarty w ziemniakach dodatkowo chroni skórę przed podrażnieniami. Natomiast na odmrożenia, odparzenia i zewnętrzne owrzodzenia skutkują okłady z surowych utartych ziemniaków zmieszanych z oliwą z oliwek, ewentualnie z odrobiną oleju słonecznikowego.
Na kaszel, ból gardła i krzyża
10, 15-minutowe inhalacje nad gotowanymi w niewielkiej ilości wody ziemniakami w łupinach pomagają w nieżytach górnych dróg oddechowych, infekcjach i suchych kaszlach. Okłady z gorących, rozgniecionych kartofli były środkiem stosowanym przy bólach gardła i bólach krzyża.

cd. 5 b]

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
ziemniaki - ziemniak2.jpg
cd.5 a ] Sztuka gotowania Najwięcej wita ...
cd.5 a ] Sztuka gotowania Najwięcej witamin i składników mineralnych znajduje się pod skórką ziemniaka. Dlatego należy je obierać cienko i tuż przed gotowaniem, bo inaczej stracą zarówno smak, konsystencję, jak i wartości odżywcze. Najlepiej gotować ziemniaki w specjalnym naczyniu z dziurkowanym dnem wstawionym do zwykłego garnka. Ziemniaki należy kłaść w zimną wodę, zwracając uwagę, czy są równo pokrojone i dobrze wypłukane. Wstawia się je od razu na silny ogień, po czym kiedy są już sparzone, zmienia się wodę, soli i dopiero gotuje. Kiedy są już miękkie, odlewa się wodę i odstawia na kuchennej płycie na kilka minut. Wskazane jest potrząsanie nimi, żeby – jak mówią nasze babcie – nabrały sypkości. Na trawienie, nadciśnienie i nadkwasotę Gotowane ziemniaki, dzięki swoim wartościom odżywczym, a jednocześnie łatwo przyswajalnej skrobi, są zalecane osobom wracającym do zdrowia lub cierpiącym na choroby układu pokarmowego, a także niemowlętom, które matki odstawiły od piersi. Ziemniaki, podobnie jak inne warzywa, zawierają sporo błonnika i dlatego sprzyjają procesom trawienia, pomagają na zaparcia, biegunki i ułatwiają usuwanie cholesterolu z organizmu. W medycynie ludowej w przypadkach nadkwasoty, wrzodów żołądka i dwunastnicy, przy zgadze, cuchnącym oddechu, dolegliwościach wątroby ceniono sok z surowych ziemniaków (najlepiej tych o czerwonej skórce). Zalecany jest do picia trzy razy dziennie po jednej lub dwóch łyżeczkach stołowych, przed jedzeniem. Kruszy kamienie Z kolei wywar z gotowanych ziemniaków lub obierek rozpuszcza kamienie zarówno nerkowe, jak i żółciowe. W kuracji należy stosować warzywa z upraw naturalnych, nie zawierające środków chemicznych, o ładnej skórce, bez kiełków i zazielenienia. Ziemniaki trzeba dokładnie umyć i obrać, a obierki ugotować do miękkości. Odwar zlać i wypić szklankę w 3–4 porcjach w ciągu dnia, przed jedzeniem. Po trzech tygodniach należy zrobić przerwę i kurację powtórzyć. W trakcie kuracji wskazane jest ograniczanie spożywania mięsa; dieta powinna być lekka, jarsko-mleczna. Na oparzenia, odmrożenia i podrażnienia Najprostszym środkiem błyskawicznie łagodzącym ból i zapobiegającym zniszczeniu skóry po oparzeniu jest przyłożenie plastra świeżego ziemniaka, ale tylko wtedy, gdy skóra jest zaczerwieniona i nie powstał na niej jeszcze pęcherz. Gdy taki „opatrunek” podeschnie, można położyć świeżą warstwę. Krochmal zawarty w ziemniakach dodatkowo chroni skórę przed podrażnieniami. Natomiast na odmrożenia, odparzenia i zewnętrzne owrzodzenia skutkują okłady z surowych utartych ziemniaków zmieszanych z oliwą z oliwek, ewentualnie z odrobiną oleju słonecznikowego. Na kaszel, ból gardła i krzyża 10, 15-minutowe inhalacje nad gotowanymi w niewielkiej ilości wody ziemniakami w łupinach pomagają w nieżytach górnych dróg oddechowych, infekcjach i suchych kaszlach. Okłady z gorących, rozgniecionych kartofli były środkiem stosowanym przy bólach gardła i bólach krzyża. cd. 5 b]
ziemniaki - ziemniak2.jpg
cd.5 a ] Sztuka gotowania Najwięcej wita ...
cd.5 a ] Sztuka gotowania Najwięcej witamin i składników mineralnych znajduje się pod skórką ziemniaka. Dlatego należy je obierać cienko i tuż przed gotowaniem, bo inaczej stracą zarówno smak, konsystencję, jak i wartości odżywcze. Najlepiej gotować ziemniaki w specjalnym naczyniu z dziurkowanym dnem wstawionym do zwykłego garnka. Ziemniaki należy kłaść w zimną wodę, zwracając uwagę, czy są równo pokrojone i dobrze wypłukane. Wstawia się je od razu na silny ogień, po czym kiedy są już sparzone, zmienia się wodę, soli i dopiero gotuje. Kiedy są już miękkie, odlewa się wodę i odstawia na kuchennej płycie na kilka minut. Wskazane jest potrząsanie nimi, żeby – jak mówią nasze babcie – nabrały sypkości. Na trawienie, nadciśnienie i nadkwasotę Gotowane ziemniaki, dzięki swoim wartościom odżywczym, a jednocześnie łatwo przyswajalnej skrobi, są zalecane osobom wracającym do zdrowia lub cierpiącym na choroby układu pokarmowego, a także niemowlętom, które matki odstawiły od piersi. Ziemniaki, podobnie jak inne warzywa, zawierają sporo błonnika i dlatego sprzyjają procesom trawienia, pomagają na zaparcia, biegunki i ułatwiają usuwanie cholesterolu z organizmu. W medycynie ludowej w przypadkach nadkwasoty, wrzodów żołądka i dwunastnicy, przy zgadze, cuchnącym oddechu, dolegliwościach wątroby ceniono sok z surowych ziemniaków (najlepiej tych o czerwonej skórce). Zalecany jest do picia trzy razy dziennie po jednej lub dwóch łyżeczkach stołowych, przed jedzeniem. Kruszy kamienie Z kolei wywar z gotowanych ziemniaków lub obierek rozpuszcza kamienie zarówno nerkowe, jak i żółciowe. W kuracji należy stosować warzywa z upraw naturalnych, nie zawierające środków chemicznych, o ładnej skórce, bez kiełków i zazielenienia. Ziemniaki trzeba dokładnie umyć i obrać, a obierki ugotować do miękkości. Odwar zlać i wypić szklankę w 3–4 porcjach w ciągu dnia, przed jedzeniem. Po trzech tygodniach należy zrobić przerwę i kurację powtórzyć. W trakcie kuracji wskazane jest ograniczanie spożywania mięsa; dieta powinna być lekka, jarsko-mleczna. Na oparzenia, odmrożenia i podrażnienia Najprostszym środkiem błyskawicznie łagodzącym ból i zapobiegającym zniszczeniu skóry po oparzeniu jest przyłożenie plastra świeżego ziemniaka, ale tylko wtedy, gdy skóra jest zaczerwieniona i nie powstał na niej jeszcze pęcherz. Gdy taki „opatrunek” podeschnie, można położyć świeżą warstwę. Krochmal zawarty w ziemniakach dodatkowo chroni skórę przed podrażnieniami. Natomiast na odmrożenia, odparzenia i zewnętrzne owrzodzenia skutkują okłady z surowych utartych ziemniaków zmieszanych z oliwą z oliwek, ewentualnie z odrobiną oleju słonecznikowego. Na kaszel, ból gardła i krzyża 10, 15-minutowe inhalacje nad gotowanymi w niewielkiej ilości wody ziemniakami w łupinach pomagają w nieżytach górnych dróg oddechowych, infekcjach i suchych kaszlach. Okłady z gorących, rozgniecionych kartofli były środkiem stosowanym przy bólach gardła i bólach krzyża. cd. 5 b]
ziemniaki - ziemniaki-ekologiczne.jpg
Kartofle, Pyry, Grule, Bulwy, Perki – ziemniaki mają w P ...
Kartofle, Pyry, Grule, Bulwy, Perki – ziemniaki mają w Polsce wiele regionalnych nazw. Nic dziwnego, skoro są nad Wisłą bardzo popularne. Świetnie komponują się z prawie każdą potrawą. Chociaż w obiegowej postrzega się je jako tuczące, w rzeczywistości mają wiele korzystnych dla naszej kondycji składników. Zwłaszcza jeżeli są to ziemniaki ekologiczne. Aby skorzystać z ich zalet trzeba pamiętać o kilku zasadach przygotowywania - warto je poznać, bo przecież ziemniak to jedno z najczęściej spożywanych przez nas warzyw. „Źli” sąsiedzi „dobrego” ziemniaka Nieprzychylne opinie dotyczące ziemniaków tak naprawdę skierowane powinny być przeciw potrawom, które bardzo często warzywom tym towarzyszą. To tłuste sosy i mięso, a nie ziemniaki są przyczyną otyłości. Wiele z pozytywnych składników ziemniaków może ulec zniszczeniu wskutek nieprawidłowej obróbki bądź tworzenia z nich potraw bardzo tłustych, np. frytek. Najcenniejsza jest skórka Kartofle natomiast cechuje znaczna zawartość węglowodanów, białka, składników mineralnych oraz witaminy C. Postrzega się je, obok chleba, jako jeden z najcenniejszych składników masowego żywienia. Oprócz walorów zdrowotnych, atutem ziemniaków jest ich niska cena. Wiele pozytywnych składników ziemniaków znajduje się skórce. Badania amerykańskich naukowców z Uniwersytetu Stanowego we Florydzie wykazały, że substancje zawarte w skórce ziemniaków wykazują zdolność do neutralizowania tak zwanych wolnych rodników, które mogą być przyczyną nowotworów. Wielu dietetyków natomiast zaleca spożywanie ziemniaków ze skórką ze względu na to, że znajduje się w niej dużo błonnika pokarmowego (Uwaga! Nie powinno się spożywać ze skórką ziemniaków kiełkujących i zzieleniałych ze względu na wysokie stężenie szkodliwej substancji, solaniny w skórce takich ziemniaków). Duża zawartość składników mineralnych o charakterze zasadotwórczym sprawia, że ziemniaki równoważą kwasotwórcze działanie, jakie na nasz organizm mają produkty zbożowe i mięso. Ziemniaki cenione są także ze względu na ich lekkostrawność. Ziemniak w medycynie ludowej W medycynie ludowej przypisywano ziemniakom przede wszystkim działanie zapobiegające bólom reumatycznym. Kiedyś kobiety nosiły ze sobą kilka surowych ziemniaków w kieszeniach, co miało chronić właśnie przed reumatyzmem (działanie antyreumatyczne ziemniaki zawdzięczają obecności witamin, wapna i magnezu). Okłady z ziemniaków stosowano w przypadku stłuczeń i skręceń. Amerykańscy lekarze naturaliści zalecali niegdyś ziemniaki jako środek pomagający w oczyszczeniu krwi, poprawie trawienia i leczeniu zgagi.
ziemniaki - ziemniaki-wartosci-odzywcze-i-odmiany_1212_300x500.jpg
Ziemniaki dostarczają nam sporo minerałów i witamin. Pon ...
Ziemniaki dostarczają nam sporo minerałów i witamin. Ponadto są lekkostrawne, a zawarte w nich związki są łatwo przyswajalne. Zawierają więcej witaminy C niż jabłko i dynia. W ziemniakach są też witaminy A, B1, B2, B3, B6 i PP. Jest ich niewiele, ale, że ziemniaki jadamy dosyć często, to są ich ważnym źródłem. Bulwy ziemniaka zawierają błonnik, który ułatwia trawienie, pomaga w walce z nadwagą i obniża poziom cholesterolu. Prawie nie zawierają tłuszczu i dostarczają mało kalorii - 77 kcal w 100 g. Do tego mają właściwości zasadotwórcze, dzięki czemu równoważą kwasotwórcze oddziaływanie na organizm mięsa, z którym je zwykle podajemy. Ziemniaki mają sporo potasu, który obniża ciśnienie krwi oraz magnez, który jest budulcem zębów i kości, poprawia przemianę materii, łagodzi stany zmęczenia i stres. Mają też nieco wapnia, żelaza i fosforu. Ciekawostką jest, że stare ziemniaki są bardziej kaloryczne niż młode, ale mają mniej witaminy C. Za to zawierają więcej potasu i fosforu, witamin B1 i B6. W ziemniaku składniki rozmieszczone są nierównomiernie. Najwięcej minerałów i witamin znajduje się tuż pod skórką. Natomiast w środku gromadzi się głównie skrobia. Dlatego obierajmy ziemniaki cienko, a jeszcze lepiej to byłoby gotować je lub piec w mundurkach.. Straty składników odżywczych ziemniaków gotowanych w łupinach wynoszą do 20 proc., a obranych do 54 proc. Większość witamin zawartych w ziemniakach jest rozpuszczalna w wodzie. Dlatego ziemniaków nie obieramy na zapas i nie zostawiamy zalanych wodą, tylko gotujemy w małej ilości osolonej wody, możliwie jak najkrócej, i od razu podajemy. Mała ilość płynu i większe stężenie soli obniżają straty składników odżywczych. Wywar można wykorzystać do sosów i zup. Jeszcze lepiej gotować ziemniaki na parze. Gotując w ten sposób obrane ziemniaki, stracimy tylko 10–25 proc. cennych składników. Innym dobrym sposobem ich przyrządzania jest pieczenie. Natomiast podczas smażenia straty witaminy C mogą dochodzić do 45 proc., a przy tym rośnie kaloryczność. Z tego samego powodu lepiej unikać mocno przetworzonych wyrobów z ziemniaków – chipsów, frytek czy gotowego purée: niewiele w nich wartości odżywczych, za to dużo tłuszczu i sztucznych dodatków. W ziemniakach młodych i starych kiełkujących występuje solanina, związek toksyczny podejrzany o właściwości rakotwórcze. Odrzucajmy więc ziemniaki zzieleniałe, a stare obierajmy nieco grubiej. Wywar z ziemniaków młodych i starych należy wylać, bo przechodzi do niego solanina. Aby przygotować smaczne i zdrowe potrawy musimy cos nieco wiedzieć o odmianach ziemniaków. Ziemniaki dzielą się na twarde (typ A), zachowujące formę – takie najlepiej nadają się na sałatki, kartofle smażone i w łupince oraz na grilla, oraz średniotwarde (typ B), które przy końcu gotowania stają się kruche, zaś przy smażeniu miękkie wewnątrz, a z wierzchu chrupiące – z nich robisz wspaniałe frytki czy placki, kartofelki z wody i zupy (ale nie zupę-krem). Ostatnim rodzajem są ziemniaki mączyste, łatwo rozpadające się (typ C), doskonałe na babki, farsze, kluski czy purée albo do zagęszczania zup. Przy kupnie ziemniaków ważny jest też wygląd bulwy. Nie mogą być one uszkodzone, zielone, skórka powinna
ziemniaki - ziemniaki z kiełkami.jpg
Ziemniaki moga Cię zatruć! Obiad bez ziem ...
Ziemniaki moga Cię zatruć! Obiad bez ziemniaków? Trudno to sobie wyobrazić. Mało kto jednak zdaje sobie sprawę z zagrożenia. - Źle obrane i przyrządzone ziemniaki mogą być zagrożeniem dla naszego zdrowia - ostrzega prof. Kołodziejczyk z Politechniki Gdańskiej. Szczególnie niebezpieczne są na przełomie zimy i wiosny, gdy zaczynają kiełkować oraz latem w czasie dojrzewania Niebezpieczna dla zdrowia jest solanina, która w największym stężeniu występuje właśnie w „zielonych” i puszczających kiełki ziemniakach. Wystarczy niewielka jej dawka, by się zatruć. Objawy przypominają grypę: wysoka gorączka, poty, bóle i zawroty głowy. Potem biegunka i wymioty. W skrajnych wypadkach nawet uszkodzenie nerek, czy białkomocz, co kończy się długim leczeniem w szpitalu. Eksperci ostrzegają, że jedzenie niedojrzałych albo kiełkujących ziemniaków może poważnie nadwyrężyć nasze zdrowie. – Szczególnie narażone na zatrucia są osoby, które często spożywają dania z ziemniaków. Wiosną trzeba uważać na kiełki i dokładnie je usuwać, a latem nie sięgać po zielone, czyli niedojrzałe bulwy. Poważne zatrucie organizmu może wywołać zaledwie 0,6% solaniny. A taką dawkę można przyjąć konsumując 0,5 kg ziemniaków! – ostrzega prof. Aleksander Kołodziejczyk.
ziemniaki - ziemniak3.jpg
Ziemniak leczy ;1 ] Hemoroidy - ze surowego ziemniaka ...
Ziemniak leczy ;1 ] Hemoroidy - ze surowego ziemniaka wystrugać czopek [ nie omijać wizyty u lekarza ] 2] Biegunka - 2-4 łyżeczek mąki ziemniaczanej na 1/2 szk. zimnej wody , wymieszać i od razu wypić
ziemniaki - ziemniaki-wartosci-odzywcze-i-odmiany_1212_300x5001.jpg
Co kryje ziemniak? Ziemniak to przede wszystkim woda. W ...
Co kryje ziemniak? Ziemniak to przede wszystkim woda. W 75% warzywo to składa się właśnie z wody, pozostałe jego składniki to w 18,5% skrobia, 2% białko oraz 1,5% błonnik. Ziemniaki poza tym są bogate w wiele składników odżywczych: potas (ziemniak ma go więcej niż słynący z jego zawartości banan), żelazo, magnez, fosfor, mangan, wapń. Mogą być bez żadnych przeciwwskazań spożywane przez osoby chore na nadciśnienie – ze względu na niską zawartość sodu. Poleca się ich spożywanie osobom cierpiącym na zaparcia (walka z tym problemem jest możliwa dzięki zawartości błonnika). Na plus trzeba zaliczyć również pełnowartościowe białko, brak cholesterolu oraz nasyconych kwasów tłuszczowych. Jednak to nie wszystko. Ziemniaki to bogate źródło witamin: C, D, E, K, B1, B3, B6 oraz kwasu foliowego. Czy biorąc pod uwagę tak bogaty skład ziemniaka warto z niego rezygnować? Tuczy, czy nie tuczy? Ziemniak cieszy się niechlubną opinią tuczącego warzywa. Jednak czy to rzeczywiście prawda? Generalnie odpowiedź na to pytanie jest złożona. Sam ziemniak nie jest tuczący. 100 gramów tego warzywa to jedynie 77 kcal. Jednak właśnie w tej niskokaloryczności kryje się ryzyko spożywania ziemniaka w zbyt „obfitej” oprawie. Do ziemniaka dodajemy sosy, śmietanę, masło, skwarków i to czyni ziemniaki z takim dodatkiem potrawę wysokokaloryczną. Dla porównania porcja ziemniaków (100gramów) z „dodatkami” ma następującą ilość kalorii: •pure z ziemniaków to już 90 kcal, •ziemniaki okraszone tłuszczem roślinnym 110 kcal, •frytki około 300 kcal, •kopytka, pyzy, placki ziemniaczane 300-400 kcal. Drugim zagrożeniem, jakie stoi przed ziemniakiem, jest jego przygotowywanie. Okazuje się, że najzdrowsze, najmniej kaloryczne są ziemniaki gotowane na parze, w mundurkach. Takie przygotowanie pozwala zachować w ziemniakach najwięcej ich najzdrowszych ich składników odżywczych. Co możemy zrobić dla ziemniaka? Co zrobić, by nie musieć rezygnować z jedzenia ziemniaków, a jednocześnie nie serwować sobie tuczącej przyjemności? Przeczytaj: •gotuj ziemniaki na parze lub w mundurkach – zachowasz najwięcej cennych ich składników, •przygotuj je krótko – ziemniaki gotowane w mundurkach przygotowuje się około 20 minut, •gotuj ziemniaki w osolonej wodzie, by ograniczyć ilość traconych składników odżywczych, •unikaj smażenia ziemniaków – w ten sposób nie będziesz miał problemu z ciężkostrawnych, pełnym tłuszczu posiłkiem, •starsze ziemniaki są bardziej kaloryczne. Jeśli tylko możesz, jedz dietetyczne młode ziemniaki, •zamiast śmietany i tłustego mleka dodaj do ziemniaków chudego mleka lub masła o małej zawartości tłuszczu.
ziemniaki - Ziemniaki202.jpg
Chipsy Ziemniaki to warzywo uniwersalne, które można ...
Chipsy Ziemniaki to warzywo uniwersalne, które można wykorzystać do przygotowania naprawdę niezliczonej ilości potraw, chociażby kopytka, placki, kotlety, zapiekanki czy frytki... Od końca XIX w. z ziemniaków zaczęto wytwarzać chipsy, początkowo w Stanach Zjednoczonych, a później także w Europie. Chipsy to przecież nic innego jak cienkie, osuszone plastry ziemniaków, obsmażone w głębokim tłuszczu i doprawione różnymi przyprawami. Na rynku dostępnych jest wiele smaków, m.in. paprykowe, serowe, cebulowe, ogórkowe, łagodne i pikantne. Chipsy to znakomita przekąska, choć trzeba pamiętać, że nałogowe spożywanie tych smakołyków niekorzystnie odbija się na zdrowiu.
ziemniaki - Ziemniaki1.jpg
ZIEMNIAKI Kojarzą nam się przede wszystkim z jedzeniem, ...
ZIEMNIAKI Kojarzą nam się przede wszystkim z jedzeniem, powiedzmy sobie, że wielu z nas nie wyobraża sobie obiadu bez ... ziemniaków. Ale ziemniaki to nie tylko nasz codzienny posiłek, posiada on również właściwości lecznicze, które są niebagatelne. Niby taki prosty ziemniak z "urodzenia" a jednak zobaczcie co potrafi ... Kompresy z surowych utartych ziemniaków goją nawet bardzo zastarzałe rany. Stosuje się je także do usuwania skutków odmrożeń, oparzeń i stłuczeń. Startą papką z surowych ziemniaków leczy się sińce, liszaje i wykwity skórne, także uczuleniowe. Uporczywe swędzenie ciała, wysypki i podrażnienia skóry usunąć można kąpielami z dodatkiem krochmalu. Czopki wystrugane z surowego ziemniaka leczą bolesne i krwawiące hemoroidy. Niezastąpione właściwości lecznicze ma także sok z surowych ziemniaków. Już 1/2 szklanki soku wypijane systematycznie przez parę dni leczy stany zapalne śluzówki żołądka, usuwa nadkwaśność, bóle i pieczenie. Wrzodowcy cierpiący na owrzodzenie żołądka i dwunastnicy powinni kurację tę stosować dłużej i w zwiększonych porcjach, od 2 - 3 szklanek dziennie przez jeden miesiąc. Sok z surowych ziemniaków ma właściwości przeciwzapalne, można więc nim płukać jamę ustną i gardło. Cierpiącym na kamicę nerkową doświadczeni terapeuci na pierwszym miejscu polecają wywar z obierzyn ziemniaków. Ma on zdolności kruszenia i rozpuszczania kamieni nerkowych. W zależności od potrzeb pije się go w ilościach od 2 do 3 szklanek dziennie. Kuracja trwa trzy tygodnie.
ziemniaki - ziemniak.jpg
cd. 5 b] ...
cd. 5 b] Zastosowanie w kosmetyce Niezwykle tanim kosmetykiem do rąk jest papka z ugotowanych w łupinach, a następnie obranych, utartych i zmieszanych ze słodkim lub kwaśnym mlekiem kartofli. Doskonałym środkiem łagodzącym skutki zbyt intensywnego opalania się lub poparzeń jest mączka kartoflana. Takie poparzone miejsca należy zwilżyć wodą i grubo posypać kartoflanką Na wszelkie dolegliwości skórne (wysypki, egzemy, świąd) zalecane są kąpiele w krochmalu. Kąpiel powinna trwać pół godziny. Małgorzata Gorski
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności