Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

Sposób Używania Pałeczek.gif

Boski_Jack / Kuchnia - Gotowanie / ■ Sushi / Sposób Używania Pałeczek.gif
 Sushi - Sposób Używania Pałeczek.gif
Download: Sposób Używania Pałeczek.gif

24 KB

(325px x 220px)

0.0 / 5 (0 głosów)

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
Dania z grilla - tunczyk_z_fenkulem02.jpg
Smaczny dodatek do grillowanych mięs. Cukinię można gril ...
Smaczny dodatek do grillowanych mięs. Cukinię można grillować na grillu lub też na patelni grillowej. cukinia_z_grilla Składniki: • 1 duża cukinia • 2 ząbki czosnku • 1/4 szklanki oliwy z oliwek • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz Przygotowanie: Zmiksować blenderem czosnek z oliwą, solą oraz pieprzem na jednolitą substancję. Cukinię przeciąć na 4 części i całą podziurkować widelcem. Wysmarować dokładnie marynatą i odstawić na 30 minut. Rozgrzać grill, ułożyć cukinie wraz z marynatą na ruszcie i grillować przez około 10 minut z każdej strony, aż cukinia będzie lekko brązowa, miękka ale i dość jędrna.
Dania z grilla - cukinia_z_grilla02.jpg
Smaczny dodatek do grillowanych mięs. Cukinię można gril ...
Smaczny dodatek do grillowanych mięs. Cukinię można grillować na grillu lub też na patelni grillowej. cukinia_z_grilla Składniki: • 1 duża cukinia • 2 ząbki czosnku • 1/4 szklanki oliwy z oliwek • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz Przygotowanie: Zmiksować blenderem czosnek z oliwą, solą oraz pieprzem na jednolitą substancję. Cukinię przeciąć na 4 części i całą podziurkować widelcem. Wysmarować dokładnie marynatą i odstawić na 30 minut. Rozgrzać grill, ułożyć cukinie wraz z marynatą na ruszcie i grillować przez około 10 minut z każdej strony, aż cukinia będzie lekko brązowa, miękka ale i dość jędrna.
Dania z grilla - langustynki_z_grilla01.jpg
Langustynki z grilla z masłem pietruszkowym w marynacie ...
Langustynki z grilla z masłem pietruszkowym w marynacie z oliwy i czosnku. Podawane z dodatkiem świeżego pieczywa i wiosenną sałatą drukuj wpis_na_blogu langustynki_z_grilla Składniki, 2 - 4 porcje: • 1 kg langustynek w pancerzach, około 20 sztuk • sól morska drobnoziarnista • 3 ząbki czosnku, drobno posiekane i roztarte końcem noża • 1/3 szklanki oliwy z oliwek extra virgin Masło pietruszkowe: • 1/3 szklanki roztopionego masła • 1/4 szklanki oliwy z oliwek extra virgin • 3 - 4 łyżki posiekanej natki pietruszki • sól morska Składniki wymieszać w miseczce, doprawić solą morską. dodatki: • cząstki cytryny do serwowania • świeże pieczywo • sałata z pomidorami, rzodkiewką i szczypiorkiem Przygotowanie: * Langustynki rozmrozić jeśli były mrożone, opłukać i dokładnie wysuszyć papierowymi ręcznikami. Posypać delikatnie solą morską i ułożyć na tacy. Posmarować pędzelkiem mieszanką czosnku i oliwy z oliwek. Ułożyć na średnio rozgrzanym grillu elektrycznym i grillować przez około 5 - 7 minut z każdej strony aż pancerze się zrumienią i będą chrupiące. * Langustynki rozłożyć na talerze i polać masłem pietruszkowym. Jeść palcami - będą potrzebne chusteczki do wycierania palców. Podawać z cząstkami cytryny, pieczywem i letnią sałatką z sałaty, pomidorów, rzodkiewki i szczypiorku.
Dania z grilla - piersi_kurczaka_z_grilla04.jpg
Grillowane piersi z kurczaka z cytryną i tymiankiem do_ ...
Grillowane piersi z kurczaka z cytryną i tymiankiem do_druku wpis_na_blogu Z dodatkiem pesto z orzechów laskowych i bazylii, grzanek i zielonych oliwek. Grillowane piersi kurczaka z cytryną i tymiankiem Składniki: • 2 piersi z kurczaka • 1/2 cytryny • 2 ząbki czosnku • 1 łyżka suszonego tymianku • 5 łyżek oliwy z oliwek • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz • gałązki świeżego tymianku (opcjonalnie) Dodatki: zielone oliwki w oliwie czosnkowej, grillowane kromki pieczywa oraz pesto z orzechów laskowych i bazylii Przygotowanie: * Piersi z kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, oczyścić z pozostałych kostek, włókien i skórek. Przeciąć w poprzek od najgrubszej części, dzieląc je na dwa cieńsze kawałki mięsa. Lekko rozbić tłuczkiem, oprószyć solą oraz pieprzem. * W głębokim talerzu wymieszać sok i drobno startą skórkę z połówki cytryny, dodać drobno posiekany czosnek, tymianek oraz oliwę z oliwek. Włożyć piersi z kurczaka i wymaczać je w marynacie. Odstawić na 10 minut, rozgrzać grill. * Ułożyć piersi z całą marynatą na kratce na rozgrzanym grillu. Grillować mięso przez około 5 - 6 minut z jednej strony, aż pojawią się ciemne paski, następnie przełożyć na drugą stronę i grillować przez kolejne 5 minut. Nie ruszać więcej mięsa podczas grillowania, aby go nie pozbawić soków i nie przesuszyć. Mięso powinno być zrumienione z zewnątrz a miękkie i soczyste w środku. * W połowie grillowania na kurczaku ułożyć gałązki świeżego tymianku i lekko go podsuszyć. Taki chrupiący tymianek dodatkowo wzbogaci smak mięsa. Podawać z zielonymi oliwkami, z pesto z orzechów laskowych i bazylii oraz grillowanym pieczywem. Można też zrobić kanapki: chleb posmarować pesto, przykryć kurczakiem i połówkami oliwek. Piersi kurczaka z grilla w marynacie z oliwy, soku z cytryny i tymianku. Smaczne danie z grila Pesto z orzechów laskowych i bazylii Składniki: • 1/2 szklanki wyłuskanych orzechów laskowych • 1 obrany ząbek czosnku • 1/2 szklanki listków świeżej bazylii • 1/2 cytryny • 3 czubate łyżki tartego Parmezanu, około 25 g • 5 łyżek oliwy z oliwek • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz Przygotowanie: Orzechy zrumienić na suchej patelni, włożyć do wąskiego pojemnika blendera ręcznego, dodać czosnek, bazylię, sok oraz 1 łyżeczkę drobno startej skórki cytryny, tarty Parmezan, oliwę z oliwek oraz sól. Zmiksować na pesto o dość gęstej konsystencji. Doprawić solą oraz pieprzem. Podawać do grillowanych piersi kurczaka i/lub opiekanego pieczywa. Kurczak z grilla, smaczny i soczysty. Piersi z grila Pesto z orzechów laskowych i bazylii to dobry dodatek do grillowanego kurczaka lub do posmarowania grzanek. Do pesto możesz dodać też 1,5 szklanki sera ricotta, aby otrzymać smaczny i gęsty sos do makaronu. Można przechowywać dwa dni w lodówce.
Dania z grilla - szaszlyki_z_lososia_ananasa01.jpg
Szaszłyki z łososia i ananasa W aromatycznej glazurze z ...
Szaszłyki z łososia i ananasa W aromatycznej glazurze ze smażonego w łupinkach czosnku i pikantnej papryczki chilli. Koniecznie w towarzystwie śmietany cytrynowej. Z patelni grillowej, z grilla ogrodowego, ze zwykłej patelni lub piekarnika. Pomysł na danie imprezowe. drukuj wpis_na_blogu Szaszłyki z łososia. Składniki: 6 szaszłyków, 2 porcje: • 300 g filetów z łososia • 250 g miąższu obranego ananasa • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki Glazura: • 3 ząbki czosnku w łupinkach • 1 mała cebulka • 2 łyżeczki posiekanej papryczki chilli • 30 ml białego octu winnego • 2 łyżki brązowego cukru • 1/2 łyżeczki soli Sos: • 100 g śmietany 18% • 1/2 cytryny Przygotowanie: * Z łososia odciąć skórę, umyć i osuszyć. Pokroić w 2,5 cm kostkę, wyjąć ewentualne ości. Nadziać na szaszłyki na przemian z ananasem tak samo pokrojonym. * Przygotować glazurę: Czosnek w łupinkach oraz obraną i przepołowioną cebulkę zrumienić na suchej patelni. Czosnek obrać i wraz z cebulką, papryczką chilli, octem, cukrem i solą zmiksować blenderem. Glazurą posmarować szaszłyki. * Dobrze rozgrzać patelnię grillową i ułożyć szaszłyki. Grillować na dość dużym ogniu z jednej strony przez 2 minuty, aż łosoś się zrumieni a soki wyparują, następnie grillować i zrumienić szaszłyki z innych stron. * Śmietanę wymieszać z wyciśniętym sokiem z cytryny i startą skórką. Szaszłyki posypać posiekaną natką pietruszki i podawać gorące ze śmietaną cytrynową. Grillowane szaszłyki z łososiem i ananasem. Świeży łosoś - przepisy kulinarne * Szaszłyki można też obsmażyć na zwykłej patelni na oleju, po 1 minucie z każdej strony lub też ułożyć je na blasze i zapiekać pod grillem w piekarniku przez kilkanaście minut, rumieniąc z każdej strony. Można grillować na metalowej kratce, pod spód włożyć blachę na zbierające się soki. * Szaszłyki „produkują” dość sporo soków podczas smażenia, więc jeśli chcemy je bardziej zrumienić, trzeba zwiększyć ogień. Szaszłyki macza się lub polewa gęstą śmietaną z cytryną, dlatego mniej wysmażone szaszłyki również będą bardzo smaczne
Dania z grilla - szaszlyki_z_tunczyka02.jpg
Pyszne i oryginalne szaszłyki na grilla ze świeżego tuńc ...
Pyszne i oryginalne szaszłyki na grilla ze świeżego tuńczyka, z papryką i cebulką. W aromatycznej marynacie ze świeżym imbirem, sosem sojowym i olejem sezamowym. Szaszłyki z tuńczyka, papryki i cebuli Składniki, 7 szaszłyków: • 400 g świeżego tuńczyka • 1 czerwona papryka • 1 cebula cukrowa • natka pietruszki do dekoracji Marynata: • 2 łyżki drobno startego obranego świeżego imbiru • 3 łyżki octu ryżowego • 2 łyżki oleju (np. z orzechów ziemnych) • 2 łyżki oleju sezamowego • 2 łyżki sosu sojowego • 2 łyżki miodu • 1 łyżeczka pikantnej przyprawy chilli w płatkach* • świeżo zmielony pieprz oraz: 7 szpikulców metalowych wielokrotnego użytku lub jednorazowe szaszłyki drewniane, chleb żytni z grilla Przygotowanie: * Wszystkie składniki marynaty wymieszać w miseczce. Tuńczyka pokroić na 2 cm kawałki i wymieszać z marynatą. Odstawić na 30 minut. Jeśli używamy drewnianych szpikulców najlepiej je wcześniej namoczyć z zimnej wodzie, przez około 30 minut. * W międzyczasie pokroić paprykę oraz cebulę na 2 cm kawałki. Nadziewać na szpikulce na przemian z tuńczykiem. Grillować na średnio rozgrzanym grillu, często przewracając, aż szaszłyki ładnie się zrumienią z każdej strony, przez około 5 do 15 minut (w zależności od stopnia rozgrzania i rodzaju grilla). Posypać listkami natki pietruszki i podawać z grillowanym chlebem żytnim. * Można zastąpić 1/2 łyżeczki chilli w proszku lub świeżą papryczką chilli
Dania z grilla - szaszlyki_z_poledwicy01.jpg
Szaszłyki z fasolką w pomidorach i białym winie szasz ...
Szaszłyki z fasolką w pomidorach i białym winie szaszlyki_z_poledwicy Składniki, 2 porcje: Szaszłyki: • 200 g polędwicy wołowej (lub polędwiczek wieprzowych) • sól i pieprz • 2 łyżki oliwy z oliwek • 2 ząbki czosnku, drobniutko posiekane Fasolka z pomidorami w białym winie: • 2 porcje: • 2 garście żółtej fasoli • 2 łyżki oliwy z oliwek • 1 średnia cebula cukrowa • 1/4 szklanki białego wina • 10 dojrzałych pomidorków koktajlowych lub 1 duży pomidor • sól i świeżo zmielony czarny pieprz • 3 łyżki posiekanego koperku • Dodatki: np. kasza gryczana lub ryż Przygotowanie: Szaszłyki: Mięso pokroić na paski lub w kostkę, oprószyć solą, pieprzem, wysmarować oliwą z oliwek zmieszaną z czosnkiem. Mięso nadziać na szaszłyki i grillować na ruszcie po około 5 minut z każdej strony lub do czasu aż mięso będzie ładnie zrumienione z zewnątrz i miękkie w środku. Odłożyć na 2 - 3 minuty na półmisek, aby mięso odpoczęło. Podawać z kaszą gryczaną i fasolką w pomidorach i białym winie. Fasolka z pomidorami w białym winie: Fasolkę opłukać, odciąć twarde końce, włożyć do garnka z gotującą się i osoloną wodą. Gotować około 7 minut aż będzie al dente. Odcedzić. Pomidorki koktajlowe pokroić na połówki, dużego pomidora sparzyć, obrać i pokroić w kostkę. Do rondelka włożyć oliwę z oliwek oraz pokrojoną w kosteczkę cebulę, dusić na małym ogniu przez minutę, wlać wino a następnie dodać pomidory. Gotować przez około 2 minuty aż pomidory puszczą sok, doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, wymieszać z ugotowaną fasolką, posypać koperkiem. Przed podaniem podgrzać.
Dania z grilla - szaszlyki_z_kurczaka_szafran02.jpg
Szaszłyki z kurczaka z szafranem i cytryną Delikatny i ...
Szaszłyki z kurczaka z szafranem i cytryną Delikatny i chudy kurczak o smaku cytryny i szafranu. Lekkie i nieco wykwintne danie, dobrze smakuje z białym ryżem. Kurczak grillowany. Przepis na danie z kurczaka z grilla Składniki, około 7 szaszłyków: • 1 kg piersi kurczaka (2 sztuki) • sól, pieprz • sok z 1 cytryny • mała szczypta szafranu • świeży tymianek Do serwowania: biały ryż, opcjonalnie oliwa z oliwek Potrzebne będą: patelnia grillowa (lub grill) oraz drewniane patyki na szaszłyki, które należy wcześniej moczyć w zimnej wodzie przez 1/2 godziny. Przygotowanie: * Piersi kurczaka umyć, osuszyć, odciąć ewentualne skórki, włókna i kostki. Pokroić wzdłuż na paski, oprószyć solą oraz pieprzem. Do miski wlać sok z cytryny i wsypać szafran. Włożyć piersi kurczaka i wymieszać. Odstawić na 15 minut. * Paski kurczaka wyjąć z marynaty i nakłuć na szaszłyki zawijając je jak w harmonijkę. Pozostałą marynatę (jeśli taka będzie) wykorzystać do innych celów lub wylać. Szaszłyki ułożyć na rozgrzanej patelni grillowej i grillować przez około 5 minut, następnie przełożyć na drugą stronę i grillować przez kolejne 5 minut. * Pod koniec na szaszłykach ułożyć gałązki lub listki tymianku. Podawać z białym ryżem i ewentualnie z oliwą oliwek (kurczak będzie bardzo chudy i delikatny). Doprawić ewentualnie solą oraz pieprzem.
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności