Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

Tapety Kobiety05.jpg

Boski_Jack / Tapety na LapToPa / Kobiety / Tapety Kobiety05.jpg
Kobiety - Tapety Kobiety05.jpg
Download: Tapety Kobiety05.jpg

0,94 MB

(1600px x 1200px)

0.0 / 5 (0 głosów)

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
Dania z grilla cz 2 - kaczka-z-grilla-01.jpg
Piersi kaczki z grilla w marynacie z czerwonego wina i ...
Piersi kaczki z grilla w marynacie z czerwonego wina i pomarańczy. Z sosem truskawkowym na bazie marynaty. Podawane z ryżem kokosowym i plastrami grillowanego ananasa. Uwaga: najlepsze piersi kaczki uzyskamy grillując je na grillu z pokrywą (ja grillowałam na grillu gazowym Weber). Dzięki wcześniejszemu intensywnemu zgrillowaniu mięsa na "otwartym" ogniu i późniejszym "duszeniu" mięsa pod pokrywą, ma ono idealnie wysmażoną skórkę i miękki, soczysty środek. Składniki, 2 porcje: • 2 piersi kaczki, każda po około 300 g Marynata do grillowanej piersi kaczki: • skórka starta z 1 pomarańczy (tylko różowa, zewnętrzna część skórki) oraz sok wyciśnięty z 1/2 pomarańczy • 1 mały ząbek czosnku, drobno posiekany • 1 mała cebulka szalotka, drobno posiekana • 1 płaska łyżeczka tartego imbiru • 1/2 szklanki (125 ml) czerwonego wina Sos truskawkowy na bazie marynaty: • 1 łyżka octu balsamicznego • 2 łyżki dżemu truskawkowego wysokosłodzonego • sól, świeżo zmielony czarny pieprz i cukier do smaku • 3 - 4 duże i dojrzałe truskawki + do podania Przygotowanie: Mrożone piersi kaczki rozmrozić przez noc w lodówce. Opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Odciąć wystające kawałki tłuszczu z boków piersi, a jeśli warstwa tłuszczu pokrywająca kaczkę jest bardzo gruba, należy pozostawić jej około 1/2 cm warstwę, aby podczas grillowania żar nie zapalił się ogniem. Skórkę naciąć na ukos, w rąby, nacinając lekko mięso. Natrzeć skórką z pomarańczy, następnie czosnkiem, szalotką i imbirem. Włożyć do naczynia z sokiem z pomarańczy i czerwonym winem. Odstawić na minimum jedną godzinę w chłodne miejsce, nie musi to być lodówka, (jeśli jednak wstawimy kaczkę do lodówki, przed grillowaniem należy ocieplić ją do temperatury pokojowej, odpowiednio wcześniej wyjmując z lodówki). Filety z kaczki dokładnie odsączyć i odcisnąć z marynaty. Marynatę przelać do rondelka, dodać ocet balsamiczny i gotować na małym ogniu przez około 10 minut, lub do czasu aż jej objętość zmniejszy się o połowę. Dodać dżem truskawkowy, doprawić solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Wymieszać, zagotować i przecedzić przez sitko, wyrzucając kawałki cebulki i czosnku. Marynatę umieścić z powrotem w rondelku i gotować do czasu aż sos będzie gęsty. Na koniec odstawić z ognia i zmiksować ze świeżymi truskawkami. Jeszcze raz przetrzeć przez sitko, spróbować i doprawić ewentualnie cukrem. Piersi kaczki ułożyć skórką do dołu na ruszcie bardzo dobrze rozgrzanego grilla i grillować przez około 5 minut, aż skórka będzie zrumieniona a nadmiar tłuszczu wytopiony. Następnie przewrócić piersi na drugą stronę i grillować przez kolejne 5 minut. Zmniejszyć moc grilla i grillować kaczkę jeszcze przez około 10 minut z każdej strony (7 minut pod przykryciem - jeśli masz pokrywę do grilla). Piersi kaczki odłożyć na talerz i po 3 minutach pokroić na plastry. Ułożyć je na grillowanym ananasie, polać ciepłym sosem truskawkowym i udekorować świeżymi truskawkami. Podawać z ugotowanym ryżem
Dania z grilla cz 2 - szaszlyki-01.jpg
Szaszłyki z kurczaka z pesto paprykowym (z grillowanej p ...
Szaszłyki z kurczaka z pesto paprykowym (z grillowanej papryki) z sosem ziołowym z kolendry i mięty na bazie mleka kokosowego. Danie dla miłośników kolendry. Składniki, 2 porcje: • 400 g piersi kurczaka • 1 mała zielona papryka • oliwa z oliwek, sól i pieprz • 1 mały ząbek czosnku • 1 cm kawałek korzenia imbiru • pęczek (doniczka) kolendry • pęczek (doniczka) mięty • 1 łyżka soku z limonki • 1 łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia • chilli do smaku (pasta lub proszek) • 5 cm kawałek cukinii • około 4 - 5 łyżek mleka kokosowego • ugotowany ryż od podania Przygotowanie: Piersi kurczaka opłukać, odciąć ewentualne kostki i włókna, posolić. Rozbić tłuczkiem na około 1 cm filety. Pesto z grillowanej papryki: paprykę przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne, oprószyć solą i wysmarować oliwą. Grillować (na grillu lub patelni grillowej) po około 7 - 10 minut z każdej strony lub piec w piekarniku (20 - 30 minut w 180 stopniach), aż papryka zmięknie a skórka jej ściemnieje. Zawinąć w woreczek foliowy, po 10 minutach wyjąć i usunąć skórkę. Zgrillowaną paprykę pokroić na kawałki i umieścić w pojemniku blendera, dodać pokrojony czosnek, połowę obranego i pokrojonego imbiru, połowę listków mięty i kolendry, sok z limonki i oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia. Doprawić chilli do smaku, solą i pieprzem. Zmiksować na pesto. Pesto rozsmarować na rozbitych filetach. Zwinąć w roladki i jeśli mamy czas, zawinąć ciasno w przezroczystą folię i wstawić do lodówki (schłodzone piersi łatwiej się będą kroiły). Jeśli nie mamy czasu, piersi od razu kroimy ostrym nożem w poprzek na około 2,5 cm paski. Powstałe ślimaczki nadziewać na patyczki szaszłyków w miejscu łączenia. Polać dużą ilością oliwy z oliwek (to zabezpieczy mięso przed wysuszeniem). Szaszłyki grillować po około 5 - 7 minut z każdej strony, równomiernie rumieniąc. Można grillować na grillu lub patelni grillowej. Czas grillowania zależy od rodzaju i stopnia rozgrzania grilla. Mięso ma być ładnie zrumienione z zewnątrz i miękkie w środku. Sos ziołowy z mlekiem kokosowym: do pojemnika blendera włożyć pokrojoną w kostkę cukinię, resztę listków mięty, kolendry i imbiru. Zmiksować dodając mleko kokosowe i uzyskując gęsty ale płynny sos. Doprawić solą, pieprzem, odrobiną cukru i chilli do smaku. Szaszłyki podawać z ugotowanym ryżem i ziołowym sosem. Udekorować kolendrą.
Dania z grilla cz 2 - szaszlyki_z_lososia_ananasa01.jpg
Szaszłyki z łososia i ananasa W aromatycznej glazurze z ...
Szaszłyki z łososia i ananasa W aromatycznej glazurze ze smażonego w łupinkach czosnku i pikantnej papryczki chilli. Koniecznie w towarzystwie śmietany cytrynowej. Szaszłyki z łososia. Składniki: 6 szaszłyków, 2 porcje: • 300 g filetów z łososia • 250 g miąższu obranego ananasa • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki Glazura: • 3 ząbki czosnku w łupinkach • 1 mała cebulka • 2 łyżeczki posiekanej papryczki chilli • 30 ml białego octu winnego • 2 łyżki brązowego cukru • 1/2 łyżeczki soli Sos: • 100 g śmietany 18% • 1/2 cytryny Przygotowanie: Z łososia odciąć skórę, umyć i osuszyć. Pokroić w 2,5 cm kostkę, wyjąć ewentualne ości. Nadziać na szaszłyki na przemian z ananasem tak samo pokrojonym. Przygotować glazurę: Czosnek w łupinkach oraz obraną i przepołowioną cebulkę zrumienić na suchej patelni. Czosnek obrać i wraz z cebulką, papryczką chilli, octem, cukrem i solą zmiksować blenderem. Glazurą posmarować szaszłyki. Dobrze rozgrzać patelnię grillową i ułożyć szaszłyki. Grillować na dość dużym ogniu z jednej strony przez 2 minuty, aż łosoś się zrumieni a soki wyparują, następnie grillować i zrumienić szaszłyki z innych stron. Śmietanę wymieszać z wyciśniętym sokiem z cytryny i startą skórką. Szaszłyki posypać posiekaną natką pietruszki i podawać gorące ze śmietaną cytrynową. Grillowane szaszłyki z łososiem i ananasem. Świeży łosoś - przepisy kulinarne Szaszłyki można też obsmażyć na zwykłej patelni na oleju, po 1 minucie z każdej strony lub też ułożyć je na blasze i zapiekać pod grillem w piekarniku przez kilkanaście minut, rumieniąc z każdej strony. Można grillować na metalowej kratce, pod spód włożyć blachę na zbierające się soki. Szaszłyki „produkują” dość sporo soków podczas smażenia, więc jeśli chcemy je bardziej zrumienić, trzeba zwiększyć ogień. Szaszłyki macza się lub polewa gęstą śmietaną z cytryną, dlatego mniej wysmażone szaszłyki również będą bardzo smaczne
Dania z grilla cz 2 - salatka_z_kurczakiem_szparagami02.jpg
Sałatka z grillowanym kurczakiem i szparagami z ziołowym ...
Sałatka z grillowanym kurczakiem i szparagami z ziołowym sosem majonezowym z dodatkiem grillowanych kaparów Składniki, 2 - 3 porcje: • pęczek zielonych szparagów • 4 łyżki zwykłej oliwy z oliwek do smażenia (nie extra virgin) • 1 podwójna pierś kurczaka • 2 łyżki kaparów • kilka gałązek świeżego tymianku (niekoniecznie) • 2 garście rukoli lub poszarpana sałata • 1/2 szklanki majonezu (ja użyłam majonezu Olivio z dodatkiem oliwy z oliwek) • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub szczypiorku • sól morska drobnoziarnista i świeżo zmielony pieprz • ćwiartki cytryny do serwowania Przygotowanie: Szparagi umyć, odciąć białe i zdrewniałe końce, obrać do połowy długości. Oprószyć solą i wysmarować 1 łyżką oliwy z oliwek. Pierś kurczaka opłukać, osuszyć, usunąć kostki i włókna. Rozdzielić na dwie pojedyncze piersi i odciąć mniejsze kawałki mięsa ze środka. Wszystko oprószyć solą, pieprzem i wysmarować pozostałymi 3 łyżkami oliwy z oliwek. Dobrze rozgrzać patelnię grillową, pośrodku ułożyć piersi kurczaka, a po bokach szparagi oraz kapary. Grillować z dwóch stron na złoty kolor, kurczaka w sumie przez około 10 - 12 minut raz przewracając (aż będzie miękki w środku), a szparagi przez około 5 - 6 minut (aż będą al dente). Kaparom wystarczą około 3 minuty grillowania. Po przewróceniu kurczaka na drugą stronę, ułożyć na nim gałązki tymianku (jeśli je używamy). Wymieszać majonez z posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem, dodać zgrillowane kapary i wymieszać. Kurczaka zdjąć z patelni i po około 2 minutach pokroić na kawałki. Podawać na liściach rukoli lub sałaty z grillowanymi szparagami i sosem majonezowym, skrapiać cytryną.
Dania z grilla cz 2 - piersi_kurczaka_z_grilla04.jpg
Grillowane piersi z kurczaka z cytryną i tymiankiem Z ...
Grillowane piersi z kurczaka z cytryną i tymiankiem Z dodatkiem pesto z orzechów laskowych i bazylii, grzanek i zielonych oliwek. Grillowane piersi kurczaka z cytryną i tymiankiem Składniki: • 2 piersi z kurczaka • 1/2 cytryny • 2 ząbki czosnku • 1 łyżka suszonego tymianku • 5 łyżek oliwy z oliwek • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz • gałązki świeżego tymianku (opcjonalnie) Dodatki: zielone oliwki w oliwie czosnkowej, grillowane kromki pieczywa oraz pesto z orzechów laskowych i bazylii Przygotowanie: Piersi z kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, oczyścić z pozostałych kostek, włókien i skórek. Przeciąć w poprzek od najgrubszej części, dzieląc je na dwa cieńsze kawałki mięsa. Lekko rozbić tłuczkiem, oprószyć solą oraz pieprzem. W głębokim talerzu wymieszać sok i drobno startą skórkę z połówki cytryny, dodać drobno posiekany czosnek, tymianek oraz oliwę z oliwek. Włożyć piersi z kurczaka i wymaczać je w marynacie. Odstawić na 10 minut, rozgrzać grill. Ułożyć piersi z całą marynatą na kratce na rozgrzanym grillu. Grillować mięso przez około 5 - 6 minut z jednej strony, aż pojawią się ciemne paski, następnie przełożyć na drugą stronę i grillować przez kolejne 5 minut. Nie ruszać więcej mięsa podczas grillowania, aby go nie pozbawić soków i nie przesuszyć. Mięso powinno być zrumienione z zewnątrz a miękkie i soczyste w środku. W połowie grillowania na kurczaku ułożyć gałązki świeżego tymianku i lekko go podsuszyć. Taki chrupiący tymianek dodatkowo wzbogaci smak mięsa. Podawać z zielonymi oliwkami, z pesto z orzechów laskowych i bazylii oraz grillowanym pieczywem. Można też zrobić kanapki: chleb posmarować pesto, przykryć kurczakiem i połówkami oliwek.
Dania z grilla cz 2 - losos-teriyaki-01.jpg
Skrzydełka kurczaka marynowane w Tequili Skrzydełka z g ...
Skrzydełka kurczaka marynowane w Tequili Skrzydełka z grilla po meksykańsku podawane z pikantną pomidorową salsą mexicana. Można je przyrządzić na grillu ogrodowym, ale i na patelni grillowej lub w piekarniku z włączoną funkcją grilla. Skrzydełka w marynacie najlepiej zostawić w lodówce na całą noc. Składniki, 2 porcje: • 1 kg skrzydełek • 5 ząbków czosnku, obranego i drobno posiekanego • 2 łyżeczki soli i 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu • po 1/3 łyżeczki cynamonu w proszku, mielonego kminu rzymskiego, suszonego oregano • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku (lub papryki wędzonej) • 1 łyżka miodu lub cukru • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego • sok z 1 limonki • sok z 1/2 cytryny • 1/3 szklanki soku z pomarańczy (najlepiej świeżo wyciśniętego) • 3 łyżki Tequili Salsa mexicana: (można przygotować z surowych lub z grillowanych składników)*: • 2 pomidory • 1 czerwona papryczka chilli • 1 mała czerwona cebulka • 1 ząbek czosnku • chilli w proszku lub w paście do smaku • 1 - 2 łyżki soku z limonki • 1 łyżeczka oliwy z oliwek • 2 - 3 łyżki listków kolendry * Jeśli salsę przygotowujemy z grillowanych warzyw, należy przekrojone na pół pomidory, papryczkę chilli, cebulę, ząbek czosnku w całości opiec na ruszcie grilla przez kilka minut. Przygotowanie: Skrzydełka umyć, osuszyć i naciąć w zgięciach. Natrzeć czosnkiem, solą i pieprzem, mieszanką cynamonu, kminu i oregano oraz papryką w proszku. Dodać miód lub cukier, polać oliwą, skropić sokiem z limonki, cytryny i pomarańczy. Dodać Tequilę i wszystko dokładnie wyrobić ręką. Przykryć talerzykiem, docisnąć i odstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Skrzydełka wyjąć z marynaty* i odstawić na około godzinę, aby osiągnęły temperaturę pokojową. W międzyczasie przygotować salsę mexicana Pomidory obrać ze skórki, pokroić i usunąć nasiona wraz z sokiem. Miąższ pokroić w kostkę. Papryczkę chilli przekroić wzdłuż na pół, usunąć nasiona, miąższ drobno posiekać. Cebulę i czosnek posiekać. Pomidory, papryczkę, cebulę i czosnek włożyć do miseczki, doprawić przyprawą chilli, skropić sokiem z limonki, oliwą z oliwek, wymieszać z kolendrą. Skrzydełka ułożyć na mocno rozgrzanym grillu. Grillować po około 10 - 12 minut z każdej strony (w chłodniejsze i bardziej wietrzne dni, grillować nieco dłużej). Skrzydełka szybko się zrumieniają, ale nie jest to mięso spalone, nie trzeba więc zmniejszać ognia. Skrzydełka podawać z salsą mexicana. * pozostałą marynatę można gotować przez kilkanaście minut aż zredukuje się do postaci gęstego syropu, pod koniec dodając łyżeczkę miodu. Przecedzić przez sitko w celu pozbycia się czosnku. Taką marynatą można posmarować skrzydełka na sam koniec grillowania
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności