Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

NALEWKI (12).JPG

KRUZOEE / Drinki i inne koktajle / Nalewki / NALEWKI (12).JPG
Nalewki - NALEWKI 12.JPG
Download: NALEWKI (12).JPG

2,13 MB

(3292px x 2155px)

0.0 / 5 (0 głosów)

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

obrazek
Siedem głównych zasad przyrządzania nalewek. Pamiętaj o nich a przygotowane przez Ciebie trunki będą zawsze wyśmienite. Dzięki nim unikniesz również wielu niepotrzebnych kłopotów które mogą się przytrafić początkującym likworzystom w trakcie wytwarzania nalewek.

1. Spirytus
Podczas przyrządzania nalewki ze świeżych owoców zalewaj je spirytusem rozcieńczonym do mocy 60-700.
Jeżeli przyrządzamy nalewkę z owoców suszonych używaj spirytusu rozcieńczonego do mocy 500
2. Woda do rozcieńczania
Używaj do rozcieńczania jedynie czystej, przegotowanej i ostudzonej wody.
3. Filtrowanie nalewki
Do filtrowania nalewki używaj waty lub gazy, specjalnej bibuły filtracyjnej lub czystego płótna wetkniętych w lejek.
4. Rozdrabnianie składników
Suche ziołowo-korzenne składniki kruszymy, tłuczemy lub mielimy przed zalaniem, aby wydobyć z nich wszelkie aromaty i aby jak najlepiej połączyły się z alkoholem.
5. Czas
Nie spiesz się. W trakcjie przyrządzaniu nalewki czas jest sprzymierzeńcem. Maceracja ziół i korzeni trwa od 48 godzin do 4 tygodni a owoców od 4 do 10 tygodni.
6. Dosładzanie
Po maceracji nalewkę dosładzamy syropem, ewentualnie przyprawiamy miodem lub karmelem.
7. Dojrzewanie
Nalewki, tak jak whisky, z czasem zyskują na jakości. Aby dojrzewanie przynosiło najlepsze efekty, nalewki przechowuje się w butelkach z ciemnego szkła, wówczas światło nie zmieni ich barwy.

obrazek
-
Więcej o nalewkach -kliknij w foto.


Inne pliki do pobrania z tego chomika
Nalewki - nalewka_cytrynowa_cytronella_przepis.jpg
składniki: Skórki z 30 cytryn, skórki z 4 pomarańczy, ...
składniki: Skórki z 30 cytryn, skórki z 4 pomarańczy, 2 łuty kolendry, 5 goździków, 5 kwart spirytusu a, 4 kwarty wody Nalewka cytrynowa Cytronella (Citronelle) nalewka ze skórek cytryn, pomarańczy oraz kolendry i goździków Skórek żółtych, zerzniętych ze 30 świeżych cytryn i ze 4 pomarańcz, 2 łuty kolendry i 5 goździków z trochą cukru utartych, nalać 5 kwartami spirytusu a i 4 kwartami wody, moczyć przez miesiąc, oddestylować i zasyropować.
Nalewki - nalewka_z_mietki_kedzierzawej_przepis.jpg
składniki: 15 łodyżek świeżej mięty (razem z listkami ...
składniki: 15 łodyżek świeżej mięty (razem z listkami), 80 dkg. cukru, sok z połowy cytryny, 1L spirytusu, 1,5L wody Domowy przepis na orzeźwiającą nalewkę miętową Miętę wypłukać,osuszyć i porwać na drobne kawałki. Wrzucić do słoja i zalać spirytusem. Macerować na zimno przez 2 dni lecz nie dłużej aby pożądana piękna zielona barwa nie zmieniła się w brąz. Wodę z cukrem i sokiem cytrynowym gotować, aż do uzyskania delikatnego syropu. Po wystudzeniu należy wlać syrop do słoja z macerowanymi składnikami i wymieszać aby połączyć spirytus z syropem. Przygotowaną nalewkę należy teraz przefiltrować i rozlać do butelek. Nasza nalewka powinna w tym momencie dojrzewać minimum 2 tygodnie. Jeżeli barwa nalewki jest dla nas bardziej istotna od jej walorów smakowych możemy nie dodawać soku z cytryny gdyż zawarty w nim kwasek zawsze zmienia barwę nalewki - w tym wypadku stanie się ona bardziej brązowo-seledynowa.
Nalewki - nalewka_wisniowa_przepis.jpg
składniki: 6 kwart kirszwasseru, 1 kwarta wody pomara ...
składniki: 6 kwart kirszwasseru, 1 kwarta wody pomarańczowej, wiśnie, miód. Staropolski przepis na nalewkę wiśniową Z sześciu kwart kirszwasseru to jest wódki wiśniowej oddestylować 4 kwart spirytusu, do którego przylać kwaterkę wody pomarańczowej dubeltowej i zasyropować. Kirszwasser robi się następującym sposobem. Wiśnie słodkie lub kwaśne z trochą miodu utłuc razem z pestkami na miazgę, rozpuścić do płynności wodą ciepłą, zadać drożdży zwierzchnich i gdy wefermentuje nabić na garniec, oddestylować wódkę i potem wszystką wodę pachnącą, które razem powtórnie przedestylować w łaźni wodnej na szumówkę.
Nalewki - nalewka_pomaranczowa1.jpg
składniki: 2 funty skórek z pomarańczy, 1/4 funta sus ...
składniki: 2 funty skórek z pomarańczy, 1/4 funta suszonych pomarańczy, 8 łutów goździków, 8 kwart spirytusu, 2 kwarty wody Nalewka pomarańczowa (Liqueur d'orange) - nalewka z pomarańczy, skórek pomarańczy oraz goździków Nalewka pomarańczowa (Liqueur d'orange) - nalewka z pomarańczy i skórek pomarańczy oraz goździków. Sposób przygotowania wyśmienitej, staropolskiej nalewki, której smak spotykał się z uznaniem przez wiele wieków historii Polski składniki: 2 funty skórek z pomarańczy, 1/4 funta suszonych pomarańczy, 8 łutów goździków, 8 kwart spirytusu, 2 kwarty wody Dwa funty proszku ze skórek pomarańczowych, namoczonych, wykrojonych z białego, ususzonych i utłuczonych, ćwierć funta suchych pomarańcz, 8 łutów goździków sklepowych, nalać 8 kwart spirytusu a i 2 wody, moczyć przez 16 dni i sam spirytus oddestylować, zasyropować i zafarbować pomarańczowo.
Nalewki - nalewka_z_pigwy_przepis.jpg
składniki: Na 3 kwarty soku z pigwy receptura 1 11/2 ...
składniki: Na 3 kwarty soku z pigwy receptura 1 11/2 funta cukru, 11/2 kwarty spirytusu a, 1 łut cynamonu, 1/2 drachmy kwiatu muszkatelowego, 6 goździków receptura 2 3 drachmy kassyi cynamonowej, 2 drachmy kolendry, 1/2 drachmy goździków, 1/2 drachmy anyżu, 1 łut gorzkich migdałów Wziąć pigw wielkich, jasno-żółtych, obetrzeć je z mchu białą chustą, utrzeć na tarełce i pestki odrzucić. Sok wygnieść i zostawić w miejscu miernie ciepłem przez 24 godzin i wtenczas wycisnąć go przez chustę. Sok odmierzyć i do każdych jego trzech kwart dodać 1,5 funta cukru, 1,5 kwarty spirytusu a. receptura 1 łut cynamonu, pół drachmy kwiatu muszkatelowego i 6 goździków sklepowych receptura 2 3 drachmy kassyi cynamonowej, 2 drachmy kolendry, pół drachmy goździków sklepowych i anyżu, łut gorzkich migdałów Zostawić spokojnie przez całą zimę, dopiero podczas następującego lata moczyć na słońcu przez 16 dni i przefiltrować. Ta ratafia jest bardzo dobra na żołądek. Podług tej recepty można robić ratafie dotąd nieznane, używając zamiast pigw, soku z jabłek i gruszek aromatycznych i korzeni pierwszych jako to: cynamonu itd.
Nalewki - nalewka_orzechowa_przepis.jpg
składniki: 2-3 zielone, jeszcze niedojrzałe orzechy ...
składniki: 2-3 zielone, jeszcze niedojrzałe orzechy włoskie, 1l wódki czystej (450), łyżka cukru. Orzechówka nalewka z orzechów włoskich Orzechy włoskie jeszcze niedojrzałe i zielone drobno pokroić wraz z zewnętrzną zieloną okrywą i wsypać do szklanego naczynia. Zalać wódką i zakorkować, pozostawić na 3-4 tygodnie czyli do czasu aż płyn staje się ciemnobrunatny. Po tym czasie zlać płyn znad orzechów do innego naczynia przez lejek z watą. Pozostałe orzechy zasypać cukrem i pozostawić jeszcze na 1-2 tygodnie aż rozpuści się cukier. Wytworzony w ten sposób syrop cukrowy zlać przez lejek z watą do naczynia z poprzednio zlanym ekstraktem, wymieszać i pozostawić do sklarowania. Sklarowaną wódkę przelać przez lejek z watą do czystych butelek.
Nalewki - nalewka_z_aronii_przepis3.jpg
składniki: receptura 1 1 kg dojrzałych owoców aronii ...
składniki: receptura 1 1 kg dojrzałych owoców aronii, 1/2L spirytusu (90%), 1/2L czystej wódki, 1/2 laski wanilii, 4-5 goździków, 1/2 kg cukru, kawałek kory cynamonowej lub szczypta mielonego cynamonu, skórka z 1 cytryny,skórka z 1 pomarańczy receptura 2 1 kg aronii, 1/2kg cukru 11/2L spirytusu 50%, 1 laska wanilii, kawałek suszonego imbiru. receptura 3 1kg owoców aronii, 2L wody,200g liści wiśni, 1/2kg cukru, sok z 1/2 cytryny, 1L spirytusu (lub pół na pół z wódką Nalewka z aronii - 3 przepisy na nalewkę z aronii receptura 1 Owoce umyć i osuszyć a następnie przełożyć do niewielkiego gąsiorka i ugnieść. Wanilię i skórkę cytrusową drobno posiekać lub utrzeć i wymieszać z owocami aronii. Spirytus wymieszać z wódką po czym zalać owoce alkoholem i przechowywać w ciepłym miejscu co najmniej przez miesiąc. Po tym czasie nalewkę z aronii zlać do innego naczynia, a pozostałe w gąsiorze owoce zasypać cukrem i wymieszać, energicznie potrząsając. Tak przygotowany nowy zaczyn na nalewkę z aronii należy ponownie odstawić w ciepłe miejsce i codziennie potrząsać naczyniem do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Syrop zalać znad osadu przefiltrowując oraz wyciskając owoce przez bawełnianą szmatkę i połączyć z poprzednio zlaną nalewką. Pozyskaną nalewkę z aronii należy przefiltrować przez gazę i przelać do butelek.Po kilku miesiącach leżakowania i dojrzewania w ciemnym i chłodnym miejscu nalewka z aronii osiąga pełnię smaku. receptura 2 Dojrzałe owoce aronii umyć, dodać cukier i przyprawy. Zaczyn zalać spirytusem i macerować w ciepłym miejscu 2 tygodnie, co kilka dni wstrząsając naczyniem. Po tym czasie przefiltrować i przelać do butelek. Nalewka z aronii przygotowana tym sposobem powinna dojrzewać co najmniej przez 3 miesiące. receptura 3 Owoce aronii wrzucić do 2 litrów wody, dodać liście wiśni i gotować ok 30 minut. Pozostawić do wystygnięcia. Na drugi dzień dodać 1/2 kg cukru, sok z 1/2 cytryny i zagotować. Wystudzić i dodać alkohol. Odcedzić i przelać do butelek. Odstawić w chłodne, najlepiej ciemne miejsce na 3-4 miesiące.
Nalewki - nalewka_wisniowa_przepis_na_nalewke_z_wisni.jpg
składniki: 1kg drylowanych wiśni, 10-20 pestek wiśni ...
składniki: 1kg drylowanych wiśni, 10-20 pestek wiśni, 0,7Kg cukru, 250ml wody, 500ml spirytusu. Domowy przepis na nalewkę z wiśni - wiśniówka Wiśnie należy wydrylować pomijając 10 - 20 owoców, które wykorzystujemy razem z pestkami. Wiśnie zasypujemy cukrem w dużym słoju i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 dni. Słojem z nastawem potrząsamy w ciągu tego czasu kilka razy dziennie aby połączyć cukier z sokami wiśni. Trzeciego dnia wiśnie razem z sokiem zalewamy spirytusem i pozostawiamy w ciemnym miejscu przynajmniej na miesiąc (najlepiej 2-4 miesiące) od czasu do czasu potrząsając słojem. Po tym czasie zlewamy nalewkę z nad owoców do osobnego naczynia a do pozostawionych wiśni dolewamy przegotowaną i ostudzoną wodę. Po upływie kolejnego miesiąca wodę z nad owoców oraz uprzednio zlaną mocną nalewkę łączymy we wspólnym naczyniu filtrując je przy przelewaniu (filtrowanie nalewki). Następnie zlewamy nalewkę do butelek i odstawiamy w ciemne miejsce aby dojrzała. Nalewka jest już gotowa do spożycia lecz długi okres leżakowania pozytywnie wpływa na walory smakowe Nalewki wiśniowej. Owoce, pozostałe przy robieniu nalewki wiśniowej doskonale nadają się do wielu deserów jak i bezpośredniego spożycia. Nadmiar wiśni w spirytusie przechowujemy w zamrażarce.
Nalewki - o_staropolskim_sposobie_przygotowania_nalewki_m.jpg
MIARY 1 łut (12 gramów) 1 funt (0,44 kilograma) ...
MIARY 1 łut (12 gramów) 1 funt (0,44 kilograma) 1 drachma (objętość) (3.55 mililitra) 1 drachma (masa) (4,3 grama) 1 kwarta staropolska (1,125 litra) 1 kwarta angielska (1,136 litra) 1 kwarta amerykańska (0,946 litra)
Nalewki - Wódka tofi.jpg
Bardzo dobra nalewka Toffi
Bardzo dobra nalewka Toffi
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności