Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

Ziemniaki%20(2).jpg

Krynia_pl / zachomikowane / Przetwory / ziemniaki / Ziemniaki%20(2).jpg
ziemniaki - Ziemniaki202.jpg
Download: Ziemniaki%20(2).jpg

16 KB

(270px x 352px)

0.0 / 5 (0 głosów)
Chipsy

Ziemniaki to warzywo uniwersalne, które można wykorzystać do przygotowania naprawdę niezliczonej ilości potraw, chociażby kopytka, placki, kotlety, zapiekanki czy frytki... Od końca XIX w. z ziemniaków zaczęto wytwarzać chipsy, początkowo w Stanach Zjednoczonych, a później także w Europie. Chipsy to przecież nic innego jak cienkie, osuszone plastry ziemniaków, obsmażone w głębokim tłuszczu i doprawione różnymi przyprawami. Na rynku dostępnych jest wiele smaków, m.in. paprykowe, serowe, cebulowe, ogórkowe, łagodne i pikantne. Chipsy to znakomita przekąska, choć trzeba pamiętać, że nałogowe spożywanie tych smakołyków niekorzystnie odbija się na zdrowiu.

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
ziemniaki - ziemniaki-ekologiczne.jpg
Kartofle, Pyry, Grule, Bulwy, Perki – ziemniaki mają w P ...
Kartofle, Pyry, Grule, Bulwy, Perki – ziemniaki mają w Polsce wiele regionalnych nazw. Nic dziwnego, skoro są nad Wisłą bardzo popularne. Świetnie komponują się z prawie każdą potrawą. Chociaż w obiegowej postrzega się je jako tuczące, w rzeczywistości mają wiele korzystnych dla naszej kondycji składników. Zwłaszcza jeżeli są to ziemniaki ekologiczne. Aby skorzystać z ich zalet trzeba pamiętać o kilku zasadach przygotowywania - warto je poznać, bo przecież ziemniak to jedno z najczęściej spożywanych przez nas warzyw. „Źli” sąsiedzi „dobrego” ziemniaka Nieprzychylne opinie dotyczące ziemniaków tak naprawdę skierowane powinny być przeciw potrawom, które bardzo często warzywom tym towarzyszą. To tłuste sosy i mięso, a nie ziemniaki są przyczyną otyłości. Wiele z pozytywnych składników ziemniaków może ulec zniszczeniu wskutek nieprawidłowej obróbki bądź tworzenia z nich potraw bardzo tłustych, np. frytek. Najcenniejsza jest skórka Kartofle natomiast cechuje znaczna zawartość węglowodanów, białka, składników mineralnych oraz witaminy C. Postrzega się je, obok chleba, jako jeden z najcenniejszych składników masowego żywienia. Oprócz walorów zdrowotnych, atutem ziemniaków jest ich niska cena. Wiele pozytywnych składników ziemniaków znajduje się skórce. Badania amerykańskich naukowców z Uniwersytetu Stanowego we Florydzie wykazały, że substancje zawarte w skórce ziemniaków wykazują zdolność do neutralizowania tak zwanych wolnych rodników, które mogą być przyczyną nowotworów. Wielu dietetyków natomiast zaleca spożywanie ziemniaków ze skórką ze względu na to, że znajduje się w niej dużo błonnika pokarmowego (Uwaga! Nie powinno się spożywać ze skórką ziemniaków kiełkujących i zzieleniałych ze względu na wysokie stężenie szkodliwej substancji, solaniny w skórce takich ziemniaków). Duża zawartość składników mineralnych o charakterze zasadotwórczym sprawia, że ziemniaki równoważą kwasotwórcze działanie, jakie na nasz organizm mają produkty zbożowe i mięso. Ziemniaki cenione są także ze względu na ich lekkostrawność. Ziemniak w medycynie ludowej W medycynie ludowej przypisywano ziemniakom przede wszystkim działanie zapobiegające bólom reumatycznym. Kiedyś kobiety nosiły ze sobą kilka surowych ziemniaków w kieszeniach, co miało chronić właśnie przed reumatyzmem (działanie antyreumatyczne ziemniaki zawdzięczają obecności witamin, wapna i magnezu). Okłady z ziemniaków stosowano w przypadku stłuczeń i skręceń. Amerykańscy lekarze naturaliści zalecali niegdyś ziemniaki jako środek pomagający w oczyszczeniu krwi, poprawie trawienia i leczeniu zgagi.
ziemniaki - ziemniaki-wartosci-odzywcze-i-odmiany_1212_300x500.jpg
Ziemniaki dostarczają nam sporo minerałów i witamin. Pon ...
Ziemniaki dostarczają nam sporo minerałów i witamin. Ponadto są lekkostrawne, a zawarte w nich związki są łatwo przyswajalne. Zawierają więcej witaminy C niż jabłko i dynia. W ziemniakach są też witaminy A, B1, B2, B3, B6 i PP. Jest ich niewiele, ale, że ziemniaki jadamy dosyć często, to są ich ważnym źródłem. Bulwy ziemniaka zawierają błonnik, który ułatwia trawienie, pomaga w walce z nadwagą i obniża poziom cholesterolu. Prawie nie zawierają tłuszczu i dostarczają mało kalorii - 77 kcal w 100 g. Do tego mają właściwości zasadotwórcze, dzięki czemu równoważą kwasotwórcze oddziaływanie na organizm mięsa, z którym je zwykle podajemy. Ziemniaki mają sporo potasu, który obniża ciśnienie krwi oraz magnez, który jest budulcem zębów i kości, poprawia przemianę materii, łagodzi stany zmęczenia i stres. Mają też nieco wapnia, żelaza i fosforu. Ciekawostką jest, że stare ziemniaki są bardziej kaloryczne niż młode, ale mają mniej witaminy C. Za to zawierają więcej potasu i fosforu, witamin B1 i B6. W ziemniaku składniki rozmieszczone są nierównomiernie. Najwięcej minerałów i witamin znajduje się tuż pod skórką. Natomiast w środku gromadzi się głównie skrobia. Dlatego obierajmy ziemniaki cienko, a jeszcze lepiej to byłoby gotować je lub piec w mundurkach.. Straty składników odżywczych ziemniaków gotowanych w łupinach wynoszą do 20 proc., a obranych do 54 proc. Większość witamin zawartych w ziemniakach jest rozpuszczalna w wodzie. Dlatego ziemniaków nie obieramy na zapas i nie zostawiamy zalanych wodą, tylko gotujemy w małej ilości osolonej wody, możliwie jak najkrócej, i od razu podajemy. Mała ilość płynu i większe stężenie soli obniżają straty składników odżywczych. Wywar można wykorzystać do sosów i zup. Jeszcze lepiej gotować ziemniaki na parze. Gotując w ten sposób obrane ziemniaki, stracimy tylko 10–25 proc. cennych składników. Innym dobrym sposobem ich przyrządzania jest pieczenie. Natomiast podczas smażenia straty witaminy C mogą dochodzić do 45 proc., a przy tym rośnie kaloryczność. Z tego samego powodu lepiej unikać mocno przetworzonych wyrobów z ziemniaków – chipsów, frytek czy gotowego purée: niewiele w nich wartości odżywczych, za to dużo tłuszczu i sztucznych dodatków. W ziemniakach młodych i starych kiełkujących występuje solanina, związek toksyczny podejrzany o właściwości rakotwórcze. Odrzucajmy więc ziemniaki zzieleniałe, a stare obierajmy nieco grubiej. Wywar z ziemniaków młodych i starych należy wylać, bo przechodzi do niego solanina. Aby przygotować smaczne i zdrowe potrawy musimy cos nieco wiedzieć o odmianach ziemniaków. Ziemniaki dzielą się na twarde (typ A), zachowujące formę – takie najlepiej nadają się na sałatki, kartofle smażone i w łupince oraz na grilla, oraz średniotwarde (typ B), które przy końcu gotowania stają się kruche, zaś przy smażeniu miękkie wewnątrz, a z wierzchu chrupiące – z nich robisz wspaniałe frytki czy placki, kartofelki z wody i zupy (ale nie zupę-krem). Ostatnim rodzajem są ziemniaki mączyste, łatwo rozpadające się (typ C), doskonałe na babki, farsze, kluski czy purée albo do zagęszczania zup. Przy kupnie ziemniaków ważny jest też wygląd bulwy. Nie mogą być one uszkodzone, zielone, skórka powinna
ziemniaki - ziemniaki.jpg
Pięć powodów, żeby jeść ziemniaki Przeciwnie do tego, c ...
Pięć powodów, żeby jeść ziemniaki Przeciwnie do tego, co się powszechnie sądzi, ziemniaki są jarzyną; dostarczają energii i witamin, posiadają niezaprzeczalne walory odżywcze. Ziemniaki nie tuczą Wbrew panującemu przekonaniu ziemniaki wcale nie są tuczące, są raczej niskokaloryczne. Ugotowane w mundurkach, dostarczają zaledwie 76 kcal/100 g, podczas gdy ta sama ilość chleba zawiera 250 kcal, a 100 g makaronu - 150 kcal. Rozsądne jest także jedzenie ziemniaków w postaci purée. Tłuczone kartofle wzbogacone dodatkiem mleka i masła zawierają 96 kcal w 100 gramach. Frytki natomiast stanowią już zagrożenie dla linii, dostarczają bowiem 274 kcal na 100 gramów. Najbardziej niebezpieczne okazują się chipsy; 568 kcal na 100g. Ziemniaki dostarczają energii Te węglowodany złożone ( 20g/100g ) sycą, a także dostarczają sporej dawki energii, utrzymującej się przez dłuższy czas. Aby ją w pełni wykorzystać, lepiej jest ugotować ziemniaki na parze lub w łupinach. Idealne byłoby dodać trochę masła i plaster szynki, aby wspomóc metabolizm i w ten sposób ułatwić przyswajanie węglowodanów złożonych Ziemniaki regulują przechodzenie zawartości jelitowej Ziemniaki są przede wszystkim jarzyną, a oprócz tego skrobią. Im są młodsze, tym więcej zawierają aktywnego błonnika ( mniej agresywnego niż celuloza, jaka jest zawarta w otrębach ), co pozwala przeciwdziałać zaparciom i biegunkom. Ziemniaki są bogate w witaminy Dawka witaminy C (45 mg na 100 g młodych ziemniaków i 13mg na 100 g ziemniaków dłużej przechowywanych ), po zjedzeniu normalnej dwustugramowej porcji pozwala w dużej mierze zaspokoić dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę. Ziemniak zawiera także witaminy z grupy B ( B1, B3, B6 ), niezbędne do ogólnego metabolizmu. Aby w pełni te witaminy wykorzystać, starajmy się gotować ziemniaki krótko, najlepiej na parze. Ziemniaki obfitują w mikroelementy Jedząc ziemniaki możemy uzupełnić niedobór magnezu, jaki często występuje u kobiet, które się odchudzają. Ponadto zawartość potasu zapobiega skurczom mięśni u sportowców. Wreszcie ziemniaki zawierają żelazo, które w połączeniu z witaminą C przeciwdziała utracie żelaza przez kobiety podczas menstruacji. Jedzmy więc ziemniaki, najlepiej przyprawione sosem winegret z sokiem z cytryny, obficie posypane zieloną pietruszką.
ziemniaki - ziemniak3.jpg
Ziemniak leczy ;1 ] Hemoroidy - ze surowego ziemniaka ...
Ziemniak leczy ;1 ] Hemoroidy - ze surowego ziemniaka wystrugać czopek [ nie omijać wizyty u lekarza ] 2] Biegunka - 2-4 łyżeczek mąki ziemniaczanej na 1/2 szk. zimnej wody , wymieszać i od razu wypić
ziemniaki - Ziemniaki202.jpg
Chipsy Ziemniaki to warzywo uniwersalne, które można ...
Chipsy Ziemniaki to warzywo uniwersalne, które można wykorzystać do przygotowania naprawdę niezliczonej ilości potraw, chociażby kopytka, placki, kotlety, zapiekanki czy frytki... Od końca XIX w. z ziemniaków zaczęto wytwarzać chipsy, początkowo w Stanach Zjednoczonych, a później także w Europie. Chipsy to przecież nic innego jak cienkie, osuszone plastry ziemniaków, obsmażone w głębokim tłuszczu i doprawione różnymi przyprawami. Na rynku dostępnych jest wiele smaków, m.in. paprykowe, serowe, cebulowe, ogórkowe, łagodne i pikantne. Chipsy to znakomita przekąska, choć trzeba pamiętać, że nałogowe spożywanie tych smakołyków niekorzystnie odbija się na zdrowiu.
ziemniaki - Ziemniaki1.jpg
ZIEMNIAKI Kojarzą nam się przede wszystkim z jedzeniem, ...
ZIEMNIAKI Kojarzą nam się przede wszystkim z jedzeniem, powiedzmy sobie, że wielu z nas nie wyobraża sobie obiadu bez ... ziemniaków. Ale ziemniaki to nie tylko nasz codzienny posiłek, posiada on również właściwości lecznicze, które są niebagatelne. Niby taki prosty ziemniak z "urodzenia" a jednak zobaczcie co potrafi ... Kompresy z surowych utartych ziemniaków goją nawet bardzo zastarzałe rany. Stosuje się je także do usuwania skutków odmrożeń, oparzeń i stłuczeń. Startą papką z surowych ziemniaków leczy się sińce, liszaje i wykwity skórne, także uczuleniowe. Uporczywe swędzenie ciała, wysypki i podrażnienia skóry usunąć można kąpielami z dodatkiem krochmalu. Czopki wystrugane z surowego ziemniaka leczą bolesne i krwawiące hemoroidy. Niezastąpione właściwości lecznicze ma także sok z surowych ziemniaków. Już 1/2 szklanki soku wypijane systematycznie przez parę dni leczy stany zapalne śluzówki żołądka, usuwa nadkwaśność, bóle i pieczenie. Wrzodowcy cierpiący na owrzodzenie żołądka i dwunastnicy powinni kurację tę stosować dłużej i w zwiększonych porcjach, od 2 - 3 szklanek dziennie przez jeden miesiąc. Sok z surowych ziemniaków ma właściwości przeciwzapalne, można więc nim płukać jamę ustną i gardło. Cierpiącym na kamicę nerkową doświadczeni terapeuci na pierwszym miejscu polecają wywar z obierzyn ziemniaków. Ma on zdolności kruszenia i rozpuszczania kamieni nerkowych. W zależności od potrzeb pije się go w ilościach od 2 do 3 szklanek dziennie. Kuracja trwa trzy tygodnie.
ziemniaki - ziemniak2.jpg
cd.5 a ] Sztuka gotowania Najwięcej wita ...
cd.5 a ] Sztuka gotowania Najwięcej witamin i składników mineralnych znajduje się pod skórką ziemniaka. Dlatego należy je obierać cienko i tuż przed gotowaniem, bo inaczej stracą zarówno smak, konsystencję, jak i wartości odżywcze. Najlepiej gotować ziemniaki w specjalnym naczyniu z dziurkowanym dnem wstawionym do zwykłego garnka. Ziemniaki należy kłaść w zimną wodę, zwracając uwagę, czy są równo pokrojone i dobrze wypłukane. Wstawia się je od razu na silny ogień, po czym kiedy są już sparzone, zmienia się wodę, soli i dopiero gotuje. Kiedy są już miękkie, odlewa się wodę i odstawia na kuchennej płycie na kilka minut. Wskazane jest potrząsanie nimi, żeby – jak mówią nasze babcie – nabrały sypkości. Na trawienie, nadciśnienie i nadkwasotę Gotowane ziemniaki, dzięki swoim wartościom odżywczym, a jednocześnie łatwo przyswajalnej skrobi, są zalecane osobom wracającym do zdrowia lub cierpiącym na choroby układu pokarmowego, a także niemowlętom, które matki odstawiły od piersi. Ziemniaki, podobnie jak inne warzywa, zawierają sporo błonnika i dlatego sprzyjają procesom trawienia, pomagają na zaparcia, biegunki i ułatwiają usuwanie cholesterolu z organizmu. W medycynie ludowej w przypadkach nadkwasoty, wrzodów żołądka i dwunastnicy, przy zgadze, cuchnącym oddechu, dolegliwościach wątroby ceniono sok z surowych ziemniaków (najlepiej tych o czerwonej skórce). Zalecany jest do picia trzy razy dziennie po jednej lub dwóch łyżeczkach stołowych, przed jedzeniem. Kruszy kamienie Z kolei wywar z gotowanych ziemniaków lub obierek rozpuszcza kamienie zarówno nerkowe, jak i żółciowe. W kuracji należy stosować warzywa z upraw naturalnych, nie zawierające środków chemicznych, o ładnej skórce, bez kiełków i zazielenienia. Ziemniaki trzeba dokładnie umyć i obrać, a obierki ugotować do miękkości. Odwar zlać i wypić szklankę w 3–4 porcjach w ciągu dnia, przed jedzeniem. Po trzech tygodniach należy zrobić przerwę i kurację powtórzyć. W trakcie kuracji wskazane jest ograniczanie spożywania mięsa; dieta powinna być lekka, jarsko-mleczna. Na oparzenia, odmrożenia i podrażnienia Najprostszym środkiem błyskawicznie łagodzącym ból i zapobiegającym zniszczeniu skóry po oparzeniu jest przyłożenie plastra świeżego ziemniaka, ale tylko wtedy, gdy skóra jest zaczerwieniona i nie powstał na niej jeszcze pęcherz. Gdy taki „opatrunek” podeschnie, można położyć świeżą warstwę. Krochmal zawarty w ziemniakach dodatkowo chroni skórę przed podrażnieniami. Natomiast na odmrożenia, odparzenia i zewnętrzne owrzodzenia skutkują okłady z surowych utartych ziemniaków zmieszanych z oliwą z oliwek, ewentualnie z odrobiną oleju słonecznikowego. Na kaszel, ból gardła i krzyża 10, 15-minutowe inhalacje nad gotowanymi w niewielkiej ilości wody ziemniakami w łupinach pomagają w nieżytach górnych dróg oddechowych, infekcjach i suchych kaszlach. Okłady z gorących, rozgniecionych kartofli były środkiem stosowanym przy bólach gardła i bólach krzyża. cd. 5 b]
ziemniaki - 551862_16921495-ziemniaki.jpg
Właściwości leczniczeZiemniaki w pełni zasługują na mian ...
Właściwości leczniczeZiemniaki w pełni zasługują na miano rośliny leczniczej. Świeżo odcedzony sok z ziemniaków zawiera substancję o działaniu zbliżonym do atropiny, dzięki czemu może uśmierzyć lub złagodzić bóle żołądka. Trzeba jednak pamiętać, że sok z ziemniaków likwiduje bóle żołądka, ale nie eliminuje choroby, która je wywołała. Ziemniaki podawane jako puree zalecane są przy wielu chorobach żołądka, jak: zapalenie błony śluzowej żołądka, nadkwasotę, wrzody żołądka i dwunastnicy. Są skuteczne również przy nieunormowanym stolcu i zaparciach. Wyciśnięty sok z tartych dojrzałych ziemniaków (nigdy z już kiełkujących!) likwiduje nadmiar kwasu żołądkowego oraz zmniejsza zawartość cukru w moczu i jego objętość, łagodzi bolesne skurcze żołądka, a także zgagę. Dzięki potasowi, w który ziemniaki są bogate, zaleca się je chorym na serce, ponieważ przyspieszają wydalanie nadmiernej ilości płynów z organizmu i ułatwiają pracę serca. W ludowej medycynie papka z surowych ziemniaków zalecana jest jako okłady na oparzenia. Ale uwaga, według niektórych źródeł, ziemniaki - tak jak wszystkie psiankowate - zaburzają metabolizm wapnia i z tego względu jedząc dużo ziemniaków powinniśmy dostarczać organizmowi dodatkowych porcji wapnia. Psiankowate (a więc ziemniaki, pomidory, papryka, oberżyna, tytoń) nie są również zalecane w diecie osób chorych na artretyzm czy reumatyzm.
ziemniaki - 551862_16921495-ziemniaki3.jpg
Lecznicze przepisy Sok z ziemniaków na nadmiar kwasów ...
Lecznicze przepisy Sok z ziemniaków na nadmiar kwasów żołądkowych Przy chronicznej nadkwasocie należy przyjmować dziennie 200-300 g wyciśniętego soku z tartych dojrzałych ziemniaków (ale nigdy z ziemniaków już kiełkujących!). Na zgagę wystarczy jedna łyżeczka od herbaty soku. Przeciwko wrzodom żołądka i dwunastnicy•Obrać 50 g ziemniaków i wycisnąć sok, Pić przed posiłkami przez pełne 6 tygodni. W tym czasie należy przestrzegać ostrej diety. •Zażywać codziennie przed jedzeniem rano i wieczorem 1 dl soku z ziemniaków, przygotowanego ok. 12 godzin przed zażyciem. Przy gorączce i bólach głowyW przypadku temperatury czy migreny pokroić ziemniak na plasterki i obłożyć nim czoło. Przy bólu głowyPołożyć na głowę okład z surowego, utartego ziemniaka i w tym samym czasie moczyć nogi. Przy bólu zębówZe świeżo utartego ziemniaka zrobić okład na policzek przy bolącym zębie. Zapalenie ślinianekUpiec ziemniak, przekroić na połowę i położyć na ślinianki. Kąpiel przy reumatyzmie i gośćcuUtrzeć surowe ziemniaki, przelać wrzątkiem i przemywać obolałe miejsca. Stosuje się przy opuchliźnie spowodowanej reumatyzmem i przy napadach gośćca. Kąpiel łagodząca w przewlekłych chorobach skóry2 kg otrębów i 5 kg obranych ziemniaków włożyć do gęstego worka, a następnie worek włożyć do wanny z 10 litrami wrzątku. Zostawić go w wodzie na 1 godzinę, po czym napełnić wannę ciepłą wodą. Pozostać w kąpieli co najmniej przez 15 minut, nie wyjmując worka. Jeśli to możliwe, nie należy się wycierać, lecz wyschnąć na powietrzu. Przeciwko wilgotnej egzemiePrzekroić ziemniaka i ugotować w nie osolonej wodzie. Lekko ciepłym wywarem przemywać chore miejsca. Wody można używać przez trzy dni. Po przemyciu nie należy chorych miejsc wycierać, ale nasmarować oliwą z oliwek. Leczenie trwa 8 dni. Przy oparzeniach Oparzone miejsca posypać mąką ziemniaczaną lub położyć na nim plasterki świeżego ziemniaka lub okład z tartego. Na brodawkiRobić okłady z utartego świeżego ziemniaka. Na odciski Utrzeć ziemniak, zrobić okład na odcisk i trzymać go przez całą noc. Powtarzać przez kilka wieczorów. Przy odmrożeniuZmarznięty ziemniak rozgnieść i przykładać na odmrożone miejsce przez kilka wieczorów. Ze względu na swoje właściwości kojące, ziemniak stosowany jest też w pielęgnacji urody.
ziemniaki - Ziemniaki1.jpg
ZIEMNIAKI Kojarzą nam się przede wszystkim z jedzeniem, ...
ZIEMNIAKI Kojarzą nam się przede wszystkim z jedzeniem, powiedzmy sobie, że wielu z nas nie wyobraża sobie obiadu bez ... ziemniaków. Ale ziemniaki to nie tylko nasz codzienny posiłek, posiada on również właściwości lecznicze, które są niebagatelne. Niby taki prosty ziemniak z "urodzenia" a jednak zobaczcie co potrafi ... Kompresy z surowych utartych ziemniaków goją nawet bardzo zastarzałe rany. Stosuje się je także do usuwania skutków odmrożeń, oparzeń i stłuczeń. Startą papką z surowych ziemniaków leczy się sińce, liszaje i wykwity skórne, także uczuleniowe. Uporczywe swędzenie ciała, wysypki i podrażnienia skóry usunąć można kąpielami z dodatkiem krochmalu. Czopki wystrugane z surowego ziemniaka leczą bolesne i krwawiące hemoroidy. Niezastąpione właściwości lecznicze ma także sok z surowych ziemniaków. Już 1/2 szklanki soku wypijane systematycznie przez parę dni leczy stany zapalne śluzówki żołądka, usuwa nadkwaśność, bóle i pieczenie. Wrzodowcy cierpiący na owrzodzenie żołądka i dwunastnicy powinni kurację tę stosować dłużej i w zwiększonych porcjach, od 2 - 3 szklanek dziennie przez jeden miesiąc. Sok z surowych ziemniaków ma właściwości przeciwzapalne, można więc nim płukać jamę ustną i gardło. Cierpiącym na kamicę nerkową doświadczeni terapeuci na pierwszym miejscu polecają wywar z obierzyn ziemniaków. Ma on zdolności kruszenia i rozpuszczania kamieni nerkowych. W zależności od potrzeb pije się go w ilościach od 2 do 3 szklanek dziennie. Kuracja trwa trzy tygodnie.
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności