Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

szparagi_rys_PL.jpg

warzywa - szparagi_rys_PL.jpg
Download: szparagi_rys_PL.jpg

148 KB

(300px x 478px)

0.0 / 5 (0 głosów)
a ] Szparagi
Ze świeżych młodych szparagów można przyrządzać zarówno eleganckie dania, jak i naturalne preparaty, które pomogą złagodzić wiele dolegliwości. Dla celów leczniczych wykorzystuje się również niejadalne części podziemne (korzenie i kłącza) oraz nasiona i owoce.
Przed tysiącami lat w basenie Morza Śródziemnego dziko rosnące szparagi wykorzystywano początkowo do celów leczniczych. Gdy stały się modnym przysmakiem, zaczęto masowo je uprawiać, by zaspokoić stale rosnący popyt wśród wyższych sfer. Z czasem rozpowszechniły się na całą Europę i Azję, a także trafiły za sprawą pierwszych osadników za ocean.
Nie przestając być iście królewskim przysmakiem, szparagi często wykorzystywano w medycynie ludowej, a także oficjalnej. Są bogatym źródłem wapnia, potasu, magnezu i cynku. Dostarczają witamin, przede wszystkim z grupy B, w tym szczególnie kwasu foliowego, a także prowitaminy A, witamin C, E. Są przy tym niskokaloryczne i bogate w błonnik. Z tej obfitości bierze się niezwykła wszechstronność zastosowań leczniczych.
Sok z całych młodych roślin szparagów (zarówno części nadziemnych, jak i podziemnych) stosuje się przy niedomaganiach nerek, pęcherza moczowego, w kamicy nerkowej, a także przy nieżytach przewodu pokarmowego, owrzodzeniach żołądka i dwunastnicy, stanach przedrakowych żołądka, chorobliwym wychudzeniu i w początkowych stadiach cukrzycy. Jest on także pomocny przy przewlekłych nieżytach oskrzeli, którym towarzyszy suchy kaszel. Okłady nasączone tym sokiem pomagają w niektórych chorobach skóry, jak egzema, łuszczyca, róża, trądzik, odleżyny, owrzodzenia (szczególnie żylakowe podudzi) i przy trudno gojących się ranach.

cd. b]

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
warzywa - 465994_17725778_PS1.jpg
Bakłażan Bakłażan zwany także oberżyną lub gruszką m ...
Bakłażan Bakłażan zwany także oberżyną lub gruszką miłości pochodzi z Indii, skąd za pośrednictwem kupców trafił do krajów Europy południowej. Na Starym Kontynencie był uprawiany początkowo jako roślina ozdobna, później stał się jednym z najbardziej ulubionych warzyw arystokracji. Mimo że bakłażan ma średnią wartość odżywczą zawiera dość dużo potasu (chroni serce), fosforu, wapnia i żelaza, a także witaminy z grupy B oraz C. Substancje zawarte w bakłażanie działają uspokajająco oraz obniżają poziom cholesterolu. Niedojrzałe bakłażany zawierają trującą solaninę, dlatego owoce można jeść dopiero wtedy, gdy dojrzeją. Oberżynę można gotować, smażyć, a także nadziewać, ale nie powinny jej raczej spożywać kobiety w ciąży, małe dzieci i osoby cierpiące na reumatyzm oraz choroby nerek i układu trawiennego.
warzywa - papryka7_PS.jpg
Źródło minerałów i witamin Każda papryka, bez względu ...
Źródło minerałów i witamin Każda papryka, bez względu na odmianę, to wspaniałe źródło minerałów, karotenu, błonnika, witaminy C (więcej niż w cytrynie!), E, PP oraz prawie wszystkich witamin z grupy B, przy czym są one trwalsze niż w większości innych produktów, dzięki czemu delikatnie duszona papryka prawie ich nie traci. Jest zasadotwórcza, a zatem odkwasza organizm. Dostarcza również cennego, łatwo strawnego białka. Ostrość lub łagodność tego warzywa zależy od zawartości w nim kapsaicyny. Dlatego w lecznictwie najczęściej używa się najbardziej piekących owoców papryki gałęzistej, bogatej w związki benzyloaminy z kwasami, nazywane kapsaicynoidami, będącymi także źródłem kapsaicyny oraz olejku eterycznego, którego głównym składnikiem są estry kwasu masłowego, a także karotenoidy, cukry i dużo witaminy C. Czerwone skórzaste strąki tej odmiany papryki są znacznie mniejsze niż popularnej u nas papryki słodkiej. Po zbiorze suszy się ją na słońcu, a po zmieleniu suchych owoców uzyskuje się z nich pieprz cayenne (składnik curry). Drobno posiekane strąki gotuje się także w osolonej wodzie lub occie, uzyskując bardzo ostry sos tabasco. Dzięki obecności kapsaicyny i jej pochodnych wyciągi z papryki działają na skórę drażniąco i regenerująco. Łagodzą bóle mięśniowe, reumatyczne, artretyczne i nerwobóle. Wchodzą w skład wielu maści, a także pokrywa się nimi powierzchnię plastrów rozgrzewających, stosowanych przeciw tym schorzeniom. Z suszonych owoców papryki sporządza się ponadto napary i nalewki zalecane jako leki wzmacniające, pobudzające krążenie i przeciwnerwicowe. Najbardziej znanymi, dostępnymi w aptekach preparatami, w skład których wchodzą kapsainocydy, są maści Neo-Capsiderm, Capsiplex i Histadermin, emulsja Capsigen oraz płyn i mazidło pieprzowcowe (Linimentum capsici compositum). Owoce papryki ze względu na dużą ilość witamin powinny stanowić składnik naszej diety, jednak należy je jadać z umiarem. Zaleca się je szczególnie w żywieniu chorych z osłabieniem ogólnym i niedokrwistością połączoną z niedoborem witamin. Pobudza apetyt, stymuluje wydzielanie soków żołądkowych i żółci, co sprzyja prawidłowemu trawieniu. Zdecydowanie nie zaleca się ich (zwłaszcza odmian ostrych) osobom ze schorzeniami nerek i wątroby, a także cierpiącym na nadkwasotę, stany nieżytowe żołądka oraz chorobę wrzodową żołądka i dwunastnicy. Wszystkie leki zawierające kapsaicynę po zetknięciu się z błonami śluzowymi, otwartymi ranami lub oparzeniami powodują gwałtowny ból, łzawienie, a często nawet ostry stan zapalny. Z tych względów należy je stosować bardzo ostrożnie. Teresa Lewkowicz-Mosiej
warzywa - h_papryka.jpg
Wartości odżywczePapryka czerwona ma znacznie wyższą war ...
Wartości odżywczePapryka czerwona ma znacznie wyższą wartość odżywczą i energetyczną niż zielona. Ponadto im owoce papryki są bardziej dojrzałe, mięsiste i większe, tym większa jest ich wartość odżywcza i energetyczna. Papryka to przede wszystkim witamina C (120-250 mg%). Wystarczy jedna papryka dziennie, by zaspokoić zapotrzebowanie organizmu na tą witaminę. Najwięcej jest jej w dolnej części owocu. Witaminy C jest w papryce 5 razy więcej niż w cytrynie, pod tym względem przewyższa ją jedynie świeża nać pietruszki. Na uwagę zasługuje fakt, że wrażliwa witamina C, zwykle bardzo łatwo utleniająca się podczas gotowania, w papryce trudniej niż w innych owocach i warzywach ulega rozkładowi. Oprócz tego występują w papryce witaminy: A (630 j.m%), PP(0,4 mg%), prawie wszystkie z grupy B oraz witamina E. Ze składników mineralnych znajdziemy: wapń (11 mg%), potas(190 mg%), magnez (12 mg%), fosfor (120 mg%), a także siarkę, żelazo, mangan, miedź.
warzywa - dd1cce996b752a64e63fd06d864eb51c1.jpg
Ogórek zielony Wszyscy znamy ogórki pod ...
Ogórek zielony Wszyscy znamy ogórki pod różnymi postaciami - ogórki surowe, kiszone czy konserwowe. Czy jednak przygotowując ogórki wiemy jakie właściwości posiadają? Zalety jedzenia ogórków; Ogórek to jednoroczna roślina należąca do rodziny dyniowatych. Najprawdopodobniej warzywo to pochodzi z Indii. W około 95% składa się ono z wody, dzięki czemu ogórek jest soczysty i orzeźwiający. Zawiera także takie składniki mineralne, jak potas i wapń oraz witaminy: C i z grupy B. Ogórki ułatwiają usuwanie nadmiaru wody i toksyn z organizmu poprzez działanie moczopędne oraz odkwaszają organizm, dzięki właściwościom zasadotwórczym. Co więcej, są bardzo niskokaloryczne - 100g tych warzyw dostarcza jedynie 13kcal. Wady jedzenia ogórków; Minusem jest to, że surowe ogórki są ciężkostrawne i wrażliwe osoby mają kłopoty trawienne po ich spożyciu. Można je zminimalizować soląc ogórki i odstawiając na kilka minut, po czym jeść popijając wydzielonym sokiem. Osoby, którym zalecono stosowanie diety łatwo strawnej, nie powinny jeść tego warzywa. Ponadto, surowe ogórki zawierają enzym utleniający witaminę C - askorbinazę, dlatego ogórków nie powinno się w sałatkach łączyć z warzywami bogatymi w tę witaminę np. z papryką. Inaczej już jest w ogórkach kiszonych, gdyż podczas kiszenia dodatkowo wydzielana jest ta witamina przez bakterie. Do czego można wykorzystać ogórki? Ogórek może być przez nas spożywany na surowo, jako ogórek kiszony, konserwowy, korniszony, w postaci sałatek i surówek (np. mizeria czy sałatka wiosenna ze szczypiorkiem, rzodkiewką, sałatą i jogurtem naturalnym), jako przekąska (np. łódeczki z ogórka z pastą rybną, twarożek z ogórkiem), dip (tzatziki), zupa (ogórkowa z ogórków kiszonych) i wiele innych. Inne zastosowanie ogórka; Ogórki wykorzystuje się nie tylko do jedzenia, ale także jako maseczka na twarz i dekolt. Skórką można natrzeć twarz, pozostawić na 10 minut i zmyć sok. Taka maseczka ma działanie wybielające i antyseptyczne. Świeże plastry ogórka ze skórką ułożone na twarz niwelują opuchliznę oczu, cienie pod oczami, nawilżają i działają kojąco na zbyt intensywną opaleniznę. Ilona Grzegorzewska
warzywa - ARTICLE_277_36133527720559649237433974080969.jpg
Ogórek należy do rodziny dyniowatych. Warzywo to poc ...
Ogórek należy do rodziny dyniowatych. Warzywo to pochodzi z północno-wschodnich Indii, gdzie rośnie w stanie dzikim. W warunkach naturalnych występuje również w Grecji oraz pozostałych krajach śródziemnomorskich. Do Polski został sprowadzony ok. 400 lat temu i obecnie uprawiany jest na bardzo dużą skalę. Ogórki w warunkach naturalnych rosną głównie w okresie wiosenno-letnim. Owoce ogórka mają w zależności od gatunku kształt wydłużony, cylindryczny, baryłkowaty lub krótki. Powierzchnia owocu może być chropowata, z małymi, białymi kolcami lub gładka. Ogórki mają przyjemny, orzeźwiający zapach i smak. Zawierają dużo soli mineralnych i witamin. Charakteryzują się też dużą zawartością wody. Odmiany ogórka możemy podzielić ze względu na ich przydatność użytkową. Sałatkowe - mają żebrowane, białokolcowe owoce o ciemnozielonej skórce. Długość owoców to ok. 18cm. Charakteryzują się brakiem gorzkiego posmaku przy spożyciu na surowo, dlatego są dobre do sałatek, mizerii oraz jako dodatek do kanapek. Do tej grupy możemy zaliczyć odmiany Alto, Delicius. Gracius Gładki, Olimp. Kwaszeniaki - owoce są grubobrodawkowe, ciemnozielone, o długości 8-15cm. Nadają się do spożycia na surowo oraz do kwaszenia. Do tej grupy należą odmiany: Andrus, Basza, Hubal, Borus, Julian. Konserwowe - owoce mają barwę zieloną, są drobnobrodawkowe. Osiągają długość 6-10cm. Można je spożywać na surowo, ale są też idealne do konserwowania. Są to odmiany takie, jak: Evita, Fason, Aladyn, Galant, Frykas, Bazyl. Korniszonowe - owoce mają cylindryczny lub baryłkowaty kształt. Są zazwyczaj zielone, pokryte nielicznymi brodawkami. Ich długość to ok. 2-6cm, a stosunek ich średnicy do długości wynosi 1:3. Mogą być spożywane w postaci surowej, ale są też bardzo dobre do konserwowania na korniszony. Jak wybierać i przechowywać ogórki Miąższ świeżego jest twardy i soczysty. Skórka powinna być jędrna, bez pomarszczeń i uszkodzeń. Ogórki należą do warzyw nietrwałych. W temperaturze ok. 12 stopni Celsjusza można je przechowywać nie dłużej niż 2 tygodnie. Owoce ogórka można spożywać w różnych postaciach. Doskonały jest na surowo, jako dodatek do sałatek i kanapek. Ogórki świetnie nadają się do konserwowania lub kiszenia. Przygotowuje się z nich też ciepłe dania, np. zupę ogórkową. Czy wiesz, że... Ogórek zdobył uznanie konsumentów nie tylko dzięki swoim właściwościom kulinarnym. Jest również wykorzystywany w kosmetyce. Świeże plastry ogórka działają kojąco na mocno opaloną skórę oraz mają właściwości nawilżające. Okłady z plasterków ogórka pomagają niwelować cienie pod oczami.
warzywa - 958451_93863427-marchew1.jpg
Marchew na wzrok Marchew swoją barwę ...
Marchew na wzrok Marchew swoją barwę zawdzięcza karotenowi, czyli prowitaminie A. Zawiera go bardzo dużo, bo od 1500 do 6500 j.m. W 100 g (w przeliczeniu na witaminę A). Ponadto w swoim składzie ma witaminy B1, B2, B2 a także D, E, H, K, PP. Jest zasobna w liczne związki potasu, siarki, fosforu, jodu, kobaltu, miedzi i żelaza. Sok z marchwi to cały zestaw witamin naturalnych, które nasz organizm przyswaja w całości. Są to witaminy A, B, C, D i K. Oprócz tego sok marchwiowy to prawdziwa kopalnia substancji organicznych oraz związków zasadowych sodu i potasu. Zawiera też wiele wapnia, żelaza, magnezu, chloru, krzemu i siarki. Właściwości leczniczeMarchew znana jest z wielu właściwości leczniczych, m.in. •wzmaga funkcjonowanie wątroby, •zapobiega gniciu pokarmu w jelitach, ograniczając powstawanie gazów, •szybko przywraca normalne funkcjonowanie żołądka, dwunastnicy i jelit w przypadku zapalenia błony śluzowej i wrzodów, •reguluje stolec przy zaparciach, •działa regulująco przy nadmiarze kwasów żołądkowych i zapobiega chorobom temu towarzyszącym, •wpływa na większenie ilości czerwonych ciałek krwi, jest więc skutecznym lekiem na anemię, •oddziaływuje na poprawę wzroku, •zwalcza robaki u dzieci (owsiki), •działa leczniczo na reumatyzm i ischias oraz cukrzycę, •leczy wrzody, oparzenia, liszaje, egzemy i swędzenia. Szczególnie dobre rezultaty osiąga się w leczeniu marchwią niemowląt i małych dzieci, które cierpią na choroby żołądka i układu trawiennego. Papka i sok z marchwi pobudza rozwój psycho-fizyczny i zwiększa odporność organizmu na infekcje. Świeży sok, zmieszany z mlekiem, jest znakomitym napojem dla ludzi starszych, ponieważ odświeża i odżywia cały organizm. W medycynie ludowej wykorzystuje się również nasiona marchwi. Napar przygotowany z nasion zaleca się karmiącym matkom, które nie mają dostatecznej ilości pokarmu, przeciwko gazom i przy niedostatecznym odprowadzaniu płynów nagromadzonych w organizmie.
warzywa - pory111.jpg
Pory na nerki Por jako roślina lecznicza znany był już ...
Pory na nerki Por jako roślina lecznicza znany był już w Starożytności. Egipcjanom już na 2000 lat p.n.e. słuzył za pożywienie i lek na rany i ukąszenia insektów. Por był też ulubionym daniem okrutnego cesarza Nerona, jadał pory z oliwą wiele razy dziennie dla poprawy głosu. Hipokrates leczył porami gruźlicę, choroby nerek i krwawienia z nosa, polecał pory również kobietom karmiącym na zwiększenie laktacji a panom na zwiększenie potencji. W minionych czasach pory były lekiem na bezpłodność kobiet oraz na krwotoki z nosa. Pory są lekkostrawne i mogą je jadać wszyscy. Nie zaszkodzą nikomu, ale osoby z bardzo wrażliwym żołądkiem powinny raczej unikać surówki z porów i jadać je gotowane lub duszone. Pory poleca się szczególnie osobom starszym i dzieciom skłonnym do obstrukcji, a także jako odtrutkę po zatruciach.
warzywa - pietruszka.jpg
Natka pietruszki, to doskonała przyprawa, która wpływa k ...
Natka pietruszki, to doskonała przyprawa, która wpływa korzystnie nie tylko na smak potraw, ale przede wszystkim - na nasze zdrowie. Poznaj jej właściwości! Czy wiesz, że natka pietruszki zawiera dwa razy więcej witaminy C niż słynąca z jej bogactwa cytryna? Trudno się więc dziwić, że zyskała sobie miano skarbnicy witamin i minerałów. Natka pietruszki zawiera m.in. magnez, żelazo, sód, potas, wapń, miedź, fosfor, fluor, chlor, b-karoten, oraz witaminy B1, B2, B6 i wspomnianą już witaminę C. Obfitująca w składniki odżywcze natka pietruszki jest oczywiście bardzo zdrowa - wspomaga pracę wątroby i zwiększa przyswajalność żelaza. Natka pietruszki łagodzi również dolegliwości menstruacyjne, pomaga na wzdęcia i działa moczopędnie. Warto wiedzieć, że natka pietruszki dba również o naszą urodę - przyspiesza przemianę materii, redukuje cellulit i chroni nas przed wolnymi rodnikami. Warto więc jeść ją codziennie! Natkę możemy jeść jako dodatek do niezliczonej ilości potrwa - sosów, zup, jajek, czy dań mięsnych. Zdrowa i smakowita będzie zarówno świeża natka pietruszki, jak i suszona, czy mrożona, dlatego cieszyć się jej właściwościami możemy przez cały rok! Natka pietruszki © jupiterimages.com
warzywa - herbs_parsley.jpg
PIETRUSZKA - DLA PRZEPRACOWANYCH: Dietet ...
PIETRUSZKA - DLA PRZEPRACOWANYCH: Dietetycy mówią o niej w samych superlatywach, jest jednym z bogatszych źródeł witamin: C, A, E, PP, K i nieco z grupy B. 100 g natki dostarcza nawet kilkanaście mg żelaza, a także wapń, potas, fosfor i mangan. Działa profilaktycznie, a nawet leczy krzywicę, anemię, szkorbut. Poleca się ją osobom przepracowanym, dzieciom, kobietom w ciąży, osobom starszym gdyż usprawnia krążenie krwi i kierowcom bo witamina A polepsza widzenie w ciemnościach. Ma własności odtruwające, usuwa nadmiar wody z organizmu, oczyszcza przewód pokarmowy, regeneruje naczynia włosowate i uspokaja. Na reumatyzm i piasek w nerkach specjaliści polecają picie dwóch filiżanek dziennie napoju z pietruszki. 50 g nasion albo liści gotuje się przez 5 minut w litrze wody, a następnie parzy przez kwadrans pod przykryciem.
warzywa - Kopia pietruszka.jpg
Pietruszka - okłady z naci pietruszki działają bardzo ...
Pietruszka - okłady z naci pietruszki działają bardzo silnie przeciwzapalnie. Leczy się nimi zapalenie sutka, gruczołów mlekowych, stouje się je także do łagodzenia stanów zapalnych po ukąszeniach os, komarów i pszczół; - wywar z korzenia pietruszki jest środkiem moczopędnym, leczącym kamienicę nerkową i stany zapalne dróg moczowych; - zmieszany ze spirytusem sok z pietruszki (1:1) jest doskonałym lekiem na nerwobóle i bóle zębów. Działa rozgrzewająco i kojąco; - sok pomaga również wybielić piegi lub przebarwienia na skórze.
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności