Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

seler12a_PS(1).jpg

warzywa - seler12a_PS1.jpg
Download: seler12a_PS(1).jpg

16 KB

(355px x 210px)

0.0 / 5 (0 głosów)
DLA URODY

Surówka piękności

Zetrzeć na drobnej tarce kawałek umytej bulwy selera, wymieszać ją z 2 łyżkami oliwy i zjadać codziennie jako przekąskę – na przykład zamiast drugiego śniadania. Poprawi to stan cery, i wzmocni paznokcie.

Selerowy tonik

Wycisnąć z selera szklankę soku, dodać 1/4 szklanki białego wytrawnego wina, przelać do buteleczki. Przechowywać w lodówce. Przecierać tonikiem kilka razy dziennie cerę zanieczyszczoną, z wypryskami.

Selerowa maseczka dla cery tłustej

Zetrzeć na tarce 1/2 umytego selera, dodać białko z 1 jajka i łyżkę mleka, wymieszać. Masę nałożyć na twarz i szyję. Zmyć po 20 minutach przegotowaną wodą.

Maseczka dla cery tłustej

Zetrzeć na tarce 1/2 umytego selera, dodać łyżkę śmietany i łyżeczkę olejku migdałowego. Wymieszać, nałożyć na twarz i szyję. Zmyć po 20 minutach przegotowaną wodą.

Płukanka przeciwłupieżowa

Garść liści selera gotować w litrze wody na małym ogniu przez 20 minut, odcedzić. Dodać tyle samo (przygotowanego w taki sam sposób) odwaru z łupin orzecha włoskiego (przy ciemnych włosach) lub rumianku (przy jasnych włosach). Płynem płukać włosy po umyciu.

Okłady na zmęczone, zaczerwienione oczy

1/2 łyżeczki utartego na drobnej tarce selera nałożyć na zwilżone chłodną esencją czarnej herbaty płatki kosmetyczne lub gaziki i przyłożyć na 20 minut na powieki. Potem przemyć oczy chłodną przegotowaną wodą.

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
warzywa - papryka7_PS.jpg
Źródło minerałów i witamin Każda papryka, bez względu ...
Źródło minerałów i witamin Każda papryka, bez względu na odmianę, to wspaniałe źródło minerałów, karotenu, błonnika, witaminy C (więcej niż w cytrynie!), E, PP oraz prawie wszystkich witamin z grupy B, przy czym są one trwalsze niż w większości innych produktów, dzięki czemu delikatnie duszona papryka prawie ich nie traci. Jest zasadotwórcza, a zatem odkwasza organizm. Dostarcza również cennego, łatwo strawnego białka. Ostrość lub łagodność tego warzywa zależy od zawartości w nim kapsaicyny. Dlatego w lecznictwie najczęściej używa się najbardziej piekących owoców papryki gałęzistej, bogatej w związki benzyloaminy z kwasami, nazywane kapsaicynoidami, będącymi także źródłem kapsaicyny oraz olejku eterycznego, którego głównym składnikiem są estry kwasu masłowego, a także karotenoidy, cukry i dużo witaminy C. Czerwone skórzaste strąki tej odmiany papryki są znacznie mniejsze niż popularnej u nas papryki słodkiej. Po zbiorze suszy się ją na słońcu, a po zmieleniu suchych owoców uzyskuje się z nich pieprz cayenne (składnik curry). Drobno posiekane strąki gotuje się także w osolonej wodzie lub occie, uzyskując bardzo ostry sos tabasco. Dzięki obecności kapsaicyny i jej pochodnych wyciągi z papryki działają na skórę drażniąco i regenerująco. Łagodzą bóle mięśniowe, reumatyczne, artretyczne i nerwobóle. Wchodzą w skład wielu maści, a także pokrywa się nimi powierzchnię plastrów rozgrzewających, stosowanych przeciw tym schorzeniom. Z suszonych owoców papryki sporządza się ponadto napary i nalewki zalecane jako leki wzmacniające, pobudzające krążenie i przeciwnerwicowe. Najbardziej znanymi, dostępnymi w aptekach preparatami, w skład których wchodzą kapsainocydy, są maści Neo-Capsiderm, Capsiplex i Histadermin, emulsja Capsigen oraz płyn i mazidło pieprzowcowe (Linimentum capsici compositum). Owoce papryki ze względu na dużą ilość witamin powinny stanowić składnik naszej diety, jednak należy je jadać z umiarem. Zaleca się je szczególnie w żywieniu chorych z osłabieniem ogólnym i niedokrwistością połączoną z niedoborem witamin. Pobudza apetyt, stymuluje wydzielanie soków żołądkowych i żółci, co sprzyja prawidłowemu trawieniu. Zdecydowanie nie zaleca się ich (zwłaszcza odmian ostrych) osobom ze schorzeniami nerek i wątroby, a także cierpiącym na nadkwasotę, stany nieżytowe żołądka oraz chorobę wrzodową żołądka i dwunastnicy. Wszystkie leki zawierające kapsaicynę po zetknięciu się z błonami śluzowymi, otwartymi ranami lub oparzeniami powodują gwałtowny ból, łzawienie, a często nawet ostry stan zapalny. Z tych względów należy je stosować bardzo ostrożnie. Teresa Lewkowicz-Mosiej
warzywa - untitled5.bmp
Szpinak jedz świeży, jak i gotowany. Zawiera dużo wapnia ...
Szpinak jedz świeży, jak i gotowany. Zawiera dużo wapnia
warzywa - thumb_Dieta_rozdzielna_odchudzanie_otylosc_preparaty_odchudzajace_CaliVita.jpg
Share Papryka na apetyt Jak wszystkie psiankowate, pa ...
Share Papryka na apetyt Jak wszystkie psiankowate, papryka pochodzi z Ameryki Środkowej i Południowej. Do Europy sprowadzili ją Hiszpanie w XV wieku. Istnieje ponad 1000 różnych gatunków papryki, które różnią się między sobą wielkością, kształtem, kolorem, grubością części mięsistej i ostrością. Warto jeść paprykę, bo zawiera niemal komplet witamin i minerałów, chociaż pod względem wartości odżywczych i kalorycznych występują ogromne różnice między poszczególnymi gatunkami papryki.
warzywa - h_papryka.jpg
Wartości odżywczePapryka czerwona ma znacznie wyższą war ...
Wartości odżywczePapryka czerwona ma znacznie wyższą wartość odżywczą i energetyczną niż zielona. Ponadto im owoce papryki są bardziej dojrzałe, mięsiste i większe, tym większa jest ich wartość odżywcza i energetyczna. Papryka to przede wszystkim witamina C (120-250 mg%). Wystarczy jedna papryka dziennie, by zaspokoić zapotrzebowanie organizmu na tą witaminę. Najwięcej jest jej w dolnej części owocu. Witaminy C jest w papryce 5 razy więcej niż w cytrynie, pod tym względem przewyższa ją jedynie świeża nać pietruszki. Na uwagę zasługuje fakt, że wrażliwa witamina C, zwykle bardzo łatwo utleniająca się podczas gotowania, w papryce trudniej niż w innych owocach i warzywach ulega rozkładowi. Oprócz tego występują w papryce witaminy: A (630 j.m%), PP(0,4 mg%), prawie wszystkie z grupy B oraz witamina E. Ze składników mineralnych znajdziemy: wapń (11 mg%), potas(190 mg%), magnez (12 mg%), fosfor (120 mg%), a także siarkę, żelazo, mangan, miedź.
warzywa - 1254272_52479788-papryka1.jpg
Właściwości lecznicze papryki Ze względu na dużą za ...
Właściwości lecznicze papryki Ze względu na dużą zawartość witaminy C, papryka poprawia cyrkulację krwi, zmniejsza przepuszczalność naczyń włoskowatych i uelastycznia je. Dlatego też zaleca się paprykę osobom chorym na arteriosklerozę i zaburzenia krążenia. Dzięki nadającej ostry smak kapsaicynie, papryka wzmaga wydzielanie się soków żołądkowych i przez to poprawia apetyt i polepsza trawienie. Kapsaicyna działa drażniąco na skórę wywołując zaczerwienienie i delikatne zapalenie skóry. Wykorzystuje się ją w postaci wyciągu do produkcji maści przeciwbólowych i rozgrzewających na reumatyzm, ischias, lumbago czy bóle neuralgiczne. Uważa się, że kuracja papryką, stosowana pod kierunkiem lekarza, może przeciwdziałać alkoholizmowi lub narkomanii. Uwaga: Ostrej papryki nie zaleca się chorym na żołądek, układ pokarmowy czy nerki. Nadmiar alkaloidu kapsaicyny może powodować zapalenie błony śluzowej żołądka, nadkwaśność, obstrukcję a nawet zapalenie nerek. oprac. barb
warzywa - fgjgjtyutyutyu.jpg
OGÓREK - DLA PUSZYSTYCH: Choć to popularne warzywo ...
OGÓREK - DLA PUSZYSTYCH: Choć to popularne warzywo nie ma zbyt wielu własności leczniczych, warto jednak o nim pamiętać. Zwłaszcza osoby na diecie odchudzającej powinny włączyć go do codziennego menu. Przyczynia się bowiem do szybszego spalania tłuszczu, usuwania nadmiaru wody z organizmu i przyśpiesza wydalanie kwasu moczowego. Ma tylko jedną wadę, zawiera silnie działający enzym, który niszczy witaminę C. Trzeba więc jeść go osobno, nie dodawać do sałatek. Tylko kiszone ogórki nie mają tych własności. Ogórki zawierają sporo kwasów organicznych, soli mineralnych i błonnika. Sok z kiszonych poleca się przy robaczycy jelitowej u dzieci, a u dorosłych przy nadkwasocie. Sok wyciśnięty ze świeżego warzywa leczy lekkie oparzenia i wybiela skórę.
warzywa - ARTICLE_277_36133527720559649237433974080969.jpg
Ogórek należy do rodziny dyniowatych. Warzywo to poc ...
Ogórek należy do rodziny dyniowatych. Warzywo to pochodzi z północno-wschodnich Indii, gdzie rośnie w stanie dzikim. W warunkach naturalnych występuje również w Grecji oraz pozostałych krajach śródziemnomorskich. Do Polski został sprowadzony ok. 400 lat temu i obecnie uprawiany jest na bardzo dużą skalę. Ogórki w warunkach naturalnych rosną głównie w okresie wiosenno-letnim. Owoce ogórka mają w zależności od gatunku kształt wydłużony, cylindryczny, baryłkowaty lub krótki. Powierzchnia owocu może być chropowata, z małymi, białymi kolcami lub gładka. Ogórki mają przyjemny, orzeźwiający zapach i smak. Zawierają dużo soli mineralnych i witamin. Charakteryzują się też dużą zawartością wody. Odmiany ogórka możemy podzielić ze względu na ich przydatność użytkową. Sałatkowe - mają żebrowane, białokolcowe owoce o ciemnozielonej skórce. Długość owoców to ok. 18cm. Charakteryzują się brakiem gorzkiego posmaku przy spożyciu na surowo, dlatego są dobre do sałatek, mizerii oraz jako dodatek do kanapek. Do tej grupy możemy zaliczyć odmiany Alto, Delicius. Gracius Gładki, Olimp. Kwaszeniaki - owoce są grubobrodawkowe, ciemnozielone, o długości 8-15cm. Nadają się do spożycia na surowo oraz do kwaszenia. Do tej grupy należą odmiany: Andrus, Basza, Hubal, Borus, Julian. Konserwowe - owoce mają barwę zieloną, są drobnobrodawkowe. Osiągają długość 6-10cm. Można je spożywać na surowo, ale są też idealne do konserwowania. Są to odmiany takie, jak: Evita, Fason, Aladyn, Galant, Frykas, Bazyl. Korniszonowe - owoce mają cylindryczny lub baryłkowaty kształt. Są zazwyczaj zielone, pokryte nielicznymi brodawkami. Ich długość to ok. 2-6cm, a stosunek ich średnicy do długości wynosi 1:3. Mogą być spożywane w postaci surowej, ale są też bardzo dobre do konserwowania na korniszony. Jak wybierać i przechowywać ogórki Miąższ świeżego jest twardy i soczysty. Skórka powinna być jędrna, bez pomarszczeń i uszkodzeń. Ogórki należą do warzyw nietrwałych. W temperaturze ok. 12 stopni Celsjusza można je przechowywać nie dłużej niż 2 tygodnie. Owoce ogórka można spożywać w różnych postaciach. Doskonały jest na surowo, jako dodatek do sałatek i kanapek. Ogórki świetnie nadają się do konserwowania lub kiszenia. Przygotowuje się z nich też ciepłe dania, np. zupę ogórkową. Czy wiesz, że... Ogórek zdobył uznanie konsumentów nie tylko dzięki swoim właściwościom kulinarnym. Jest również wykorzystywany w kosmetyce. Świeże plastry ogórka działają kojąco na mocno opaloną skórę oraz mają właściwości nawilżające. Okłady z plasterków ogórka pomagają niwelować cienie pod oczami.
warzywa - 958451_93863427-marchew1.jpg
Marchew na wzrok Marchew swoją barwę ...
Marchew na wzrok Marchew swoją barwę zawdzięcza karotenowi, czyli prowitaminie A. Zawiera go bardzo dużo, bo od 1500 do 6500 j.m. W 100 g (w przeliczeniu na witaminę A). Ponadto w swoim składzie ma witaminy B1, B2, B2 a także D, E, H, K, PP. Jest zasobna w liczne związki potasu, siarki, fosforu, jodu, kobaltu, miedzi i żelaza. Sok z marchwi to cały zestaw witamin naturalnych, które nasz organizm przyswaja w całości. Są to witaminy A, B, C, D i K. Oprócz tego sok marchwiowy to prawdziwa kopalnia substancji organicznych oraz związków zasadowych sodu i potasu. Zawiera też wiele wapnia, żelaza, magnezu, chloru, krzemu i siarki. Właściwości leczniczeMarchew znana jest z wielu właściwości leczniczych, m.in. •wzmaga funkcjonowanie wątroby, •zapobiega gniciu pokarmu w jelitach, ograniczając powstawanie gazów, •szybko przywraca normalne funkcjonowanie żołądka, dwunastnicy i jelit w przypadku zapalenia błony śluzowej i wrzodów, •reguluje stolec przy zaparciach, •działa regulująco przy nadmiarze kwasów żołądkowych i zapobiega chorobom temu towarzyszącym, •wpływa na większenie ilości czerwonych ciałek krwi, jest więc skutecznym lekiem na anemię, •oddziaływuje na poprawę wzroku, •zwalcza robaki u dzieci (owsiki), •działa leczniczo na reumatyzm i ischias oraz cukrzycę, •leczy wrzody, oparzenia, liszaje, egzemy i swędzenia. Szczególnie dobre rezultaty osiąga się w leczeniu marchwią niemowląt i małych dzieci, które cierpią na choroby żołądka i układu trawiennego. Papka i sok z marchwi pobudza rozwój psycho-fizyczny i zwiększa odporność organizmu na infekcje. Świeży sok, zmieszany z mlekiem, jest znakomitym napojem dla ludzi starszych, ponieważ odświeża i odżywia cały organizm. W medycynie ludowej wykorzystuje się również nasiona marchwi. Napar przygotowany z nasion zaleca się karmiącym matkom, które nie mają dostatecznej ilości pokarmu, przeciwko gazom i przy niedostatecznym odprowadzaniu płynów nagromadzonych w organizmie.
warzywa - pory111.jpg
Pory na nerki Por jako roślina lecznicza znany był już ...
Pory na nerki Por jako roślina lecznicza znany był już w Starożytności. Egipcjanom już na 2000 lat p.n.e. słuzył za pożywienie i lek na rany i ukąszenia insektów. Por był też ulubionym daniem okrutnego cesarza Nerona, jadał pory z oliwą wiele razy dziennie dla poprawy głosu. Hipokrates leczył porami gruźlicę, choroby nerek i krwawienia z nosa, polecał pory również kobietom karmiącym na zwiększenie laktacji a panom na zwiększenie potencji. W minionych czasach pory były lekiem na bezpłodność kobiet oraz na krwotoki z nosa. Pory są lekkostrawne i mogą je jadać wszyscy. Nie zaszkodzą nikomu, ale osoby z bardzo wrażliwym żołądkiem powinny raczej unikać surówki z porów i jadać je gotowane lub duszone. Pory poleca się szczególnie osobom starszym i dzieciom skłonnym do obstrukcji, a także jako odtrutkę po zatruciach.
warzywa - pietruszka.jpg
Natka pietruszki, to doskonała przyprawa, która wpływa k ...
Natka pietruszki, to doskonała przyprawa, która wpływa korzystnie nie tylko na smak potraw, ale przede wszystkim - na nasze zdrowie. Poznaj jej właściwości! Czy wiesz, że natka pietruszki zawiera dwa razy więcej witaminy C niż słynąca z jej bogactwa cytryna? Trudno się więc dziwić, że zyskała sobie miano skarbnicy witamin i minerałów. Natka pietruszki zawiera m.in. magnez, żelazo, sód, potas, wapń, miedź, fosfor, fluor, chlor, b-karoten, oraz witaminy B1, B2, B6 i wspomnianą już witaminę C. Obfitująca w składniki odżywcze natka pietruszki jest oczywiście bardzo zdrowa - wspomaga pracę wątroby i zwiększa przyswajalność żelaza. Natka pietruszki łagodzi również dolegliwości menstruacyjne, pomaga na wzdęcia i działa moczopędnie. Warto wiedzieć, że natka pietruszki dba również o naszą urodę - przyspiesza przemianę materii, redukuje cellulit i chroni nas przed wolnymi rodnikami. Warto więc jeść ją codziennie! Natkę możemy jeść jako dodatek do niezliczonej ilości potrwa - sosów, zup, jajek, czy dań mięsnych. Zdrowa i smakowita będzie zarówno świeża natka pietruszki, jak i suszona, czy mrożona, dlatego cieszyć się jej właściwościami możemy przez cały rok! Natka pietruszki © jupiterimages.com
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności