Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

JAGODA(1).jpg

owoce - JAGODA1.jpg
Download: JAGODA(1).jpg

36 KB

(424px x 291px)

0.0 / 5 (0 głosów)
Jagody
Ich najbardziej znaną zaletą są właściwości regulujące trawienie. Świeże owoce leczą zaparcia, a suszone (także soki, kisiele i herbatki) hamują biegunki. Sprawdzają się przy zatruciach pokarmowych i działają bakterio- i wirusobójczo. Są dobrym źródłem witamin: A, B1, B2, B6, C, PP. Zawierają naturalne związki mineralne: wapń, żelazo, miedź, fosfor, siarkę, selen, cynk i kwasy owocowe. Są bogate w błonnik i przeciwutleniacze, które niszczą wolne rodniki zapobiegając w ten sposób chorobom nowotworowym. Poprawiają krążenie i biorą udział w produkcji czerwonych krwinek.

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
owoce - BANAN.jpg
Banany Zawierają trzy naturalne cukry - sacharozę, fruk ...
Banany Zawierają trzy naturalne cukry - sacharozę, fruktozę i glukozę. W połączeniu z błonnikiem dają naprawdę szybkiego, energetycznego "kopa". Badania udowodniły, że dwa banany mogą dostarczyć organizmowi energii do intensywnej pracy przez 90 minut (dlatego są ulubionym owocem sportowców). Pomagają dojść do zdrowia po chorobie i podnieść naszą odporność. Stanowią też bogate źródło potasu, pierwiastek ważny dla prawidłowego funkcjonowania serca i mięśni.
owoce - ORZECHY.jpg
Orzechy mają tylko jedną mała wadę – są dość kaloryczne, ...
Orzechy mają tylko jedną mała wadę – są dość kaloryczne, jeśli jednak nie przesadzimy z ich spożywaniem, na pewno pomogą nam zadbać o serce, wyregulują poziom cukru we krwi, pobudzą pracę mózgu i złagodzą stany depresyjne. Są one bogatym źródłem witaminy E, B1, PP oraz selenu, nienasyconych kwasów tłuszczowych i łatwo przyswajalnego białka. Naukowcom z UC Davis Cancer Center i US Department Agriculture Western Regional Research Center w Kalifornii udało się dowieść, że 6 orzechów włoskich dziennie może pomóc uchronić się przed nowotworem prostaty. Badacze z Harvardu dowiedli natomiast, że kobiety, które sięgają po orzechy co najmniej 2 razy w tygodniu są mniej narażone na wystąpienie nowotworu piersi.
owoce - khjkjhtytu.jpg
ORZECH WŁOSKI - DODAJE SIŁ: Jego ojczyzn ...
ORZECH WŁOSKI - DODAJE SIŁ: Jego ojczyzną jest Persja, a do Polski przywędrował z królową Boną. Jądro orzecha bogate jest w witaminy A, B1, PP, E oraz C i to osiem razy więcej niż w czarnej porzeczce. Ma też żelazo, kobalt oraz tłuszcze i białka. Dwadzieścia orzechów dziennie zaspokaja dobowe zapotrzebowanie na tłuszcze. Są dobrze przyswajalne i mają wysoką wartość energetyczną. Orzechy są pomocne w leczeniu chorób układu pokarmowego, bólów żołądka i zatruć. Z młodych owoców można przyrządzić nalewkę. 20 niedojrzałych orzechów i garść liści sieka się drobno i zalewa litrem białej wódki. Odstawia się na tydzień w chłodne miejsce. Butelka musi być z ciemnego szkła. W razie kłopotów żołądkowych pijemy 50 g nalewki dziennie. Liście orzecha działają korzystnie na skórę, są bakteriobójcze i przeciwzapalne. 0,5 kg liści zalewa się 2 litrami wody i gotuje na małym ogniu przez pół godziny. Wywar wlewa się do kąpieli.
owoce - 567189_83942000_PS1.jpg
cd. b ] Porzeczki także upiększają – a to z ...
cd. b ] Porzeczki także upiększają – a to za sprawą zawartych w nich kwasów owocowych. Podobno wystarczy pić przez tydzień szklankę świeżo wyciśniętego soku z nich, by rozjaśnić cerę. Maseczka z owoców pomaga oczyścić cerę tłustą, ze skłonnością do trądziku. Lecznictwo ludowe uważa porzeczki za bardzo skuteczny środek likwidujący piegi. Kuracja ta jest jednak dość uciążliwa, bo przez około 2-3 miesiące należy codziennie smarować piegi kilkoma rozgniecionymi owocami, od chwili, kiedy na krzakach pojawią się pierwsze zielone kuleczki, aż do czasu, kiedy jagody staną się czerwone i w pełni dojrzałe. Podobno wystarczy przeprowadzić taką kurację tylko raz, a piegi już nie wrócą. Wartościowe są także porzeczkowe liście – zmiażdżone i przyłożone na skórę łagodzą świąd i ból po ukąszeniach owadów. Teresa Lewkowicz-Mosiej DLA ZDROWIA Naturalny sok porzeczkowy Umyte, w pełni dojrzałe owoce odwirować w sokowirówce. Następnie zlać płyn do emaliowanego naczynia i odstawić pod przykryciem w ciemne i chłodne miejsce, żeby się sklarował. Potem odcedzić i przelać do butelek z ciemnego szkła. Szczelnie zamknąć, pasteryzować przez 20 minut. Orzeźwiający wywar z owoców 250 g owoców oczyścić z szypułek, umyć, wsypać do litra wrzątku i gotować przez 20 minut. Zdjąć z ognia, przestudzić. Można dodać odrobinę cukru. Doskonale chłodzi podczas upałów. Porzeczkowy syrop przeciwkaszlowy Pół szklanki soku z porzeczki wymieszać z łyżką miodu. Pić taką porcję 3 razy dziennie. Maseczka oczyszczająca cerę 2 łyżki dojrzałych owoców zmiażdżyć, wymieszać z surowym białkiem z jednego jaja i nanieść na twarz. Poczekać, aż zaschnie i zmyć ciepłą wodą. Oczyszcza i rozjaśnia cerę, ściąga rozszerzone pory.
owoce - jabłko.jpg
Jabłka z witaminami i minerałami Chyba nie ma ...
Jabłka z witaminami i minerałami Chyba nie ma osoby, która nie lubiłaby jabłek. Mimo niemal identycznej formy, jest ich tak wiele rodzajów, że każdy znajdzie coś dla siebie. Warto! Po pierwsze, są łatwo dostępne i smaczne przez cały rok, a do tego tańsze od innych owoców. Ich wartość kaloryczna jest także niższa niż w wielu produktach o podobnych właściwościach. Jabłka są doskonałą przekąską gdy dopada niewielki głód. Można je potraktować jako drugie śniadanie lub zjeść niedługo przed planowanym posiłkiem aby w ten sposób trochę oszukać żołądek i zjeść mniejszy obiad czy kolację. Średnie jabłko to tylko 30-50 kalorii, więc spokojnie można zjeść 2-3 sztuki w ciągu dnia. Dostarczy się w ten sposób kilku porcji witamin niezbędnych dla zbilansowanej diety, w której powinno występować około 5 porcji warzyw bądź owoców na dobę. Poza tym, owoce te stanowią dobre źródło witaminy C wspierającej układ odpornościowy i uczestniczy w produkcji kolagenu. Wśród wielu innych witamin i minerałów warto wyróżnić także witaminę A wpływającą na zdrowie skóry i ładny wygląd skóry. Zawarty w jabłkach potas bierze udział w sprawnym przekazywaniu impulsów nerwowych wzmacniając cały układ nerwowy. Z kolei krzem i wapń wpływają na poprawę kondycji paznokci i włosów. Najistotniejszy jest jednak w jabłkach błonnik. Pęcznieje on w żołądku dając uczucie sytości, usprawnia perystaltykę jelit i spowalnia rozkład węglowodanów. A to tylko podstawowe jego funkcje, pełni ich jeszcze kilka - równie ważnych dla zdrowia: oczyszcza organizm z toksyn i pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu (LDL) we krwi. Zmniejsza w ten sposób ryzyko miażdżycy i nadciśnienia tętniczego .Wszystko to poprawia stan organów i układów wpływając na poprawę pracy serca oraz wzmacniając jego mięsień. Wygląda na to, że jabłka mają same zalety. Najlepiej jeść je na surowo wraz ze skórką, bo wtedy mają najwięcej wartości odżywczych. Dobrze też smakują na ciepło - jako deser pieczone w całości z odrobiną miodu i cynamonu lub jako dodatek do białego mięsa: pieczone ćwiartki z kroplą miodu i łyżeczką żurawin. Autor: Katarzyna Gołębiowska Data publikacji: 2010-01-08
owoce - jagody.jpg
Jagoda - gatunek rośliny wieloletniej z rodziny wrzosowa ...
Jagoda - gatunek rośliny wieloletniej z rodziny wrzosowatych (Ericaceae). Ma wiele zwyczajowych nazw: jagoda, czernica, czarna jagoda, czarna borówka. Występuje w Europie i Azji, powszechnie w Polsce. Jest krzewinką dorastająca do 20 - 35 cm wysokości. Jagoda jest gatunkiem eurosyberyjskim. Występuje od niżu po wysokie stanowiska górskie. Spotkamy ją na glebach lekko wilgotnych w borach sosnowych, innych lasach iglastych, dąbrowach, buczynach i na wrzosowiskach. Borówka rozmnaża się z nasion, a także przez podziemne, łamliwe, cienkie kłącza. Owocem jest czarna jagoda z niebieskawym, woskowym nalotem, wielkości ziarna grochu. Wewnątrz, miąższ owocu jest granatowo-fioletowy i zawiera wiele nasion;Czas od zapylenia do pełnej dojrzałości owocu wynosi ok 2 miesiące. Owoce dojrzewają w końcu czerwca i lipcu. Roślina dostarcza wartościowych jagód używanych w przemyśle spożywczym. Liście i jagody mają również zastosowanie w medycynie. Owoce jagód są dobrym źródłem kwasu foliowego, fitoestrogenów i flawonoidów. Mają też mnóstwo błonnika. Neutralizują wolne rodniki, zabijają wirusy i bakterie, obniżają poziom złego cholesterolu. Zawierają substancje, które uelastyczniają naczynia krwionośne i biorą udział w produkcji czerwonych krwinek. Jagody poleca się osobom o słabym wzroku. Zapobiegają m.in. jaskrze czy zaćmie. Usuwają z organizmu toksyny, dlatego zaleca się je przy różnego rodzaju zatruciach. Chronią przed infekcjami układu moczowego, np. zapaleniem pęcherza. Borówki amerykańskie, ze względu na bogactwo kwasu foliowego, są wskazane dla kobiet planujących zajście w ciążę i spodziewających się dziecka, bo wspomagają prawidłowy rozwój płodu. Zdrowa dieta, właściwości prozdrowotne jagód:wysoka zawartość witaminy C wysoka zawartość witaminy E wspomaga przemianę materii działanie przeciwgorączkowe zapobiega zaparciom zapobiega biegunce Dary natury - domowa apteczka naturalnie Owoce jagód zawierają garbniki, kwasy - bursztynowy, jabłkowy i cytrynowy, pektyny, antocyjany, witaminę C i B1, karotenoidy. Liście zawierają glikozydy flawonowe, glikozydy fenolowe garbniki, antocyjany, olejek eteryczny. Owoce mają działanie rozluźniające przy zaparciach i jednocześnie przeciwbiegunkowe. Owoce suszone działają przeciwbiegunkowo, antyseptycznie, przeciwgorączkowo, dawniej używane również jako środek antyrobaczycowy. Liście stosuje się w stanach zapalnych układu moczowego i przewodu pokarmowego oraz jako środek pomocniczy przy cukrzycy. Owoc jest uniwersalny, z jagód robi się soki, syropy, zupy, wina, kompoty, dżemy, dodaje się je do sosów i ciast. Owoce borówki czarnej są używane w przemyśle kosmetycznym. Kosmetyki, w skład których wchodzi mają działanie wzmacniające włosowate naczynia krwionośne, przeciwzapalne, antyoksydacyjne, promienioochronne, nawilżające, zmiękczające, wygładzające skórę oraz ściągające i antyseptyczne.
owoce - KIWI.jpg
Główną zaletą tego owocu jest zdolność hamowania apetytu ...
Główną zaletą tego owocu jest zdolność hamowania apetytu na słodycze. Poza tym jest on bogaty w witaminę C, która jest niezbędna do spalania tłuszczu (jedno kiwi pokrywa dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę). Bogate są także w witaminę B i E, kwas foliowy i karotenoidy. Ze względu na dużą zawartość potasu są dobrym elementem diety dla osób aktywnych fizycznie. Drobne pestki występujące w owocu wpływają na usprawnienie pracy jelit, dlatego watro jeść je na śniadanie. Owoce kiwi mogą wywoływać reakcje alergiczne.
owoce - JAGODA1.jpg
Jagody Ich najbardziej znaną zaletą są właściwości reg ...
Jagody Ich najbardziej znaną zaletą są właściwości regulujące trawienie. Świeże owoce leczą zaparcia, a suszone (także soki, kisiele i herbatki) hamują biegunki. Sprawdzają się przy zatruciach pokarmowych i działają bakterio- i wirusobójczo. Są dobrym źródłem witamin: A, B1, B2, B6, C, PP. Zawierają naturalne związki mineralne: wapń, żelazo, miedź, fosfor, siarkę, selen, cynk i kwasy owocowe. Są bogate w błonnik i przeciwutleniacze, które niszczą wolne rodniki zapobiegając w ten sposób chorobom nowotworowym. Poprawiają krążenie i biorą udział w produkcji czerwonych krwinek.
owoce - mediumk23jyx56484a99d9966ad25663.jpg
JABŁKA - zmniejszają apetyt - obniżają poziom choles ...
JABŁKA - zmniejszają apetyt - obniżają poziom cholesterolu (jedzone ze skórką) - stabilizują poziom cukru we krwi - obniżają ciśnienie tętniczce krwi - zwalczają przeziębienia i infekcje dróg oddechowych - zmniejszają napięcia psychiczne - zmniejszają bóle reumatyczne - leczą zaburzenia jelitowe - poprawiają przemianę materii - przeciwdziałają nowotworom - sok jabłkowy u dzieci może powodować biegunki - należy stosować przecier ze świeżych owoców
owoce - TRUSKAWKI.jpg
Truskawki Dieta bogata w truskawki poprawia humor, a n ...
Truskawki Dieta bogata w truskawki poprawia humor, a nawet pomaga walczyć z bezsennością (zawarty w nich brom ułatwia zasypianie). Do tego mają więcej witaminy C niż cytrusy, sporą ilość żelaza, kwas foliowy, witaminy z grupy B i A, a także potas, wapń, magnez i mangan. Podobnie jak czosnek, zawierają fitocyny, czyli substancje bakteriobójcze. Poprawiają przemianę materii i działają moczopędnie. Są nawet pomocne w profilaktyce nowotworowej, gdyż neutralizują substancje rakotwórcze.
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności