Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

tunczyk_z_fenkulem02.jpg

Boski_Jack / Grill / Dania z grilla cz 2 / tunczyk_z_fenkulem02.jpg
Dania z grilla cz 2 - tunczyk_z_fenkulem02.jpg
Download: tunczyk_z_fenkulem02.jpg

61 KB

(533px x 367px)

0.0 / 5 (0 głosów)
Tuńczyk z grillowanym koprem włoskim
w marynacie z papryczką chilli, czosnkiem i natką pietruszki.





Składniki, 2 porcje:

Marynata:
• 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
• 2 - 3 łyżeczki drobno posiekanej papryczki chilli
• sok i starta skórka z 1/2 cytryny
• 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
• 2 szczypty soli
• świeżo zmielony czarny pieprz
• 5 łyżek oliwy z oliwek extra virgin

• 2 steki z tuńczyka, każdy po 120 g
• 1 bulwa kopru włoskiego (fenkułu), pokrojona w plastry
• szczypta soli
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• 1 średnia czerwona cebula, pokrojona w plastry


Przygotowanie:

Składniki marynaty wymieszać w miseczce, na koniec dodając oliwę. Steki z tuńczyka umyć i osuszyć, włożyć do głębokiego talerza i wysmarować marynatą, pozostawiając 3 łyżki marynaty na później. Tuńczyka przykryć folią aluminiową i wstawić do lodówki na 30 minut.
Rozgrzać patelnię grillową. Fenkuła oprószyć solą i skropić oliwą z oliwek. Ułożyć go na patelni grillowej i grillować przez kilka minut na dość dużym ogniu, najpierw z jednej strony, aż powstaną ciemne paski, następnie przełożyć na drugą stronę, dodać cebulę i razem grillować jeszcze przez kilka minut aż warzywa będą miękkie i lekko zrumienione. Pod koniec dodać odłożone 3 łyżki marynaty.
Warzywa zdjąć z patelni i trzymać w cieple. Patelnię przetrzeć ręcznikiem papierowym i ułożyć tuńczyka wraz z marynatą. Grillować z każdej strony przez około 2 - 3 minuty (w zależności od grubości steków).
Na talerzach ułożyć plasterki ciepłego fenkuła wraz z cebulą, na wierzch położyć po kawałku tuńczyka. Doprawić ewentualnie solą oraz pieprzem.



Danie można podawać z chrupiącymi grzankami. Jeśli chcemy przygotować tą potrawę z ciepłym dodatkiem, np. z ryżem, można zmniejszyć ilość tuńczyka, np. do 100 g na osobę. Potrawę najlepiej przygotować na patelni grillowej, ale można też użyć zwykłej patelni.

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności