Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

jghjutyut.jpg

owoce - jghjutyut.jpg
Download: jghjutyut.jpg

12 KB

(315px x 250px)

0.0 / 5 (0 głosów)
CZARNA PORZECZKA - ELIKSIR MŁODOŚCI:
Nie każdy lubi jej charakterystyczny zapach i smak. Warto się do niej przekonać, gdyż jest jednym ze zdrowszych owoców. Obfituje w antyutleniacz: witaminę C /w 100 g owocu jest jej około 200 mg/. W dodatku bardzo trwałą, nawet podgrzewanie niszczy ją w niewielkim stopniu. Dlatego również przetwory owocowe są pełnowartościowe. Czarna porzeczka pomaga w leczeniu anginy, chronicznego kaszlu, jest dobrym środkiem napotnym i pobudzającym system immunologiczny. Napar z suszonych liści przyspiesza wydalanie toksyn, reguluje pracę nerek, a nawet rozpuszcza piasek w pęcherzu moczowym.

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
owoce - zurawi_w250.jpg
Żurawina - moc natury Agnieszka Leciejewska/ "Vita" ...
Żurawina - moc natury Agnieszka Leciejewska/ "Vita" Tagi: zdrowe odżywianie profilaktyka jadłospis dieta zdrowotna Choć żurawina rośnie w naszym kraju, nie cieszy się dużą popularnością. A szkoda! Żurawina kryje w sobie prawdziwe skarby. Może skutecznie walczyć z wieloma chorobami – od zapalenia nerek po nowotwory. Szklanka soczystych jagód żurawiny dostarcza 3,2 g błonnika (tyle, ile duże jabłko), ma nawet 30 mg witaminy C, witaminę B1 i B2, sole mineralne: wapń, fosfor, miedź i jod, garbniki, taniny oraz kwas cytrynowy i jabłkowy. To one nadają owocom charakterystyczny cierpko-słodki smak. Żurawina zawiera też sporo kwasu benzoesowego – naturalnego konserwantu. Dzięki niemu zachowuje świeżość na długo po zerwaniu owoców. W lodówce przechowasz ją sześć tygodni, a w zamrażalniku nawet rok. Naukowcy potwierdzają, że żurawina należy do czołówki roślin o właściwościach prozdrowotnych. Od dawna stosowano żurawinę w medycynie naturalnej do leczenia chorób nerek i pęcherza moczowego. Cierpkie jagody żurawiny zawierają sporo cytrynianów, które mogą ograniczać powstawanie złogów szczawianowo-wapniowych. Dlatego regularne picie dużej ilości soku żurawinowego pozwala zapobiegać powstawaniu kamieni nerkowych, ale także je rozpuszczać. Co więcej, żurawina ma działanie antybakteryjne i może zwalczać infekcje dróg moczowych. Żurawina hamuje przyleganie bakterii E.coli do ścian komórkowych dróg moczowych, ogranicza ich namnażanie i ułatwia wydalanie. Podobnie żurawina działa na bakterie Helicobacter pylori odpowiadające za powstawanie wrzodów oraz na drobnoustroje wywołujące próchnicę, choroby dziąseł i przyzębia. Substancje zawarte w cierpkiej żurawinie działają na zęby jak teflon. Tworzą one powłokę utrudniającą przyleganie bakterii do szkliwa i infekowanie dziąseł. Ale to nie wszystko. Żurawina przyniesie ulgę także kobietom w okresie menopauzy. Na zdrowe serce i mocne tętnice Największe zainteresowanie badaczy wzbudzają właściwości przeciwutleniające drobnych owoców żurawiny, porównywane do działania czerwonego wina. Naukowcy przekonują, że regularne picie soku żurawinowego zmniejsza ryzyko miażdżycy i chorób układu krążenia. A to dzięki bioflawonoidom, które zapobiegają powstawaniu zakrzepów i rozszerzają naczynia krwionośne. Mają pozytywny wpływ na poziom dobrego cholesterolu HDL, co obniża ryzyko zawałów serca. Przeciwutleniacze zawarte w żurawinie chronią też organizm przed uszkodzeniami wywołanymi działaniem wolnych rodników, zapobiegając niektórym nowotworom, np. okrężnicy lub płuc.
owoce - Kopia group_1.jpg
Żurawina to roślina o szczególnych właściwościach, które ...
Żurawina to roślina o szczególnych właściwościach, której charakterystyczny, cierpko-słodki smak zna chyba każdy z nas. Występuje w północnej części naszego kraju i należy do czołówki roślin o udowodnionych korzyściach prozdrowotnych. Wiecznie zielona krzewinka o drobnych, czerwonych owocach, bogatych w witaminy i kwasy organiczne, już od najdawniejszych czasów wykorzystywana była przez nasze babki przy produkcji domowych konfitur, dżemów, soków i innych przetworów. W połowie XX wieku odkryto, że sok z żurawiny jest także niezastąpiony w profilaktyce i walce ze stanami zapalnymi układu moczowego. Dzięki jego czynnym składnikom powstają warunki, w których chorobotwórcze bakterie nie są w stanie osiedlić się w ściankach układu moczowego, a ich wydalenie z organizmu jest o wiele łatwiejsze. Odkryto także, że pewna grupa tanin, stanowiących składnik żurawiny, potrafi zwalczać bakterie E. Coli, odpowiedzialne za wiele trapiących ludzi przypadłości. Zawarte w żurawinie związki antyoksydacyjne mają bardzo silnie działanie zapobiegające powstawaniu nowotworów. Powinna się też stać się ważnym składnikiem diety wszystkich dbających o serce – jej działanie porównuje się do właściwości czerwonego wina, idealnego w przeciwdziałaniu chorobom układu krążenia. Naukowcy przekonują, że regularne picie soku z żurawin zmniejsza zapadalność na choroby wieńcowe poprzez zapobieganie powstawaniu zakrzepów krwi i rozszerzanie naczyń krwionośnych. Ma on zarazem pozytywny wpływ na poziom „dobrego” cholesterolu, co z kolei zmniejsza ryzyko zawałów serca. Właściwości żurawiny mają zbawienne działanie dla naszych komórek mózgowych, wpływa na spowolnienie procesu starzenia i obumierania szarych komórek, a tym samym wydatnie obniża ryzyko zapadania na choroby Alzheimera i Parkinsona. Obecność witaminy P przyniesie z kolei ulgę kobietom w okresie menopauzy, cierpiącym na dokuczliwe uderzenia gorąca czy zaczerwienienia skórne. Odkryto także, że regularne picie soku żurawinowego działa na zęby jak teflon, tworząc na nich powłokę uniemożliwiającą bakteriom przyleganie do ich powierzchni oraz infekowanie tkanki dziąseł. Pomaga zapobiegać nie tylko próchnicy, lecz także chorobom jamy ustnej, przyzębia i dziąseł.
owoce - matka_W060800099.jpg
WIŚNIE - poprawiają apetyt - zalecane są przy niedok ...
WIŚNIE - poprawiają apetyt - zalecane są przy niedokrwistości - stosuje się przy zapaleniach dróg oddechowych - przeciwdziałają tworzeniu kamieni żółciowych - mają korzystne działanie przy bólach reumatycznych - łagodzą stany zapalne wątroby - stosuje się przy zaparciach - korzystnie działają przy bólach migrenowych - ułatwiają regulację menstruacji
owoce - owoc_223102wisienki1.jpg
Wiśnia - wiśnia zwyczajna (Prunus cerasus L.), obecnie u ...
Wiśnia - wiśnia zwyczajna (Prunus cerasus L.), obecnie uprawiana forma wiśni powstała w wyniku naturalnego skrzyżowania dwóch dzikich form: czereśni ptasiej Prunus avium L. z wisienką stepową Prunus fruticosa Pall. Oba te gatunki dają do dziś naturalne mieszańce w środkowej i południowo- wschodniej Europie oraz na Kaukazie. Dlatego właśnie te rejony uważa się za miejsce narodzin wiśni zwyczajnej. Wiśnia jest drzewem o wysokości od 3 do 6 m. Jej liście są jajowate lub eliptyczne. Owocem jest kulisty, połyskujący pestkowiec. Około VIII w. po Chrystusie wiśnia pojawiła się na terenie dzisiejszej Francji, a do końca XVI w. podbiła całą Europę. W Nowym Świecie pojawiła się dopiero w XVIII w. Odmiany uprawne wiśni, wywodzące się od wiśni zwyczajnej (pospolitej), dzielimy na szklanki oraz na wiśnie sokowe o soku ciemnym, barwiącym. Do wiśni zaliczamy także czerechy - mieszańce wiśni z czereśnią. Wiśnie są uprawiane na szeroka skalę, głównie na potrzeby przemysłu spożywczego. Owoce wiśni zawierają duże ilości kwasów owocowych, również pektyny (rodzaj błonnika). Wiśnie stabilizują pracę serca i chronią przed chorobami układu krążenia. Działają też korzystnie na skórę. Zawierają substancje, które zapobiegają powstawaniu nowotworów. Przemywanie powiek naparem z suszonych kwiatów wiśni pomaga np. przy zapaleniu spojówek. Natomiast kąpiele z dodatkiem naparu z młodych gałązek wiśni wskazane są dla osób cierpiących na reumatyzm. Zdrowa dieta, właściwości prozdrowotne wiśni:źródło błonnika obniżają poziom cholesterolu pomagają na serce i nerki zapobiega anemii obniżają gorączkę poprawiają apetyt Dary natury - domowa apteczka naturalnieKliknij aby powiększyć Pektyny zawarte w wiśniach ułatwiają wiązanie i wydalanie z organizmu toksycznych związków, obniżają poziom cholesterolu we krwi. Przy chorobach serca i krążenia, wątroby i pęcherzyka żółciowego oraz nerek, korzystnie oddziałują kwaśniejsze odmiany wiśni, które poprawiają też apetyt (polecane niejadkom) i regulują trawienie. Regularne spożywanie wiśni pomaga przy puchlinie wodnej (niewydolności serca lub nerek) oraz przy anemii wynikającej z braku żelaza. Sok wiśniowy rozrzedza śluz przy stanach zapalnych dróg oddechowych, obniża temperaturę przy przeziębieniach i działa lekko rozwalniająco przy chronicznych zaparciach. Owoce wiśni oczyszczają organizm ze zbędnych produktów przemiany materii. Zarówno owoce, jak sok i nektar, mają działanie aseptyczne.
owoce - matka_W0608000991.jpg
Wiśnie Ze składników mineralnych występują w wiśniach ...
Wiśnie Ze składników mineralnych występują w wiśniach w dużych ilościach: miedź (117 mg w 1 kg owoców), potas, żelazo i magnez. Miedź zawarta w wiśniach ma wpływ na wytwarzanie w organizmie białka, zwanego ceruloplazminą, które odgrywa ważną rolę w tworzeniu krwinek czerwonych. Niedobór miedzi jest częstą przyczyną anemii u dzieci i kobiet w ciąży. Ważnym czynnikiem ułatwiającym wchłanianie żelaza jest też obecność witaminy C w wiśniach. Wiśnie mogą być stosowane w leczeniu przeziębienia z gorączką, w wypadku suchego kaszlu, do dezynfekcji dróg oddechowych, przy kłopotach z drogami moczowymi, w zaburzeniach przewodu pokarmowego. Również liście wiśni zawierają wiele cennych składników (garbniki, kwasy organiczne, związki kumarynowe), dzięki czemu mogą być polecane w leczeniu miażdżycy.
owoce - wiśnie.jpg
Wiśnie Dlaczego warto je jeść? Ze wzglę ...
Wiśnie Dlaczego warto je jeść? Ze względu na obecność kwasu jabłkowego i cytrynowego wiśnie mają lekko kwaskowaty smak. Stanowią źródło błonnika, potasu, fosforu, wapnia, magnezu, beta karotenu oraz witaminy C. Wiśnie zawierają także pektyny, czyli frakcję błonnika pokarmowego, wiążące metale ciężkie, obniżające stężenie cholesterolu we krwi i regulujące przemianę materii. Działają również przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i przeciwnowotworowo. Trzeba pamiętać jednak, że nie są one bardzo dietetyczne, gdyż 100g tych owoców dostarcza organizmowi 47kcal.
owoce - winogrono 5.jpg
Winogrono - winorośl (Vitis L.), rodzaj pnączy z wąsami ...
Winogrono - winorośl (Vitis L.), rodzaj pnączy z wąsami czepnymi z rodziny winoroślowatych, obejmujący około 60 gatunków. Jest ich znacznie więcej; sami Amerykanie (tylko USA, nie obie Ameryki) doliczyli się u siebie kilkudziesięciu gatunków winoroślowatych; pewna ich część została "spożytkowana" w postaci krzyżówek międzygatunkowych, dzięki którym uprawa winorośli w ostatnich dziesięcioleciach rozszerzyła się znacznie na terenach, gdzie wcześniejsze próby kończyły się niepowodzeniem. Według mitologii greckiej, na górze Nysa (co oznacza po grecku drzewo) Dionizos stworzył trunek zwany winem. Od Greków zakładania winnic nauczyli się Rzymianie. W Polsce pierwsze winnice powstawały w XII wieku przy klasztorach. Owoce były przeznaczone do wyrobu wina mszalnego. Winorośl to jedna z najdłużej uprawianych przez człowieka roślin. Historia jej sięga czwartego tysiąclecia przed naszą erą. Według mitologii greckiej, na górze Nysa (co oznacza po grecku drzewo) Dionizos stworzył trunek zwany winem. Od Greków zakładania winnic nauczyli się Rzymianie. W Polsce pierwsze winnice powstawały w XII wieku przy klasztorach. Owoce były przeznaczone do wyrobu wina mszalnego. Obecnie największe w Europie uprawy winorośli maja: Francja, Hiszpania, Portugalia, Włochy, Niemcy i Bułgaria. Winogrona działają upiększające na cerę, nadając jej świeży i wyrazisty wygląd. Systematyczne jedzenie tych owoców w czasie upałów czy podczas przebywania w dusznym pomieszczeniu nawadnia organizm i wzbogaca go w cenne składniki mineralne. Winogrona zawierają sporo potasu, który wykazuje właściwości obniżające ciśnienie krwi. Poleca się, więc spożywanie winogron osobom z nadciśnieniem jako uzupełnienie leczenia farmakologicznego. Zdrowa dieta, właściwości prozdrowotne winogron:pielęgnują cerę pomagają przy chorobie nerek chronią przed osteoporozą zawiera rzadki pierwiastek bor wpływa na produkcję hormonów zapobiega niedokrwieniu serca Dary natury - domowa apteczka naturalnie Winogrona działają upiększające na cerę, nadając jej świeży i wyrazisty wygląd. Systematyczne jedzenie tych owoców w czasie upałów czy podczas przebywania w dusznym pomieszczeniu nawadnia organizm i wzbogaca go w cenne składniki mineralne. Winogrona bogate są m.in. w potas, wapń, żelazo, magnez, cynk, miedź, bor. Winogrona są polecane w niektórych chorobach nerek, gdyż zawierają mało białka, soli kuchennej, a dużo węglowodanów. Powinny stać się „stałym przyjacielem" pań w wieku pobalzakowskim. Owoce winogron zawierają rzadki pierwiastek - bor, który sprzyja utrzymaniu na odpowiednim poziomie hormonów żeńskich u kobiet po menopauzie. Z kolei estrogeny regulują proces wchłaniania wapnia i dzięki temu chronią przed osteoporozą. Hormony te wykazują działanie ochronne przed chorobą niedokrwienną serca.
owoce - mediumkzbsoa604b9e38ea5084d70532.jpg
TRUSKAWKI, POZIOMKI - pomagają zwalczać wirusy - maj ...
TRUSKAWKI, POZIOMKI - pomagają zwalczać wirusy - mają łagodne działanie przeczyszczające i moczopędne - ułatwiają leczenie grzybic i trądziku - obniżają poziom cholesterolu - zapobiegają krwawieniu macicy - stosuje się przy niedokrwistości - pomocne w zaburzeniach przemiany materii - zapobiegają krzywicy - pomagają leczyć z żółtaczki - herbatę z liści stosuje się przy przeziębieniach
owoce - 2229ff513f274672551c514117e325dd5acc4d6b.jpg
Truskawki W zależności od odmiany zawierają od 7% do ...
Truskawki W zależności od odmiany zawierają od 7% do 10% cukrów, kwasy organiczne (głównie cytrynowy), bardzo dużo witaminy C oraz sole żelaza, fosforu, wapnia, manganu i kobaltu. Są polecane w dietach odchudzających, przy niedokrwistości, przeziębieniach, infekcjach układu oddechowego, chorobach serca i krążenia. Liście truskawek, podobnie jak poziomek, są polecane w leczeniu kamicy moczowej, biegunek i do okładów na niegojące się rany i owrzodzenia.
owoce - truskawka4_PS.jpg
Jedzenie truskawek zaleca się wszystkim osobom osłabiony ...
Jedzenie truskawek zaleca się wszystkim osobom osłabionym, dzieciom, dorastającej młodzieży, ludziom starszym oraz kobietom w ciąży, gdyż wzmacniają organizm. Zawarte w nich żelazo działa krwiotwórczo i oczyszcza krew, sole wapnia i fosforu są budulcem kości, poprawiają sprężystość mięśni, wzmacniają serce i płuca, przeciwdziałają nadciśnieniu i miażdżycy. Pektyny regulują pracę przewodu pokarmowego, pobudzają perystaltykę jelit, działają lekko przeciwzaparciowo i przeciwkrwotocznie. Garbniki zapobiegają stanom zapalnym błon śluzowych. Ponadto truskawki, ze względu na swój zasadowy odczyn, obniżają kwasowość moczu, zalecane są zatem jako lek przeciwko podagrze, reumatyzmowi, chorobom wątroby, kamieniom moczowym i żółciowym. Ze względu na wysoką zawartość witaminy C chronią przed szkorbutem i tzw. zmęczeniem wiosennym. Działają też lekko napotnie i leczą stany zapalne jamy ustnej. Dobrze oddziałują na gruczoły dokrewne i tonizują system nerwowy. Do tego są wspaniałym kosmetykiem. To podobno im Eugenia de Montijo, hiszpańska szlachcianka, zawdzięczała swą nieskazitelną, olśniewająco białą cerę, dzięki której zwróciła na siebie uwagę cesarza Napoleona III. Zakochał się w niej do tego stopnia, że porzucił swoje liczne kochanki i zaczął się starać o jej rękę, mimo jej stosunkowo niskiego pochodzenia. Eugenia uwielbiała truskawkowe kąpiele – na jedną jej służące rozgniatały aż 10 kg owoców! Ale chyba się opłaciło, skoro dzięki nim została cesarzową… Truskawki działają łagodnie rozjaśniająco, dlatego stosuje się je często do wybielania przebarwień oraz piegów. Bywają stosowane zamiast pasty do zębów, gdyż usuwają z nich żółty osad i neutralizują przykry zapach z ust. Pomagają w leczeniu wyprysków i egzem. Zawierają kwas salicylowy, który pozwala usunąć obumarłe komórki naskórka, przyczyniając się do wygładzenia cery. Cenne są również liście tej rośliny. Obfitują w witaminę C (mają jej nawet więcej niż owoce), garbniki, glikozydy flawonowe. Zawierają też śladowe ilości alkaloidów. W korzeniach tego owocu znaleziono przede wszystkim garbniki. Wszystkie części truskawki zawierają rutynę. K.B.
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności