Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

untitled.bmp

ziemniaki - untitled.bmp
Download: untitled.bmp

436 KB

(460px x 324px)

0.0 / 5 (0 głosów)
Ziemniaki na diecie

Odchudzanie to ciężki czas, kiedy musimy odmawiać sobie ulubionych potraw. A co z ziemniakami? Wiele kobiet zadaje sobie pytanie, czy można je jeść bez obaw o dodatkowe, niechciane kalorie.
Ziemniaki w niewielkich ilościach oczywiście nie szkodzą. Jednak jeśli przestrzegasz ściśle diety, zapomnij o przekąskach wytwarzanych z ziemniaków: frytek, chipsów, ziemniaczanych łódeczek. Smażone na głębokim tłuszczu ociekają zgubnymi kaloriami.
Ziemniaki najlepiej jeść gotowane, pieczone lub grillowane – wtedy zawierają najmniej tłuszczu. Staraj się również unikać soli, a jeśli już musisz jej użyć, to skorzystaj z soli zmieszanej z czosnkiem i ziołami. 100 gram młodych ziemniaków zawiera 69 kcal, stare ziemniaki to już 77 kcal. Jedz je więc trzy razy w tygodniu do obiadu. Wtedy i Ty będziesz zadowolona, a i dieta na tym nie ucierpi.
Ponadto ziemniaki mogą nam pomóc, np. w zwalczaniu zaparć. Co ciekawe, dzięki dużej zawartości potasu, mogą być też lekarstwem na kaca. Najwięcej witamin ziemniak zawiera tuż pod skórką, jak większość warzyw i owoców. Aby zachować jak najwięcej witamin na talerzu, obierz cienko ziemniaki i na bardzo krótko wrzuć je do małej ilości wrzątku. Tak zagotowane zachowają swoje właściwości.
Podsumowując: warto? Warto, ale z umiarem. Dobrze przygotowane ziemniaki mogą mieć mniej kalorii, niż na przykład makaron. Jedz je więc 2-3 razy w tygodniu, w pozostałe dni wybierz kaszę lub ryż. Raz lub dwa w tygodniu zafunduj sobie dietetyczny obiad wyłącznie z surówką.

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
ziemniaki - ziemniak2.jpg
cd.5 a ] Sztuka gotowania Najwięcej wita ...
cd.5 a ] Sztuka gotowania Najwięcej witamin i składników mineralnych znajduje się pod skórką ziemniaka. Dlatego należy je obierać cienko i tuż przed gotowaniem, bo inaczej stracą zarówno smak, konsystencję, jak i wartości odżywcze. Najlepiej gotować ziemniaki w specjalnym naczyniu z dziurkowanym dnem wstawionym do zwykłego garnka. Ziemniaki należy kłaść w zimną wodę, zwracając uwagę, czy są równo pokrojone i dobrze wypłukane. Wstawia się je od razu na silny ogień, po czym kiedy są już sparzone, zmienia się wodę, soli i dopiero gotuje. Kiedy są już miękkie, odlewa się wodę i odstawia na kuchennej płycie na kilka minut. Wskazane jest potrząsanie nimi, żeby – jak mówią nasze babcie – nabrały sypkości. Na trawienie, nadciśnienie i nadkwasotę Gotowane ziemniaki, dzięki swoim wartościom odżywczym, a jednocześnie łatwo przyswajalnej skrobi, są zalecane osobom wracającym do zdrowia lub cierpiącym na choroby układu pokarmowego, a także niemowlętom, które matki odstawiły od piersi. Ziemniaki, podobnie jak inne warzywa, zawierają sporo błonnika i dlatego sprzyjają procesom trawienia, pomagają na zaparcia, biegunki i ułatwiają usuwanie cholesterolu z organizmu. W medycynie ludowej w przypadkach nadkwasoty, wrzodów żołądka i dwunastnicy, przy zgadze, cuchnącym oddechu, dolegliwościach wątroby ceniono sok z surowych ziemniaków (najlepiej tych o czerwonej skórce). Zalecany jest do picia trzy razy dziennie po jednej lub dwóch łyżeczkach stołowych, przed jedzeniem. Kruszy kamienie Z kolei wywar z gotowanych ziemniaków lub obierek rozpuszcza kamienie zarówno nerkowe, jak i żółciowe. W kuracji należy stosować warzywa z upraw naturalnych, nie zawierające środków chemicznych, o ładnej skórce, bez kiełków i zazielenienia. Ziemniaki trzeba dokładnie umyć i obrać, a obierki ugotować do miękkości. Odwar zlać i wypić szklankę w 3–4 porcjach w ciągu dnia, przed jedzeniem. Po trzech tygodniach należy zrobić przerwę i kurację powtórzyć. W trakcie kuracji wskazane jest ograniczanie spożywania mięsa; dieta powinna być lekka, jarsko-mleczna. Na oparzenia, odmrożenia i podrażnienia Najprostszym środkiem błyskawicznie łagodzącym ból i zapobiegającym zniszczeniu skóry po oparzeniu jest przyłożenie plastra świeżego ziemniaka, ale tylko wtedy, gdy skóra jest zaczerwieniona i nie powstał na niej jeszcze pęcherz. Gdy taki „opatrunek” podeschnie, można położyć świeżą warstwę. Krochmal zawarty w ziemniakach dodatkowo chroni skórę przed podrażnieniami. Natomiast na odmrożenia, odparzenia i zewnętrzne owrzodzenia skutkują okłady z surowych utartych ziemniaków zmieszanych z oliwą z oliwek, ewentualnie z odrobiną oleju słonecznikowego. Na kaszel, ból gardła i krzyża 10, 15-minutowe inhalacje nad gotowanymi w niewielkiej ilości wody ziemniakami w łupinach pomagają w nieżytach górnych dróg oddechowych, infekcjach i suchych kaszlach. Okłady z gorących, rozgniecionych kartofli były środkiem stosowanym przy bólach gardła i bólach krzyża. cd. 5 b]
ziemniaki - ziemniak1.jpg
5] Ziemniaki. Źródło witamin i minerałów ni ...
5] Ziemniaki. Źródło witamin i minerałów niaki uprawiane były przez Inków – już ok. 3500 lat temu. Do Polski przywiózł je z wiedeńskiej wyprawy (1683) Jan III Sobieski w darze dla królowej Marysieńki. Dziś, spośród ponad 200 jego odmian, w naszym kraju znanych jest kilkanaście. Różnią się kształtem, kolorem, smakiem i zapachem; są słodkawe albo gorzkawe, mięsiste albo mączyste, duże albo małe, białe albo żółte; niektóre bardziej nadają się na sałatkę, inne na purée lub na placki, jeszcze inne do gotowania, pieczenia albo na frytki. Ziemniaki należą do produktów o szczególnie niskiej wartości energetycznej – która wynosi około 65 kcal (272 kJ) w 100 g. Pozbawione są tłuszczu i sodu, zawierają natomiast tak ważne proteiny i węglowodany. Dzięki temu mogą być wykorzystywane w diecie lekkostrawnej. Ziemniaki są ważnym źródłem składników mineralnych, a wśród nich szczególnie magnezu, który odgrywa istotną rolę w regulacji wzrostu, przemiany materii i podziału komórkowego. Znajdziemy w nich znaczne ilości fosforu i potasu, mającego działanie zasadotwórcze. W śladowych ilościach mają też wapń, żelazo, mangan, fluor, jod i siarkę. Podobnie jak warzywa, ziemniak równoważy kwasotwórcze produkty zbożowe (pieczywo, ciasta, kasze, makarony). Zawiera także wiele witamin rozpuszczalnych w wodzie, a zwłaszcza witaminę C. Żółte odmiany mają sporo beta-karotenu (im ciemniejszy miąższ, tym go więcej). Wszystkie zawierają nieco witamin H, K, B1, B2, B6 i PP. W zielonych ziemniakach znajduje się bardzo często szkodliwa dla zdrowia solanina. Takie bulwy najlepiej odrzucić. cd. 5 a ]
ziemniaki - Ziemniaki1.jpg
ZIEMNIAKI Kojarzą nam się przede wszystkim z jedzeniem, ...
ZIEMNIAKI Kojarzą nam się przede wszystkim z jedzeniem, powiedzmy sobie, że wielu z nas nie wyobraża sobie obiadu bez ... ziemniaków. Ale ziemniaki to nie tylko nasz codzienny posiłek, posiada on również właściwości lecznicze, które są niebagatelne. Niby taki prosty ziemniak z "urodzenia" a jednak zobaczcie co potrafi ... Kompresy z surowych utartych ziemniaków goją nawet bardzo zastarzałe rany. Stosuje się je także do usuwania skutków odmrożeń, oparzeń i stłuczeń. Startą papką z surowych ziemniaków leczy się sińce, liszaje i wykwity skórne, także uczuleniowe. Uporczywe swędzenie ciała, wysypki i podrażnienia skóry usunąć można kąpielami z dodatkiem krochmalu. Czopki wystrugane z surowego ziemniaka leczą bolesne i krwawiące hemoroidy. Niezastąpione właściwości lecznicze ma także sok z surowych ziemniaków. Już 1/2 szklanki soku wypijane systematycznie przez parę dni leczy stany zapalne śluzówki żołądka, usuwa nadkwaśność, bóle i pieczenie. Wrzodowcy cierpiący na owrzodzenie żołądka i dwunastnicy powinni kurację tę stosować dłużej i w zwiększonych porcjach, od 2 - 3 szklanek dziennie przez jeden miesiąc. Sok z surowych ziemniaków ma właściwości przeciwzapalne, można więc nim płukać jamę ustną i gardło. Cierpiącym na kamicę nerkową doświadczeni terapeuci na pierwszym miejscu polecają wywar z obierzyn ziemniaków. Ma on zdolności kruszenia i rozpuszczania kamieni nerkowych. W zależności od potrzeb pije się go w ilościach od 2 do 3 szklanek dziennie. Kuracja trwa trzy tygodnie.
ziemniaki - 551862_16921495-ziemniaki4.jpg
WAŻNE ; UWAGA : Pod wpływem światła ziemniaki ziel ...
WAŻNE ; UWAGA : Pod wpływem światła ziemniaki zielenieją. Powstaje wtedy solanina - szkodliwy alkaloid, który wywołuje bóle głowy, biegunkę i wymioty. Solanina nie rozkłada się podczas ogrzewania i tylko częściowo przechodzi do wody podczas gotowania. Dlatego należy dokładnie wycinać zielone miejsca. Wskazówki: •Podczas gotowania ziemniaków znaczna część składników mineralnych wypłukuje się, stąd zalecenia, by gotować je na parze, a najlepiej „w mundurkach”. •Nigdy nie obieramy ziemniaków za wcześnie, ale tuż przed przygotowaniem potrawy. •Stare ziemniaki są bardziej kaloryczne niż młode, ale mają mniej witaminy C. Za to zawierają więcej potasu i fosforu, witamin B1 i B6. tekst oprac. bajar
ziemniaki - ziemniak1.jpg
5] Ziemniaki. Źródło witamin i minerałów ni ...
5] Ziemniaki. Źródło witamin i minerałów niaki uprawiane były przez Inków – już ok. 3500 lat temu. Do Polski przywiózł je z wiedeńskiej wyprawy (1683) Jan III Sobieski w darze dla królowej Marysieńki. Dziś, spośród ponad 200 jego odmian, w naszym kraju znanych jest kilkanaście. Różnią się kształtem, kolorem, smakiem i zapachem; są słodkawe albo gorzkawe, mięsiste albo mączyste, duże albo małe, białe albo żółte; niektóre bardziej nadają się na sałatkę, inne na purée lub na placki, jeszcze inne do gotowania, pieczenia albo na frytki. Ziemniaki należą do produktów o szczególnie niskiej wartości energetycznej – która wynosi około 65 kcal (272 kJ) w 100 g. Pozbawione są tłuszczu i sodu, zawierają natomiast tak ważne proteiny i węglowodany. Dzięki temu mogą być wykorzystywane w diecie lekkostrawnej. Ziemniaki są ważnym źródłem składników mineralnych, a wśród nich szczególnie magnezu, który odgrywa istotną rolę w regulacji wzrostu, przemiany materii i podziału komórkowego. Znajdziemy w nich znaczne ilości fosforu i potasu, mającego działanie zasadotwórcze. W śladowych ilościach mają też wapń, żelazo, mangan, fluor, jod i siarkę. Podobnie jak warzywa, ziemniak równoważy kwasotwórcze produkty zbożowe (pieczywo, ciasta, kasze, makarony). Zawiera także wiele witamin rozpuszczalnych w wodzie, a zwłaszcza witaminę C. Żółte odmiany mają sporo beta-karotenu (im ciemniejszy miąższ, tym go więcej). Wszystkie zawierają nieco witamin H, K, B1, B2, B6 i PP. W zielonych ziemniakach znajduje się bardzo często szkodliwa dla zdrowia solanina. Takie bulwy najlepiej odrzucić. cd. 5 a ]
ziemniaki - Ziemniaki1.jpg
ZIEMNIAKI Kojarzą nam się przede wszystkim z jedzeniem, ...
ZIEMNIAKI Kojarzą nam się przede wszystkim z jedzeniem, powiedzmy sobie, że wielu z nas nie wyobraża sobie obiadu bez ... ziemniaków. Ale ziemniaki to nie tylko nasz codzienny posiłek, posiada on również właściwości lecznicze, które są niebagatelne. Niby taki prosty ziemniak z "urodzenia" a jednak zobaczcie co potrafi ... Kompresy z surowych utartych ziemniaków goją nawet bardzo zastarzałe rany. Stosuje się je także do usuwania skutków odmrożeń, oparzeń i stłuczeń. Startą papką z surowych ziemniaków leczy się sińce, liszaje i wykwity skórne, także uczuleniowe. Uporczywe swędzenie ciała, wysypki i podrażnienia skóry usunąć można kąpielami z dodatkiem krochmalu. Czopki wystrugane z surowego ziemniaka leczą bolesne i krwawiące hemoroidy. Niezastąpione właściwości lecznicze ma także sok z surowych ziemniaków. Już 1/2 szklanki soku wypijane systematycznie przez parę dni leczy stany zapalne śluzówki żołądka, usuwa nadkwaśność, bóle i pieczenie. Wrzodowcy cierpiący na owrzodzenie żołądka i dwunastnicy powinni kurację tę stosować dłużej i w zwiększonych porcjach, od 2 - 3 szklanek dziennie przez jeden miesiąc. Sok z surowych ziemniaków ma właściwości przeciwzapalne, można więc nim płukać jamę ustną i gardło. Cierpiącym na kamicę nerkową doświadczeni terapeuci na pierwszym miejscu polecają wywar z obierzyn ziemniaków. Ma on zdolności kruszenia i rozpuszczania kamieni nerkowych. W zależności od potrzeb pije się go w ilościach od 2 do 3 szklanek dziennie. Kuracja trwa trzy tygodnie.
ziemniaki - ziemniaki-ekologiczne.jpg
Kartofle, Pyry, Grule, Bulwy, Perki – ziemniaki mają w P ...
Kartofle, Pyry, Grule, Bulwy, Perki – ziemniaki mają w Polsce wiele regionalnych nazw. Nic dziwnego, skoro są nad Wisłą bardzo popularne. Świetnie komponują się z prawie każdą potrawą. Chociaż w obiegowej postrzega się je jako tuczące, w rzeczywistości mają wiele korzystnych dla naszej kondycji składników. Zwłaszcza jeżeli są to ziemniaki ekologiczne. Aby skorzystać z ich zalet trzeba pamiętać o kilku zasadach przygotowywania - warto je poznać, bo przecież ziemniak to jedno z najczęściej spożywanych przez nas warzyw. „Źli” sąsiedzi „dobrego” ziemniaka Nieprzychylne opinie dotyczące ziemniaków tak naprawdę skierowane powinny być przeciw potrawom, które bardzo często warzywom tym towarzyszą. To tłuste sosy i mięso, a nie ziemniaki są przyczyną otyłości. Wiele z pozytywnych składników ziemniaków może ulec zniszczeniu wskutek nieprawidłowej obróbki bądź tworzenia z nich potraw bardzo tłustych, np. frytek. Najcenniejsza jest skórka Kartofle natomiast cechuje znaczna zawartość węglowodanów, białka, składników mineralnych oraz witaminy C. Postrzega się je, obok chleba, jako jeden z najcenniejszych składników masowego żywienia. Oprócz walorów zdrowotnych, atutem ziemniaków jest ich niska cena. Wiele pozytywnych składników ziemniaków znajduje się skórce. Badania amerykańskich naukowców z Uniwersytetu Stanowego we Florydzie wykazały, że substancje zawarte w skórce ziemniaków wykazują zdolność do neutralizowania tak zwanych wolnych rodników, które mogą być przyczyną nowotworów. Wielu dietetyków natomiast zaleca spożywanie ziemniaków ze skórką ze względu na to, że znajduje się w niej dużo błonnika pokarmowego (Uwaga! Nie powinno się spożywać ze skórką ziemniaków kiełkujących i zzieleniałych ze względu na wysokie stężenie szkodliwej substancji, solaniny w skórce takich ziemniaków). Duża zawartość składników mineralnych o charakterze zasadotwórczym sprawia, że ziemniaki równoważą kwasotwórcze działanie, jakie na nasz organizm mają produkty zbożowe i mięso. Ziemniaki cenione są także ze względu na ich lekkostrawność. Ziemniak w medycynie ludowej W medycynie ludowej przypisywano ziemniakom przede wszystkim działanie zapobiegające bólom reumatycznym. Kiedyś kobiety nosiły ze sobą kilka surowych ziemniaków w kieszeniach, co miało chronić właśnie przed reumatyzmem (działanie antyreumatyczne ziemniaki zawdzięczają obecności witamin, wapna i magnezu). Okłady z ziemniaków stosowano w przypadku stłuczeń i skręceń. Amerykańscy lekarze naturaliści zalecali niegdyś ziemniaki jako środek pomagający w oczyszczeniu krwi, poprawie trawienia i leczeniu zgagi.
ziemniaki - ziemniaki-wartosci-odzywcze-i-odmiany_1212_300x500.jpg
Ziemniaki dostarczają nam sporo minerałów i witamin. Pon ...
Ziemniaki dostarczają nam sporo minerałów i witamin. Ponadto są lekkostrawne, a zawarte w nich związki są łatwo przyswajalne. Zawierają więcej witaminy C niż jabłko i dynia. W ziemniakach są też witaminy A, B1, B2, B3, B6 i PP. Jest ich niewiele, ale, że ziemniaki jadamy dosyć często, to są ich ważnym źródłem. Bulwy ziemniaka zawierają błonnik, który ułatwia trawienie, pomaga w walce z nadwagą i obniża poziom cholesterolu. Prawie nie zawierają tłuszczu i dostarczają mało kalorii - 77 kcal w 100 g. Do tego mają właściwości zasadotwórcze, dzięki czemu równoważą kwasotwórcze oddziaływanie na organizm mięsa, z którym je zwykle podajemy. Ziemniaki mają sporo potasu, który obniża ciśnienie krwi oraz magnez, który jest budulcem zębów i kości, poprawia przemianę materii, łagodzi stany zmęczenia i stres. Mają też nieco wapnia, żelaza i fosforu. Ciekawostką jest, że stare ziemniaki są bardziej kaloryczne niż młode, ale mają mniej witaminy C. Za to zawierają więcej potasu i fosforu, witamin B1 i B6. W ziemniaku składniki rozmieszczone są nierównomiernie. Najwięcej minerałów i witamin znajduje się tuż pod skórką. Natomiast w środku gromadzi się głównie skrobia. Dlatego obierajmy ziemniaki cienko, a jeszcze lepiej to byłoby gotować je lub piec w mundurkach.. Straty składników odżywczych ziemniaków gotowanych w łupinach wynoszą do 20 proc., a obranych do 54 proc. Większość witamin zawartych w ziemniakach jest rozpuszczalna w wodzie. Dlatego ziemniaków nie obieramy na zapas i nie zostawiamy zalanych wodą, tylko gotujemy w małej ilości osolonej wody, możliwie jak najkrócej, i od razu podajemy. Mała ilość płynu i większe stężenie soli obniżają straty składników odżywczych. Wywar można wykorzystać do sosów i zup. Jeszcze lepiej gotować ziemniaki na parze. Gotując w ten sposób obrane ziemniaki, stracimy tylko 10–25 proc. cennych składników. Innym dobrym sposobem ich przyrządzania jest pieczenie. Natomiast podczas smażenia straty witaminy C mogą dochodzić do 45 proc., a przy tym rośnie kaloryczność. Z tego samego powodu lepiej unikać mocno przetworzonych wyrobów z ziemniaków – chipsów, frytek czy gotowego purée: niewiele w nich wartości odżywczych, za to dużo tłuszczu i sztucznych dodatków. W ziemniakach młodych i starych kiełkujących występuje solanina, związek toksyczny podejrzany o właściwości rakotwórcze. Odrzucajmy więc ziemniaki zzieleniałe, a stare obierajmy nieco grubiej. Wywar z ziemniaków młodych i starych należy wylać, bo przechodzi do niego solanina. Aby przygotować smaczne i zdrowe potrawy musimy cos nieco wiedzieć o odmianach ziemniaków. Ziemniaki dzielą się na twarde (typ A), zachowujące formę – takie najlepiej nadają się na sałatki, kartofle smażone i w łupince oraz na grilla, oraz średniotwarde (typ B), które przy końcu gotowania stają się kruche, zaś przy smażeniu miękkie wewnątrz, a z wierzchu chrupiące – z nich robisz wspaniałe frytki czy placki, kartofelki z wody i zupy (ale nie zupę-krem). Ostatnim rodzajem są ziemniaki mączyste, łatwo rozpadające się (typ C), doskonałe na babki, farsze, kluski czy purée albo do zagęszczania zup. Przy kupnie ziemniaków ważny jest też wygląd bulwy. Nie mogą być one uszkodzone, zielone, skórka powinna
ziemniaki - Ziemniaki202.jpg
Chipsy Ziemniaki to warzywo uniwersalne, które można ...
Chipsy Ziemniaki to warzywo uniwersalne, które można wykorzystać do przygotowania naprawdę niezliczonej ilości potraw, chociażby kopytka, placki, kotlety, zapiekanki czy frytki... Od końca XIX w. z ziemniaków zaczęto wytwarzać chipsy, początkowo w Stanach Zjednoczonych, a później także w Europie. Chipsy to przecież nic innego jak cienkie, osuszone plastry ziemniaków, obsmażone w głębokim tłuszczu i doprawione różnymi przyprawami. Na rynku dostępnych jest wiele smaków, m.in. paprykowe, serowe, cebulowe, ogórkowe, łagodne i pikantne. Chipsy to znakomita przekąska, choć trzeba pamiętać, że nałogowe spożywanie tych smakołyków niekorzystnie odbija się na zdrowiu.
ziemniaki - 551862_16921495-ziemniaki.jpg
Właściwości leczniczeZiemniaki w pełni zasługują na mian ...
Właściwości leczniczeZiemniaki w pełni zasługują na miano rośliny leczniczej. Świeżo odcedzony sok z ziemniaków zawiera substancję o działaniu zbliżonym do atropiny, dzięki czemu może uśmierzyć lub złagodzić bóle żołądka. Trzeba jednak pamiętać, że sok z ziemniaków likwiduje bóle żołądka, ale nie eliminuje choroby, która je wywołała. Ziemniaki podawane jako puree zalecane są przy wielu chorobach żołądka, jak: zapalenie błony śluzowej żołądka, nadkwasotę, wrzody żołądka i dwunastnicy. Są skuteczne również przy nieunormowanym stolcu i zaparciach. Wyciśnięty sok z tartych dojrzałych ziemniaków (nigdy z już kiełkujących!) likwiduje nadmiar kwasu żołądkowego oraz zmniejsza zawartość cukru w moczu i jego objętość, łagodzi bolesne skurcze żołądka, a także zgagę. Dzięki potasowi, w który ziemniaki są bogate, zaleca się je chorym na serce, ponieważ przyspieszają wydalanie nadmiernej ilości płynów z organizmu i ułatwiają pracę serca. W ludowej medycynie papka z surowych ziemniaków zalecana jest jako okłady na oparzenia. Ale uwaga, według niektórych źródeł, ziemniaki - tak jak wszystkie psiankowate - zaburzają metabolizm wapnia i z tego względu jedząc dużo ziemniaków powinniśmy dostarczać organizmowi dodatkowych porcji wapnia. Psiankowate (a więc ziemniaki, pomidory, papryka, oberżyna, tytoń) nie są również zalecane w diecie osób chorych na artretyzm czy reumatyzm.
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności