Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

szaszlyki_z_tunczyka02.jpg

Boski_Jack / Grill / Dania z grilla / szaszlyki_z_tunczyka02.jpg
Dania z grilla - szaszlyki_z_tunczyka02.jpg
Download: szaszlyki_z_tunczyka02.jpg

146 KB

(600px x 400px)

0.0 / 5 (0 głosów)
Pyszne i oryginalne szaszłyki na grilla ze świeżego tuńczyka, z papryką i cebulką. W aromatycznej marynacie ze świeżym imbirem, sosem sojowym i olejem sezamowym.

Szaszłyki z tuńczyka, papryki i cebuli

Składniki, 7 szaszłyków:

• 400 g świeżego tuńczyka
• 1 czerwona papryka
• 1 cebula cukrowa
• natka pietruszki do dekoracji

Marynata:
• 2 łyżki drobno startego obranego świeżego imbiru
• 3 łyżki octu ryżowego
• 2 łyżki oleju (np. z orzechów ziemnych)
• 2 łyżki oleju sezamowego
• 2 łyżki sosu sojowego
• 2 łyżki miodu
• 1 łyżeczka pikantnej przyprawy chilli w płatkach*
• świeżo zmielony pieprz

oraz: 7 szpikulców metalowych wielokrotnego użytku lub jednorazowe szaszłyki drewniane, chleb żytni z grilla

Przygotowanie:

* Wszystkie składniki marynaty wymieszać w miseczce. Tuńczyka pokroić na 2 cm kawałki i wymieszać z marynatą. Odstawić na 30 minut. Jeśli używamy drewnianych szpikulców najlepiej je wcześniej namoczyć z zimnej wodzie, przez około 30 minut.
* W międzyczasie pokroić paprykę oraz cebulę na 2 cm kawałki. Nadziewać na szpikulce na przemian z tuńczykiem. Grillować na średnio rozgrzanym grillu, często przewracając, aż szaszłyki ładnie się zrumienią z każdej strony, przez około 5 do 15 minut (w zależności od stopnia rozgrzania i rodzaju grilla). Posypać listkami natki pietruszki i podawać z grillowanym chlebem żytnim.

* Można zastąpić 1/2 łyżeczki chilli w proszku lub świeżą papryczką chilli

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
Dania z grilla - szaszlyki_kurczak.jpg
Szaszłyki z kurczaka z szynką parmeńską z tapenadą z sus ...
Szaszłyki z kurczaka z szynką parmeńską z tapenadą z suszonych pomidorów i bazylią szaszlyki_kurczak_szynka Składniki, 4 porcje: • 4 pojedyncze piersi z kurczaka • sól morska drobnoziarnista • 8 plasterków szynki parmeńskiej • pęczek bazylii • 1 mały słoiczek tapenady pomidorowej (z suszonych pomidorów) lub 4 kawałki suszonych pomidorów zmiksowane z częścią zalewy olejowej ze słoiczka - powinniśmy otrzymać około 3 łyżki gęstego smarowidła • 4 łyżki oliwy z oliwek Dodatki: ryż lub kasza, sałata z winegretem Dekoracja: świeży tymianek oraz: 4 szpikulce do szaszłyków lub patyczki drewniane, które należy wcześniej namoczyć przez pół godziny w chłodnej wodzie Przygotowanie: * Piersi kurczaka umyć, osuszyć i oczyścić z włókien i kostek. Jeszcze raz opłukać, osuszyć i oprószyć solą morską. * Piersi rozłożyć na desce i przykryć przeźroczystą folią, roztłuc na cieńsze filety, mniej więcej tej samej grubości. * Zdjąć folię i posmarować mięso tapenadą, następnie położyć plasterki szynki parmeńskiej (po dwa na jednej piersi), ułożyć listki bazylii. Filety zwinąć w roladki, przyciąć i odłożyć nierówne końce, resztę pokroić w poprzek na około 2 cm kawałki. Nakłuć je szpikulce i ułożyć na blasze do pieczenia. * Za pomocą pędzelka posmarować szaszłyki oliwą z oliwek. Włożyć do piekarnika i piec przez 12 - 15 minut w 190 stopniach lub z włączoną funkcją grillu na średnią moc. Szaszłyki można też grillować na grillu. Posypać świeżym tymiankiem (opcjonalnie), podawać z kaszą lub ryżem oraz sałatą z winegretem.
Dania z grilla - szaszlyki_z_kurczaka_szafran02.jpg
Szaszłyki z kurczaka z szafranem i cytryną Delikatny i ...
Szaszłyki z kurczaka z szafranem i cytryną Delikatny i chudy kurczak o smaku cytryny i szafranu. Lekkie i nieco wykwintne danie, dobrze smakuje z białym ryżem. Kurczak grillowany. Przepis na danie z kurczaka z grilla Składniki, około 7 szaszłyków: • 1 kg piersi kurczaka (2 sztuki) • sól, pieprz • sok z 1 cytryny • mała szczypta szafranu • świeży tymianek Do serwowania: biały ryż, opcjonalnie oliwa z oliwek Potrzebne będą: patelnia grillowa (lub grill) oraz drewniane patyki na szaszłyki, które należy wcześniej moczyć w zimnej wodzie przez 1/2 godziny. Przygotowanie: * Piersi kurczaka umyć, osuszyć, odciąć ewentualne skórki, włókna i kostki. Pokroić wzdłuż na paski, oprószyć solą oraz pieprzem. Do miski wlać sok z cytryny i wsypać szafran. Włożyć piersi kurczaka i wymieszać. Odstawić na 15 minut. * Paski kurczaka wyjąć z marynaty i nakłuć na szaszłyki zawijając je jak w harmonijkę. Pozostałą marynatę (jeśli taka będzie) wykorzystać do innych celów lub wylać. Szaszłyki ułożyć na rozgrzanej patelni grillowej i grillować przez około 5 minut, następnie przełożyć na drugą stronę i grillować przez kolejne 5 minut. * Pod koniec na szaszłykach ułożyć gałązki lub listki tymianku. Podawać z białym ryżem i ewentualnie z oliwą oliwek (kurczak będzie bardzo chudy i delikatny). Doprawić ewentualnie solą oraz pieprzem.
Dania z grilla - langustynki_z_grilla01.jpg
Langustynki z grilla z masłem pietruszkowym w marynacie ...
Langustynki z grilla z masłem pietruszkowym w marynacie z oliwy i czosnku. Podawane z dodatkiem świeżego pieczywa i wiosenną sałatą drukuj wpis_na_blogu langustynki_z_grilla Składniki, 2 - 4 porcje: • 1 kg langustynek w pancerzach, około 20 sztuk • sól morska drobnoziarnista • 3 ząbki czosnku, drobno posiekane i roztarte końcem noża • 1/3 szklanki oliwy z oliwek extra virgin Masło pietruszkowe: • 1/3 szklanki roztopionego masła • 1/4 szklanki oliwy z oliwek extra virgin • 3 - 4 łyżki posiekanej natki pietruszki • sól morska Składniki wymieszać w miseczce, doprawić solą morską. dodatki: • cząstki cytryny do serwowania • świeże pieczywo • sałata z pomidorami, rzodkiewką i szczypiorkiem Przygotowanie: * Langustynki rozmrozić jeśli były mrożone, opłukać i dokładnie wysuszyć papierowymi ręcznikami. Posypać delikatnie solą morską i ułożyć na tacy. Posmarować pędzelkiem mieszanką czosnku i oliwy z oliwek. Ułożyć na średnio rozgrzanym grillu elektrycznym i grillować przez około 5 - 7 minut z każdej strony aż pancerze się zrumienią i będą chrupiące. * Langustynki rozłożyć na talerze i polać masłem pietruszkowym. Jeść palcami - będą potrzebne chusteczki do wycierania palców. Podawać z cząstkami cytryny, pieczywem i letnią sałatką z sałaty, pomidorów, rzodkiewki i szczypiorku.
Dania z grilla - szaszlyki_z_lososia_ananasa01.jpg
Szaszłyki z łososia i ananasa W aromatycznej glazurze z ...
Szaszłyki z łososia i ananasa W aromatycznej glazurze ze smażonego w łupinkach czosnku i pikantnej papryczki chilli. Koniecznie w towarzystwie śmietany cytrynowej. Z patelni grillowej, z grilla ogrodowego, ze zwykłej patelni lub piekarnika. Pomysł na danie imprezowe. drukuj wpis_na_blogu Szaszłyki z łososia. Składniki: 6 szaszłyków, 2 porcje: • 300 g filetów z łososia • 250 g miąższu obranego ananasa • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki Glazura: • 3 ząbki czosnku w łupinkach • 1 mała cebulka • 2 łyżeczki posiekanej papryczki chilli • 30 ml białego octu winnego • 2 łyżki brązowego cukru • 1/2 łyżeczki soli Sos: • 100 g śmietany 18% • 1/2 cytryny Przygotowanie: * Z łososia odciąć skórę, umyć i osuszyć. Pokroić w 2,5 cm kostkę, wyjąć ewentualne ości. Nadziać na szaszłyki na przemian z ananasem tak samo pokrojonym. * Przygotować glazurę: Czosnek w łupinkach oraz obraną i przepołowioną cebulkę zrumienić na suchej patelni. Czosnek obrać i wraz z cebulką, papryczką chilli, octem, cukrem i solą zmiksować blenderem. Glazurą posmarować szaszłyki. * Dobrze rozgrzać patelnię grillową i ułożyć szaszłyki. Grillować na dość dużym ogniu z jednej strony przez 2 minuty, aż łosoś się zrumieni a soki wyparują, następnie grillować i zrumienić szaszłyki z innych stron. * Śmietanę wymieszać z wyciśniętym sokiem z cytryny i startą skórką. Szaszłyki posypać posiekaną natką pietruszki i podawać gorące ze śmietaną cytrynową. Grillowane szaszłyki z łososiem i ananasem. Świeży łosoś - przepisy kulinarne * Szaszłyki można też obsmażyć na zwykłej patelni na oleju, po 1 minucie z każdej strony lub też ułożyć je na blasze i zapiekać pod grillem w piekarniku przez kilkanaście minut, rumieniąc z każdej strony. Można grillować na metalowej kratce, pod spód włożyć blachę na zbierające się soki. * Szaszłyki „produkują” dość sporo soków podczas smażenia, więc jeśli chcemy je bardziej zrumienić, trzeba zwiększyć ogień. Szaszłyki macza się lub polewa gęstą śmietaną z cytryną, dlatego mniej wysmażone szaszłyki również będą bardzo smaczne
Dania z grilla - szaszlyki_z_tunczyka02.jpg
Pyszne i oryginalne szaszłyki na grilla ze świeżego tuńc ...
Pyszne i oryginalne szaszłyki na grilla ze świeżego tuńczyka, z papryką i cebulką. W aromatycznej marynacie ze świeżym imbirem, sosem sojowym i olejem sezamowym. Szaszłyki z tuńczyka, papryki i cebuli Składniki, 7 szaszłyków: • 400 g świeżego tuńczyka • 1 czerwona papryka • 1 cebula cukrowa • natka pietruszki do dekoracji Marynata: • 2 łyżki drobno startego obranego świeżego imbiru • 3 łyżki octu ryżowego • 2 łyżki oleju (np. z orzechów ziemnych) • 2 łyżki oleju sezamowego • 2 łyżki sosu sojowego • 2 łyżki miodu • 1 łyżeczka pikantnej przyprawy chilli w płatkach* • świeżo zmielony pieprz oraz: 7 szpikulców metalowych wielokrotnego użytku lub jednorazowe szaszłyki drewniane, chleb żytni z grilla Przygotowanie: * Wszystkie składniki marynaty wymieszać w miseczce. Tuńczyka pokroić na 2 cm kawałki i wymieszać z marynatą. Odstawić na 30 minut. Jeśli używamy drewnianych szpikulców najlepiej je wcześniej namoczyć z zimnej wodzie, przez około 30 minut. * W międzyczasie pokroić paprykę oraz cebulę na 2 cm kawałki. Nadziewać na szpikulce na przemian z tuńczykiem. Grillować na średnio rozgrzanym grillu, często przewracając, aż szaszłyki ładnie się zrumienią z każdej strony, przez około 5 do 15 minut (w zależności od stopnia rozgrzania i rodzaju grilla). Posypać listkami natki pietruszki i podawać z grillowanym chlebem żytnim. * Można zastąpić 1/2 łyżeczki chilli w proszku lub świeżą papryczką chilli
Dania z grilla - grill-00.jpg
Marynata do mięsa jest kombinacją oliwy z oliwek extra v ...
Marynata do mięsa jest kombinacją oliwy z oliwek extra virgin i octu balsamicznego. Z dodatkiem świeżego rozmarynu i rozgniecionego czosnku. My przyrządziliśmy w niej steki z polędwicy wołowej, polędwiczki wieprzowe i steki wołowe "New York". Marynata ta może być też wykorzystana do kurczaka i ryby. Zamiast rozmarynu, można użyć tymianku lub oregano. Marynata do ryby (najczęściej będzie to łosoś lub tuńczyk) to mieszanka imbiru, sosu sojowego, oleju sezamowego, ziaren sezamu i octu ryżowego. Marynatę do ryby można wykorzystać do mięsa i kurczaka. Nie są to tanie marynaty, szczególnie gdy korzystamy z oryginalnych i dobrych jakościowo produktów. Ale smakosze na pewno się na nich nie zawiodą :-) Ja sama korzystam z nich bardzo chętnie, gdyż mięso i ryby smakują w nich naprawdę wyjątkowo. Trzeba tylko pamiętać, aby nie przesadzić z długością grillowania (szczególnie polędwica potrzebuje bardzo niewiele czasu na przyrządzenie
Dania z grilla - page106_4.jpg
Szaszłyki z krewetek Bardzo delikatne, wykwintne i nowoc ...
Szaszłyki z krewetek Bardzo delikatne, wykwintne i nowoczesne danie. Krewetki w słodkim sosie imbirowym. Bardzo smacznie podane krewetki, z gęstym sosem imbirowym. Świetnie komponuje się do nich zielone pesto z kolendry. Szaszłyki mogą stanowić przystawkę przed daniem głównym lub lekką przekąskę. Melon po upieczeniu mięknie i daje dodatkowe soki do potrawy. Do przygotowania dania potrzebne będą: umyte i obrane krewetki, czosnek, świeży imbir, oliwa, patyki na szaszłyki, sok owocowy, miód, kolendra i zielona papryczka chilli. Dodatki do krewetek w niewielkich ilościach. bamboo_krewetki Szaszłyki: Krewetki marynować w pokrojonym czosnku i startym świeżym imbirze, ewentualnie skropić oliwą. Zapiekać pod grillem w piekarniku lub grillować na grillu ogrodowym przez około 8 minut, nadziane na szaszłyki, wraz z kawałkami melona. Patyczki wcześniej moczyć przez 15 minut w zimnej wodzie. Gęsty sos imbirowy: W garnuszku umieścić sok z ananasa, mango lub pomarańczy wraz z miodem i startym imbirem. Gotować i zredukować do postaci gęstego sosu. Zielone pesto z kolendry: Drobno pokroić kolendrę i zieloną papryczkę chilli, wymieszać z odrobiną oliwy.
Dania z grilla - page54_14.jpg
Szaszłyki z kurczaka, ogórka i pieczarek Δ Szaszłyki z ...
Szaszłyki z kurczaka, ogórka i pieczarek Δ Szaszłyki z kurczaka marynowanego w jogurcie i curry, przeplatanego pieczarkami i ogórkiem. Szaszłyki drobiowe. Przepis na szaszłyki z kurczaka, pieczarek i ogórka. Szaszłyki z grila. Kurczak w marynacie z jogurtu i curry. Składniki: • 1 pierś kurczaka • 1 średni ogórek • 5 większych pieczarek • 2 łyżki oliwy z oliwek • sól Marynata do kurczaka: • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego • 1 łyżeczka curry • 1 łyżeczka kurkumy • 1 łyżka oliwy • 2 ząbki czosnku • 1/4 łyżeczki chili Dodatki: wyciśnięty sok z limonki do skropienia szaszłyków, sałatka z rukoli z SOSEM WINEGRET Wykonanie: Składniki marynaty połączyć. Pierś kuraczaka pokroić na kawałeczki, posypać solą, wymieszać z marynatą i włożyć na noc do lodówki lub na minimum 6 godzin. Ogórka i pieczarki pokroić i obtoczyć w oliwie, nadziewać na szaszłyki na przemian z kurczakiem. Piec w piekarniku w 180℃ przez około 30 minut, raz odwracając. Można też piec na grillu. Podawać na sałatce z rukoli z sosem winegret. Szaszłyki skrapiać sokiem z limonki.
Dania z grilla - tunczyk_z_fenkulem02.jpg
Smaczny dodatek do grillowanych mięs. Cukinię można gril ...
Smaczny dodatek do grillowanych mięs. Cukinię można grillować na grillu lub też na patelni grillowej. cukinia_z_grilla Składniki: • 1 duża cukinia • 2 ząbki czosnku • 1/4 szklanki oliwy z oliwek • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz Przygotowanie: Zmiksować blenderem czosnek z oliwą, solą oraz pieprzem na jednolitą substancję. Cukinię przeciąć na 4 części i całą podziurkować widelcem. Wysmarować dokładnie marynatą i odstawić na 30 minut. Rozgrzać grill, ułożyć cukinie wraz z marynatą na ruszcie i grillować przez około 10 minut z każdej strony, aż cukinia będzie lekko brązowa, miękka ale i dość jędrna.
Dania z grilla - cukinia_z_grilla02.jpg
Smaczny dodatek do grillowanych mięs. Cukinię można gril ...
Smaczny dodatek do grillowanych mięs. Cukinię można grillować na grillu lub też na patelni grillowej. cukinia_z_grilla Składniki: • 1 duża cukinia • 2 ząbki czosnku • 1/4 szklanki oliwy z oliwek • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz Przygotowanie: Zmiksować blenderem czosnek z oliwą, solą oraz pieprzem na jednolitą substancję. Cukinię przeciąć na 4 części i całą podziurkować widelcem. Wysmarować dokładnie marynatą i odstawić na 30 minut. Rozgrzać grill, ułożyć cukinie wraz z marynatą na ruszcie i grillować przez około 10 minut z każdej strony, aż cukinia będzie lekko brązowa, miękka ale i dość jędrna.
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności