Download: scan 019.JPG
SEROWA Z SZPARAGAMI I PIECZARKAMI paczka makaronu świderki,300g serka topionego o smaku szynki lub bekonu,250ml słodkiej śmietany,100ml wody po szparagach,puszka szparagów,puszka krojonych pieczarek,ze 200g lub 300g najtanszej szynki,brokuły ,ser żółty tez na oko do posypania Ugotować makaron,serek topiony rozgrzewać w garnku ,nie gotować i powoli dodawac słodką śmietanę i na koniec trochę wody po szparagach dla uzyskania lepszego smaku. Wrzycic do miski makaron,szparagi,pieczarki,pokrojoną szynkę,sos serowy i wymieszać wszystko razem.Wyłożyć na naczynie żaroodporne,ułożyć brokuły,posolić i posypać startym,żółtym serem według uznaia ilośći.Piec w 200-220 C około 20 minut,do zarumienienia sera. Można zrobić z ryżem,też dobra,można zrobić pół na pół ,też robiłam i chyba bła najlepsza. Dla dużej rodziny można spód żaroodpornego naczynia wylożyć poszarpanym chlebem tostowym ale bedzoe trzeba dodać więcej śmietany ze 150 lub 200ml.ale chleb dodajemy jako spód tylko do ryżu. P.S.Zapiekanka jest bardzo smaczna,jest zawsze tu serwowana na spędach rodzinnych,chrzciny,bierzmowania,urodziny,stypy,to jest taki szybki żaroodporny smietnik ale bardzo dobry,dzieci wygrzebóją szparagi i pieczarki,zapiekanka dla dzieci jest tak średnio. Polecam i SMACZNEGO!!!