Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

seler_12n_PS(1).jpg

warzywa - seler_12n_PS1.jpg
Download: seler_12n_PS(1).jpg

19 KB

(403px x 249px)

0.0 / 5 (0 głosów)
1] Seler

Mieszkańcy starożytnej Grecji i Rzymu hodowali go jako roślinę… dekoracyjną. Wierzyli też, że bulwa selera przynosi szczęście i wieszali ją nawet nad drzwiami swoich domostw, licząc, że zapewni im doskonałe zdrowie, kondycję i urodę. W „Odysei” Homer nazwał ją „selinom” – wspaniała. Seler był również opiewany w dawnych pieśniach jako cudowny afrodyzjak, który potrafi rozpalić miłosny żar...

Dziko rosnący seler zwyczajny (Apium graveolens) można spotkać w krajach Morza Śródziemnego, a także w Szwecji, Algierii, Egipcie, Etiopii i na Północnym Kaukazie. „Udomowiony”, czyli przystosowany do upraw został już w Egipcie faraonów. W starożytności jednak uważano go raczej za roślinę leczniczą niż jadalną – ugotowany seler przykładano na odmrożenia, a olejkiem z niego leczono choroby żołądka. Karmiono nim też konie wyścigowe, sądząc, że to im nada szczególną szybkość i wytrzymałość. Hodowano seler również w średniowiecznej Europie, jednak w niewielkich ilościach, uważając go za warzywo luksusowe. Pojawiał się więc tylko na stołach ludzi zamożnych i w klasztorach. W XVIII wieku znalazł się w Rosji, ale dworzanie Katarzyny II, naśladując Greków i Rzymian, jeszcze długo uprawiali go do celów dekoracyjnych i czasie wystawnych obiadów przystrajali się wieńcami z listków tego warzywa. Dopiero z końcem XVIII wieku uprawa selerów stała się bardziej popularna. Zwrócono wówczas uwagę na wartość selerowego korzenia i odkryto, że jest niezwykle aromatyczny i delikatny w smaku. W ówczesnych poradnikach pisano o nim, że „wzwód mężom czyni, a ku psocie zapala”, a także „niewiasty rozbestwia”. Uważano go za tym cenniejszy, że działał na obie płcie… Zaczęły wtedy powstawać jego liczne odmiany z określonymi cechami użytkowymi. Dziś najczęściej spotyka się selery korzeniowe o grubym, mięsistym korzeniu. Ponadto uprawia się liściaste lub łodygowe formy.

Seler zwyczajny jest rośliną dwuletnią. W pierwszym roku rozwoju wytwarza mięsisty, prawie kulisty korzeń i wiele drobnych korzonków, a tuż przy ziemi – gęstą rozetę ciemnozielonych, pierzastych liści. W drugim roku wyrasta rozgałęziony pęd kwiatowy, na którym zakwitają liczne, białawe kwiatki.

Jak już wspomniano, starożytni cenili przede wszystkim jego właściwości lecznicze, choć Rzymianie eksperymentowali z nim także w kuchni: z łodyg i korzenia selera przyrządzali sosy i pasztety. Dziś już wiadomo, że roślina ta ma najwięcej fosforu wśród warzyw korzeniowych, dużo wapnia, potasu i cynku, a także nieco magnezu i żelaza. Jej korzenie zawierają białko, szereg związków aminowych, a także flawonoidy, kwasy organiczne, olejek eteryczny oraz witaminy B1, B2, B6, C, E i PP. Co ciekawe, zarówno liście jak i oponki liściowe selerów zawierają znaczne ilości witaminy C oraz prowitaminę A (beta-karoten). We Francji do dziś popija się napoje miłosne, których głównym składnikiem jest sok z selera. Warzywo to skutecznie wzmacnia układ odpornościowy, oczyszcza organizm z toksyn i pobudza przemianę materii, dlatego jest szczególnie polecane w okresie rekonwalescencji po przebytych chorobach oraz w dietach odchudzających.
cd.2]

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
warzywa - thumb_Dieta_rozdzielna_odchudzanie_otylosc_preparaty_odchudzajace_CaliVita.jpg
Share Papryka na apetyt Jak wszystkie psiankowate, pa ...
Share Papryka na apetyt Jak wszystkie psiankowate, papryka pochodzi z Ameryki Środkowej i Południowej. Do Europy sprowadzili ją Hiszpanie w XV wieku. Istnieje ponad 1000 różnych gatunków papryki, które różnią się między sobą wielkością, kształtem, kolorem, grubością części mięsistej i ostrością. Warto jeść paprykę, bo zawiera niemal komplet witamin i minerałów, chociaż pod względem wartości odżywczych i kalorycznych występują ogromne różnice między poszczególnymi gatunkami papryki.
warzywa - 1254272_52479788-papryka1.jpg
Właściwości lecznicze papryki Ze względu na dużą za ...
Właściwości lecznicze papryki Ze względu na dużą zawartość witaminy C, papryka poprawia cyrkulację krwi, zmniejsza przepuszczalność naczyń włoskowatych i uelastycznia je. Dlatego też zaleca się paprykę osobom chorym na arteriosklerozę i zaburzenia krążenia. Dzięki nadającej ostry smak kapsaicynie, papryka wzmaga wydzielanie się soków żołądkowych i przez to poprawia apetyt i polepsza trawienie. Kapsaicyna działa drażniąco na skórę wywołując zaczerwienienie i delikatne zapalenie skóry. Wykorzystuje się ją w postaci wyciągu do produkcji maści przeciwbólowych i rozgrzewających na reumatyzm, ischias, lumbago czy bóle neuralgiczne. Uważa się, że kuracja papryką, stosowana pod kierunkiem lekarza, może przeciwdziałać alkoholizmowi lub narkomanii. Uwaga: Ostrej papryki nie zaleca się chorym na żołądek, układ pokarmowy czy nerki. Nadmiar alkaloidu kapsaicyny może powodować zapalenie błony śluzowej żołądka, nadkwaśność, obstrukcję a nawet zapalenie nerek. oprac. barb
warzywa - dd1cce996b752a64e63fd06d864eb51c1.jpg
Ogórek zielony Wszyscy znamy ogórki pod ...
Ogórek zielony Wszyscy znamy ogórki pod różnymi postaciami - ogórki surowe, kiszone czy konserwowe. Czy jednak przygotowując ogórki wiemy jakie właściwości posiadają? Zalety jedzenia ogórków; Ogórek to jednoroczna roślina należąca do rodziny dyniowatych. Najprawdopodobniej warzywo to pochodzi z Indii. W około 95% składa się ono z wody, dzięki czemu ogórek jest soczysty i orzeźwiający. Zawiera także takie składniki mineralne, jak potas i wapń oraz witaminy: C i z grupy B. Ogórki ułatwiają usuwanie nadmiaru wody i toksyn z organizmu poprzez działanie moczopędne oraz odkwaszają organizm, dzięki właściwościom zasadotwórczym. Co więcej, są bardzo niskokaloryczne - 100g tych warzyw dostarcza jedynie 13kcal. Wady jedzenia ogórków; Minusem jest to, że surowe ogórki są ciężkostrawne i wrażliwe osoby mają kłopoty trawienne po ich spożyciu. Można je zminimalizować soląc ogórki i odstawiając na kilka minut, po czym jeść popijając wydzielonym sokiem. Osoby, którym zalecono stosowanie diety łatwo strawnej, nie powinny jeść tego warzywa. Ponadto, surowe ogórki zawierają enzym utleniający witaminę C - askorbinazę, dlatego ogórków nie powinno się w sałatkach łączyć z warzywami bogatymi w tę witaminę np. z papryką. Inaczej już jest w ogórkach kiszonych, gdyż podczas kiszenia dodatkowo wydzielana jest ta witamina przez bakterie. Do czego można wykorzystać ogórki? Ogórek może być przez nas spożywany na surowo, jako ogórek kiszony, konserwowy, korniszony, w postaci sałatek i surówek (np. mizeria czy sałatka wiosenna ze szczypiorkiem, rzodkiewką, sałatą i jogurtem naturalnym), jako przekąska (np. łódeczki z ogórka z pastą rybną, twarożek z ogórkiem), dip (tzatziki), zupa (ogórkowa z ogórków kiszonych) i wiele innych. Inne zastosowanie ogórka; Ogórki wykorzystuje się nie tylko do jedzenia, ale także jako maseczka na twarz i dekolt. Skórką można natrzeć twarz, pozostawić na 10 minut i zmyć sok. Taka maseczka ma działanie wybielające i antyseptyczne. Świeże plastry ogórka ze skórką ułożone na twarz niwelują opuchliznę oczu, cienie pod oczami, nawilżają i działają kojąco na zbyt intensywną opaleniznę. Ilona Grzegorzewska
warzywa - ARTICLE_277_36133527720559649237433974080969.jpg
Ogórek należy do rodziny dyniowatych. Warzywo to poc ...
Ogórek należy do rodziny dyniowatych. Warzywo to pochodzi z północno-wschodnich Indii, gdzie rośnie w stanie dzikim. W warunkach naturalnych występuje również w Grecji oraz pozostałych krajach śródziemnomorskich. Do Polski został sprowadzony ok. 400 lat temu i obecnie uprawiany jest na bardzo dużą skalę. Ogórki w warunkach naturalnych rosną głównie w okresie wiosenno-letnim. Owoce ogórka mają w zależności od gatunku kształt wydłużony, cylindryczny, baryłkowaty lub krótki. Powierzchnia owocu może być chropowata, z małymi, białymi kolcami lub gładka. Ogórki mają przyjemny, orzeźwiający zapach i smak. Zawierają dużo soli mineralnych i witamin. Charakteryzują się też dużą zawartością wody. Odmiany ogórka możemy podzielić ze względu na ich przydatność użytkową. Sałatkowe - mają żebrowane, białokolcowe owoce o ciemnozielonej skórce. Długość owoców to ok. 18cm. Charakteryzują się brakiem gorzkiego posmaku przy spożyciu na surowo, dlatego są dobre do sałatek, mizerii oraz jako dodatek do kanapek. Do tej grupy możemy zaliczyć odmiany Alto, Delicius. Gracius Gładki, Olimp. Kwaszeniaki - owoce są grubobrodawkowe, ciemnozielone, o długości 8-15cm. Nadają się do spożycia na surowo oraz do kwaszenia. Do tej grupy należą odmiany: Andrus, Basza, Hubal, Borus, Julian. Konserwowe - owoce mają barwę zieloną, są drobnobrodawkowe. Osiągają długość 6-10cm. Można je spożywać na surowo, ale są też idealne do konserwowania. Są to odmiany takie, jak: Evita, Fason, Aladyn, Galant, Frykas, Bazyl. Korniszonowe - owoce mają cylindryczny lub baryłkowaty kształt. Są zazwyczaj zielone, pokryte nielicznymi brodawkami. Ich długość to ok. 2-6cm, a stosunek ich średnicy do długości wynosi 1:3. Mogą być spożywane w postaci surowej, ale są też bardzo dobre do konserwowania na korniszony. Jak wybierać i przechowywać ogórki Miąższ świeżego jest twardy i soczysty. Skórka powinna być jędrna, bez pomarszczeń i uszkodzeń. Ogórki należą do warzyw nietrwałych. W temperaturze ok. 12 stopni Celsjusza można je przechowywać nie dłużej niż 2 tygodnie. Owoce ogórka można spożywać w różnych postaciach. Doskonały jest na surowo, jako dodatek do sałatek i kanapek. Ogórki świetnie nadają się do konserwowania lub kiszenia. Przygotowuje się z nich też ciepłe dania, np. zupę ogórkową. Czy wiesz, że... Ogórek zdobył uznanie konsumentów nie tylko dzięki swoim właściwościom kulinarnym. Jest również wykorzystywany w kosmetyce. Świeże plastry ogórka działają kojąco na mocno opaloną skórę oraz mają właściwości nawilżające. Okłady z plasterków ogórka pomagają niwelować cienie pod oczami.
warzywa - 958451_93863427-marchew1.jpg
Marchew na wzrok Marchew swoją barwę ...
Marchew na wzrok Marchew swoją barwę zawdzięcza karotenowi, czyli prowitaminie A. Zawiera go bardzo dużo, bo od 1500 do 6500 j.m. W 100 g (w przeliczeniu na witaminę A). Ponadto w swoim składzie ma witaminy B1, B2, B2 a także D, E, H, K, PP. Jest zasobna w liczne związki potasu, siarki, fosforu, jodu, kobaltu, miedzi i żelaza. Sok z marchwi to cały zestaw witamin naturalnych, które nasz organizm przyswaja w całości. Są to witaminy A, B, C, D i K. Oprócz tego sok marchwiowy to prawdziwa kopalnia substancji organicznych oraz związków zasadowych sodu i potasu. Zawiera też wiele wapnia, żelaza, magnezu, chloru, krzemu i siarki. Właściwości leczniczeMarchew znana jest z wielu właściwości leczniczych, m.in. •wzmaga funkcjonowanie wątroby, •zapobiega gniciu pokarmu w jelitach, ograniczając powstawanie gazów, •szybko przywraca normalne funkcjonowanie żołądka, dwunastnicy i jelit w przypadku zapalenia błony śluzowej i wrzodów, •reguluje stolec przy zaparciach, •działa regulująco przy nadmiarze kwasów żołądkowych i zapobiega chorobom temu towarzyszącym, •wpływa na większenie ilości czerwonych ciałek krwi, jest więc skutecznym lekiem na anemię, •oddziaływuje na poprawę wzroku, •zwalcza robaki u dzieci (owsiki), •działa leczniczo na reumatyzm i ischias oraz cukrzycę, •leczy wrzody, oparzenia, liszaje, egzemy i swędzenia. Szczególnie dobre rezultaty osiąga się w leczeniu marchwią niemowląt i małych dzieci, które cierpią na choroby żołądka i układu trawiennego. Papka i sok z marchwi pobudza rozwój psycho-fizyczny i zwiększa odporność organizmu na infekcje. Świeży sok, zmieszany z mlekiem, jest znakomitym napojem dla ludzi starszych, ponieważ odświeża i odżywia cały organizm. W medycynie ludowej wykorzystuje się również nasiona marchwi. Napar przygotowany z nasion zaleca się karmiącym matkom, które nie mają dostatecznej ilości pokarmu, przeciwko gazom i przy niedostatecznym odprowadzaniu płynów nagromadzonych w organizmie.
warzywa - pory111.jpg
Pory na nerki Por jako roślina lecznicza znany był już ...
Pory na nerki Por jako roślina lecznicza znany był już w Starożytności. Egipcjanom już na 2000 lat p.n.e. słuzył za pożywienie i lek na rany i ukąszenia insektów. Por był też ulubionym daniem okrutnego cesarza Nerona, jadał pory z oliwą wiele razy dziennie dla poprawy głosu. Hipokrates leczył porami gruźlicę, choroby nerek i krwawienia z nosa, polecał pory również kobietom karmiącym na zwiększenie laktacji a panom na zwiększenie potencji. W minionych czasach pory były lekiem na bezpłodność kobiet oraz na krwotoki z nosa. Pory są lekkostrawne i mogą je jadać wszyscy. Nie zaszkodzą nikomu, ale osoby z bardzo wrażliwym żołądkiem powinny raczej unikać surówki z porów i jadać je gotowane lub duszone. Pory poleca się szczególnie osobom starszym i dzieciom skłonnym do obstrukcji, a także jako odtrutkę po zatruciach.
warzywa - pietruszka.jpg
Natka pietruszki, to doskonała przyprawa, która wpływa k ...
Natka pietruszki, to doskonała przyprawa, która wpływa korzystnie nie tylko na smak potraw, ale przede wszystkim - na nasze zdrowie. Poznaj jej właściwości! Czy wiesz, że natka pietruszki zawiera dwa razy więcej witaminy C niż słynąca z jej bogactwa cytryna? Trudno się więc dziwić, że zyskała sobie miano skarbnicy witamin i minerałów. Natka pietruszki zawiera m.in. magnez, żelazo, sód, potas, wapń, miedź, fosfor, fluor, chlor, b-karoten, oraz witaminy B1, B2, B6 i wspomnianą już witaminę C. Obfitująca w składniki odżywcze natka pietruszki jest oczywiście bardzo zdrowa - wspomaga pracę wątroby i zwiększa przyswajalność żelaza. Natka pietruszki łagodzi również dolegliwości menstruacyjne, pomaga na wzdęcia i działa moczopędnie. Warto wiedzieć, że natka pietruszki dba również o naszą urodę - przyspiesza przemianę materii, redukuje cellulit i chroni nas przed wolnymi rodnikami. Warto więc jeść ją codziennie! Natkę możemy jeść jako dodatek do niezliczonej ilości potrwa - sosów, zup, jajek, czy dań mięsnych. Zdrowa i smakowita będzie zarówno świeża natka pietruszki, jak i suszona, czy mrożona, dlatego cieszyć się jej właściwościami możemy przez cały rok! Natka pietruszki © jupiterimages.com
warzywa - herbs_parsley.jpg
PIETRUSZKA - DLA PRZEPRACOWANYCH: Dietet ...
PIETRUSZKA - DLA PRZEPRACOWANYCH: Dietetycy mówią o niej w samych superlatywach, jest jednym z bogatszych źródeł witamin: C, A, E, PP, K i nieco z grupy B. 100 g natki dostarcza nawet kilkanaście mg żelaza, a także wapń, potas, fosfor i mangan. Działa profilaktycznie, a nawet leczy krzywicę, anemię, szkorbut. Poleca się ją osobom przepracowanym, dzieciom, kobietom w ciąży, osobom starszym gdyż usprawnia krążenie krwi i kierowcom bo witamina A polepsza widzenie w ciemnościach. Ma własności odtruwające, usuwa nadmiar wody z organizmu, oczyszcza przewód pokarmowy, regeneruje naczynia włosowate i uspokaja. Na reumatyzm i piasek w nerkach specjaliści polecają picie dwóch filiżanek dziennie napoju z pietruszki. 50 g nasion albo liści gotuje się przez 5 minut w litrze wody, a następnie parzy przez kwadrans pod przykryciem.
warzywa - Kopia pietruszka.jpg
Pietruszka - okłady z naci pietruszki działają bardzo ...
Pietruszka - okłady z naci pietruszki działają bardzo silnie przeciwzapalnie. Leczy się nimi zapalenie sutka, gruczołów mlekowych, stouje się je także do łagodzenia stanów zapalnych po ukąszeniach os, komarów i pszczół; - wywar z korzenia pietruszki jest środkiem moczopędnym, leczącym kamienicę nerkową i stany zapalne dróg moczowych; - zmieszany ze spirytusem sok z pietruszki (1:1) jest doskonałym lekiem na nerwobóle i bóle zębów. Działa rozgrzewająco i kojąco; - sok pomaga również wybielić piegi lub przebarwienia na skórze.
warzywa - pietruszka2.jpg
Pietruszka i seler w walce z rakiem piersi. W ...
Pietruszka i seler w walce z rakiem piersi. W większości posiłków pietruszka zwykle pełni rolę dekoracyjną, ale nie warto jej odstawiać na bok. Naukowiec z Uniwersytetu Missouri odkrył, że jeden ze składników występujących w pietruszce oraz innych produktach roślinnych (owocach i orzechach) może powstrzymać komórki nowotworu piersi od rozrostu i rozmnażania. Szczury, którym wszczepiono raka piersi, profesor Salman Hyder poddał działaniu apigeniny – związku, który powszechnie występuje w pietruszce i innych produktach roślinnych. Okazało się, że zmniejszyła się liczba guzków, a ich formowanie trwało znacznie dłużej niż u zwierząt, którym nie podawano tego flawonu. Hyder uważa, że jego odkrycie może być istotne dla kobiet, które korzystają z określonych hormonalnych terapii zastępczych. „Od 6 do 10 milionów kobiet w USA korzysta z hormonalnych terapii zastępczych (HTZ)” – mówi profesor Hyder. – „Wiemy, że niektóre syntetyczne hormony stosowane w HTZ przyspieszają rozwój guzów piersi. W naszym badaniu szczury poddaliśmy działaniu jednego z chemikaliów stosowanych w najpopularniejszej hormonalnej terapii zastępczej w USA – progestyny MPA, która jest jednocześnie tym samym syntetycznym hormonem, który zwiększa tempo rozwoju guzów piersi”. Gdy komórki rakowe tworzą się w piersi w reakcji na MPA, wewnątrz guzków powstają nowe naczynia krwionośne. Dostarczają one substancji odżywczych, które są niezbędne do rozwoju i wzrostu guzów. Profesor Hyder odkrył, że apigenina blokuje powstawanie tych naczyń, tym samym spowalniając, a czasami nawet powstrzymując wzrost guzów. Okazało się również, że ten związek zmniejszył ogólną ich liczbę. Chociaż apigenina opóźnia rozrost komórek rakowych, to nie ma wpływu na ich powstawanie w strukturze piersi. Apigenina najczęściej występuje w pietruszce i selerze, ale znajduje się również w jabłkach, pomarańczach, orzechach i innych produktach pochodzenia roślinnego. Niestety, układ krwionośny nie absorbuje apigeniny skutecznie, więc naukowcy nie mają pewności co do ilości tego związku, która może i powinna być przyjmowana. „Nie znamy jeszcze konkretnej dawki, którą można stosować u ludzi” – mówi Hyder. – „Wydaje się jednak, że utrzymywanie minimalnego poziomu apigeniny we krwi jest istotne dla opóźnienia początków choroby nowotworowej spowodowanej reakcją na progestynę MPA. Myślę, że warto codziennie jeść trochę pietruszki i owoców czy orzechów, aby zapewnić minimalny poziom tej substancji w organizmie. Ten składnik znajduje się również w niektórych suplementach diety. Oczywiście najpierw należy zasięgnąć opinii lekarza”. W kolejnej fazie badań należy przeprowadzić próby kliniczne na ludziach, dzięki którym można będzie ustalić odpowiednią dawkę. Profesor Hyder uważą, że badania na ludziach są niezbędne, by rozwiązać ewentualne problemy dotyczące bezpieczeństwa zdrowotnego. Źródło: www.sciencedaily.com
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności