Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

Żurek z wędzonką po królewsku.jpg

KAROLCIAA0 / WIEKLANOC / WIELKANOCNE-przepisy / Żurek z wędzonką po królewsku.jpg
WIELKANOCNE-przepisy - Żurek z wędzonką po królewsku.jpg
Download: Żurek z wędzonką po królewsku.jpg

11 KB

(367px x 244px)

0.0 / 5 (0 głosów)
Składniki:
- 1 marchewka
- 1 seler
- 1/2 pora
- 1 cebula
- 500 g porcji rosołowej najlepiej wieprzowej
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 4 ziarenka czarnego pieprzu
- 2 listki laurowe
- 200 g białej kiełbasy
- 300 g ziemniaków
- 20 g grzybów suszonych
- 2 torebki Żurku z wędzonką KNORR
- 100 ml śmietany
- 1 łyżka majeranku
- 2 ząbki czosnku
- 4 jajka ugotowane na twardo

Sposób wykonania:
1. Obierz warzywa, umyj i przełóż do dużego garnka razem z porcją rosołową. Wlej 1,5 litra zimnej wody i doprowadź do wrzenia. Zbierz powstałą pianę, dodaj przyprawy i gotuj na wolnym ogniu około 2 godzin. Przecedź wywar i odstaw.

2. Pokrój marchewkę z wywaru w kostkę, połącz ją z wywarem, dodaj białą kiełbasę i gotuj około 20 minut na wolnym ogniu. Wyjmij kiełbasę, przestudź i pokrój ją w plastry.

3. Obierz i umyj ziemniaki, pokrój je w kostkę i dodaj do zupy. Dodaj również drobno pokrojone grzyby i gotuj, aż ziemniaki będą miękkie.
Wlej do zupy Żurek z wędzonką KNORR wymieszany dokładnie ze śmietaną i gotuj jeszcze chwilę mieszając. Dopraw zupę majerankiem i zmiażdżonym czosnkiem.

4. Podawaj z jajkiem na twardo i plastrami kiełbasy.

**********************************************************************

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
WIELKANOCNE-przepisy - img397.jpg
Orzechowiec cz 1
Orzechowiec cz 1
WIELKANOCNE-przepisy - Mięsa pieczone na Wielkanoc.jpg
Mięsa pieczone na Wielkanoc Dowolna ilość mięsa wieprzo ...
Mięsa pieczone na Wielkanoc Dowolna ilość mięsa wieprzowego pokroić na mniejsze kawałki (może być szynka,schab czy karczek ew. boczek). Tak samo można przygotować kurczaka. Dokładnie mięso oczyścić i umyć. W odpowiedniej wielkości misce przygotować zalewę. Woda ma być przegotowana i wystudzona. Do wody dodajemy sól, pieprz, Vegetę, oregano,paprykę mieloną, jałowiec, kminek,liść laurowy, ziele angielskie, czosnek( czosnku nie żałować, chyba,że ktoś nie znosi jego zapachu) i inne przyprawy według Własnego uznania. do tej zalewy włożyć mięso, tak żeby nie wystawało z wody. Odstawić w chłodne miejsce lub wstawić do lodówki na parę godzin.Co jakiś czas przewrócić mięska. Ja przygotowuję wieczorem mięsko a na drugi dzień go piekę. Przed pieczeniem można jeszcze opruszyć przyprawami. Piec w zależności od wielkości kawałków mięsa, sprawdzając czy jest miękkie. Nigdy nie dodaję saletry bo jest bardzo szkodliwa dla zdrowia. **********************************************************************
WIELKANOCNE-przepisy - salatka-gyros.jpg
przepis na sałatkę gyros :) składniki: * 3 - 4 piers ...
przepis na sałatkę gyros :) składniki: * 3 - 4 piersi z kurczaka * ogórki konserwowe * kapusta pekińska * puszka kukurydzy * 1-2 cebule * keczup * majonez * przyprawa GYROS Piersi pokroić na małe kawałki i podsmażyć na złoto (pod koniec smażenia dodać przyprawę gyros). Ogórki pokroić w kostkę, kapustę i cebulę drobno posiekać. Całość układamy warstwowo w (najlepiej) przezroczystym, wysokim półmisku. Warstwy od spodu: 1. podsmażone piersi z kurczaka 2. cebula 3. warstwa keczupu 4. ogórki 5. kukurydza 6. warstwa keczupu 7. warstwa majonezu 8. kapusta pekińska smacznego :)
WIELKANOCNE-przepisy - Żur wielkanocny z chrzanem, białą kiełbasą i jajkiem.jpg
Żur wielkanocny z chrzanem, białą kiełbasą i jajkiem Sk ...
Żur wielkanocny z chrzanem, białą kiełbasą i jajkiem Składniki na 4 porcje • 300 g białej kiełbasy • 1 cebula • 2 skłanki żuru • 80 g wędzonego boczku • 2 łyżki tartego chrzanu • Kilka suszonych grzybów • 2 ugotowane na twardo jajka • 150 ml śmietany 36% • 1 łyżka oleju • 2 łyżeczki majeranku Prymat • Pół łyżeczki kminku Prymat • Sól czosnkowa Prymat • Pieprz czarny mielony Prymat Etapy przygotowania 1. Grzyby umyć i moczyć w wodzie przez około 20 minut. Cebulę przeciąć na pół, zrumienić na patelni z obu stron na złoty kolor, przełożyć do garnka, dodać grzyby i zalać dwoma szklankami wody. Po zagotowaniu dodać kiełbasę i boczek. Po upływie 15 minut wyjąć kiełbasę, natomiast wywar gotować kolejne 25 minut. Następnie dodać żur, chrzan, majeranek, kminek, pieprz i sól, zagotować, a pod koniec gotowania zabielić śmietaną. 2. Na talerzach umieścić pokrojoną w plasterki kiełbasę oraz cząstki jajek, zalać gorącą zupą. *********************************
WIELKANOCNE-przepisy - Żur wielkanocny1.jpg
Żur wielkanocny Składniki : 0.75 szkl. mąki żytniej 3 z ...
Żur wielkanocny Składniki : 0.75 szkl. mąki żytniej 3 ząbki czosnku 2 szklanki wody - ciepła przegotowana 1 kromka chleba razowego - gruba 1 pęczek włoszczyzny 15 dkg boczku wędzonego chudego 1 cebula 4 ziarna ziela angielskiego 4 ziarna pieprzu 1 odrobina liścia laurowego 6 szkl. wody 3 łyżki śmietany kwaśnej 1 łyżka mąki - ewentualnie Na zakwaszenie żurku: 0.75 szkl. mąki żytniej 2 - 3 ząbki czosnku 2 szkl. ciepłej przegotowanej wody 1 gruba kromka razowca Na zupę: Włoszczyzna bez kapusty 10 - 15 dkg chudego wędzonego boczku 1 cebula Sposób przygotowania: Przygotować zakwas: mąkę zalać w słoju wodą, dodać czosnek, na wierzchu położyć kromkę razowca. Obwiązać słój czystym płótnem i odstawić na tydzień w ciepłym miejscu. Ugotować wywar z boczku i włoszczyzny z cebulą oraz przyprawami. Wyjęty z wywaru boczek ostudzić. Wywar połączyć z przecedzonym przez durszlak żurem, zagotować, dodać śmietanę, jeśli trzeba wymieszaną z mąką. Pokrojony na drobne kawałki boczek wrzucić do zupy. Można dodać do niej świąteczne jajka na twardo pokrojone w ćwiartki lub posiekane, nieco kiełbasy lub pieczonych mięs. Można też żur podawać z ziemniakami lub po prostu bez żadnych dodatków, jako zdrową, orzeźwiającą zupę. **********************************************************************
WIELKANOCNE-przepisy - img398.jpg
orzechowiec cz.2
orzechowiec cz.2
WIELKANOCNE-przepisy - Jajka w kubeczkach.jpg
Jajka w kubeczkach Przygotowanie: 15 min. Składniki n ...
Jajka w kubeczkach Przygotowanie: 15 min. Składniki na 4 porcje • strąk marynowanej papryki • świeży ogórek • 4 jajka na twardo • po 2 łyżki serka homogenizowanego • 2 łyżki majonezu • sól, papryka Etapy przygotowania 1. Z papryki odetnij 8 pasków, resztę posiekaj. Ogórek potnij na 4 jednakowej długości kawałki, wydrąż z nich miąższ do połowy. Jajka obierz, zetnij wierzchołki z szerszej strony, ostrożnie wyjmij żółtka. Rozetrzyj je z serkiem, solą, papryką konserwową i w proszku. Farszem napełnij białka, ustaw je w „kubeczkach” z ogórków. Udekoruj paskami papryki, kleksem majonezu i szczypiorem. Posyp pieprzem. ***********************************
WIELKANOCNE-przepisy - Jajka na zielono.jpg
Jajka na zielono Przygotowanie: 30 minut Składniki na ...
Jajka na zielono Przygotowanie: 30 minut Składniki na 3 porcje • 6 jaj • pęczek szczypiorku • majonez Etapy przygotowania Jajka gotujemy na twardo. Jak wystygną kroimy na połówki. Układamy na talerzu, przykrywamy majonezem i posypujemy szczypiorkiem. *********************************
WIELKANOCNE-przepisy - Śledzie w sosie majonezowym.jpg
Śledzie w sosie majonezowym Przygotowanie: 30 min Skła ...
Śledzie w sosie majonezowym Przygotowanie: 30 min Składniki • 1 kg śledzi • 1 mały seler • 2 pęczki pietruszki • 5 ząbków czosnku • 1 słoik majonezu • sól pieprz Etapy przygotowania Śledzie pokroić na kawałki, czosnek rozetrzeć z majonezem, dodać starty seler, pokrojoną pietruszkę, sól i pieprz do smaku. Układać naprzemian śledzie i sos. Odstawić na parę godzin do lodówki. **********************************************************************
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności